Dodaj do ulubionych

Piotr, Piotrek, Piotruś ...

30.03.14, 23:14
No wiecie co - teraz to jestem zaskoczona! Czyżby najpopularniejsze męskie imię w naszym kraju nie doczekało się osobnego wątku? wink Szukałam i nic nie znalazłam (a może źle szukam, wszak pora już niewczesna) - ostatnio było o Piotrze we Francji, no ale to nie "to".

Ja za Piotrem przepadam. Właściwie dostrzegam u niego same zalety smile Świetnie wygląda na piśmie i równie świetnie brzmi. Do tego jest bardzo tradycyjne i ma piękne, silne znaczenie. Podoba mi się też fakt, że to imię właściwie rośnie wraz z człowiekiem - najpierw mały Piotruś, potem nastoletni Piotrek i na koniec dorosły Piotr. A do tego pasuje do człowieka o każdej profesji - w porządku jest wg mnie śmieciarz Piotr, ale także w porządku prezydent Piotr. No i właśnie - mnogość zdrobnień, o czym można się przekonać na wikipedii wink No i dobry argument w dzisiejszym świecie - wydaje mi się dość międzynarodowy. A jeśli ktoś miałby problem, to chyba w każdym języku Piotr znajdzie swój odpowiednik.

Jedyną, acz dość poważną wadą, jest wg mnie popularność Piotrka. Nie nadałabym synowi najpopularniejszego imienia w Polsce. I na nic argument, że Piotrusiów jakby coraz mniej - 13 pozycja jest dla mnie nadal zbyt wysoka. No i bardziej osobisty argument "na nie" - mój tato jest Piotrem, a nie chcę powtarzać imion z bliskiej rodziny.

Tak czy siak, podsumowując mój przydługi wywód, mój syn pewnie na drugie dostanie tego Piotra smile

A Wam jak podoba się Piotr? Mając na uwadze, że sporo z Was woli niepopularne imiona - podoba się Wam, abstrahując od jego popularności? A może nie da się o niej zapomnieć? wink Moglibyście tak nazwać syna?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 00:57
      Piotr wywoływał u mnie odruch znudzenia, od kiedy pamiętam. Nie widziałam w nim nic ładnego. Pewne zalety zaczęłam dostrzegać dopiero od paru lat, muszę się jednak bardzo skupić, żeby przełożyły się one na docenienie brzmienia, które w każdych innych warunkach jest dla mnie tak neutralne, że aż przezroczyste i nie umiem w nim dostrzec nic ładnego.

