ksiezna_pani1 22.08.13, 23:22 Przeglądając słownik Rymuta natknęłam się na Symforiusza, którego żeńską formą - jeśli się nie mylę powinna być - Symforia. Wujek google twierdzi, że był święty o tym imieniu. Symforiusz został nadany 3 razy. Inne "symfoniczne" imiona: Symforian i Symforian(n)a, Symfronia i Symfroniusz. Co myślicie o tych dwóch imionach oraz, która para imion jest wg Was ciekawsza, ładniejsza etc.? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Symforia i Symforiusz 23.08.13, 13:15 Nie podobają mi się, odbieram je jako trudne w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Symforia i Symforiusz 23.08.13, 18:43 Z żeńskich najbardziej podoba mi się Symforia.Męskie raczej na jednym poziomie,wszystkie niezbyt mnie przekonują. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Symforia i Symforiusz 23.08.13, 21:41 Święty jest pomylony, tak naprawdę chodziło o św. Symforiana. Logika językowa wskazuje jednak, że Symforiusz powinien był istnieć, skoro jest Symforian. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Symforia i Symforiusz 29.08.13, 00:27 Gaudencjo, dziękuje za informację Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Symforia i Symforiusz 29.08.13, 14:06 Symforian brzmi duzo lepiej niz Symforiusz. Nigdy nie slyszalam takiego w otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś