17.01.14, 11:26
Jan Ziobro po pierwszej serii konkursu Pucharu Świata w Wiśle zajmował pierwsze miejsce, ale ostatecznie uplasował się na szóstej pozycji. Ten dzień był jednak dla skoczka wyjątkowy, bo tuż po zakończeniu zawodów został ojcem! Angelika Kowalczyk urodziła córeczkę o imieniu Wiwiana.

ofsajd.onet.pl/newsy/jan-ziobro-zostal-ojcem/nn0wh
uncertain
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Wiwiana 17.01.14, 11:29
      Ojeżu......................
      Straszne.
      Myślałam, że chcesz zapytać o to imię i już miałam pisać, że nie trawię w żadnej wersji (Viviane, Vivienne itp) a tu taki numer.
      • czarna.perla Re: Wiwiana 17.01.14, 12:27
        zapewne będą się do niej zwracać Wiwi- nie znoszę zdrobnień z i na końcu (są jakieś nienaturalne i brzmią z "amerykańska" ale pewnie tym którzy ich używają właśnie o to chodzi)
        • rosynanta Re: Wiwiana 17.01.14, 12:57
          czarna.perla napisała:

> zapewne będą się do niej zwracać Wiwi- nie znoszę zdrobnień z i na końcu (są ja
          > kieś nienaturalne i brzmią z "amerykańska" ale pewnie tym którzy ich używają wł
          > aśnie o to chodzi)

Też ich nie lubię, brzmią pretensjonalnie i infantylnie.
          Pati, Mati, Wiwi, Dżesi...
          • abiela Re: Wiwiana 17.01.14, 13:02
            rosynanta napisał(a):

>
            > Też ich nie lubię, brzmią pretensjonalnie i infantylnie.
            > Pati, Mati, Wiwi, Dżesi...

I ja też nie. Dorzucę jeszcze Wiki, Miki, Igi.
          • paula.anna Re: Wiwiana 17.01.14, 13:03
            Dołączam do nielubiących zdrobnień z końcówką -i.
            Choć, jeśli muszę tego słuchać, wolę kiedy młodszą nazywają Mati, niż Matyldzia, brrr.

A Wiwiana? Kojarzy mi się z Bibianą i lepiej mi brzmi to w niż b na początku....
            Nie zachwyca, ale cóż
            • rosynanta Re: Wiwiana 21.01.14, 17:55
              A tu się zgodzę, że lepsza Wiwiana niż Bibiana...
              Ale krakowskim targiem - najbardziej lubię Vivien, tylko to nie do nadania w Polsce smile

Chociaż pan Michał Wiśniewski nazwał jedną z córek Vivienne Vienna.
              Nie wiem, który człon jest według mnie mniej strawny...
              • dolcevita007 Re: Wiwiana 22.01.14, 13:13
                smile
          • ksiezna_pani1 Re: Wiwiana 17.01.14, 19:38
            rosynanta napisał(a):

> czarna.perla napisała:

>
            > Też ich nie lubię, brzmią pretensjonalnie i infantylnie.
            > Pati, Mati, Wiwi, Dżesi...

Dorzucę jeszcze moja "ukochaną" Wiki uncertain
    • dalenia Re: Wiwiana 17.01.14, 13:30
      Wybór mnie nie zachwyca, choć chyba wolałabym Wiwianę niż np. Nikolę. Samo imię specjalnie mnie nie zaskakuje, bo do szkoły chodziła ze mną Wiwiana - dziwna osobowość z niej była wink
    • dolcevita007 Re: Wiwiana 17.01.14, 15:28
      Nie podoba mi sie to wiwi na poczatku. I jakos wersja zagraniczna podoba mi sie bardziej. Zdrobnienie Wiwi , Wiwka ewentualnie Wiwcia, ale bez zachwytu.
    • florianne Re: Wiwiana 17.01.14, 16:56
      O ile pełną formę byłabym w stanie przełknąć(według mnie jest ładniejsza od Leny czy innej Majki i nie chodzi tu o popularność),ale podane tu zdrobnienie Wiwi odstrasza.Też mam alergię na końcówkę -i.
    • polifonia1983 Re: Wiwiana 17.01.14, 18:13
      Mnie się pełna forma nawet podoba, zdrabniałabym do Wianki, Wianeczki.
      • dalenia Re: Wiwiana 18.01.14, 23:59
        Jakoś nie pomyślałam o Wiance czy Wianeczce - muszę przyznać, że mają swój urok smile
    • annajustyna Re: Wiwiana 17.01.14, 19:43
      W Polsce przyjeta forma to Bibianna (zdrobnienie Bianka).
      • dolcevita007 Re: Wiwiana 18.01.14, 00:27
        Bianka bardzo fajne chociaz Bibianna kojarzy mi sie od razu z Bibi, mala czarownica czy ze smoczkiem. No i w tym przypadku to bibi na poczatku tez mi przeszkadza.
    • nataszaasza Re: Wiwiana 18.01.14, 09:32
      Średnio mi się podoba, ale powiem że jest o niebo lepsze niż Dżesika, Wanessa, czy Nikola!!
      • misselene Re: Wiwiana 18.01.14, 11:37
        nataszaasza napisała:

> Średnio mi się podoba, ale powiem że jest o niebo lepsze niż Dżesika, Wanessa,
        > czy Nikola!!

