gaudencja 19.07.04, 23:57 co powiecie na to imię? Własnie znalazłam profesor o tym imieniu w Gazecie Pracy sprzed tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaaaaaaa Re: Neonila 20.07.04, 00:03 może to była leonila są takie książki "ciasta siostry leonili" "sałatki sio leon." Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Neonila 20.07.04, 00:16 aaaaaaaa napisała: > może to była leonila są takie książki "ciasta siostry leonili" "sałatki sio > leon." Nienienie, wyraźnie Neonila. Nota bene, ciekawa jestem, jakiego pochodzenia jest to imię i skąd się wzięło. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Neonila 20.07.04, 01:32 Aha, w polskim necie znalazłam jeszcze 6 Neonili oprócz tej jednej, w tym 2 z nich miały wschodniosłowiańskie nazwiska. Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Neonila 20.07.04, 09:08 Nie podoba mi się, coś jak Teofila, choć i tak lepsze, u kogoś brzmi bardzo ciekawie ale swojej dzidzi bym tak nie nazwała, takie są moje odczucia.. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Neonila 20.07.04, 10:06 A mi się bardzo podoba - ciekawe, co to za imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Neonila - do pejsatego 30.08.04, 15:15 monikaj1 napisała: > A mi się bardzo podoba - ciekawe, co to za imię. No właśnie, ostatnio natrafiłam w Rymucie na imię Leonila, które też jest zapewne wariantem Neonili. Mam pytanie do pejsatego: czy mógłbyś spróbwoać wydedukowac ze swoich czarodziejskich książek, która forma jest poprawna i skąd sie wzięło to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Neonila 21.07.04, 12:12 W Rymucie jest 20 kobiet o tym imieniu; od lat -nastych XX wieku, a ostatnie nadanie w latach 70. Nie notuje ono szczególnej popularności w konkretnych regionach Polski. Wystepują jeszcze takie warianty, jak: Neomiła, Neomiłła, Neonela, Neonelia, Neonilia, Neonilla, Neoniła i Neoniłła. Coraz bardziej mnie interesuje jego pochodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Neonila 24.07.04, 12:08 Nigdzie tez nie znalazlam pochodzenia tego imienia.... Dziwne. Mnie sie kojarzy z "neonem"!? Wole Neomile (przez l z kreska) - to taka nowa Mila Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Neonila 09.08.04, 14:42 Znalazłam jeszcze jedną wersje tego imienia: Nioniła. Najwyraźniej rodzice tych wszystkich panienek byli zdezorientowani co do pisowni imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Neonila 30.08.04, 16:49 U nas uczy religii siostra Neonilla. Na cmentarzu też widziałam nagrobek siosty o tym imieniu(to przybrane w zakonie imiona).pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Neonila 30.08.04, 18:50 nata76 napisała: > U nas uczy religii siostra Neonilla. Na cmentarzu też widziałam nagrobek siosty > > o tym imieniu(to przybrane w zakonie imiona). Poszłam tym tropem i znalazłam świętą Neonillę: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3119.html ...ale Leonilla też sie znalazła: www.getty.edu/art/collections/objects/o910.html Odpowiedz Link Zgłoś
hannamay Re: Neonila 30.08.04, 20:00 zdecydowanie jest to imie poch. rosyjskiego - neonila lub neonilla. przynajmniej w jednej z moich ksiazek tak pisze. koncowka - la jest charakterystycza dla rodzaju zenskiego a "neon" lub raczej "neona"/"neoma" to z greckiego "nowy ksiezyc" moze cos w tym jest? ciekawe bardzo imie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Neoniia 30.08.04, 20:19 hannamay napisała: > zdecydowanie jest to imie poch. rosyjskiego - neonila lub neonilla.przynajmnie > j > w jednej z moich ksiazek tak pisze. A co to za ksiązka? Faktycznie formy "Neoniłła" i "Neoniła" wskazują na to, że imię to przyszło do nas ze Wschodu... Ja bym obstawiała w takim razie greckie pochodzenie, i częstsze występowanie w Rosji, na Białorusi czy Ukrainie, ale strona, którą znalazłam, jest włoska, co wskazuje na to, że imię to jest znane również poza kulturą prawosławną (no i te siosrty zakonne!). > ciekawe bardzo imie Fakt, dręczy mnie od dłuższego czasu Dzięki za światełko w tunelu, a moze jeszcze ktoś się odezwie )) Odpowiedz Link Zgłoś
hannamay Re: Neoniia 30.08.04, 20:39 ja jestem na etapie poszukiwania imienia dla swojego dziecka ( musi godzic trzy rozne kultury - moja, mojego meza, i amerykanska - tutaj gdzie zyjemy). mam spore zbiory ksiazek gdzie podane sa znaczenia i pochodzenia etniczne danego imienia. ksiazka z ktorej korzystalam to : "The Mother of All Baby Name Books: Over 93,000 Baby Names Complete with Origins and Derivatives" - Bruce Lansky Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nunila, Nunilona 01.09.04, 17:15 Mamy ją! Tak brzmi polska wersja tego imienia. Była co najmniej jedna święta o tym imieniu, Nunila (Nunilona) Ksymena. Neonila (Neonilla) to m.in. ukraińska i rosyjska (zgadza sie, hannamay) forma Nunili i Nunilony. Odpowiedz Link Zgłoś