bee.ba 15.04.13, 07:59 Poradźcie proszę. Już w pierwszej ciązy mieliśmy spore dylematy odnośnie imienia męskiego. Teraz Ludwik będzie miał brata a w głowie kompletna pustka. Jeszcze w brzuchu Ludwik był Guciem, ale ostatecznie pomysł padł, bo nie leży mi zdrobnienie Gutek. Proszę o podpowiedzi. Nie podobają mi się imiona z końcówka -sław, -mir. Odpada Franek (Ludwik Franciszek), Witold, Tadeusz. -- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mary.h Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 08:37 Piękne imię. Jeśli kiedyś będę miała drugiego syna, to najprawdopodobniej mój prawie 3-letni Henryk miałby brata Ludwika Moje propozycje: Henryk, Joachim, Leopold, August, Wincenty, Florian, Edmund, Edward, Feliks, Ksawery, Stefan. Odpowiedz Link Zgłoś
trejlerka Re: Imię dla brata Ludwika 07.05.13, 20:39 pytanie do mary.h: zastanawiamy sie z mezem nad imieniem Henryk dla synka - jak sie to imie sprawdza? rodzina bardzo zle reaguje, mowiac ze to heniek spod budki. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 09:53 Gustaw jest bardzo urodziwy. może: Józef, Kajetan, Fryderyk, Wincenty, Olaf, August, Roch, Ryszard, Albert, Nikodem, Henryk, Jerzy, Joachim, Grzegorz, Eryk, Leonard, Edmund, Konrad, Teofil, Aleksy, Izydor, Bartłomiej, Szczepan, Antoni, Ignacy, Celeryn, Kornel, Maksymilian, Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 09:54 Gustaw byłby wg mnie idealny Ale jak nie pasuje, to szukamy dalej. Aleksy, Albert, Anatol, Edward, Edmund, Feliks, Fryderyk, Henryk, Ignacy, Jeremi, Józef, Julian/Juliusz, Konstanty, Klemens, Maurycy, Olgierd, Ryszard, Roch, Stefan, Teodor, Wincenty, Wawrzyniec Odpowiedz Link Zgłoś
bee.ba Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 10:08 Na początek - dziękuję. Leonard/Leopold - bardzo mi się podobają, lecz nie jestem fanką nazywania dzieci tą samą literą alfabetu. Żle mi się kojarzy. Fryderyk - no własnie, coś jest w tym imieniu i też na nie zerkam. Jednak zgrzyta z nazwiskiem. W większości imion nie podobają mi się zdrobnienia. Była myśl o Antonim, ale znajoma mi to imię obrzydziła mówiąc zdrobniale Anti. Jeszcze kołacze Herbert, ale to taka nie ułożona myśl. Jeśli można , to prosze o kolejne. -- Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 10:03 To ja dodam: Zygmunt, Filip, Cyprian, Julian, Emil, Eugeniusz, Lucjan/Lucjusz Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 11:50 Jak przeczytałam imię dla brata Ludwika to od razu pomyślałam o Fryderyku inne propozycje: Dionizy, Ewaryst, Edgar, Teofil, Olgierd, Konstanty/n, Alfred, Benedykt Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 15:49 To ja jestem za Olgierdem. Albo Fryderykiem - zależy na ile faktycznie nie pasuje Wam do nazwiska (i czy w ogóle ). Podobałby mi się Leopold, ale racja - ja sama nie proponowałam imion na "L", bo wg mnie fajnie jest, jak każde dziecko ma imię na inną literę. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 15:50 Gustaw jest rewelacyjny, ale rozumiem obiekcje. Ja bym się zastanawiała nad: Ludwik i Ignacy Ludwik i Konstanty Ludwik i Cyryl Ludwik i Jeremi Ludwik i Jeremiasz Ludwik i Kornel Ludwik i Jonasz Ludwik i Klemens Odpowiedz Link Zgłoś
sanydel Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 20:29 Nie było jeszcze chyba: Amadeusz, Makary, Cedryk, Gilbert, Roch, Seweryn, Wolter, Hieronim, Felicjan, Edward, Stefan, Tytus, Albert. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla brata Ludwika 15.04.13, 22:00 Herbert jest IMO superpomysłem, choć moim pierwszym skojarzeniem był Wincenty: Wincuś/Wicuś. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Imię dla brata Ludwika 16.04.13, 09:42 Pierwsza myśl to Fryderyk, u mojej córci w grupie jest Fryderyk nazywany Fredziem. A może Lucjan? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Imię dla brata Ludwika 16.04.13, 09:49 Ja też brałam pod uwagę Ludwika i Fryderyka a oprócz tego jeszcze takie imiona Konstanty Aleksander Stanisław Kajetan Juliusz Może któreś z nich Ci się spodoba? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla brata Ludwika 17.04.13, 11:41 Od razu nasunął mi się Gucio! A może Klemens? Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Imię dla brata Ludwika 18.04.13, 02:20 Ja proponuję - Leon Fryderyk. - gdybyś jednak zechciała nazwać dzieci na ta samą literkę Proponuję także Józef. Odpowiedz Link Zgłoś