Dodaj do ulubionych

Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf

05.08.04, 10:56
w jakiej kolejności podobają sie Wam te imiona? Napiszcie tez jakie sa
argumenty przeciw, np. ze za bardzo oklepane, zbyt kontrowersyjne. Jesli sa
argumenty za, to tez poprosze. Oprocz takich ze komus po prostu takie imie
sie podoba.(Łatwo sie wymawia, jest miedzynarodowe....) Jeszcze trwa walka o
Kube, ale to juz bedzie ostatecznosc jesli nie wybierzemy nic z w/w.
Dzieki za opinie.
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 11:13
      Łukasz
      Filip
      Dawid
      Olaf
      Adrian

- przy czym moja opinia o tych imionach waha się od bardzo, bardzo pozytywnej -
      Łukasz, uwazam że to prześliczne imię), poprzez Filipa (ładne imię), Dawida
      (zawsze mi się to imię dosyć podobało, ale teraz przestaje mi się podobać),
      Olafa (trochę zbyt skandynawskie, ale ostatniio robi karierę) i Adriana,
      którego to imienia zawsze nie znosiłam i uwazam, że jest najczęściej wybierane
      przez ludzi, hmmm... nie wykształconych czy nie aspirujących do kultury
      wyzszej - nie wiem, jak to adekwatnie ująć, a zaraz się rozpęta tu na ten temat
      dyskusja wink.
      • monikaj1 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 11:23
        Mam bardzo podobne odczucia do Gaudencji.
        Moja kolejność wymienionych przez Ciebie imion jest dokładnie taka sama, różnią
        się jedynie ich oceny. I tak - Łukasza uwielbiam, uważam, że to śliczne imię.
        Filip - nie przeszkadza, ładne, ale bez nadzwyczajnych rewelacji. Dawid - może
        być, ale jak nie będzie, to też nic się nie stanie. Olaf - raczej nie, co
        najwyżej w ostateczności. Adrian - okropne, zdecydowanie niesmile
        • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 11:27
          monikaj1 napisała:

> Mam bardzo podobne odczucia do Gaudencji.
          > Moja kolejność wymienionych przez Ciebie imion jest dokładnie taka sama,
          różnią
          >
          > się jedynie ich oceny. I tak - Łukasza uwielbiam, uważam, że to śliczne imię.
          > Filip - nie przeszkadza, ładne, ale bez nadzwyczajnych rewelacji. Dawid -
          może
          > być, ale jak nie będzie, to też nic się nie stanie. Olaf - raczej nie, co
          > najwyżej w ostateczności. Adrian - okropne, zdecydowanie niesmile

No to własciwie dokladnie tak, jak u mnie smile
          • katarzyna251 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 11:37
            To moze jeszcze dodam ze nosimy bardzo długie nazwisko (12 liter, 4 sylaby)i do
            tego niezbyt łatwe w wymowie. Starszy syn ma na imie Eryk i z nazwiskiem
            współgra pieknie. Ja osobiscie na koncu stawiam Olafa (co za duzo to
            niezdrowo!, a Łukasz i Filip- podobaja mi sie niesamowicie, ale czy nie
            za "miekkie" przy bracie?
            Nie wiem tylko o co chodzi z nadawaniem imion przez rodzicow
            niewykształconych... Chociaz moze tak jest, zawsze mi sie wydawalo ze wszystkie
            Angeliki to coreczki ludzi mniej oswieconych. Czekam na dalsze opinie-
            wieczorkiem przeanalizujemy z mezem i moze w koncu cos postanowimy?
            • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 11:57
              katarzyna251 napisała:

> To moze jeszcze dodam ze nosimy bardzo długie nazwisko (12 liter, 4 sylaby)i
              do
              >
              > tego niezbyt łatwe w wymowie. Starszy syn ma na imie Eryk i z nazwiskiem
              > współgra pieknie. Ja osobiscie na koncu stawiam Olafa (co za duzo to
              > niezdrowo!, a Łukasz i Filip- podobaja mi sie niesamowicie, ale czy nie
              > za "miekkie" przy bracie?

To własnie Olaf robi na mnie wrażenie imienia "rozciapcianego", coś jak jeszcze
              Marzena (oczywiście kazdy może mieć inne skojarzenia). Łukasz jest imieniem,
              powiedziałabym, dobrego, ale zrównoważonego i spokojnego człowieka - tak mi się
              kojarzy. Eryk i Łukasz, czy Eryk i Filip nie są absolutnie imionami, które by
              nie pasowały do siebie (zwłaszcza pasują Eryk i Filip), abstrahując od tego, że
              bracia zapewne przez wiekszość życia będą działać na swój własny rachunek i
              imie jednego nie musi pasować do imienia drugiego.

