megi79 11.08.04, 08:55 Nastazja-było ostatnio w Witajcie na świecie.Wg mnie b.fajne,ładniejsze niż Anastazja.Tylko,że pewnie każdy będzie się dopytywać czy nie Anastazja(bo Nastazję mało kto zna,nie ma jej w Słowniku Imion).A Wam jak się podoba? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Nastazja? 11.08.04, 09:05 megi79 napisała: > Nastazja-było ostatnio w Witajcie na świecie.Wg mnie b.fajne,ładniejsze niż > Anastazja.Tylko,że pewnie każdy będzie się dopytywać czy nie Anastazja(bo > Nastazję mało kto zna,nie ma jej w Słowniku Imion).A Wam jak się podoba? Nie mam zdania, jeśli to coś w rodzaju "Gata" zamiast "Agata", to jestem przeciwna. Trzeba by sprawdzić, skąd to się w ogóle wzięło... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Nastazja? 11.08.04, 09:21 Cos wole Anastazje, jest dla mnie pelniejsza i nie sprawia wrazenia skrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Nastazja? 11.08.04, 09:38 Wolę jednak Anastazję Niby zdrobnienia takie same ale Anastazja ma w sobie więcej królewskości i tajemnicy (któż nie pamięta córki cara Mikołaja i tej zagmatwanej legendy...ehhhh...). Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Nastazja? 11.08.04, 10:32 Czesc ! Ja podobnie jak moje poprzedniczki wole Anastazje.Chociaz oba imiona nie za bardzo mi sie podobaja. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Nastazja? 11.08.04, 11:00 Hm, mnie sie wydaje, ze to jest po prostu rosyjska forma imienia Anastazja: Nastazja Filipowna z "Idioty", powiedzmy. Ale glowy bym sobie uciac nie dala. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nastazja? 11.08.04, 12:01 isma napisała: > Hm, mnie sie wydaje, ze to jest po prostu rosyjska forma imienia Anastazja: > Nastazja Filipowna z "Idioty", powiedzmy. Może to już jakiś skrót? W jęsyku rosyjskim na pewno funkcjonuje imię Anastazja (Anastasija); sama znam jedną Rosjankę o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Nastazja? 11.08.04, 13:44 Wiec moze rosyjskie, ale lokalne? Bo tak naprawde, to rzeczywiscie Anastasija to jest imie przyszle z greki (co w tym kregu kulturowym jest baaardzo naturalne), literalnie oznaczajace zmartwychwstanie. Nawet, jak pomysle, to mi sie kojarza jakies bardzo pierwsze meczennice, z czasow Nerona, Anastazja i Bazylissa )). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nastazja? 11.08.04, 15:50 Mojej znajomej urodzila sie niedawno wnuczka - Nastjenka. A w pelnej formie wlasnie Anastazja. Nie wiem co z ta Nastazja? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Nastazja? 11.08.04, 11:59 Ja znam o tym imieniu tylko aktorkę Nastassję Kinski... Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Nastazja? 11.08.04, 18:47 Nigdy nie nazwałabym tak dziecka. Zdrobnienie Nastka też jest beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Nastazja? 11.08.04, 19:23 zaino napisała: > Zdrobnienie Nastka też jest beznadziejne. zalezy dla kogo. wielu rodzicom się podoba Pozdrawiam, Jula Odpowiedz Link Zgłoś