joyia 04.08.04, 19:03 Czy imie "Marzena" wywodzi sie z polskiego slowa "marzenie", "marzyc"? Bo w sumie wlasnie tak mozna sobie to imie skojarzyc. pozdrowienia! joyia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Marzena 04.08.04, 19:12 joyia napisała: > Czy imie "Marzena" wywodzi sie z polskiego slowa "marzenie", "marzyc"? > Bo w sumie wlasnie tak mozna sobie to imie skojarzyc. pozdrowienia! joyia Było już na forum i pochodzeniu imienia Marzena, i imienia Marzanna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Marzena 04.08.04, 22:52 Witaj ! Nie wiem z czego sie wywodzi ,ale zaczelo mi sie podobac.Kiedys nie moglam tego imienia sluchac,moze dlatego,ze u nas w szkole bylo zatrzesienie .Ale teraz po tylu latach jak sobie wymawiam "Marzenka"to calkiem slodko brzmi .Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marzena 04.08.04, 22:57 itsola napisała: > Nie wiem z czego sie wywodzi ,ale zaczelo mi sie podobac.Kiedys nie moglam tego > imienia sluchac,moze dlatego,ze u nas w szkole bylo zatrzesienie .Ale teraz po > tylu latach jak sobie wymawiam "Marzenka"to calkiem slodko brzmi . Też tak miałam przez jakiś czas, ale jużmi przeszło i znowu odbierm imię "Marzena" tak samo, tzn. jako nieprzyjemnie miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Marzena 05.08.04, 19:43 Imię Marzena od zawsze mi się podobało. Tak się składa, że dokładnie rok temu poznałam fantastyczną dziewczynę, która właśnie tak się nazywa. Jest bardzo ładna i miła, charakteryzuje się niezwykle ciepłym podejściem do innych... może więc to ona nastroiła mnie do niego tak pozytywnie? Ach, te skojarzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
nitkaa2 Re: Marzena 05.08.04, 21:23 A mnie wrecz przeciwnie- imie jest malo kobiece i nie podoba mi sie ani troche. Odpowiedz Link Zgłoś
magar1 Re: Marzena 09.08.04, 01:07 gaudencja napisała: > itsola napisała: > > > Nie wiem z czego sie wywodzi ,ale zaczelo mi sie podobac.Kiedys nie mogla > m > tego > > imienia sluchac,moze dlatego,ze u nas w szkole bylo zatrzesienie .Ale ter > az po > > tylu latach jak sobie wymawiam "Marzenka"to calkiem slodko brzmi . > > Też tak miałam przez jakiś czas, ale jużmi przeszło i znowu odbierm > imię "Marzena" tak samo, tzn. jako nieprzyjemnie miękkie. Nawet to "rz" nie pomaga? A ja się bardzo dobrze czuję z tym imieniem. Chyba tylko w urzedach mówią do mnie Marzena, nawet w pracy przełożeni mówili do mnie Marzenko lub Pani Marzenko. Jak byłam w wieku szkolnym to nie spotykałam wiele Marzenek, dopiero teraz poznałam ich trochę. A imię jest pochodzenia słowiańskiego i nie ma nic wspólnego z marzeniami. Pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marzena 09.08.04, 08:32 magar1 napisała: > gaudencja napisała: > > Też tak miałam przez jakiś czas, ale jużmi przeszło i znowu odbierm > > imię "Marzena" tak samo, tzn. jako nieprzyjemnie miękkie. > Nawet to "rz" nie pomaga? Nie, własnie ono jest - jak przypuszczam - odpowiedzialne za problem. Gdybyż to jeszcze było "ż" > A imię jest pochodzenia słowiańskiego Owszem, czeskiego. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
roxi_hart Re: Marzena 09.08.04, 09:37 Marzena, obok Żanety to najbrzydsze imie swiata wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gagarin3 Re: Marzena 09.08.04, 21:23 > Marzena, obok Żanety to najbrzydsze imie swiata wg mnie. > Roxi nie ma brzydkich imion... No chyba, że Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