> Nie wiem tylko o co chodzi z nadawaniem imion przez rodzicow
              > niewykształconych... Chociaz moze tak jest, zawsze mi sie wydawalo ze
              wszystkie
              >
              > Angeliki to coreczki ludzi mniej oswieconych.

O to to, o to chodzi wink
    • madziarek_edziecko Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 13:03
      Witaj.
      Moja kolejność:
      Olaf - bardzo ładne,rzadko spotykanem(to na duży plus)
      Dawid - podoba mi się, dosyć częste, ale ma swój urok
      Łukasz - ładne, drugie imię mojego męża
      Filip - może być, kiedyś bardzo mi się podobało, teraz troche mniej
      Adrian - jak dla mnie zbyt oklepane, przynajmniej u nas

Ja wybrałabym Olafa lub Dawida. smile
      Pozdrawiam
      Madzia
    • aluc Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 13:08
      Olaf
      Dawid
      Filip
      Łukasz
      Adrian

z tym, że dwa pierwsze mi się podobają zdecydowanie, Filip jest neutralny,
      Łukasz raczej nie, a Adrian w ogóle nie
      • cysia.b Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 13:53
        Olaf, Filip. Łukasz - w porządku
        Dawid i Adrian - dla mnie okropne

Pozdr
        Cysia

• szczekuszka Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 14:08
          Olaf i Łukasz sa ok. Łukasz na zasadzie przeciwienstw wspolgra z surowym
          Erykiem. Jesli jednak lubisz tego typu imiona, to wybierz Dawida.
          Filip i Adrian (zwlaszcza ten ostatni)- nieciekawe i oklepane.
    • zaino Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 16:00
      Filip
      Łukasz- dodatkowym plusem imienia jest to, że nie należy do oklepanych teraz
      Adrian
      Dawid
      Olaf
      Trzy ostatnie imiona mi się nie podobają. Natomiast do Eryka pasują znakomicie
      wszystkie imiona. Jednak Eryk z Olafem będą kojarzyć się zbyt skandynawsko w
      naszej polskiej rzeczywistości. Z Kuby bym zrezygnowała, jest ich przesyt.
      • katarzyna251 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 16:05
        Dzieki za wszystkie opinie. Czy Filipów jest też tak dużo jak Kubusiów?
        • nitkaa2 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 19:57
          Zdecydowanie Filip. Po pierwsze dlatego ze wystepuje chyba w kazdym jezyku, a
          to jest wazne w dzisiejszych czasach. Trzeba brac pod uwage, ze dziecko moze w
          przyszlosci nie mieszkac w Polsce (np. moze studiowac za granica) a wtedy takie
          imie nie bedzie dla nikogo problemem- ani dla obcokrajowca, ani dla samego
          dziecka gdy ktos bedzie ciagle przekrecal jego imie.
          Na drugim miejscu stawiam Dawida- z tych samych powodów. Wyrozniac je bedzie
          polska pisownia co jak najbardziej mi sie w tych wypadkach podoba.
          Pozostalych imion nie bralabym pod uwage- moze jeszcze ewentualnie Adrian, ale
          to imie nieszczegolnie przypadlo mi do gustu.
          Łukasz jest imieniem bardzo ładnym, jesli zalozymy ze albo bedzie zawsze w
          Polsce, albo ze kazdy obcokrajowiec zmieni to imie tak jak mu wygodnie czyli po
          prostu zostanie Lukasem- a przeciez nie takie imie chcialas dac swojemu synowi?
          Olaf nie- tylko dlatego ze jest takie malo "polskie". Wcale tu sobie nie
          przecze- chce zeby imie mialo polski wydzwiek, ale zeby rowniez za granica nie
          sprawialo klopotow.
          Za to gratuluje pierwszego wyboru- Eryk to jak najbardziej imie na czasie-
          pisownia polska, łatwe dla kazego a przy okazji ani nie pospolite, ani nie
          kontrowersyjne.
          • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 20:05
            nitkaa2 napisała:

> Łukasz jest imieniem bardzo ładnym, jesli zalozymy ze albo bedzie zawsze w
            > Polsce, albo ze kazdy obcokrajowiec zmieni to imie tak jak mu wygodnie czyli
            po
            >
            > prostu zostanie Lukasem- a przeciez nie takie imie chcialas dac swojemu
            synowi?

