czarodziejka55 25.06.13, 09:16 Które Wam się najbardziej podoba?? Marika, Melinda, Miranda Może znacie jakieś inne,lepsze podobne do tych?? (nie dla mojego dziecka, tak się tylko zastanawiam) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kikimora78 Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 10:51 Melinda nie - dla mnie to skrzyżowanie meliny z mendą Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 11:35 Marika - znam kilka Marik, wszystkie w przedziale 20-25 lat. Imię w brzmieniu byłoby ok, ale jest jedno "ale": nie znam hiszpańskiego, ale słyszałam, że w tym języku jest to jakieś przekleństwo lub słowo o jakimś niegatywnym wydźwięku (nie wiem jakim niestety). Poza tym Marika zalatuje mi lekko pretensjonalnością. Melinda - nie znam żadnej. Dla mnie wyjątkowo pretensjonalna i na dodatek kojarzy się z meliną. Miranda - ta z kolei kojarzy mi się z Mirindą Kiedyś mi się podobała, ale już "wypadła z listy". Też nie znam żadnej Mirandy. Podsumowując: z tych trzech wg mnie najlepsza jest Marika, chociaż też na kolana nie powala. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 14:02 Marika a raczej MARICA po hiszpańsku w mowie potocznej, to nazwa tzw. sissy boy, hmm.. , czyli geja... Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 13:47 Dobre! Mi też sie źle kojarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 12:49 Gdyby musiała wybierać z tych 3, wybrałabym Marikę. Dość ładne imię, kojarzy mi się z lekkością, dziewczęcością, uśmiechem. Nie znam żadnej Mariki ani Melindy, zresztą za żadne skarby świata nie nadałabym imienia Melinda. Pół życia przyjaźnię się z Mirandą no i cóż, w takiej sytuacji to imię brzmi dla mnie tak swojsko jak Kasia czy Ania Ale wiem, że Miranda zawsze miała problem z komentarzami o Mirindzie. Ona jest jednak ze swojego imienia bardzo zadowolona i dumna i dzięki temu tak najczęściej postrzegają je spotykający ją ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 14:31 "Ona jest jednak ze swojego imienia bardzo zadowolona i dumna" Nie dziwie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 13:54 Ja jestem stanowczo za Mariką (koleżanka mojej córki lat 27 jest Mariką), Dziewczyna ma cudowny charakter, uśmiech i inteligencje, i z taką właśnie osobą kojarzy mi się to imię. Brałam pod uwagę wybierając imię dla córki... Natomiast Melinda - jak powyżej wspomniane ma złe skojarzenia, Belinda brzmi o wiele lepiej. Miranda - niestety również kojarzy mi się z napojem a na pewno z egzotyczną, czarnowłosą dziewczyną Pytasz o coś w tym stylu: ja podsuwam Marisę - mama mojego kolegi z Sardynii tak się nazywa (ma chyba z 70 lat). Jest Włoszką. Imię to jednak w naszych czasach nie jest zbyt popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka55 Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 14:20 Marisa?? Bardzo ładne!! ładniejsze od Mariki Nie znałam do tej pory, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 14:06 Jeśli już, to wybrałabym Mirandę (ale żadne z nich nie jest w moim guście). Co oznacza Marika po hiszpańsku, było już na forum wiele razy, poza tym w wątpliwy sposób ta forma wzbogaca język polski, skoro to zdrobnienie od Marii. Można nazwać córkę Maria i ją zdrabniać do Mariki, a stykając się z osobami hiszpańskojęzycznymi dziewczynka nie będzie narażona na konsternację otoczenia. Melinda - mam podobne skojarzenia z meliną i nie tylko, jak zostały zaprezentowane w jednym z pierwszych postów. Miranda to przynajmniej porządne szekspirowskie imię literackie. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 14:45 Owszem imię Marika to tzw. zdrobnienie ale Maryla, Maja, Mia, Miriam i Marianna też pochodzą od Marii... gdyby tak rozpatrywać sprawy zamiast nadawać imiona pochodne, nadając imię Maria, to co dziesiąta osoba miałaby to samo imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 15:11 Maja i Marianna nie pochodzą od Marii, choć Maja bywa używana jako zdrobnienie Marii. Miriam też nie pochodzi od Marii - jest wręcz odwrotnie. Mary Wiesz, można oczywiście zamiast Anna nazwać córkę Anusia, Aneczka, Anka, Anika i uważać się za wielkiego innowatora oraz oryginała, ale zostawmy zdrobnieniom ich właściwą rolę, a różnorodność imion jest tak duża, że naprawdę jest z czego wybierać przy nadawaniu imion dzieciom. Zapoznałaś się ze znaczeniem słowa "Marika" w jęz. hiszpańskim? Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 15:43 "Zapoznałaś się ze znaczeniem słowa "Marika" w jęz. hiszpańskim? " Dziwadlo a nie argument. Jesli ktos mieszka w Hiszpanii, planuje przeprowadzke albo choc zna hiszpanski to moze mu to prywatnie robic jakies "ale". A dla reszty jakie to ma znaczenie, ze takie czy inne imie w jakims jezyku ( ktorych na swiecie sa miliony) moze cos niefajnego oznaczac. Pare holenderskich slow tez glupio sie w Polsce kojarzy. I co, Holendrzy maja zrezygnowac z paru slow we wlasnym jezyku ... bo Polakom sie zle kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 20:14 Zapoznalam sie ze znaczeniem slowa Marika poniewaz moj byly maż był hiszpanem. Jak wyzej napisalam w mowie potocznej, moze probowalas tlumaczyc online? A czemu piszesz ze Maja nie od Marii jak wszedzie tak napisane, na temat Miriam i Marianny to samo (Maria +Anna). To skad ta Maja zatem? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marika, Melinda, Miranda 26.06.13, 12:42 monaliss napisał(a): > Zapoznalam sie ze znaczeniem slowa Marika poniewaz moj byly maż był hiszpanem. > Jak wyzej napisalam w mowie potocznej, moze probowalas tlumaczyc online? Nic nie próbowałam tłumaczyć, podlinkowałam post z naszego forum. IMO w połączeniu z mało oryginalnym pochodzeniem tej formy znaczenie w jęz. hiszpańskim (potocznym, a jakże) dyskwalifikuje Marikę jako imię dla dziecka (przynajmniej mojego). > A czemu piszesz ze Maja nie od Marii jak wszedzie tak napisane, na temat Miriam > i Marianny to samo (Maria +Anna). To skad ta Maja zatem? Monaliss, szukaj proszę w lepszych źródłach To, że Marianna jest równa brzmieniu dwóch zestawionych imion (Maria i Anna), nie oznacza, że od nich pochodzi. Marianna to żeńska forma Mariana, podobnie jak Julianna to żeńska forma Juliana. www.deon.pl/imieniny/imie,1986,marianny.html www.deon.pl/imieniny/imie,1929,mai.html www.deon.pl/imieniny/imie,2097,miriam.html Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Marika, Melinda, Miranda 26.06.13, 14:12 swietna stronka gaudencja, wielkie dzieki, istotnie tam gdzie szukalam byly zupelnie inne informacje. jestem zaskoczona, ze tu podaja zulelnie inne pochodzenie tych imion. musze to sobie przestudiowac Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 15:16 gaudencja napisała: > Jeśli już, to wybrałabym Mirandę (ale żadne z nich nie jest w moim guście). Właściwie to mogę się pod tym podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 14:26 Marika I Miranda ze wskazaniem na te ostatnia. Melinda raczej nie. Niestety mocne skojarzenie z melina. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 15:16 z wymienionych Marika lub Marisa z podobnych może Mia, Melisa Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Marika, Melinda, Miranda 25.06.13, 22:40 Wszystkie 3 nie podobają mi się wcale z imion na "M" lubię Melanię. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Marika, Melinda, Miranda 26.06.13, 10:19 Marika i Melinda zdecydowanie mi się nie podobają,na dodatek z tą pierwszą mam okropne skojarzenia.Miranda ostatecznie ujdzie,ale nie jestem fanką tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Marika, Melinda, Miranda 26.06.13, 11:00 Wszystkie trzy imiona wyjątkowo nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Marika, Melinda, Miranda 26.06.13, 11:59 > Wszystkie trzy imiona wyjątkowo nie w moim guście. w moim też (a nie lepiej: marianna, melania, matylda ?) Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Marika, Melinda, Miranda 27.06.13, 15:38 Z tej trójki Marika A co do porównania Mariki do słowa Marica. Bardzo często przyjeżdżają do mnie Hiszpanie i specjalnie się o to zapytałam, czy wymowa jest identyczna i co się okazało nie. Otóż jest takie słowo o negatywnym wydźwięku, używane w mowie potocznej (które jednak nie jest używane w całej Hiszpanii - coś tak tak jak w Polsce w jednym regionie mówią ziemniak w drugim kartofel w trzecim pyry) jednak wymowa jest nieco inna (jest inaczej akcentowana) niż imienia Marika pisownia również, bo przez c. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Marika, Melinda, Miranda 27.06.13, 15:59 Miałam w dzieciństwie koleżankę z podwórka Marikę. Marika dla odmiany miała brata Juliana. Wyemigrowali potem z rodzicami do ówczesnych Niemiec Zachodnich, gdzie mieli rodzinę. Moja mama w początkach swojej kariery nauczycielskiej (sam koniec lat 60-tych) miała wychowankę Mirandę. Starsza ode mnie o parę lat, znałam ją tylko ze zdjęcia grupowego - bardzo ładna dziewczynka i jak opowiadała mama, jedna z lepszych uczennic. Melindy nie znam żadnej. Akurat żadne z tych imion nie jest w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Marika, Melinda, Miranda 27.06.13, 21:45 Z tych trzech najbardziej podoba mi się Miranda . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Marika, Melinda, Miranda 27.06.13, 22:12 Najbardziej podoba mi się Miranda, kojarzy z Piknikiem pod wiszącą skałą. W tym stylu to może jeszcze Mariet(t)a, Mirel(t)a, Marita, Marina, Mariza, Melina, Milena. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Marika, Melinda, Miranda 30.06.13, 15:45 Marika - bardzo nie lubię tego imienia, źle mi się kojarzy Melinda - nie jest złe, ale coś mi w nim przeszkadza... może zamiast tego to Melania ? Miranda - całkiem całkiem, trochę kojarzy mi się z napojem gazowanym, ale ogólnie pozytywnie odbieram to imię; jakie mogą być od niego skróty ? Ja proponuję jeszcze : Melissa Maya Odpowiedz Link Zgłoś
laandryneczkaa Re: Marika, Melinda, Miranda 30.07.13, 19:57 Dla mnie wszystkie 3 imiona są okropne, ale z trzech okropnych chyba wybrałabym Melindę Odpowiedz Link Zgłoś
muzykalna125 Re: Marika, Melinda, Miranda 30.07.13, 20:51 Melinda kojarzy mi się z meliną (tam gdzie się pije alkohol) i mirinda(taki napój), a Marika i Miranda z takimi snobkami i wrednymi babami/ Przepraszam jeśli Cie uraziłam, ale napisałam SWOJE odczucia . Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Marika, Melinda, Miranda 31.07.13, 09:47 Miranda, pozostałe mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Marika, Melinda, Miranda 31.07.13, 09:58 Podoba mi się tylko Miranda. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Marika, Melinda, Miranda 31.07.13, 15:28 Umiarkowanie podoba mi się jedynie Miranda. Melinda źle mi się kojarzy, a Marika jest dla mnie zbyt zdrobnieniowa. Poza tym znaczenie w j. hiszpańskim dyskwalifikuje u mnie to imię. Odpowiedz Link Zgłoś