Dodaj do ulubionych

Longina i Longin

22.03.14, 22:11
No właśnie - o ile wersja żeńska doczekała się jednego, krótkiego wątku, o tyle męski Longin już nie.

Co sądzicie o tych imionach?

Mnie Longin średnio przekonuje. Kiedy wypowiedziałam sobie to imię w myślach od razu dodałam "Pastusiak" - mimo że nie miałam pojęcia, kto to jest big_grin Widać to połączenie osłuchało mi się przez media.
Longina z kolei dość mi się podoba. Chyba nie na tyle, by nadać ją córce (bo są inne imiona, które podobają mi się bardziej), ale u kogoś bym doceniła. I zdrobnienia sympatycznie - Lonia, Gisia (dla chłopaka analogicznie - Lonek i Gisio smile).
Obserwuj wątek
    • agjato Re: Longina i Longin 22.03.14, 22:24
      Mam koleżankę Longinę, zwracamy się do niej właśnie Lonia. U mnie na odwrót - Longin bardziej mi się podoba, choć Longina też niczego sobie.
    • gaudencja Re: Longina i Longin 22.03.14, 22:58
      IMO Longin to Podbipięta. Pastusiak to duuuużo dalsze skojarzenie.
      Wolę wersję męską od żeńskiej, ale i tak nie jestem wielką fanką nawet wersji męskiej.
    • liliowewzgorze Re: Longina i Longin 22.03.14, 23:38
      trzon "long" z angielskiego "długi" i tylko z tym kojarzą mi się te imiona, niestety ten wydźwięk w całym imieniu jest zbyt mocny.
      • rosynanta Re: Longina i Longin 24.03.14, 14:55
        liliowewzgorze napisała:

> trzon "long" z angielskiego "długi" i tylko z tym kojarzą mi się te imiona, nie
        > stety ten wydźwięk w całym imieniu jest zbyt mocny.

I też "to long", tęsknić. Mam podobne odczucia. Zdrobnienia są urocze, ale Podbipięta i Pastusiak górą wink
    • florianne Re: Longina i Longin 23.03.14, 10:53
      Podobają mi się,aczkolwiek bez większego zachwytu.U kogoś na pewno bardzo bym doceniła.Zdrabniałabym do Lony i Lońka.
    • abiela Re: Longina i Longin 24.03.14, 11:04
      U mnie oba bez zachwytu.
    • olianka Re: Longina i Longin 24.03.14, 15:00
      Podoba mi się Longina. Tak ma na imię kuzynka mojego taty.
    • misselene Re: Longina i Longin 24.03.14, 17:04
      Bardziej podoba mi się wersja żeńska, chociaż jak na razie nie znalazłam zdrobnień, które by mi odpowiadały. Longina, którą znam zdrabniana jest przede wszystkim do Loli.
    • betty842 Re: Longina i Longin 25.03.14, 13:16
      Do naszej parafii raz w roku przyjeżdża ksiądz Longin i jeszcze kilka miesiecy temu byłam przekonana,że Longin to jego nazwisko! Nie wiedziałam,że to jest imię ani,że takie imię istnieje. Teraz kiedy już wiem to muszę przyznać,że nie podoba mi się to imię...żeńska wersja może być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.