lilka69 12.03.13, 22:01 mam mase kolezanek o tym imieniu. bardzo ladne, wdzieczne moim zdaniem. w mojej rodzinie nie ma zadnego. ja nie mam corek. widze, ze obecnie NIKT , doslownie nikt nie daje takiego imienia. a ladne choc...pospolite. pospolite jak magdalena czy anna, ktore tez mi sie bardzo podobaja wiec prosze nie oburzac sie na ten przymiotnik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Agnieszka 12.03.13, 22:48 Ja niedawno spotkałam na spacerze panią, która wołała na córkę "Agnieszka". Dziewczynka miała na oko 3-4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Agnieszka 12.03.13, 23:10 ja się nie zgadzam, mam wrażenie że to imię wraca do łask. Siostra mojej kolezanki ma Agnieszkę ok. 12 letnią, pani ze szkoły mojego syna ma 2,5 letnią , a moja kolezanka 4 letnią . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Agnieszka 13.03.13, 14:54 czarna.perla napisała: > ja się nie zgadzam, mam wrażenie że to imię wraca do łask. Odnoszę wrażenie, że Agnieszka nie wypadła z łask. Owszem, już nie jest tak popularna jak kiedyś, ale nadal można spotkać sporo małych Agnieszek. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Agnieszka 13.03.13, 06:54 Najmłodsza Agnieszka, o jakiej słyszałam, ma teraz 6 lat. Dla mnie Agnieszka wśród małych dziewczynek brzmi ciotkowato i córki bym tak nie nazwała. Inna sprawa, że zupełnie mi nie odpowiada brzmieniowo i do tego jeszcze mam milion koleżanek Agnieszek. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Agnieszka 13.03.13, 13:01 Zgadza sie, teraz juz chbya nikt tego nie nosi, a przynajmniej bardzo niewiele. W moim pokoleniu byla ogromna masa dizwczynek o takim imeiniu. Prawie w kazdej grupie bylo przynajmniej z 5 Agnieszek. Teraz te Agnieszki to wlasnie mamy, i pewnie dlatego to imie zaniklo. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Agnieszka 13.03.13, 13:33 > widze, ze obecnie NIKT , doslownie nikt nie daje takiego imienia. Mylisz się. Nie jest tak popularne jak w naszym pokoleniu, ale jednak nadawane. Znam kilka Agnieszek w wieku przedszkolnym. Dla mnie to imię musi "odpocząć", albo dać odpocząć do siebie. Zresztą nie podoba mi się jakoś szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Agnieszka 13.03.13, 16:17 u mojego synka w grupie jest Agnieszka, na placu zabaw też jedna bywa więc są już dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Agnieszka 13.03.13, 17:52 Imię Bardzo bardzo lubię. Ma dla mnie urok piastowskich księzniczek i bardzo polski dżwięk. Szczegónie podoba mi sie jak jest wymawiane przez cudzoziemcow, zreszta kazdy po tym imieniu od razu rozpoznaje Polkę I jest moim rodzinnym imieniem, od ulubionej prababci. Moja siostrzenica nosi je i lubi - ma 13 lat. Dlatego nie nadalam go swojej coreczce ( chociaz mialam wielka ochotę ) . Mam wrazenie, ze nadawalnosc tego imienia skonczyla sie w roczniku obecnych 12- 13 latek, kiedy jeszcze bylo go calkiem duzo, a nagle koniec i teraz wystepuje sporadycznie. U mojej znajomej urodzia sie Agnieszka Zuzanna i muszę powiedzieć, ze niezykle milo mi sie to imie wymawia. Zapewne nie jest tak, ze nikt go nie nadaje, ale rzeczuwiscie jest tych nadan bardzo malo. Coż, imię zostalo mocno wyeksploatowane przez jakies 30 lat - od początku lat 70 tych niemal do konca 90 Zapewne teraz przez najblizsze 20-30 lat bedzie nadawane jedynie sporadycznie, z sympatii do imienia a nie z mody, a potem znów moze byc powrót Agnieszek . Bylo przeciez jednym z najpopularniejszych imion w Polsce w kilku minionych wiekach ( ale nie pamietam w ktorych). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Agnieszka 13.03.13, 20:47 Wśród szlachcianek - w XV i XVI wieku. Być może także wcześniej, ale brak danych. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Odnośnie Druzjanny 13.03.13, 20:57 Czy liczba 67 737 kobiet jest liczbą dawnych nosicielek tego pięknego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Odnośnie Druzjanny 13.03.13, 21:00 Mając na uwadze te liczbę, pewnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odnośnie Druzjanny 14.03.13, 22:18 Minakowski odnotował 4 Druzjanny, a nie 67 737. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Agnieszka 14.03.13, 09:04 Mnie się to imię nie podoba, może dlatego że bylo zbyt popularne kiedyś i nie ma ładnych zdrobnień... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Agnieszka 14.03.13, 12:51 monaliss napisał(a): > Mnie się to imię nie podoba, może dlatego że bylo zbyt popularne kiedyś i nie m > a ładnych zdrobnień... Toż to bzdura. Agniesia, Agusia, Agunia- dla mnie to jedno z tych imion, które można zdrabniac na wiele sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Agnieszka 14.03.13, 15:08 Mnie się zdrobnienia Agniesia i Agusia akurat nie podobają. Kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Agnieszka 14.03.13, 09:58 Moja trzyletnia bratanica ma tak na imię. Imię wydaje mi się być "za duże" do delikatnej małej dziewczynki, ale zapewne niedługo do niego dorośnie . Innych małych Agnieszek rzeczywiście nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Agnieszka 14.03.13, 11:23 annthonka napisała: > Moja trzyletnia bratanica ma tak na imię. Imię wydaje mi się być "za duże" do d > elikatnej małej dziewczynki, ale zapewne niedługo do niego dorośnie . Coś w tym jest!! Dla mnie nawet Aga czy inne zdrobnienia są takie "za duże" dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Agnieszka 14.03.13, 15:09 Dokładnie. Zgadzam się. Aga też mi nie pasuje do małego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: Agnieszka 14.03.13, 16:33 Nie podoba mi się brzmienie tego imienia, i też nie podobają mi się jego zdrobnienia, dlatego nigdy go nie rozważałam dla córki, właśnie ze względu na brzmienie, a nie popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Agnieszka 15.03.13, 09:01 Mam zupelnie odwrotnie, najbardziej podoba mi sie polskie brzmienie i mnogosc zdrobnien. I oczywiscie zakorzenienie w tradycji. Jedynym minusem jest liczba nosicielek, zatem dobrze, ze imię sobie odpoczywa. Ile ludzi tyle gustów. Odpowiedz Link Zgłoś
leniwiec26 Re: Agnieszka 17.03.13, 21:57 Ja mam Agniechę, niecałe 3 lata Dobrze nam się kojarzy, podobnie Krzyś Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Agnieszka 18.03.13, 10:39 Nie wiem, co mam do tego imienia, ale bardzo mi się nie podoba od zawsze. Trudno mówić o skojarzeniach, bo znam tyle Agnieszek, że nie kojarzy mi się z nikim. Odpowiedz Link Zgłoś