Dodaj do ulubionych

Karola i... Alek?

12.03.13, 16:10
Witajcie,

mam już córę Karolinę - wszyscy na nią wołają Karola, Karolciawink
No i teraz czekamy na syna... chciałabym Alka, Aleksandra, ale nie znoszę zdrobnienia Olek;/
Jak temu "zapobiec"?
Dodam, ze Aleks, Aleksy, Alek jako Alek odpada (imię musi mieć dla mnie "pełną" formęsmile )
I jak myślicie - fajnie wyjdzie - Karolina i Aleksander?big_grin

a.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Karola i... Alek? 12.03.13, 16:28
      Wg mnie bardzo dobrze pasuje. Jak zapobiec? Normalnie - przedstawiacie syna jako Alka i tyle, żadna filozofia.

PS: Aleksy to jest "pełne" imię.
      • dasza_dm Re: Karola i... Alek? 12.03.13, 17:10
        Karolina i Aleksander brzmią wg mne b. dobrze. Może być też przecież Aleksy.
    • olinininka Re: Karola i... Alek? 12.03.13, 17:25
      Moim zdaniem pasują do siebie. Moja znajoma też niedawno urodziła synka i też nie lubi zdrobnienia Olek, więc nazywa synka albo Aleksander albo Alek.
      A ja osobiście lubię zdrobnienie Oluś, Olinek, Olek (zarówno dla Olgierda, jak i Aleksandra)
    • monaliss Re: Karola i... Alek? 12.03.13, 18:32
      Karolina i Aleksander moim zdaniem jest ok.

Mnie osobiscie podoba się Olek, oczywiscie jeśli dasz na imię Aleksander, możesz "uchronić" syna przed Olkiem w otoczeniu bliskiej rodziny, po prostu tak go nazywając i przedstawiając.
      Potem juz reszta będzie zależeć od niego, jak się bedzie sam przedstawiał oraz od jego towarzyszy zabaw, na których punkt widzenia (tego imienia) raczej nie mamy wpływu smile

Ogólnie pełna wymowa tego imienia bardziej mi się podoba od naszego polskiego skrótu.
    • wyczyny Re: Karola i... Alek? 12.03.13, 18:48
      juz wyzej ktos napisal, ze Aleksy to tez pelna forma(patrz- Aleksy Dawidowski z "Kamieni na szaniec") i właśnie to imię bym polecała, jeśli chcesz mieć pewność, by nikt nie miał pomysłu zdrabniać do Olka
    • ankat80 Re: Karola i... Alek? 12.03.13, 19:48
      dziękismile
      No wiem, ale Aleksy też dla mnie nie do przyjęciawink
      A Aleksy to był ten Alek z "Kamieni"? Bo się nad tym nawet któregoś dnia zastanawiałamwink

I właśnie mam nadzieję, ze jak będę przedstawiać Alek, to raczej nikt nie wpadnie, aby nazywać go Olkiemsmile
      • wyczyny Re: Karola i... Alek? 13.03.13, 14:01
        tak,to był właśnie ten Aleksmile , miał w sumie 2 imiona-na pierwsze Maciej na drugie Aleksy po ojcu i za pseudonim robilo wlasnie to drugie imie
        • ankat80 Re: Karola i... Alek? 13.03.13, 14:38
          to mój ulubieniec z "Kamieni"smile
          Gdzieś jednak z tyłu głowy zostają takie sympatie i po wieeelu latach się ujawniająwink
          • wyczyny Re: Karola i... Alek? 13.03.13, 18:07
            to mamy podobnie, ten Alek zostal nawet tu na forum ustalony dla ewentualnego 3 syna, ale urodzila sie corciasmile
            • ankat80 Re: Karola i... Alek? 13.03.13, 22:30
              smile
    • adriankaa.s Re: Karola i... Alek? 13.03.13, 10:28
      Karolina i Aleksander - pasuje.
      A co powiesz o Konstantym ?
      Konstanty - Kostek
      • ankat80 Re: Karola i... Alek? 13.03.13, 13:51
        noo, fajnesmile
        Ale chyba mi się Kostek źle kojarzy;/
    • corianna Re: Karola i... Alek? 13.03.13, 18:11
      Imiona bardzo do siebie pasują. A zdrobnienie Olek? Coż, w domu bedziecie go nazywac tak jak bedziecie chcieli, a świat, szczególnie szkola, rządzi sie swoimi prawami wink
      • dalenia Re: Karola i... Alek? 15.03.13, 16:20
        corianna napisał(a):
        > A zdrobnienie Olek? Coż, w domu bedziecie go na
        > zywac tak jak bedziecie chcieli, a świat, szczególnie szkola, rządzi sie swoimi
        > prawami wink

Nie zgodzę się. Znam 3 Aleksandrów z tego samego otoczenia - jeden jest Olkiem, dwóch Alkami (z czego ten trzeci najczęściej Aleksandrem). Środowisko to samo, więc jak wytłumaczysz różnicę w zwracaniu się do nich?
    • polixena Re: Karola i... Alek? 15.03.13, 09:56
      Znam Aleksandra, który nazywany był przez równieśników i rodzinę Alek i tak się przedstawiał.

Także śmiało możesz nadać to imię (choć Aleksego też bardzo lubię), tylko po prostu konsekwentnie zwracajcie się do niego Alek a nie Olek i już.
    • annthonka Re: Karola i... Alek? 15.03.13, 10:19
      Bardzo lubię zdrobnienie Alek. Nie ma przeciwwskazań, żeby tak zdrabniać Aleksandra wink.
      • ankat80 Re: Karola i... Alek? 16.03.13, 11:47
        dziękismile
        No i już sie przyjęło, ze będzie Aleksmile A Karola wymyśliła na drugie Filip - to jej kolega, takze z tym nie dyskutujęsmile
        zatem moje dzieci to:
        Karolina Alicja
        Aleksander Filip (jak król jakiśwink )
        • dalenia Re: Karola i... Alek? 16.03.13, 20:43
          Super! smile Daj nam znać, gdy Alek pojawi się na świecie!
          • ankat80 Re: Karola i... Alek? 18.03.13, 13:10
            smile
            Jak tylko znajdę chwilkęwink
            Ale to jeszcze trochę....;/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.