Dodaj do ulubionych

hipsterskie imiona

26.02.14, 08:37
artykuł na wp:
www.dzieci.pl/gid,16432387,img,16432421,kat,1034539,title,10-hipsterskich-imion-dla-dzieci,galeria.html
Obserwuj wątek
    • bardzo_luba Re: hipsterskie imiona 26.02.14, 10:19
      Ciekawy wątek, ale nie będę się przeklikiwać, żeby zobaczyć całą listę imion.
    • shosanna.dreyfus Re: hipsterskie imiona 26.02.14, 14:15
      Kilka sama bym mogła nadać. Ale, że hipsterskie, to bym nie pomyślała.
    • panna_turkus Re: hipsterskie imiona 26.02.14, 14:44
      przypadły mi do gustu zwłaszcza: leonia i fiodor
      (btw jak widzę hipstera na mojej prowincji to jakoś tak mi się ciepło robi na sercu. zaraz bym go po matczynemu przytuliła wink))
      • annthonka Re: hipsterskie imiona 26.02.14, 19:28
        Ale Fiodor to przecież Teodor po polsku smile
      • m.rabow Re: hipsterskie imiona 08.03.14, 22:09
        panna_turkus napisała:

> przypadły mi do gustu zwłaszcza: leonia i fiodor

Dokładnie to samo miałam napisać smile Fiodor i Leonia są świetne
        • gaudencja Re: hipsterskie imiona 08.03.14, 23:02
          Szkoda, że Fiodor jest równie pasujący do polskiego hipstera, jak Iwan albo Władimir.
    • adriankaa.s Re: hipsterskie imiona 26.02.14, 15:13
      Spodobały mi się tylko Gabor i Fiodor..
      Z damskich to Leonia
      • abiela Re: hipsterskie imiona 26.02.14, 15:52
        Leonia i Telimena od dawna mi się podobają ale żeby hipsterskie?
      • annajustyna Re: hipsterskie imiona 26.02.14, 19:40
        Czyli Gabriel i Teodor...
    • dalenia Re: hipsterskie imiona 26.02.14, 20:46
      Wymiękłam przy Januarym - i żadnego z imion, które tam wyczytałam, nie uznałabym za "hipsterskie".

Po przeczytaniu tytułu wątku aż sama zaczęłam się zastanawiać, jakie imiona ja za takowe bym uznała. I nie wiem, pojęcia nie mam wink Ale znam dwie takie "hipsterskie" (w moim odczuciu) pary - jedni mają Łucję, drudzy Tymona, i pasują te imiona do obu rodzin.
    • rosynanta Re: hipsterskie imiona 27.02.14, 13:32
      Dla tych, którzy nie chcą się przeklikiwać:
      Gabor
      Czesława
      Fiodor
      Telimena
      January
      Emi
      Collin
      Leonia
      Gromosław

Mój komentarz: nuda. Wzięli imiona rzadko nadawane i przylepili im etykiety hipsterskich.
      A tak naprawdę rodzajem hipsterstwa jest świadome poszukiwanie imienia, które nie jest w czołówkach rankingów. Wszystkie jesteśmy hipsterkami wink

Według linkowanego tu kiedyś artykułu hipsterskie imię jest:
      - po muzyku jazzowym - Ella, Ray, Miles, w Polsce ci muzycy nosili raczej zwyczajne imiona
      - po bogu/bogini - Zeus, Jowisz, a na polskim gruncie może Demeter, Apollo
      - z literatury - tu ten Fiodor by pasował, tam podają np. Atticusa ("Zabić drozda")
      - z geografii - London, Sydney, Paris
      - imiona niemodne - przykładem jest Edith, Myrtle, a na polskim gruncie może moda na imiona dziadkowo-babciowe?
      - imiona "psie" - Prince, Duke, Max, Fifi - u nas większość nie do nadania, to raczej psom nadaje się imiona ludzkie wink
      - imiona zaczynające się na I lub Z lub kończące się na X lub O - w Polsce zupełnie to się nie sprawdza, chociaż każą unikać Maddoxa, Orlando, Iris czy Zoe
      • sangrita Re: hipsterskie imiona 27.02.14, 13:54
        > - z geografii - London, Sydney, Paris

powaga? big_grin dla mnie to zawsze był anglosaski odpowiednik polskiego Brajana i Dżesiki big_grin
        • annajustyna Re: hipsterskie imiona 28.02.14, 18:26
          To moze Wars i Sawa dla blizniat? wink
        • rosynanta Re: hipsterskie imiona 03.03.14, 09:02
          sangrita napisała:

> > - z geografii - London, Sydney, Paris
          >
          > powaga? big_grin dla mnie to zawsze był anglosaski odpowiednik polskiego Brajana i Dż
          > esiki big_grin

Może jedno drugiego nie wyklucza? smile

Hipster to osoba, która ucieka od kultury masowej, odwraca się od trendów i idzie pod prąd, nierzadko na siłę. Olewczo podchodzi do wszelkich "się", dąży do wyróżnienia się za wszelką cenę. Czy nie sądzisz, że pod tę kategorię, oprócz Bronisławów, Dobrosław i Penelop podpadają również Brajany i Dżesiki?
          • sangrita Re: hipsterskie imiona 03.03.14, 11:46
            > Hipster to osoba, która ucieka od kultury masowej, odwraca się od trendów i idz
            > ie pod prąd, nierzadko na siłę. Olewczo podchodzi do wszelkich "się", dąży do w
            > yróżnienia się za wszelką cenę. Czy nie sądzisz, że pod tę kategorię, oprócz Br
            > onisławów, Dobrosław i Penelop podpadają również Brajany i Dżesiki?

Ale Brajany i Dżesiki to właśnie próba wpisania sie w anglosaską kulturę masową i podążanie za anglosaskimi trendami. Dla mnie średnio hipsterskie wink

Imiona geograficzne są swoją drogą w Stanach bardzo modne, więc też nie powiedziałabym, że to odejście od kultury masowej.
            • rosynanta Re: hipsterskie imiona 09.03.14, 15:40
              sangrita napisała:

> > Hipster to osoba, która ucieka od kultury masowej, odwraca się od trendów
              > i idz
              > > ie pod prąd, nierzadko na siłę. Olewczo podchodzi do wszelkich "się", dąż
              > y do w
              > > yróżnienia się za wszelką cenę. Czy nie sądzisz, że pod tę kategorię, opr
              > ócz Br
              > > onisławów, Dobrosław i Penelop podpadają również Brajany i Dżesiki?
              >
              > Ale Brajany i Dżesiki to właśnie próba wpisania sie w anglosaską kulturę masową
              > i podążanie za anglosaskimi trendami. Dla mnie średnio hipsterskie wink

Jeśli w kraju X podążasz za tym, co jest modne w kraju Y, jesteś hipsterem smile

> Imiona geograficzne są swoją drogą w Stanach bardzo modne, więc też nie powiedz
              > iałabym, że to odejście od kultury masowej.

A to już nie do mnie, bo nie ja napisałam, że imiona geograficzne w USA są hipsterskie, tylko autorzy linkowanego przeze mnie tekstu smile Gdyby ktoś w Polsce nazwał syna Radom, a córkę Krynica, to bym pomyślała, że mu nieźle odbiło wink
              • gaudencja Re: hipsterskie imiona 09.03.14, 16:17
                rosynanta napisał(a):

> sangrita napisała:

> > Ale Brajany i Dżesiki to właśnie próba wpisania sie w anglosaską kulturę
                > masową
                > > i podążanie za anglosaskimi trendami. Dla mnie średnio hipsterskie wink
                >
                > Jeśli w kraju X podążasz za tym, co jest modne w kraju Y, jesteś hipsterem smile

Pod warunkiem, że podążasz za modą kraju odpowiednio niszowego, np. Albanii albo Gruzji. Jeśli podążasz za modą z USA, lansowaną w mass mediach, to hipsterem naprawdę trudno Cię nazwać wink
    • agjato Re: hipsterskie imiona 27.02.14, 14:24
      Dzięki za wszystkie wpisy i podzielenie się uwagami. Artykuł jak artykuł, rzeczywiście o wiele bardziej hipsterskie (jeżeli już poruszać się w kręgu tej terminologii) imiona padały tu na forum. I równie dobrze w miejsce tych dziesięciu imion można wpisać wiele, wiele innych. Ja, dzięki m.in. lekturze tego forum osłuchałam się z wieloma imionami i właściwie rzadko obecnie które jest w stanie mnie zdziwić czy zaskoczyć. Samo pojęcie - hipsterskie imię - traktuję trochę z przymrużeniem oka. Chociaż oczyma wyobraźni łatwiej mi zobaczyć hipsterkę z chociażby przytoczonym przez Dalenię imieniem Łucja niż np. Agnieszka wink Pozdrawiam serdecznie.
    • angelina7-83 Re: hipsterskie imiona 27.02.14, 16:09
      Czyli mam hipsterskie imię wink i muszę przyznać, że... dobrze mi z tym smile Sama również nadam dzieciom niepopularne imię. Tylko dlatego, że szlak mnie już trafia, jak ciągle słyszę np. Kuba. Ile można?
      Z przedstawionych imion większość bym nadała smile Najbardziej podoba mi się Fiodor i Telimena. Na drugim miejscu January i Leonia.
      1) Maryna - zbytnie skojarzenie z margaryną
      2) Gromosław - nawet ciekawe
      3) Leonia - bardzo ładne imię
      4) Collin - nie mój gust
      5) Emi - nie lubię skrótów imienniczych
      6) January - mam na liście
      7) Telimena - piękne imię z "Pana Tadeusza", więc osłuchane
      8) Fiodor - wolę Teodora, ale muszę przyznać, imię mnie urzekło
      9) Czesława - nie odważyłabym się nadać, ale kto wie
      10) Gabor - nie mój gust
      • gorajka Re: hipsterskie imiona 01.03.14, 12:00
        Angelina
        szlaG cię trafia
        nie szlak wink
        • angelina7-83 Re: hipsterskie imiona 01.03.14, 21:12
          Nie zauważyłam, a raczej nie przeczytałam przed wysłaniem tego co napisałam tongue_out, ale na klawiaturze "F" obok "G" wink No i nie podkreśliło.
          • gaudencja OT 08.03.14, 12:44
            Widziałam gdzieś podlinkowaną taką notkę a propos:
            lapsus-lazuli.blogspot.com/2010/01/26-latek-trafiony-szlakiem.html
    • misselene Re: hipsterskie imiona 28.02.14, 17:04
      Niektóre imiona z listy ładne, ale żadnego z nich nie odbieram jako hipsterskiego. Zresztą uważam, że ciężko jest w ogóle taką listę stworzyć. Imiona dzieci moich znajomych uchodzących w środowisku za pary hipsterskie są naprawdę przeróżne - Marianna, Marta, Nina, Weronika, Feliks, Jakub i Kamil. Także żadne z listy nie zostało wykorzystane.