amberangel to nastepne pochodne od imienia Maria 21.09.04, 06:08 Znam w Stanach dwie Marzeny i bardzo je denerwuje ze nikt nie potrafi poprawnie odczytac i wymowic. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: to nastepne pochodne od imienia Maria 21.09.04, 14:45 Ja jestem Marzena. To prawda, w Stanach ludzie wymawiali je naogol "Mar-z-Ina" lub "Ma-r-z-ena" (rz wymawiali osobno r i z), jednak nie mieli takiego klopotu z moim imieniem jak tutaj w Angli maja. Nie denerwuje mnie to wogule. Poprawiam ich wymowe i nastepnym razem wymawiaja prawidlowo (no tak "rz" jest miekksze w ich wymowi niz w polskiej). Jako dziecko nie chcialam byc wolana po imieniu i wymyslalam inne, ale kiedy doroslam stwierdzilam ze jest przyjemnie miec malo spotykane imie. Zawsze bylam jedna o tym imieniu i poraz pierwszy poznalam inna Marzene jako 20-sto latka w NYC. Mimio ze sie lubialysmy to jednak nas denerwowalo ze mamy takie same imie. Ile razy znajomi zawolali "Marzena" obydwie automatycznie reagowalysmy. Tak bylysmy przyzwyczajone ze tylko "JA" tak sie nazywam. Jesli chodzi o pochodzenie tego imienie, a szukalam wszedzie. "Marz-" w wielu jezykach znaczy cos co pochodzi z wody (w lacinie, w arabskim itp). Mysle ze pochodzenie tego imienie jest Indo-europejskie i ma powiazania z perskim i arabskim jezykiem. W Pakistanie jest swiatynia o tym imieniu, w arabskim znaczy to rifa koralowa lub perla (ale nie perla jak do bizuteri, bo to znaczy Dina). Czesto w tych kolkach jestem pytana czy jedno z moich rodzicow jest pochodzenia arabskiego lub pakistansko-hinduskiego. Mowia ze moje imie jest. Napewno zas to imie nie pochodzi od imienia Mari (tak jak niektorzy sugeruja). Co do zdrobnien. Tata mnie wolal "Marzenie" lub "moje Marzenie." Mama wolala mnie "Marzenka" lub "Marzenko" Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Marzena 21.09.04, 20:33 Nastepna forma wymowy Marzena, przez angielskojezycznych to, Marzana. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Marzena 21.09.04, 23:18 Zangielszczona pisownia hinduskiej wersji tego imienia to Meghana (wymawia sie podobnie do polskiej wersji). Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Marzena 21.09.04, 23:29 A zangielszczona pisownia arabskiej wersji tego imienia to Murjanah (perelka, rifa koralowa). Rowniez Marzuqah (szczesliwa, blogoslawiona przez Boga). Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Marzena 22.09.04, 14:34 dzieki za wszystkie informacje na temat tego imienia. nosze je i lubie je - choc widze, ze niewielu sie podoba. Koledzy na studiach wolali na mnie " Marzenie" i to bylo mile Natomiast ja zawsze odbieralam je jako twarde. I nie lubilam zdrobnien - bo kojarzyly mi sie z czeskimi serialami Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Marzena 31.01.17, 21:37 Piękne imię tak sobie dzisiaj stwierdziłam, brzmi rzeczywiście jak marzenia co jest na plus (urocze) w dodatku żena to kobieta w j. staropolskim. Może i jest tworem ale jakże wdzięcznym, obecnie troche "ciotkowata" przez co straciło swój wdzięk i pewnie nie prędko powróci ale lubię ją i Grażynę również Uważam je za wyjątkowe imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Marzena 01.02.17, 10:44 Bardzo nie lubię tego imienia. W moim odczuciu mocno ciotkowate i sezonowate. Znam 20-letnią Marzenę i zawsze uważałam, że nosi strasznie niemodne i wręcz obciachowe imię. Jej siostry to były Iwona i Beata, więc chyba rodzice lubowali się w takich imionach ze swojego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś