only.not.pink 26.02.14, 17:45 Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze imienia dla kolejnego potomka. Obecnie niestety jeszcze nie wiem czy to chłopiec czy dziewczynka więc prosiłabym o propozycje dla obu płci. Chociaż dla dziewczynki już raczej postanowione, że będzie Idalia - czyli "widzę słonce" ale z miłą chęcią usłyszę jeszcze inne propozycje. Może wyda się komuś to śmieszna ale oprócz tego, że imię musi się nam podobać to dodatkowe punkty dostaje jeśli ma dobre znaczenie. Pierwszy syn ma na imię Aleksander. Imię kolejnego potomka nie musi oczywiście pasować do imienia syna. Wolałabym aby imię nie było aż tak popularne i tu właśnie pojawia się problem bo większość imion które mi się podobają są dość popularne np. Piotr, Nikodem, Leon, Adam, Marcel, Nataniel, Tymoteusz, Wiktor. Byłabym wdzięczna za wszelkie propozycje bo już boję się, że jak będzie synek to będzie bezimienny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 26.02.14, 17:59 A co powiesz na Kornela? Zaproponowałabym Błażeja, ale ten z pewnością odpadnie przez znaczenie, a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 26.02.14, 18:07 olianka napisała: > A co powiesz na Kornela? Zaproponowałabym Błażeja, ale ten z pewnością odpadnie > przez znaczenie, a szkoda Niestety ale Kornel jest już w rodzinie, a Błażej faktycznie należy dla mnie do takich imion które nie przejdą ze względu na znaczenie dziękuję za propozycje Przyszedł mi jeszcze do głowy Emil / Emiliusz? chociaż znaczenie raczej mało pochlebne ... Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 10.03.14, 13:21 only.not.pink napisał(a): > Przyszedł mi jeszcze do głowy Emil / Emiliusz? chociaż znaczenie raczej mało po > chlebne ... Ja dla syna miałam kiedyś wybrane imię Emilian ale zrezygnowałam ponieważ chyba nie uniknęłabym skracania do Emila a akurat Emil mi się nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 26.02.14, 18:40 zapomniałam jeszcze dodać, że lubię imiona "na każdy okres życia" przykładowo: malutki - Leoś nastoletni - Leo (żeby być cool wśród nastolatków) i 80letni dziadek Leon do którego się przyjeżdża i majsterkuje w garażu Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 26.02.14, 19:10 to może właśnie Leon? Wcale nie jest taki popularny w 2013r na 21 miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 15:01 Rozważam bardzo poważnie, chociaż przyznam szczerze myślałam, że to będzie jak z pierwszym dzieckiem, usłyszałam imię Aleksander i podświadomie jakoś wiedziałam, że to jest TO imię chociaż nigdy za tym imieniem nie przepadałam to wtedy wydało mi się najpiękniejsze na świecie a teraz nie mam tego z żadnym męskim imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 08.03.14, 12:29 Może jeszcze Leopold? Zdrabnia się do Leo i do Poldka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 26.02.14, 20:38 Uważam, że Nikodem, Nataniel czy Tymoteusz nie są aż tak bardzo popularne. A może: Amadeusz, August, Augustyn, Bernard, Borys, Bronisław, Cyryl, Daniel, Edwin, Eryk, Feliks, Fryderyk, Gabriel, Herbert, Hugo, Jeremi, Jeremiasz, Joachim, Kosma, Krzesimir, Krzysztof, Konstanty, Makary, Maksym, Miłosz I ... tyle - bo korzystam z mojej osobistej listy imion o ciekawym znaczeniu i jak na razie kończy mi się ona na "O" Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 26.02.14, 21:27 Moje propozycje: Jeremi, Gabriel, Jonasz, August, Augustyn, Kosma, Samuel, Ignacy, Wawrzyniec, Izaak, Teodor, Sambor, Walter, Eryk, Ernest, Cyprian, Benjamin. Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 15:10 Na większość imion z Twojej listy nie mam odwagi ale podoba mi Gabriel, jednak zdrobnienie Gabryś przypomina mi wiersz o "Głupim Gabrysiu" i nie potrafię się tego pozbyć z głowy, chociaż imię baaardzo mi się podoba. Podoba mi się również Miłosz ale jak nazywać małego Miłosza ? Lubię jak zdrobnienie jest krótsze niż docelowe imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 18:24 Moze Milek? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 21:58 Znam Miłosza - Miłka. Popieram Marcelego, Teodora i Ignacego - starałabym się przekonać męża Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 08:45 gustaw, cyprian, jeremi, leon, florian, ignacy, marceli... Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 15:12 Marceli - hmmm dodany do listy. Rozważałam też Ignacego jednak mąż nie potrafi się przekonać ale jeszcze będę z nim o tym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 08:59 Z Twoich propozycji wybrałabym Tymoteusza (nie jest aż tak bardzo popularny, jest w pierwszej 50-tce, ale do pierwszej 20-tki mu daleko w porównaniu do Aleksandra który jest w pierwszej 20-stce) Leon jw też jest ok, Nataniel to jest chyba poza pierwszą setką Piotr jest bardzo bardzo popularny Adam i Marcel też A może Leonard podobny do Leona a jednak o wiele mniej popularny? Moja koleżanka ma Aleksandra i Igorka, druga koleżanka Aleksandra i Olgierda (jeden jest Alkiem drugi Olusiem) trzecia ma Aleksandra i Kornelię, czwarta Aleksandra i Karola Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 11:35 W dość bliskiej okolicy w zeszłym roku urodziło się już 2 Tymoteuszów