IMO tak samo się Filip różni od Philipa albo Philippe'a, tak Łukasz od Lucasa.
            Poza tym bez przesady, cudzoziemcy też sa w stanie sie nauczyć obcych imion, a
            nawet jezeli je troszkę zmodyfikują dla swoich potrzeb, to katastrofa się nie
            stanie. Mógł światową kariere zrobic pianista Światosław (Svyatoslav) Richter,
            to i tym bardziej do Łukasza się przyzyczają.
        • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 20:03
          katarzyna251 napisała:

> Dzieki za wszystkie opinie. Czy Filipów jest też tak dużo jak Kubusiów?

Nie mam świeżych danych, ale w 2000 roku było 5 razy mniej nadań Filipów, niż
          Jakubów, a i teraz boomu na Filipów nie widać.
          • nitkaa2 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 21:13
            Tyle tylko ze pisowni imienia Filip wcale nie trzeba zmieniac zeby moc sie
            domyslec o kogo chodzi, a z literami "ł" i "sz" juz nie jest tak prosto. To
            samo tyczy sie Dawida, czy Eryka- wcale nie jest koniecznoscia zmiana "w"
            na "V", czy 'y' na 'i" i 'k' na 'c'.
            Naprawde nie mam nic przeciwko Łukaszowi. Znam Katarzyne ktora za granica
            dostawala szalu bo nikt nie pokwapil sie zeby zapamietac jej imie w prawdziwym
            brznieniu- zostala Katarina- i to w najlepszej wersji, bo tych bylo sporo.
            Poza tym tak mi sie jakos wydaje ze Eryk i Filip to imiona z jednej bajki.
            Gaudencja pisze ze beda szli roznymi drogami, ale zanim to nastapi przez wiele
            lat beda razem wolani na obiad, do zabawy na podworku itp. Dobrze zeby ze soba
            wspolgraly, choc z innymi tez nie ma dramatu.
            Jesli nazwisko jest takie dlugie to rzeczywiscie rozgladasz sie wsrod dobrych
            imion- dwusylabowe, jest ok. A moze jeszcze Igor? Wiem ze bylam przeciwna
            Olafowi z tego powodu ze brzmi malo polsko, a Igor tez niespecjalnie smile, ale
            tak mi sie jakos skojarzylo...
            • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 21:35
              nitkaa2 napisała:

> Tyle tylko ze pisowni imienia Filip wcale nie trzeba zmieniac zeby moc sie
              > domyslec o kogo chodzi, a z literami "ł" i "sz" juz nie jest tak prosto. To
              > samo tyczy sie Dawida, czy Eryka- wcale nie jest koniecznoscia zmiana "w"
              > na "V", czy 'y' na 'i" i 'k' na 'c'.

Na Zachodzie nie rozróżniają Ł i L, pozostaje wiec różnica między Lukasz a
              Lucas - według mnie naprawde niewielka.
            • katarzyna251 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 21:36
              Gaudencjo, a czy możesz mnie poinforomwać co znaczą imiona o których piszemy?
              Szczególnie Łukasz, Dawid i Filip.
              Będę bardzo wdzięczna.
              • katarzyna251 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 21:40
                A co do "Katarzyny" za granicą- rzeczywiście mało to jest przyjemne , ale ci
                którzy chcą potrafią sie nauczyć. Ja nie pozwoliłam sobie na to żeby zostac
                Kathy czy inną Katariną. Nauszyli się, że mam na imię Kasia, tylko zmieniłam
                dla nich pisownię na Kashia i jakoś dawali sobie rade.
                • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 21:46
                  katarzyna251 napisała:

> Kathy czy inną Katariną. Nauszyli się, że mam na imię Kasia, tylko zmieniłam
                  > dla nich pisownię na Kashia i jakoś dawali sobie rade.

Otóż to, zawsze uważałam, ze cudzoziemcy też są wyuczalni smile
              • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 21:54
                katarzyna251 napisała:

> Gaudencjo, a czy możesz mnie poinforomwać co znaczą imiona o których piszemy?
                > Szczególnie Łukasz, Dawid i Filip.
                > Będę bardzo wdzięczna.

Voilà. Dawid
                pochodzi od hebrajskiego słowa oznaczającego "ukochany, ulubieniec". Filip jest imieniem
                pochodzenia greckiego, które oznaczało pierwotnie "miłośnik koni". Imię Łukasz
                oznaczało "pochodzący z Lukanii" (to taka kraina w poludniowej Italii).
                • katarzyna251 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 22:43
                  Zapytam jeszcze o jedno imie- Patryk. Czy nie brzmi zbyt podobnie do imienia
                  Eryk? Bracia Eryk i Patryk- jak Wam sie widzi taki zestaw? Wiem ze Patrykow
                  jest teraz zatrzesienie, ale naprawde nie mozemy dojsc do porozumienia z
                  mezem...
                  • abiela Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 22:56
                    To i ja wtrace moje 3 grosze.
                    Patryk mi sie wogole NIE podoba, i z Erykiem sie zbyt rymuje. Dla mnie to
                    imiona z innej bajki. Jesli chodzi o pozostale Adrian odpada zupelnie - dla
                    mnie okorpne imie.
                    Pozostale sa wszytskie ladne: ja bym optowala za Olafem, jesli chcesz zeb yimie
                    ladnie wspolgralo z Erykiem. Dla mnie z reszta to imie w pierwszej linii
                    wzbudza skojarzenia z Niemcami, powniewaz swego czasu bylo to bardzo popularne
                    tu imie i znam mnostwo Olafow. No i polska wymowa jest o niebo ladniejsza od
                    niemieckiejwink
                    Filip tez bardzo ladne imie i byloby moim wyborem nr 2.
                    Dawida i Lukasza stawiam na rowni. Dawida bym jednak odrzucila poniewaz IMO nie
                    wspolgra z Erykiem. Ale to tylko jesli koniecznie imiona maja byc z tej samej
                    bajki - dla mnie to nieistotne.
                    Czekamy na wiesci o decyzji,
                    Ania
                  • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 23:08
                    katarzyna251 napisała:

> Zapytam jeszcze o jedno imie- Patryk. Czy nie brzmi zbyt podobnie do imienia
                    > Eryk? Bracia Eryk i Patryk- jak Wam sie widzi taki zestaw? Wiem ze Patrykow
                    > jest teraz zatrzesienie, ale naprawde nie mozemy dojsc do porozumienia z
                    > mezem...

Nie bardzo, oba są krótkie i konczą sie tak samo, ten zestaw jest bardzo jakby
                    to nazwać, oschły? Taki krótki i twardy.

Poszukajcie może jeszcze jakichś innych imion, przejrzyjcie kalendarz i może
                    coś Wam wpadnie do głowy. A Ernest?
                    • katarzyna251 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 05.08.04, 23:15
                      Ernest- jak dla mnie trochE za bardzo udziwnione, chyba bałabym sie zaryzykowac
                      takie imie. Może i jest ładne, ale ja nie bardzo mam ochotę tłumaczyć każdemu
                      na kazdym kroku, dlaczego akurat takie imie.
                      Myśle ze powalczymy jeszcze kilka dni (tygodni) z Dawidem, Łukaszem i Filipem.
                      Może coś z tego wyniknie??
                      Kalk=endarz przeglądaliśmy setki razy- porozumienia brak. Przede wszystkim
                      dlatego, że imiona męskie po prostu mi się nie podobają, a już w zupełności nie
                      te co mojemu mężowi. Moze to różnica wieku tak działa?smile
                      • katarzyna251 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 06.08.04, 10:46
                        A Tymon? Czy jest tylko Tymoteusz? Znacie kogos o takim imieniu i czy sie Wam
                        podoba?
                        • abiela Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 06.08.04, 11:25
                          Jest zarowno Tymon jak i Tymoteusz. Mnie bardziej podoba sie Tymon, poniewaz
                          jakos nie lubie imion konczacych sie na -usz. I Tymon bardziej pasuje do Eryka
                          moim zdaniem.
                          Ania
                          • szczekuszka Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 06.08.04, 12:12
                            abiela napisała:

> Jest zarowno Tymon jak i Tymoteusz. Mnie bardziej podoba sie Tymon, poniewaz
                            > jakos nie lubie imion konczacych sie na -usz.

A ja odwrotnie wole Tymoteusza.
                            O imie Tymon beda pewnie czesciej pytali, niz o Ernesta, od niedawna robi sie
                            popularne.
                        • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 06.08.04, 12:23
                          katarzyna251 napisała:

> A Tymon? Czy jest tylko Tymoteusz?

