ksiezna_pani1 23.02.13, 17:57 Odświeżam temat, gdyż imię bardzo mi się podoba Co myślicie o Elifii? Elifia – imię żeńskie; żeński odpowiednik imienia Elifiusz. Imieniny obchodzi 16 października. Do 1994 roku odnotowano tylko jedną, w latach 30-tych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Elifia 23.02.13, 18:58 Bardzo mi się podoba Nawet zastanawiałam się, czy nazwałabym tak córkę. Stwierdziłam jednak, że Elifia jest dla mnie zbyt oryginalna - niewielu ludzi o niej słyszało i chyba nie chciałabym na każdym kroku słyszeć "Że jak?!". Ale w sumie mogłaby trochę zyskać na popularności - tyle jest podobnych Amelii, Emilii czy Liwii, więc dlaczego nie Elifia? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Elifia 24.02.13, 15:22 dalenia napisała: > Ale w sumie mogłaby trochę zyskać na popularności - tyle jest podobnych Amelii, > Emilii czy Liwii, więc dlaczego nie Elifia? Dokładnie. Też się nad tym zastanawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Elifia 02.04.22, 22:27 Po niemal 10 (sic!) latach nie jestem aż tak zachwycona Elifią. Doceniam, podoba mi się, ale chyba wolę trochę twardsze, mniej słodkie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Elifia 24.02.13, 14:57 Bardzo mi się podoba. Ładnie brzmi i jest taka lekka. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Elifia 24.02.13, 15:17 Bardzo podoba mi się Elifia, chociaż szczerze mówiąc nigdy o niej nie słyszałam. (Księżno, cieszę się, ze "wyciągasz" takie mało znane imiona ) Jeżeli można tak powiedzieć o imieniu to uważam, że Elifia jest bardzo "zwiewna" i dziewczęca. Bardzo ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Elifia 24.02.13, 15:24 dasza_dm napisała: > Bardzo podoba mi się Elifia, chociaż szczerze mówiąc nigdy o niej nie słyszałam > . (Księżno, cieszę się, ze "wyciągasz" takie mało znane imiona ) Dziękuje za miłe słowa > Jeżeli można tak powiedzieć o imieniu to uważam, że Elifia jest bardzo "zwiewna > " i dziewczęca. Bardzo ładne imię Zgadzam się Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elifia 24.02.13, 18:40 Elifia nie podoba mi się. Znacznie bardziej wolę Eligię. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Elifia 24.02.13, 19:58 Istotnie bardzo wdzęczne imię... trochę kojarzy mi się z elfikiem Ciekawet jakie byłyby zdrobnienia do Elifii??? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Elifia 25.02.13, 16:30 monaliss napisał(a): > Ciekawet jakie byłyby zdrobnienia do Elifii??? Elifka, Lifka, Ela, Elifcia, Elfinka, Finka .... Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Elifia 22.11.24, 22:40 Popieram. Elifia to Lifi, Elfi, Ella, Elf, Lifka, Elifka, Finka, i jedno z moich ulubionych ostatnio - Fia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Elifia 25.02.13, 11:50 Nie jest złe aczkolwiek obraz graficzny trochę nieciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Elifia 30.06.13, 18:40 Brzmieniowo podoba mi się. Jak ktoś, zauważył, jest takie lekkie. Mnie kojarzy się jeszcze z elfem (ale na plus). Ale do nadania, np. dla mojej córki, dla mnie zbyt oryginalne. No i obawiałabym, że niektórzy zdrabnialiby do Eli i większość myślałaby, że to Elżbieta. Odpowiedz Link Zgłoś
nomen.omen89 Czy ktoś zna jego znaczenie? 27.09.15, 21:42 Pozdrawiam, dawna KsP. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy ktoś zna jego znaczenie? 07.10.15, 08:45 Wg santi e beati oznacza ono "pierwszy" z arabskiego www.santiebeati.it/nomi/Detailed/2100.html - ale nie wiem, czy etymologie z tego serwisu są do końca wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Elifia 28.09.15, 09:08 A mi się nie podoba. Pierwsze skojarzenie: błędnie zapisana nazwa pewnej znanej wieży w Paryżu. Znaczy - nie komentowałabym nadania przez znajomych czy imienia osoby poznanej noszącej to imię, ale w moim odczuciu - jedno z ostatnich jakie bym nadała. A w każdym razie na pewno nie mieszczące się na [nawet najobszerniejszej] "mojej" liście imion do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Elifia 28.09.15, 11:12 Też mi się nie podoba i też wolę Eligię, którą mogłabym nawet nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Elifia 28.09.15, 21:52 Elifia brzmi dla mnie jak bohaterka fantastycznych basni o elfach i mogloby byc imieniem takiej oto postaci. Dla corki zbyt oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Elifia 01.04.22, 20:27 Ma również mnóstwo zdrobnień. Całkiem sympatyczne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Elifia 22.11.24, 02:12 Nie podoba mi się. Za bardzo kojarzy się z elfami, z przymiotnikami "elfi", "elfia". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Elifia 22.11.24, 14:06 Skojarzenie z elfikiem bardzo miłe, ale samo imię wygląda jak Eligia z błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Elifia 22.11.24, 20:04 Ślicznie i elfio lekko, podobne do Oliwii i Olimpii w brzmieniu. Choć wolę w formie Elif. Tak samo, jak Liv zamiast Liwii. Nie lubię natomiast melodii podobnego imienia w zapisie - Eligii. Polecam Elifię i mam nadzieję, że się spodoba jeszcze bardziej ) Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Elifia 22.11.24, 20:21 Brzmienie ma całkiem ciekawe. Faktycznie, dość mocno kojarzy się z elfem, bajkami, czymś magicznym. Dla mnie właśnie przez te "elfowe" skojarzenia wydaje się nieco oderwane od rzeczywistości, bardziej pasujące do postaci z bajki niż z realnego życia 😂 Wybaczcie, jeżeli mój wpis nie trzyma się 💩. Misza miał ciężki dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Elifia 24.11.24, 04:29 Mi się nie podoba zupełnie. Kojarzy z tandetną, turecką telenowelą Elif, którą namiętnie oglądała pewna znajoma starsza pani, czyli cymś, co dla mnie jest ogłupiaczem koszmarnym. Nie. I nie ma w nim, jak dla mnie, nic elficko - wróżkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Elifia 24.11.24, 11:09 Oooo, o "Elif" nie pomyślałam, moja babcia też to ogląda... I jeszcze oczekuje, że cała rodzina będzie znać fabułę każdego z fafdyliona najbliższych odcinków 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Elifia 24.11.24, 14:06 Jest jeszcze popularna w Polsce turecka pisarka Elif Şafak. Zupełnie wcześniej nie skojarzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś