ksiezna_pani1 03.01.14, 22:44 Zozym jest imieniem pochodzenia greckiego. Powstał od greckiego słowa Ζωσιμος (Zosimos), oznaczającego ‚”pełen sił witalnych”. Jego żeńską formą jest Zozyma. Imię to cieszyło się dużą popularnością wśród osób prawosławnych. Imieniny obchodzi: 30 marca, 30 listopada i 18 grudnia. Odpowiedniki obcojęzyczne.: łac., ang., niem. Zosimus, fr. Zosime, ros. Zosima, wł. Zosimo. Nie miał nadań. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angelina7-83 Re: Zozym 04.01.14, 14:59 Mi się nie podoba. Pierwsze skojarzenie ZOZ, czyli Zespół Opieki Zdrowotnej Odpowiedniki obcojęzyczne brzmią lepiej, jakby przekształcona Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Zozym 05.01.14, 21:06 Nie wiem czemu, ale kojarzy mi się z Zezem... Chyba przez tę bliskość pomiędzy literkami -Z oddzielonymi od siebie samogłoską. Nie nadała bym. Kojarzy mi się też z tymi cukierkami musującymi Zozole. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Zozym 06.01.14, 00:05 Czegoś mi w nim brakuje. Brzmi dla mnie bardziej jak skrót niż jak pełne imię. I kojarzy mi się z lizozymem, nie nazwałabym tak dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zozym 06.01.14, 23:36 Całkiem by mi się podobał u kogoś, ale jestem z nim osłuchana. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zozym 07.01.14, 17:21 Nie podoba mi się, bardzo kojarzy mi się z zezowatą osobą. Odpowiedz Link Zgłoś