Zdecydowanie nie wyobrażam sobie, ze mogłabym dać się zmusić do nadania tego imienia własnemu dziecku, nie byłoby mi przyjemnie tak mówić do niego, mimo że wobec konieczności zwracania się do kogoś innego w ten sposób nie mam tak odrzucających odruchów.
    • misselene Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 09:43
      Imię Piotr podoba mi się praktycznie od zawsze. Jest krótkie, ponadczasowe i ma bardzo fajne zdrobnienia. Lubię szczególnie Piotrusia. Swojemu synowi Piotra bym jednak nie nadała, właśnie ze względu na popularność tego imienia. I nie chodzi mi o jego popularność ogółem, ale częstotliwość występowania wśród mojej najbliższej rodziny i znajomych. Już trochę za dużo tych Piotrów wokół mnie smile
    • olinininka Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 10:50
      Niestety nie podzielam entuzjazmu. Nie obrażając nikogo, nigdy mi się nie podobało. I chyba wolałabym nazwać syna każdym innym imieniem z 20 najpopularniejszych niż nazwać syna Piotr. O wiele bardziej podoba mi się np Jakub, Bartosz, Mateusz itp (choć w rzeczywistości wolę imiona o niskiej nadawalności) Po pierwsze zbyt popularne po drugie nie widzę w nim uroku. Choć znam mnóstwo fajnych Piotrków. A dodatkowo Piotr znajduje się na mojej ,,czarnej liście" tzn. za żadne skarby nie nadam, choć niechęć do tego imienia sama nie wiem z czego dokładnie wynika.
    • rurek00 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 11:09
      Mnie się nie podoba brzmieniowo. Kojarzy mi się z kimś strasznie niezaradnym i ciapowatym. I też nie lubię imion z definicji zdrabnianych, wolę takie, które są używane w podstawowej formie.
    • betty842 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 11:25
      Ja również nie podzielam entuzjazmu.Nie podoba mi się,nie lubię. Lubię imiona których można używać w pełnej formie i nie powiedziałabym,ze to imię do nich należy...Nie wiem czy to zależy od regionu Polski ale u nas na śląsku nie znam żadnego dorosłego Piotra. Wszyscy znani mi mężczyźni o tym imieniu są Piotrkami lub Piotrami ale wymawianymi "Pioter". Wydaje mi się że ta końcówka "tr" jest taka trochę trudna w wymowie i dlatego. Swoją drogą zauważyłam,że "u nas" jest duzo imion,które w innych rejonach Polski funkcjonują zazwyczaj w pełnej (oficjalnej) formie a u nas nie. Np. Jerzy to Jurek,Tadeusz to Tadek,Franciszek to Franek,Antoni to Antek-ja wiem,ze to są normalne zdrobnienia i wszędzie one funkcjonują ale zauważyłam,ze innych rejonach Polski do dorosłych o tych imiona zwraca się najczęściej własnie pełną formą a u nas te zdrobnienia funkcjonują prawie do końca życiawink.Nie chodzi mi tu akurat o zdrobnienia używane tylko przez bliską rodzinę tylko normalnie przez znajomych.Wiadomo-do obcej osoby zwracamy się np Panie Piotrze,Panie Tadeuszu i tak u nas jest ale raczej nikt nie mówi do znajmogo Jerzy czy Antoni. No ale może się mylę.
      Wracając do tematu tak jak pisałam,że znam ani jednego dorosłego Piotra do którego zwraca się "Piotr",zawsze jest Piotrek lub Pioter.I własnie dlatego nie lubię tego imienia. A juz najbardziej nie lubię zdrobnienia Piotruś...brrrr!
      • sangrita Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 11:57
        > Np. Jerzy to Jurek,Tadeusz to Tadek,Franciszek to Fran
        > ek,Antoni to Antek-ja wiem,ze to są normalne zdrobnienia i wszędzie one funkcjo
        > nują ale zauważyłam,ze innych rejonach Polski do dorosłych o tych imiona zwraca
        > się najczęściej własnie pełną formą a u nas te zdrobnienia funkcjonują prawie
        > do końca życiawink.Nie chodzi mi tu akurat o zdrobnienia używane tylko przez blis
        > ką rodzinę tylko normalnie przez znajomych.

Ja jestem zupełnie dosłownie z drugiego końca Polski, ale i tak nie wyobrażam sobie, żebym znajomych miała nazywać Jerzy, Tadeusz, Franciszek albo Antoni. Także to nie jest jakieś zjawisko regionalne, tylko te imiona akurat aż proszą się o zdrobnienie.
    • paula.anna Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 11:39
      Nie przepadam co prawda za Piotrem jakoś szczególnie, jednak ma on dla mnie jakiś uniwersalny i ponadczasowy urok. Którego absolutnie nie mają Jakuby i Mateusze itp otaczające mnie imiona.
      Jest dla mnie jak żeńska Anna.

Syna bym tak nie nazwała, bo i popularność zbyt duża dla mnie i mój rodzony brat to Piotr. Jednak na II jak znalazł.
    • liliowewzgorze Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 12:35
      W arabskim nie ma odpowiednika Piotra, bo nie ma literki "P". Sam Piotr tak średnio mi się podoba, brzmi wg mnie mdło, na pewno nie nazwałabym tak syna abstrahując od jego popularności.
    • poziomkazlasu Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 13:56
      A najpopularniejszym imieniem w Polsce nie jest Jan?

Mnie się Piotr nie podoba ze względu na złe skojarzenia.
      • gaudencja Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 14:27
        poziomkazlasu napisał(a):

> A najpopularniejszym imieniem w Polsce nie jest Jan?

