nati_28 22.04.13, 09:24 Ostatnio spotkałam dwie dziewczynki o tych ślicznych imionach. Wcześniej Róża była dla mnie neutralna, teraz coraz bardziej mi się podoba. Noemi też ładnie, ale brzmi trochę obco. A jak zdrabniać? Rózia - teraz już akceptuję. Różyczka - trochę długawo. Spotkałam się ze zdrobnieniem Rózieńka Noemi - tu zupełnie nie wiem jak można zdrobnić to imię. Nemcia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Róża i Noemi 22.04.13, 09:38 Witaj Nati28 Córeczka mojej koleżanki ma na imię Róża (w większości imienia nie zdrabnia, bo to imię krótkie czasami mówi Różyczka a czasami Rozi, Roska jak jest niegrzeczna). Noemi nie znam żadnej (osobiście bym jej nie zdrabniała) ale w praktyce pewnie coś się da wykombinować Noemcia, Noesia, Noeczka Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Róża i Noemi 22.04.13, 09:44 Witaj Olinininko! Ja chyba zostanę przy mojej trójce, ale gdybym jednak się kiedyś jeszcze zdecydowała, to Róża chodzi mi po głowie Szkoda tylko, że z nazwiskiem się gryzie Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Róża i Noemi 22.04.13, 09:46 Moja koleżanka na swoją Noemi woła Emka. Co mi się początkowo kojarzyło z rozmiarem lub linią autobusową . Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Róża i Noemi 22.04.13, 09:59 Spotkałam się ze zdrobnieniem Noemi - Emiś i Emka właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zum.zum.zone Re: Róża i Noemi 22.04.13, 10:15 Róża - Różanka, Rozeńka, Roza, Roz, Rozalka. Noemi - Noemiś, Noemisia, Noe. Obydwa bardzo mi sie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
zum.zum.zone Re: Róża i Noemi 22.04.13, 12:41 i jeszcze: Różeńka, Różynka, Rozanka Mimi Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Róża i Noemi 22.04.13, 10:31 Róża śliczna,mąż chciał dla którejś córki,ale brakuje mi właśnie fajnych zdrobnień,a te uwielbiam Noemi miałam na studiach koleżankę,nie zdrabniało się,wiele osób myliło z Naomi,też ładne (koleżanka ma teraz córkę Juliannę) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Róża i Noemi 22.04.13, 12:58 Róża ładna zdrabiać można na wiele sposobów - Rózieńka, Różyczka A Noemi mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Róża i Noemi 22.04.13, 16:26 Róża bardzo mi się podoba ,ale Noemi w ogóle . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Róża i Noemi 22.04.13, 16:58 Oba mi się bardo podobają, mam je na swojej liście. Różę zdrabniałabym do Rózi, Różyczki albo Różanki (to ostatnie wyczytałam kiedyś na forum i bardzo mi się spodobało). Z kolei moja Noemi byłaby pewnie Nemką, Nemisią, Nemcią. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Róża i Noemi 23.04.13, 06:15 Dalenio, "to ostatnie wyczytałam kiedyś na forum i bardzo mi się spodobało-"o ile pamiętam dobrze,to ja podałam Różankę,ale jakoś do końca mnie teraz nie przekonuje jako "naturalne zdrobnienie" (Rózię i Różyczkę widzę jako jedyne "naturalne zdrobnienia";pierwszego nadal nie lubię,a drugie jest dla mnie za długie).Ale Róża w pełnej formie piękna,gdybyśmy mieli trzecią córkę pewnie mimo moich wątpliwości byłaby Różą,ale jest Leonek. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Róża i Noemi 23.04.13, 13:54 Tak właśnie mi świtało, że to byłaś Ty (jeszcze za czasów Megi ), ale nie miałam czasu, żeby sprawdzać. Mnie Różanka nadal się podoba - w ogóle takie zdrobnienia zakończone na "-anka" jakieś urocze mi się wydają. Moja siostrzenica Majka jest zwana Majanką - jakoś dzięki niej zupełnie inaczej mi to imię brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Róża i Noemi 22.04.13, 20:14 Roza mniej mi sie podoba. Raczej nie rozwazalabym jej jako imie dla dziecka. Ale za to Noemi... palce lizac. Moja ulubione imie i gdyby nie opor meza, ze coreczka zostalalby Sara lub wlasnie Noemi. Trudno zdrabniac. W Holandii i tak raczej nie zdrabniaja, ale ja pewnie wolalabym sobie na nia Nemcia. Choc okazjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Róża i Noemi 23.04.13, 11:35 Rózia, Różyczka, Różanka - urocze zdrobnienia dla małej dziewczynki. Pani Róża - też brzmi doskonale. Byle tylko nie do nazwiska Kwiatkowska . Noemi chyba bym nie zdrabniała w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Róża i Noemi 23.04.13, 14:38 Znam Różę Kwiatek I nie wyszła za mąż i nie zmieniła nazwiska. Tak czasami bywa. Rozumiem jednak rodziców. Ja coraz bardziej zakochuję się w Róży pomimo średniego dopasowania do nazwiska. I jeśli będę kiedyś miała córkę, to nie wiem czy będę zwracała uwagę na to nazwisko. Choć może mi się odmienić. Wcześniej Róży wcale nie brałam pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia OT 23.04.13, 14:55 Nati, a tak swoją drogą - na czym w końcu stanęło z imieniem dla Córki? Mam wrażenie, że przegapiłam gdzieś ten moment i nie wiem, czy Mała została w końcu Antoniną. Swoją drogą - nie mogę uwierzyć, że ma już 7 miesięcy Faktycznie, to po dzieciach widać ten biegnący czas Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Róża i Noemi 23.04.13, 22:00 Nati 28 to działaj Różyczka to sympatyczne imię a i będzie równowaga płci w rodzinie oczywiście jak będzie dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Róża i Noemi 24.04.13, 08:24 Olinininko, byłaby równowaga, to fakt, ale nie wiem czy się jeszcze zdecyduję, choć może kiedyś, gdy Felcia pójdzie do przedszkola, bo dwójki maluchów na stanie jako,ś sobie nie wyobrażam Daleniu, stanęło na Felicji, choć w między czasie pojawiła się opcja Matyldy, która to miała być kompromisem. Nawet ogłosiłam pochopnie, że będzie matylda. Jednak męzowi przez gardło nie chciało to imię przejść. Nie potrafił córki tak nazywać. Stanęło więc na Felce, jak czułam od poczatku, bo Antonina szybko przestała nam pasować. Dla Igiego siostra była Felą, dla Michaśka Felicją, dla męża Felką. Ja marzyłam o Felusi, Felci. I w końcu zarejestrowaliśmy córeczkę jako Felicja, a na drugie po mnie Izabela. Miało to miejsce w listopadzie zeszłego roku. Dziś, sama nie wiem po co to zamieszanie. Teraz nie wyobrażamy sobie aby córcia miała na imię inaczej aniżeli Felcia, Felutka Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Róża i Noemi 29.04.13, 10:37 Dzięki Choć powiem szczerze, że imię budzi zdziwienie, choć są to pozytywne reakcje. Odpowiedz Link Zgłoś