Jest Tymon, i nie jest to zdrobnienie od Tymoteusza czy innych dłuższych imion.
                          Patrz: tinylink.com/?uCFRKo9xcD
                          Mi się bardzo podoba, staje się tez ostatnio popularniejsze. Szczekuszko,
                          wątpię czy o Tymona będą sie pyatć, myślę że Tymon Tymański wystarczajaco
                          spopularyzował to imię.
    • reptar Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 06.08.04, 14:46
      Dziwny zbieg okoliczności? Pisałem niedawno o tym, że większość imion męskich
      tworzy dwusylabowe zdrobnienia kończące się na -EK (szczegóły znajdziesz za
      takim linkiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14480229 ).
      Tymczasem Ty podajesz pięć imion i wszystkie... takiej formy nie tworzą
      (znałem kiedyś Adriana, na którego mówili Adek, ale to był wyjątek - oprócz
      jego odosobnionego przypadku spotkałem się z tym imieniem wiele razy i zawsze
      tylko Adrian i Adrian). Spytam z ciekawości - czy te pięć imion wydaje Ci się
      tak atrakcyjne właśnie dlatego? Czy ta cecha dodaje im egzotyki?

Bo dla mnie jest to dość istotny parametr w odbiorze imienia, choć tak naprawdę
      o niczym jeszcze do końca nie przesądza, bo Filip mi się podoba, a pozostałe
      cztery raczej nie. Davida wolę przez V (pasuje do Lyncha, Beckhama, Nivena,
      Vincenta z serialu "Invaders"), ale do polskich warunków jakoś mi się zupełnie
      nie widzi - może właśnie przez brak możliwości sensownego zdrobnienia.
    • romilka Olaf,Filip,Łukasz,adrian,Dawid 06.08.04, 18:18
      taka jest moja kolejnosc jak w temacie!! Olaf sie pisze przez V równiez moj
      tata ma tak na imie i moj syn tez bedzie sie tak nazywał!!!
      • katarzyna251 Re: Olaf,Filip,Łukasz,adrian,Dawid 06.08.04, 22:05
        Nie bralam pod uwage czy koncza sie jako zdrobnienia na -ek- na pewno nie
        swiadomie, ale chyba cos w tym jest. Musze sie nad tym spokojnie zastanowic.
        To wlasnie moze byc klucz! Moze wlasnie tu tkwi przyczyna braku porozumienia z
        mezem? Imie ktore podoba mu sie najbardziej ( a ja zdecydowanie je odrzucam) to
        Krzysztof...Musze to przeanalizowac. Dziekuje za trop.
    • sataga Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 07.08.04, 09:05
      Czytam ,czytam i jestem zdziwiona,ze imie Adrian az tak sie nie podoba,szkoda.
      Cóz,kazdy ma prawo miec wlasne zdanie!
      Ale będe wyjątkiem,gdyz mnie się imię Adrian zawsze podobało.
      Tak ma na imię mój 8 miesięczny synek.

pozostałe imiona oprócz Dawida tez mi sie podobająwink

Gaudencjo mylisz sie jesli chodzi i nadawanie tego imienia dziecku przez ludzi
      nie wykształconych!Nie wiem co powoduje u Ciebie takie skojarzenia,ale
      zapewniam Cie ,ze jestes w błędzie.pozdrawiam

• gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 07.08.04, 11:00
        sataga napisała:

> Gaudencjo mylisz sie jesli chodzi i nadawanie tego imienia dziecku przez
        ludzi
        >
        > nie wykształconych!Nie wiem co powoduje u Ciebie takie skojarzenia,ale
        > zapewniam Cie ,ze jestes w błędzie.pozdrawiam

To doświadczenia życiowe, ale jak tylko natknę się na fakty zaprzeczające moim
        dotychczasowym doświadczeniom, to zmienię zdanie, obiecuję smile Pozdrawiam
        • nitkaa2 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 11.08.04, 19:04
          Czy imie dla chlopczyka juz wybrane? Interesuje mnie jak zawsze final, a tu
          ludzie przychodza tylko po porade, a potem znaku zycia nie daja... Napisz na
          czym stanelo.
          • gaudencja Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 11.08.04, 19:11
            nitkaa2 napisała:

> Czy imie dla chlopczyka juz wybrane? Interesuje mnie jak zawsze final, a tu
            > ludzie przychodza tylko po porade, a potem znaku zycia nie daja... Napisz na
            > czym stanelo.