i prawdopodobnie pojawi się jeszcze jeden ale to nic pewnego bo poród dopiero w maju. W przedszkolu syna ostatnio specjalnie popatrzyłam na imiona najmłodszej grupy i również był Tymoteusz więc sądziłam, że to imię jest popularne. O dziwo w całym przedszkolu (ok. 40 chłopców) nie ma ani jednego Jakuba Gdy nadawałam synowi imię nie byłam świadoma, że to imię jest popularne, chodź do tej pory jeszcze nie udało nam się spotkać małego Alka (dorosłego mężczyznę tak). Leonard niestety mi nie odpowiada. Mój mąż powiedział, że Natan to pies sąsiadów więc syna na pewno tak nie nazwiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 13:43 Bazując na znaczeniach i źródłosłowie proponuję: - Teodora - mały Teoś, później cool nastolatek Teo, później dziadek Teodor - znaczenie "dar od Boga" - Hieronim - mały Hiruś, nastolatek Hirek, dziadek Hieronim - znaczenie "święte imię" - Krzysztof - mój faworyt, idealnie gra z Aleksandrem - Krzyś, Krzysiek, Krzysztof - znaczenie "niosący Chrystusa" - Grzegorz - podobnie: Grześ, Grzesiek, Grzegorz - znaczenie "czuwający" Nikodem znaczeniowo, brzmieniowo i źródłowo pasuje do Aleksandra, to imiona z tej samej bajki, ale osobiście uważam to imię za nieco brajanowate, dlatego go nie proponuję. Leon jest uroczy, ale czy ma fajne znaczenie? Zamiast Tymoteusza proponuję Tymona, jeśli bardzo chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 15:27 Tymon odpada bo przez naszych zagranicznych znajomych i bliskich sąsiadów (z Niemiec) będzie wypowiadane Timon. Co do innych to: Teodor - ładne Hieronim - nie moja bajka Krzysztof - siostrzeniec męża Grzegorz - niestety uprzedzenia osobiste do imienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 08.03.14, 12:28 Popieram Teodora, Emila i Marcelego. Emil nie ma niepochlebnego znaczenia - zobacz sama www.deon.pl/imieniny/imie,878,emila.html A co powiesz na Nikandra zamiast na Nikodema? Końcówkę ma jak Aleksander, zdrabnia się zupełnie inaczej. Imię IMO piękne. Tak samo Leander. Inne propozycje to Herbert, Florian, Tobiasz, Erwin, Cyprian (Cypisek), Emilian, Ksawery, Izydor. A może będziesz miała po prostu córeczkę i dlatego żadne z męskich imion Ci nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 10.03.14, 10:04 dziękuję za propozycje. Jak na razie czekam na kolejne USG, może zechce mały mieszkaniec mojego brzuszka ukazać swoją płeć chyba gdzieś podświadomie bardzo chciałabym mieć małą Idalię i dlatego nie potrafię dla chłopca wybrać imienia. Zobaczymy co czas pokaże, na razie czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 10.03.14, 13:04 Może coś w tym jest, że ta Idalia taka pewna, więc i Idalia w brzuchu siedzi Czekam na wieści i życzę dużo zdrowia dla Waszej dwójki! Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 10.03.14, 19:23 jak tylko będę coś wiedziała na pewno dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 14:48 Stefan Sergiusz Stanisław Juliusz Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 15:30 niestety te imiona nie trafiają w moje gusta. Chociaż jednego małego Stasia bardzo lubię, ma takie słodkie dołeczki w policzkach Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 27.02.14, 21:24 mam podobny problem - dobrać imię dla dziecka-niespodzianki (siostry lub brata Irenki i Witka). Na razie nic mnie nie rzuciło na kolana, a ze starszymi dziećmi imię od razu zaiskrzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 28.02.14, 20:32 Ja polecam : Adam, Nat(h)aniel, Maksymilian, Leon dla dziewczynki : Anastazja, Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 10.03.14, 10:56 dla dziewczynki macie wiec dorzuce od siebie imiona dla chlopca: Julian, Karol, Adam, Leonard, Lennart. Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 10.03.14, 19:28 Julian - jakoś nie mogę się wyzbyć skojarzenia ze "słynnym królem" zwłaszcza, że mój syn namiętnie to ogląda Karol - bardzo bliska rodzina Adam - na liście Leonard - jakoś nie mogę się przełamać Lennart - dla mnie chyba zbyt ekstrawaganckie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 10.03.14, 19:39 Lennart to oczywiście także Leonard, tylko nie wiem, czemu przez dwa "l". Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 10.03.14, 11:29 Z twoich propozycji bardzo podoba mi się Nataniel. Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 20.03.14, 16:48 a więc dzisiaj się wszystko wyjaśniło będzie oczywiście ..... dziewczynka jeśli nic nam się nie odmieni to w sierpniu powitamy małą Idalię bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 20.03.14, 17:29 Super! Czekam w takim razie na sierpień i informację o narodzinach Idalki Wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 21.03.14, 10:52 Grartulacje i spokojnej reszty ciąży! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 21.03.14, 12:12 No widzisz! To dlatego żadne męskie imię Ci nie pasowało. Kibicuję Idalce Odpowiedz Link Zgłoś
only.not.pink Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 21.03.14, 12:35 chyba tak Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: poszukiwane imię dla kolejnego potomka 21.03.14, 13:04 Śliczne imię!Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś