abiela 12.08.04, 16:20 Co sadzicie o tym imieniu. Zarowno Augusta jak i August chodza mi po glowie i coraz bardziej mi sie podobaja. Byl juz swego czasu watek o Augustynie, ale akurat to imie tak do mnie nie przemawia. Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adziunia Re: Augusta 12.08.04, 17:47 mozna zdrabniac Gusia, mi sie to imie podoba (bardziej jako Augustyna) ale nie wiem czy to dobry pomysl aby dziecku dac tak na imie. U mnie w miescie jest chlopiec o imieniu Augustyn. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Augusta 12.08.04, 19:03 abiela napisała: > Co sadzicie o tym imieniu. Zarowno Augusta jak i August chodza mi po glowie i > coraz bardziej mi sie podobaja. Fajne Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: Augusta 12.08.04, 20:49 I tu zaskoczę koleżanki forumowiczki. Są to piękne imiona, o królewskim rodowodzie. Osobiście wybrałabym August, jest chyba bardziej dostojne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Augusta 12.08.04, 22:53 Eirinn no mnie nie zaskoczylas) Ja raczej niestety tak dziecka nie nazwe, ale imiona piekne. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Augusta 13.08.04, 11:43 królewski rodowód się zgadza, niemniej pierwsze moje skojarzenie z imieniem Augusta, to fragment piosenki dziadowskiej, który brzmi: "Augusta, Augusta jest tłusta", i nic na to nie poradzę... pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Augusta 13.08.04, 11:53 A to nie znam Mnie znowu przy Augustynie zawsze przychodzi na mysl melodia z pozytywki z basni Andersena "Olowiany zolnierzyk i tancerka" (???): "Ach, moj mily Augustynie, wszytsko minie, minie, minie." Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Augusta 13.08.04, 11:58 abiela napisała: > "Ach, moj mily Augustynie, > wszytsko minie, minie, minie." Mi też sie nieodparcie kojarzy ta melodia. A pieśni dziadowskie, cóż, niestety są w Polsce zapomniane i mało kto je zna (Judyto, jesteś chlubnym wyjątkiem)... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Augusta 13.08.04, 12:00 Autokorekta, to chyba jednak byla swiniareczka a nie tancerka?? Ostatni raz czytalam basnie Andersena, majac 5 lat..... Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Augusta 13.08.04, 12:00 Mnie się wydaje, że to była "Królewna i świniopas" (albo odwrotnie). Królewna strasznie chciała mieć tę pozytywkę, więc zgodziła się pocałować świniopasa, który potem okazał się być księciem, stwierdził, że już jej nie kocha (wczesniej go nie chciała jako księcia) i zostawił ją z tą pozytywką. Ale może mi się z czyms pomyliło Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Augusta 13.08.04, 12:02 No i wszystko kompletnie pomieszalam, to byl "Swiniopas", basn mozna sobie przypomniec tu: www.republika.pl/basnie/swiniopas.htmAnia Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Augusta 15.08.04, 23:49 Augusta- zbyt twardo i kojarzy mi sie z Gustlikiem. Augustyna o wiele lepiej, wdzieczniej, bardziej kobieco. A dzieki Judycie to juz mam przed oczyma tlusta Agugustę ))). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Augusta 16.08.04, 10:26 Gustlik to raczej slaskie zdrobnienie od Agusta. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Augusta 16.08.04, 12:45 To dobre imię, ale tylko w rodzinie panującej Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Gustlik 16.08.04, 12:46 abiela napisała: > Gustlik to raczej slaskie zdrobnienie od Agusta. > Ania Gustlik, przynajmniej ten w Czterech Pancernych, był Gustawem Odpowiedz Link Zgłoś