dolcevita007 19.12.13, 14:33 Coraz czesciej nadajemy imiona naszych przodkow dziadkow, babc imiona tzw. retro. Ciekawa jestem, ktore imiona z tej kategorii zwrocily Wasza uwage i dlaczego. jakie chcielibycie dla Waszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Powrocmy jak za dawnych lat 19.12.13, 14:51 Takich wątków było milion - ot chociażby DZISIAJ założony przez Mary .... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 19.12.13, 14:52 Mysle, ze nie moge w nim uczestniczyc . jestem na forum krotko. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: OT 19.12.13, 19:48 Wydaje mi się, że stworzenie oficjalnej listy imion retro/vintage, nie ułożonej na podstawie odczuć, jest raczej niemożliwe - bo ciotkowatość czy staroświeckość imienia jest kwestią emocjonalną, a nie informacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Powrocmy jak za dawnych lat 28.12.13, 12:22 dolcevita007 napisał(a): > Mysle, ze nie moge w nim uczestniczyc . jestem na forum krotko. Spokojnie możesz dopisać się do któregokolwiek z wątków o imionach dziadkowych. Są dostępne w wyszukiwarce forumowej. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 19.12.13, 15:08 Dla mnie takim imieniem bedzie Jeremi . jestem caly czas pod jego urokim. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Powrocmy jak za dawnych lat 19.12.13, 19:45 Ostatnio bardzo mi się podobają Wanda, Irena i Teresa oraz Jerzy i Tadeusz. Lubię też Wisławę. Akurat moi dziadkowie nie nosili szczególnie nietypowych imion - Zbigniew i Czesława nigdy mi się nie podobały, a Antoni i Alicja są popularne obecnie i od lat nie odczuwa się ich jako retro Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Powrocmy jak za dawnych lat 19.12.13, 20:37 Imiona moich dziadków obecnie bardzo popularne - Jan, Emilia, Helena. Jedynie Józef (tata mojej mamy) wyróżnia się najmniejszą obecnie popularnością. Bardzo mi się to imię podoba, zwłaszcza w pełnej formie. Ale moi dziadkowie urodzili się przed oraz w czasie I wojny światowej. Z tych nadawanych częściej przed II wojną podobają mi się: Jerzy, Władysław, Kazimierz, Zygmunt, Witold, Wanda, Irena, Elżbieta, Krystyna. Zaczyna mi się podobać Halina i to coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Powrocmy jak za dawnych lat 19.12.13, 22:10 agjato napisała: > Imiona moich dziadków obecnie bardzo popularne - Jan, Emilia, Helena. Jedynie J > ózef (tata mojej mamy) wyróżnia się najmniejszą obecnie popularnością. Bardzo m > i się to imię podoba, zwłaszcza w pełnej formie. Ale moi dziadkowie urodzili si > ę przed oraz w czasie I wojny światowej. > Z tych nadawanych częściej przed II wojną podobają mi się: Jerzy, Władysław, K > azimierz, Zygmunt, Witold, Wanda, Irena, Elżbieta, Krystyna. Zaczyna mi się pod > obać Halina i to coraz bardziej. O, i jeszcze Witold! Bardzo na tak Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 19.12.13, 22:38 Dodam jeszce imiona moich babc bardzo mi sie podobaja: Salomea i Marianna obie ur przed pierwsza wojna druga pierwsza ok.1905 druga 1912. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 28.12.13, 15:35 Salomea naprawdę ciekawa Mariann w mojej rodzinie było od groma. Przeglądając urodzenia do 1900 r. w różnych parafiach zauważyłam, że imię Marianna było bardzo popularne. Praktycznie w każdej rodzinie występowała Jak ktoś przejrzy urodzenia obecnych dziewczynek za ponad 100 lat, to pewnie też stwierdzi, że chyba w każdej rodzinie była Julia (u mnie są dwie). Poza tym, zauważyłam, że dawniej był zwyczaj nadawania dzieciom imion rodziców. Bardzo często było tak, że np. któraś z kolei córka Marianny dostała imię mamy, a syn Franciszka po tacie. Hm... mało praktyczne, nie chciałabym mieć na imię jak moja mama, ponieważ którą wołają? Czasami dawano też imiona po dziadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 20.12.13, 21:02 Witold bardzo ciekawe nawet nie wiedzialam, ze jest retro. W swoim zyciu spotkalam chyba tylko jednego aktualnie 40 lat powinien miec. Czy czterdziestka to juz retro? Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 20.12.13, 23:16 Mam w rodzinie Walerię .rocznik 1924. Imina moich dziadków sa popularne Wiktoria i Stanisław i Anna i Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 21.12.13, 15:11 Tak się zastanawiam, skoro wracają imiona rodzeństwa moich dziadków i babć, jak: Stanisław, Antoni, Jan, Cecylia, Felicja, Henryk, Franciszek, Stefania oraz imię prapra i prapraprababć - Marianna, czy ktoś zdecyduje się nadać imiona z mojej rodziny, troszeczkę zapomniane, jak: - męskie: Edward, Zygmunt, Mieczysław, Bronisław, Czesław; - żeńskie: Halina, Longina, Regina, Gizela, Genowefa, Zdzisława, Wiesława ??? Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 21.12.13, 15:52 Przeglądając drzewo genologiczne mojej rodziny, to najbardziej podoba mi się zestaw małżeński zawarty w 1863 r. - August (ur.1820) i Scholastyka (ur. 1838). Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 26.12.13, 21:50 Bardzo ciekawy zestaw. Jak zdrobnic scholastyke? Imie to chyba za bardzo kojarzy mi sie ze sredniowieczem. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 27.12.13, 17:08 Wspomniany zestaw - August i Scholastyka są moimi 3 razy pradziadkami Kolejne zestawy 3x razy pra są takie jak małżeństwa z mojego pokolenia Magdalena i Michał, Joanna i Paweł oraz imiona obecnie nadawane: Rozalia i Jan, Katarzyna i Franciszek, Paweł i Marianna, Katarzyna i Stefan. Scholastyka imieniny obchodzi: 10 lutego Najpopularniejszymi zdrobnieniami są: Schola, Schosia, Scholusia, Scholunia, Scholeczka, Scholka, Scholcia, Schonia, Schosia, Scholunia Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 26.12.13, 21:54 Cecylia bardzo ladnie brzmi, ciekawe jak z jej popularnoscia na dzien dzisiejszy? Zastanawiam sie jeszcze nad zdrobnieniem. Cecylka, Celia,..? Nie mam za duzo pomyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Powrocmy jak za dawnych lat 27.12.13, 19:45 Cecylia tez mi sie podoba , ja bym zdrabniala Cecylka, Cysia , Sisi Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Powrocmy jak za dawnych lat 27.12.13, 20:20 Na moją ciocię (siostrę babci) mówimy Cyla. Odpowiedz Link Zgłoś