ksiezna_pani1 03.03.13, 12:19 Moja nowa, imiennicza miłość Co powiecie na temat Kleofasa? Kleofas - imię męskie pochodzenia greckiego. Powstało ono przez skrócenie greckiego imienia Κλεοπατρος (Kleópatros), które stanowi złożenie członów κλεος (kleos) - "chwała, sława" i πατρος (patros) "ojca, ojcowska". Kleofas - w Nowym Testamencie to uczeń Jezusa, który jako jeden z pierwszych po Marii Magdalenie widział Go po zmartwychwstaniu. Jest on patronem tego imienia. Kleofas imieniny obchodzi 25 września. Do 1994 roku odnotowano je 96 razy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiecienka1 Re: Kleofas 03.03.13, 12:48 z czyms (kims?) mi sie kojarzy, ale nie moge dociec z czym (kim) w kazdym razie - pozytywnie sie kojarzy pozdrawiam Kwiecienka z Wykluwajacym sie Skojarzeniem --- Wszystko w końcu skończy się dobrze, więc jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to nie koniec... Odpowiedz Link Zgłoś
kaixa Re: Kleofas 03.03.13, 14:46 Mnie sie kojarzy z ksiazkami o Mikolajku, podobnie jak Alcest, Euzebiusz, Rufus i jeszcze pare innych Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Kleofas 03.03.13, 14:48 Pamiętam taką dziecięcą piosenkę o małym smoku Kleofasie I to jedyne skojarzenie moje z tym imieniem. Samo imię nie jest w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Kleofas 03.03.13, 12:48 Moja ukochana przytulanka z dzieciństwa tak się nazywała Mogłabym nadać, gdyby nie brak zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Kleofas 03.03.13, 15:29 tak! w Mikolajku byl Kleofas dzieki pozdrawiam Kwiecienka z Odswiezona Pamiecia --- Jedna nadzieja daje więcej siły niż dziesięć wspomnień... Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Kleofas 03.03.13, 15:51 Mi się nie podoba w szczególności kle jak i fas (skojarzenie z klaksonem, klekotaniem, fas z chorobą alkoholową) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kleofas 03.03.13, 20:49 Przepadam za tym imieniem, choć Telesfor zepchnął je obecnie na dalszą pozycję. Bardzo długo jednak miałam fazę na Kleofasa i w odróżnieniu od Telesfora, nie miałabym dylematów przy jego nadawaniu (czy nie jest imieniem - żartem). Odpowiedz Link Zgłoś