mary.h 17.01.14, 11:26 Jan Ziobro po pierwszej serii konkursu Pucharu Świata w Wiśle zajmował pierwsze miejsce, ale ostatecznie uplasował się na szóstej pozycji. Ten dzień był jednak dla skoczka wyjątkowy, bo tuż po zakończeniu zawodów został ojcem! Angelika Kowalczyk urodziła córeczkę o imieniu Wiwiana. ofsajd.onet.pl/newsy/jan-ziobro-zostal-ojcem/nn0wh Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Wiwiana 17.01.14, 11:29 Ojeżu...................... Straszne. Myślałam, że chcesz zapytać o to imię i już miałam pisać, że nie trawię w żadnej wersji (Viviane, Vivienne itp) a tu taki numer. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Wiwiana 17.01.14, 12:27 zapewne będą się do niej zwracać Wiwi- nie znoszę zdrobnień z i na końcu (są jakieś nienaturalne i brzmią z "amerykańska" ale pewnie tym którzy ich używają właśnie o to chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Wiwiana 17.01.14, 12:57 czarna.perla napisała: > zapewne będą się do niej zwracać Wiwi- nie znoszę zdrobnień z i na końcu (są ja > kieś nienaturalne i brzmią z "amerykańska" ale pewnie tym którzy ich używają wł > aśnie o to chodzi) Też ich nie lubię, brzmią pretensjonalnie i infantylnie. Pati, Mati, Wiwi, Dżesi... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wiwiana 17.01.14, 13:02 rosynanta napisał(a): > > Też ich nie lubię, brzmią pretensjonalnie i infantylnie. > Pati, Mati, Wiwi, Dżesi... I ja też nie. Dorzucę jeszcze Wiki, Miki, Igi. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Wiwiana 17.01.14, 13:03 Dołączam do nielubiących zdrobnień z końcówką -i. Choć, jeśli muszę tego słuchać, wolę kiedy młodszą nazywają Mati, niż Matyldzia, brrr. A Wiwiana? Kojarzy mi się z Bibianą i lepiej mi brzmi to w niż b na początku.... Nie zachwyca, ale cóż Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Wiwiana 21.01.14, 17:55 A tu się zgodzę, że lepsza Wiwiana niż Bibiana... Ale krakowskim targiem - najbardziej lubię Vivien, tylko to nie do nadania w Polsce Chociaż pan Michał Wiśniewski nazwał jedną z córek Vivienne Vienna. Nie wiem, który człon jest według mnie mniej strawny... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Wiwiana 17.01.14, 19:38 rosynanta napisał(a): > czarna.perla napisała: > > Też ich nie lubię, brzmią pretensjonalnie i infantylnie. > Pati, Mati, Wiwi, Dżesi... Dorzucę jeszcze moja "ukochaną" Wiki Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wiwiana 17.01.14, 13:30 Wybór mnie nie zachwyca, choć chyba wolałabym Wiwianę niż np. Nikolę. Samo imię specjalnie mnie nie zaskakuje, bo do szkoły chodziła ze mną Wiwiana - dziwna osobowość z niej była Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Wiwiana 17.01.14, 15:28 Nie podoba mi sie to wiwi na poczatku. I jakos wersja zagraniczna podoba mi sie bardziej. Zdrobnienie Wiwi , Wiwka ewentualnie Wiwcia, ale bez zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Wiwiana 17.01.14, 16:56 O ile pełną formę byłabym w stanie przełknąć(według mnie jest ładniejsza od Leny czy innej Majki i nie chodzi tu o popularność),ale podane tu zdrobnienie Wiwi odstrasza.Też mam alergię na końcówkę -i. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Wiwiana 17.01.14, 18:13 Mnie się pełna forma nawet podoba, zdrabniałabym do Wianki, Wianeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wiwiana 18.01.14, 23:59 Jakoś nie pomyślałam o Wiance czy Wianeczce - muszę przyznać, że mają swój urok Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wiwiana 17.01.14, 19:43 W Polsce przyjeta forma to Bibianna (zdrobnienie Bianka). Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Wiwiana 18.01.14, 00:27 Bianka bardzo fajne chociaz Bibianna kojarzy mi sie od razu z Bibi, mala czarownica czy ze smoczkiem. No i w tym przypadku to bibi na poczatku tez mi przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Wiwiana 18.01.14, 09:32 Średnio mi się podoba, ale powiem że jest o niebo lepsze niż Dżesika, Wanessa, czy Nikola!! Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Wiwiana 18.01.14, 11:37 nataszaasza napisała: > Średnio mi się podoba, ale powiem że jest o niebo lepsze niż Dżesika, Wanessa, > czy Nikola!! Jestem tego samego zdania. A co do zdrobnień kończących się na "i" to dzieci w szkole same je wymyślają. Rodzice nie muszą mieć z tym nic wspólnego. Moja 8-mio letnia siostrzenica Emilia, nazywana jest w szkole Emi, pomimo że w domu jej tak nikt nie nazywa. Jej ulubieni koledzy i koleżanki to z kolei Nati (Natalia), Wiki (Wiktoria), Ami (Amelia), Dżessi (Dżessika), Łuki (Łukasz) i Tomi (Tomek). Nie wiem czy to taka moda czy co, ale w u niej w klasie i chyba nie tylko bardzo się przyjęła. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Wiwiana 18.01.14, 14:08 misselene napisał(a): > nataszaasza napisała: > > > Średnio mi się podoba, ale powiem że jest o niebo lepsze niż Dżesika, Wan > essa, > > czy Nikola!! > > Jestem tego samego zdania. > > A co do zdrobnień kończących się na "i" to dzieci w szkole same je wymyślają. R > odzice nie muszą mieć z tym nic wspólnego. Moja 8-mio letnia siostrzenica Emili > a, nazywana jest w szkole Emi, pomimo że w domu jej tak nikt nie nazywa. Jej ul > ubieni koledzy i koleżanki to z kolei Nati (Natalia), Wiki (Wiktoria), Ami (Ame > lia), Dżessi (Dżessika), Łuki (Łukasz) i Tomi (Tomek). Nie wiem czy to taka mod > a czy co, ale w u niej w klasie i chyba nie tylko bardzo się przyjęła. Masz rację ale skądś się to bierze. Ja mam wrażenie, że kilkanascie lat temu kiedy częściej zaczęły pojawiać się Wiktorie, Nikole, Mikołaje i np. Mateusze duża część rodziców wybierała właśnie takie imiona by móc zdrabniac je Wiki, Niki, Miki, Mati. Wszystko pod wpływem amerykańskich filmów i seriali. Skoro do klasy chodzi taka Wiki czy Niki to dzieci zdrabniają tak tez pozostałe imiona i mamy: Maksi, Igi, Juli (czyt. Dżuli), Hubi, Marti, Tomi, Tami,.... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wiwiana 21.01.14, 23:28 Za moich czasow na Jarkow mowilo sie Dzerri . Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Wiwiana 21.01.14, 18:04 misselene napisał(a): > A co do zdrobnień kończących się na "i" to dzieci w szkole same je wymyślają. Wiem Dlatego nie nadałabym imienia, od którego samo się narzuca takie zdrobnienie - choć właściwie Wiwi to skrócenie, zdrobnieniem nazwałabym Wiwiankę. Moim zdaniem, imiona rzadkie są na to szczególnie "narażone", bo nie ma w ogólnej świadomości żadnych przyjętych zdrobnień dla nich. Na Aleksandrę czy Małgorzatę będą mówić tak, jak się przyjęło, czyli Ola czy Gosia, a nie Ali czy Małgi Ale chodziłam do klasy z Bernadettą i wzór zdrabniania był ten sam, który opisujesz, czyli Beni... Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Wiwiana 22.01.14, 15:29 annajustyna napisała: > A moja znajoma Bernadeta byla Berta. Wśród siedmiolatków? U nas mało kto wtedy wymawiał R Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Wiwiana 18.01.14, 21:59 Piekne imie, choc ja nie przepadam za spolszczona wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiwiana 22.01.14, 12:46 Wiwiana Ziobro?? Bibiana Ziobro byłaby już o wiele lepsza, ale poszukałabym do tego nazwiska innego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Wiwiana 22.01.14, 15:30 gaudencja napisała: > Wiwiana Ziobro?? > Bibiana Ziobro byłaby już o wiele lepsza, ale poszukałabym do tego nazwiska inn > ego imienia. Czyżby to Żwawe Żeberko, czy źle tłumaczę? Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Wiwiana 24.01.14, 03:10 W tej wersji strasznie ale to strasznie mi się nie podoba.. Jedyna jaka akceptuję to Vivianna. Odpowiedz Link Zgłoś