remigia1 08.11.25, 23:25 Natrafiłam na takie imię. Niestety nie znalazłam jego opisu w żadnych wiarygodnych źródłach. Ale postawiłabym hipotezę, że to ludowa wersją Ambrożego (Agnieszka-Jagna i per analogiam: Ambroży-Jamroży). Co myślicie o tym imieniu? Ktoś znalazł jakieś wiarygodne informacje o jego etymologii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Jamroży 09.11.25, 02:01 Oczywiście jest takie nazwisko. Przez ten fakt imię to może być problematyczne, bo wiele osób może je mylić z nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Jamroży 24.11.25, 21:41 Ok. Jeszcze dodam, że spotykałam się z dwoma formami - Jamroży i Jambroży. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jamroży 25.11.25, 20:29 Co oczywiście jeszcze bardziej wskazuje na pochodzenie od Ambrożego Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jamroży 04.12.25, 12:06 Kojarzy mi się ludowo, trochę z "Chłopami" i trochę odnazwiskowo. Wolę Ambrożego. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jamroży 09.12.25, 05:12 Potwierdza to niechec Polakow do slow i imion rozpoczynajacych sie na "A". Podobaja mi sie obydwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jamroży 11.12.25, 00:08 To z polszczyzny ludowej - Jagnieszka, Jamroży, Jagatka itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Jamroży 24.12.25, 17:58 A ja wyjątkowo nie lubię dodatku J w polskiej tradycji. W swoim imieniu nie lubię też A i kiedy tylko mogę, to go nie używam. Jamrozy nie podoba mi się w ogóle.. kojarzy z zaściankowością albo nazwiskiem Margaret. Ambroży podobałby mi się gdyby nie kończył się na Y. A najbardziej jako Amber, Ambroz. Odpowiedz Link Zgłoś