• gaudencja Re: hipsterskie imiona 08.03.14, 12:47
      Coraz mniej rozumiem słowo "hipster". Czy chodzi o oryginałów?
      Artykuł jest kuriozalny i napisany przez kogoś, kto nie ma większego pojęcia o imiennictwie. Ale przecież nie o to chodzi przy pisaniu artykułów, tylko o to, żeby napisać COŚ. Najlepiej w wielu slajdach, żeby klikalność się zwiększyła.
      • rosynanta Re: hipsterskie imiona 09.03.14, 15:49
        gaudencja napisała:

> Coraz mniej rozumiem słowo "hipster". Czy chodzi o oryginałów?

Nie do końca. Chodzi o osoby, które tak bardzo chcą być alternatywne i niemodne, że sięgają po rzeczy niszowe/staromodne/śmieszne/brzydkie, ale że jest to cała subkultura, to te rzeczy, po które oni sięgają (masowo), szybko zaczynają być modne, więc muszą od nich odejść w poszukiwaniu czegoś bardziej niszowego/staromodnego/śmiesznego/brzydkiego. Niektórzy się posuwają do granic absurdu. A mnie wydaje się, że sama subkultura hipsterów to zupełnie inna kategoria niż to, co dawniej uznawane było za subkultury - definicja jest dużo mniej dokładna, granice mniej płynne, a zachowania hipsterskie przejawiają także osoby nieposiadające świadomości bycia hipsterem. Dawniej trudno było zostać skinem czy punkiem przypadkowo wink

> Artykuł jest kuriozalny i napisany przez kogoś, kto nie ma większego pojęcia o
        > imiennictwie. Ale przecież nie o to chodzi przy pisaniu artykułów, tylko o to,
        > żeby napisać COŚ. Najlepiej w wielu slajdach, żeby klikalność się zwiększyła.

Niestety, Gaudencjo, idealnie podsumowałaś ten tekst uncertain
        • gaudencja Re: hipsterskie imiona 09.03.14, 16:15
          rosynanta napisał(a):

> gaudencja napisała:
          >
          > > Coraz mniej rozumiem słowo "hipster". Czy chodzi o oryginałów?
          >
          > Nie do końca. Chodzi o osoby, które tak bardzo chcą być alternatywne i niemodne
          > , że sięgają po rzeczy niszowe/staromodne/śmieszne/brzydkie, ale że jest to cał
          > a subkultura, to te rzeczy, po które oni sięgają (masowo), szybko zaczynają być
          > modne, więc muszą od nich odejść w poszukiwaniu czegoś bardziej niszowego/star
          > omodnego/śmiesznego/brzydkiego. Niektórzy się posuwają do granic absurdu. A mni
          > e wydaje się, że sama subkultura hipsterów to zupełnie inna kategoria niż to, c
          > o dawniej uznawane było za subkultury - definicja jest dużo mniej dokładna, gra
          > nice mniej płynne, a zachowania hipsterskie przejawiają także osoby nieposiadaj
          > ące świadomości bycia hipsterem. Dawniej trudno było zostać skinem czy punkiem
          > przypadkowo wink

W takim razie nie ma takiej subkultury, a samo hipsterstwo jest zjawiskiem ponadczasowym i nie ma powodu, żeby zawlekać jakąś anglojęzyczną terminologię do jego określenia. A zresztą, kiedyś była francuska awangarda - ale oczywiście można przy niej pozostać.
          Jest także jasne, że jeszcze niedawno hipsterskimi imionami byli przede wszystkim Franio, Staś, Ignaś, Zosia, Marysia, a teraz np. Józef, Felicja, Stefania, Henryk czy Zygmunt. Żadne tam Gabor, Fiodor, Telimena, January, Emi, Collin czy Gromosław.
          • gaudencja Re: hipsterskie imiona 09.03.14, 16:30
            ...a po polsku się nadawało ton.
    • meggan79 Re: hipsterskie imiona 13.03.14, 16:02
      Czasem widzę w okolicy hipsterów wołających Jagna,Matylda,Julian,Tymon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.