Przyłączam się do diagnozy i prośby smile
            • katarzyna251 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 11.08.04, 22:30
              Witam, chciałabym bardzo podzielić się z Wami imieniem naszego synka, ale to
              nie jest taka prosta sprawa. Może pani z USC coś w tej sprawie powie jak tak
              dalej pójdzie? Mój typ to Filip, męża typ to Łukasz.
              Adrian i Olaf odpadli w przedbiegach, a że Dawid jest najmniej sporny wszystko
              zmierza w jego kierunku. Trochę mi smutno, bo tak naprawdę z imon męskich
              zawsze podobały mi się tylko dwa- Eryk i Filip, resztę mogę tylko mniej lub
              bardziej akceptować. Chociaż tyle ,że pierworodny nazywa się tak jak chciałam...
              Nie zacytuję wierszyka jaki przytacza mój mąż o Filipie, bo jest baaardzo
              nieładny. Nic na to nie poradzę, że imiona dla chłopców są takie jakie są. Mnie
              się nie podobają i tyle. A może jakieś pomysły jak przekonać męża? Dodam, że
              jego typ jest też wybrany raczej z tych, które 'ewentualnie' mogą być.
              Pozdrawiam Was serdecznie. Na pewno dam znać jak podejmiemy decyzję.
              • eirinn Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 11.08.04, 22:32
                Serio? Żadne mi się nie podoba. Każde jest z serii 'modne'. I pretensjonalne.
                • nitkaa2 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 11.08.04, 22:57
                  Za to mnie podobają sie wszystkie trzy. Jak namowic meza?? Hmm, tu może być
                  problem. Dla mnie tez Filip jest najladniejszym imieniem na swiecie- moj synek
                  ma tak na imie. Co do wierszykow- do kazdego imienia mozna takowy stworzyc.
                  Swoja droga musi byc malo popularny ten wierszyk, bo ja na pewno zadnego O
                  Filipie nie znam. Co do 'modnych i pretensjonalnych' imion- mysle ze kolezance
                  pomylilo sie z jakimis innymi imionami. Pierwsze slysze zeby ktos do tej samej
                  szufladki zamknal np. Łukasza i Adriana- dla mnie to zupelna skrajnosc. Modne
                  imiona teraz to Jakub, Nataniel i jeszcze kilka takich. No chyba ze chodzi o
                  imiona nadawane rzadko- te na pewno sa gdzies posrodku. Na placu zabaw
                  przebywam codziennie i nie poznalam dotad zadnego Łukasza, Filipa (moj jest
                  jedyny) ani Dawida. Za to 4 Kubusiow, 3 Stasiow i 2 Jasiow.
                  Czekam na wiesci.
                • monikaj1 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 11.08.04, 23:02
                  eirinn napisała:

> Każde jest z serii 'modne'. I pretensjonalne.

??????? - każde z TYCH imion?
    • katarzyna251 Imie wybrane!!! 27.08.04, 12:05
      Dokladnie tydzien temu urodzil sie nasz synus. W drodze do szpitala, maz byl
      tak przerazony (mial byc przy porodzie), ze az caly sie trzasl. Z tego
      wszystkiego przypomnial sobie ze imie dla dzidziucha niewybrane. Wiec pyta raz
      jeszcze jakie mam propozycje. Moja to oczywiscie Filip, on jeszcze niedawno
      dalby sobie reke uciac byle nie byl to Filip. I co slysze? OK, niech bedzie
      Filip. To w sumie bardzo ladne imie- sam nie wiem co sie tak go uczepilem.
      Jestem w szoku. Juz tydzien czasu nasze malenstwo nazywane jest Filipem, a maz
      jest coraz bardziej zachwycony. Smiejemy sie tylko ze mamy bardzo 'markowe'
      dzieci- Ericsson i Philips. Dziekuje Wam wszystkim za opinie i podpowiedzi.
      Filip Antoni wydaje sie byc bardzo zadowolony .
      Pozdrawiam.
      • cysia.b Re: Imie wybrane!!! 27.08.04, 12:50
        Gratuluję synka. Niech się zdrowo chowa
        • monikaj1 Re: Imie wybrane!!! 27.08.04, 13:02
          Serdeczne gratulacje!!! A swoją drogą - niezły sposób na przekonanie mężasmile)))
    • milenium5 Re: Adrian, Dawid, Łukasz, Filip, Olaf 27.08.04, 13:34
      Bardzo ładny zestaw. Gratuluję synka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.