Jestem tego samego zdania.

A co do zdrobnień kończących się na "i" to dzieci w szkole same je wymyślają. Rodzice nie muszą mieć z tym nic wspólnego. Moja 8-mio letnia siostrzenica Emilia, nazywana jest w szkole Emi, pomimo że w domu jej tak nikt nie nazywa. Jej ulubieni koledzy i koleżanki to z kolei Nati (Natalia), Wiki (Wiktoria), Ami (Amelia), Dżessi (Dżessika), Łuki (Łukasz) i Tomi (Tomek). Nie wiem czy to taka moda czy co, ale w u niej w klasie i chyba nie tylko bardzo się przyjęła.
        • czarna.perla Re: Wiwiana 18.01.14, 14:08
          misselene napisał(a):

> nataszaasza napisała:
          >
          > > Średnio mi się podoba, ale powiem że jest o niebo lepsze niż Dżesika, Wan
          > essa,
          > > czy Nikola!!
          >
          > Jestem tego samego zdania.
          >
          > A co do zdrobnień kończących się na "i" to dzieci w szkole same je wymyślają. R
          > odzice nie muszą mieć z tym nic wspólnego. Moja 8-mio letnia siostrzenica Emili
          > a, nazywana jest w szkole Emi, pomimo że w domu jej tak nikt nie nazywa. Jej ul
          > ubieni koledzy i koleżanki to z kolei Nati (Natalia), Wiki (Wiktoria), Ami (Ame
          > lia), Dżessi (Dżessika), Łuki (Łukasz) i Tomi (Tomek). Nie wiem czy to taka mod
          > a czy co, ale w u niej w klasie i chyba nie tylko bardzo się przyjęła.

Masz rację ale skądś się to bierze. Ja mam wrażenie, że kilkanascie lat temu kiedy częściej zaczęły pojawiać się Wiktorie, Nikole, Mikołaje i np. Mateusze duża część rodziców wybierała właśnie takie imiona by móc zdrabniac je Wiki, Niki, Miki, Mati. Wszystko pod wpływem amerykańskich filmów i seriali. Skoro do klasy chodzi taka Wiki czy Niki to dzieci zdrabniają tak tez pozostałe imiona i mamy: Maksi, Igi, Juli (czyt. Dżuli), Hubi, Marti, Tomi, Tami,....
          • annajustyna Re: Wiwiana 21.01.14, 23:28
            Za moich czasow na Jarkow mowilo sie Dzerri sad.
        • rosynanta Re: Wiwiana 21.01.14, 18:04
          misselene napisał(a):
          > A co do zdrobnień kończących się na "i" to dzieci w szkole same je wymyślają.

Wiem smile
          Dlatego nie nadałabym imienia, od którego samo się narzuca takie zdrobnienie - choć właściwie Wiwi to skrócenie, zdrobnieniem nazwałabym Wiwiankę.
          Moim zdaniem, imiona rzadkie są na to szczególnie "narażone", bo nie ma w ogólnej świadomości żadnych przyjętych zdrobnień dla nich.

Na Aleksandrę czy Małgorzatę będą mówić tak, jak się przyjęło, czyli Ola czy Gosia, a nie Ali czy Małgi wink Ale chodziłam do klasy z Bernadettą i wzór zdrabniania był ten sam, który opisujesz, czyli Beni...
          • annajustyna Re: Wiwiana 21.01.14, 23:29
            A moja znajoma Bernadeta byla Berta.
            • rosynanta Re: Wiwiana 22.01.14, 15:29
              annajustyna napisała:

> A moja znajoma Bernadeta byla Berta.

Wśród siedmiolatków? U nas mało kto wtedy wymawiał R smile
    • milamala Re: Wiwiana 18.01.14, 21:59
      Piekne imie, choc ja nie przepadam za spolszczona wersja.
    • gaudencja Re: Wiwiana 22.01.14, 12:46
      Wiwiana Ziobro??
      Bibiana Ziobro byłaby już o wiele lepsza, ale poszukałabym do tego nazwiska innego imienia.
      • rosynanta Re: Wiwiana 22.01.14, 15:30
        gaudencja napisała:

> Wiwiana Ziobro??
        > Bibiana Ziobro byłaby już o wiele lepsza, ale poszukałabym do tego nazwiska inn
        > ego imienia.

Czyżby to Żwawe Żeberko, czy źle tłumaczę? wink
    • adriankaa.s Re: Wiwiana 24.01.14, 03:10
      W tej wersji strasznie ale to strasznie mi się nie podoba..
      Jedyna jaka akceptuję to Vivianna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.