ksiezna_pani1 22.01.14, 12:49 Co myślicie o tym imieniu? Dziadumiła jest dwuczłonowym imieniem słowiańskim. Imię to powstało przez połączenie słów Dziadu- („dziadowi, przodkowi” i -miła („miła”. A więc, imię to oznaczało osobę „miłą swojemu dziadkowi”. Męskim odpowiednikiem tego imienia jest Dziadumił. Imieniny imieniny obchodzi 1 lutego. Do 1994 roku nie miała nadań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Dziadumiła 22.01.14, 13:04 Średnio mi się podoba, ale doceniam autentyczność. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Dziadumiła 22.01.14, 13:07 Bardzo mi sie nie podoba. Zdrobnienie Dziadka dla malej dziewczynki , czy mlodej kobiety. Oczywiscie mozna tez Milka wolac, ale sama Dziadomila kojarzy mi sie ze slowem dziad. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Dziadumiła 22.01.14, 13:14 Ten "dziad"jest dla mnie nie do przełknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Dziadumiła 22.01.14, 13:23 Doceniam doniosłe znaczenie, ale niestety ten "dziad" brzmieniowo bynajmniej nie kojarzy się ze szlachetnym przodkiem . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dziadumiła 22.01.14, 13:44 Znaczenie bardzo fajne, ale nic poza tym Może, ale to bardzo "może", mogłabym ją rozważyć na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Dziadumiła 22.01.14, 20:01 Dziadka jak Dziadka, ale Dziadowka moze komus wpasc do glowy. Wtedy to posiadaczce takiego imienia to tylko z mostu skoczyc Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Dziadumiła 22.01.14, 21:48 Znaczenie imienia w porządku, ale jego brzmienie już nie. Słowo dziad zupełnie mi się z przodkiem nie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Dziadumiła 22.01.14, 23:26 Lubię słowiańskie imiona, ale akurat to wydaje mi się okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Dziadumiła 23.01.14, 09:49 oo jaka zgodność dołączę do chórku: straszne, aż strasz pomyśleć, jakie zdrobnienia i przezwiska można z tego wytworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Dziadumiła 24.01.14, 14:40 Zwykle nie przepadam za słowiańskimi imionami, ale to mi się podoba, ma swój urok. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Dziadumiła 24.01.14, 16:37 niwius napisała: > Zwykle nie przepadam za słowiańskimi imionami, ale to mi się podoba, ma swój ur > ok. Miło mi to czytać Temat ten założyłam z okazji Dnia dziadka Odpowiedz Link Zgłoś
martaa855 Re: Dziadumiła 24.01.14, 15:04 Zdecydowanie nie przypadło mi to imię to gustu... chociaż znaczenie jest naprawdę ciekawe i sensowne Odpowiedz Link Zgłoś