Nie. Jan jest dopiero na czwartym miejscu, po Piotrze, Krzysztofie i Andrzeju.
        • poziomkazlasu Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 23:18
          A można gdzieś te statystyki zobaczyć w internecie?
          • gaudencja Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 19:49
            Można było na stronach MSW, ale po reformie strony już tylko zobaczysz ślad w internecie archive.is/Mf5k jeśli sobie nie przekopiowałaś pliku z danymi. Nowszych danych dotyczących populacji ogółem, publicznie dostępnych nie widziałam. Na pewno jednak Jan nie wysforował się na pierwsze miejsce. Był natomiast na pierwszym miejscu wśród imion męskich jeszcze w 2001 roku, ale ze względu na popularność tego imienia w najstarszej grupie wiekowej i bardzo niską nadawalność w ostatnich latach (nawet pomimo ostatniego wzrostu popularności) obecnie już jest tylko czwarty.
            Czołówka z 2009 roku jest tu:
            pl.wikipedia.org/wiki/Najpopularniejsze_imiona_na_%C5%9Bwiecie#Imiona_m.C4.99skie_2
            • gaudencja Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 19:51
              Ups, nawet na stronie archiwum też już tego nie ma - zbyt późna kopia.
    • abiela Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 14:08
      I mnie Piotr nie zachwyca. Nie znam żadnego dorosłego Piotra nazywanego pełną formą imienia, to są zawsze Piotrki. Nie podoba mi się ani angielski, ani niemiecki Peter, czeska forma też mnie nie zachwyca, podobnie romańskie. Poza tym IMO są one dość odległe pd naszego Piotra, tak że nie nazwałabym tego imienia uniwersalnym.
      Pamiętam, że w podstawówce uważałam to imię za ładne, teraz nie widzę w nim żadnego uroku.
      • dolcevita007 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 15:35
        Wsrod znajomych posiadam wielu Piotrow i tak sie o nich wyrazam, mowie o Piotrze. Tylko jeden z nich jest nazywany Piotrkiem.
        Imie moze nie uniwersalne, ale nie ma polskich znakow wiec jak najbardziej nadaje sie zagranica.
        • betty842 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 10:41
          dolcevita007 napisała:
          > Imie moze nie uniwersalne, ale nie ma polskich znakow wiec jak najbardziej nada
          > je sie zagranica.

Hmmm...ale co to ma do rzeczy? To że nie ma polskich znaków nie oznacza,że nikt nie bedzie miał problemu z tym aby to imię przeczytać,nie wiem czy anglik przeczytałby imię Piotr tak jak poprawie je się wymawia...
          • abiela Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 11:15
            betty842 napisała:

> dolcevita007 napisała:
            > > Imie moze nie uniwersalne, ale nie ma polskich znakow wiec jak najbardzie
            > j nada
            > > je sie zagranica.
            >
            > Hmmm...ale co to ma do rzeczy? To że nie ma polskich znaków nie oznacza,że nikt
            > nie bedzie miał problemu z tym aby to imię przeczytać,nie wiem czy anglik prze
            > czytałby imię Piotr tak jak poprawie je się wymawia...

No właśnie miałam pisać to samo. Uważam, że imię Piotr jest bardzo trudne w wymowie.
          • dolcevita007 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 20:00
            Bez przesady trudniejsze imiona taki Anglik wymawial.
        • rurek00 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 12:02
          > Imie moze nie uniwersalne, ale nie ma polskich znakow wiec jak najbardziej nada
          > je sie zagranica. <

Przypomniała mi się moja koleżanka, Iwona, wydawałoby się, że imię bez polskich znaków, proste, krótkie, a za granicą wszyscy mówili do niej "Ajłona" smile
          • annthonka Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 12:16
            Z kolei niby proste i krótkie imię Ewa po angielsku wymawiana jest "juła" smile
            • sangrita Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 13:46
              > Przypomniała mi się moja koleżanka, Iwona, wydawałoby się, że imię bez polskich
              > znaków, proste, krótkie, a za granicą wszyscy mówili do niej "Ajłona" smile

> Z kolei niby proste i krótkie imię Ewa po angielsku wymawiana jest "juła" smile

Cóż, polska literka "w" skreśla międzynarodowość. Dziwnym nie jest.
    • olianka Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 14:17
      Dla mnie to imię jest bardzo niepraktyczne i nigdy nie byłam jego fanką. Zdecydowanie wolę Pawła.
    • annthonka Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 15:46
      Niestety Piotr nie dla mnie, mimo że znam wielu fajnych facetów noszących to imię.
      Brzmieniowo Piotr jest dla mnie bezbarwny i nijaki, a oprócz tego mam przesyt, bo "od zawsze" jest bardzo popularny.
    • rosynanta Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 15:53
      Jest w niektórych ankietach taka opcja "ani mi się podoba, ani mi się nie podoba" wink
      Wybieram ją przy Piotrze wink
    • nataszaasza Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 16:07
      Do niedawna było mi obojętne, ale w tamtym roku zostałam matką chrzestną Piotrusia, więc polubiłam to imię wink. W moich okolicach nie jest popularne, ogólnie znam jeszcze tylko trzech innych Piotrków z czego jeden dorosły, jednak myśle że swojego syna bym tak nie nazwała ;D
    • florianne Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 31.03.14, 18:25
      Jest to jedno z niewielu bardzo popularnych imion,które mi się podoba.Lubię zwłaszcza pełną formę,a ze zdrobnień te bardziej nietypowe,np.Piotruszek, Pietruszek, Piotrzyk.
      Jednak synowi nie nadam.Jak już kiedyś pisałam-sama mam najpopularniejsze imię i nie zrobię tego samego swojemu dziecku.
    • niwius Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 13:18
      Uważam, że to ponadczasowe imię. Jedno z niewielu wśród popularnych, które bardzo mi się podoba. O wiele bardziej wolę polską wersję od tych w innych językach.
    • giekana Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 17:20
      Mnie się nawet podoba, ale brakuje tego "czegoś"
    • makuffka Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 18:48
      A ja lubię Piotra, doceniam brzmienie pełnej wersji i rosnące z dzieckiem zdrobnienia. Piotruś jest uroczy. Znam w sumie takich średnich Piotrów, plus ta popularność, więc w sumie nie wiem, czy bym się zdecydowała, ale jeśli chodzi o brzmienie, krótkość i zdrobnienia ma dla mnie dużo uroku.
    • iziula1 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 01.04.14, 22:55
      Mój najstarszy syn to Piotr, Piotruś, Pietucha, Piotrek, Piećka itp.
      Uwielbiam to imię i jego popularność w tym przypadku nie razi. Może ze względu na uniwersalność tego imienia?
      Może też, że w pasuje do właściciela w każdym wieku smile
    • kati_su Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 02.04.14, 20:36
      a ja bardzo lubię na dorosłych Piotrów mówić przewrotnie Piotruśsmile
      a już zwłaszcza w dość zażyłych kontaktach zawodowych podoba mi się zwrot na wpół żartobliwy: "Panie Piotrusiu"smile
      a co powiecie na moją ulubioną wariację na temat tego imienia: "Pioter" hi hi, albo bardzo popularne u nas "Piciu"?

IMO ogólnie imię jest dość funkcjonalne, szkoda, że tak potwornie popularnesmile

pozdrawiam
      • betty842 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 07.04.14, 12:46
        kati_su napisał(a):
        > a co powiecie na moją ulubioną wariację na temat tego imienia: "Pioter"

No właśnie ja dlatego nie lubię tego imienia bo u nas dorsły piotr to pioter....
    • agjato Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 03.04.14, 10:16
      Podoba mi się. Znam bliżej z ośmiu dorosłych Piotrów, z jednym chodziłam do liceum. Wszyscy bez wyjątku to bardzo w porządku, sympatyczni ludzie. Małych Piotrusiów, tak od sześciu do dziesięciu lat na moim osiedlu też jest dość sporo. Obecnie zauważyłam spadek popularności tego imienia jeżeli chodzi o najmłodsze dzieci. W rodzinie męża jest 5,5 letni Piotruś.
      Syna mogłabym tak nazwać mimo ogromnej popularności imienia.
    • mado.piag Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 07.04.14, 11:25
      Bardzo lubię to imię, tylko ta popularność odrzuca.
      • annawska000089 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 25.07.22, 15:39
        Imię Piotruś jest piękne, tradycyjne, ponadczasowe smile Coraz więcej spotykam to imię na placu zabaw wśród Antosiow, Jasiów i Adasiow-piękne wszystkie te imiona smile
    • remigia1 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 06.01.23, 06:41
      Nie lubię tego imienia. Nie podoba mi się zarowno jego brzmienie, jak i zdrobnienia. Ogromna popularność też działa na jego niekorzyść wg mnie, choć są imiona o podobnym poziomie popularności, które lubię, np. Maria.
    • n.ataleczk.aa Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 06.01.23, 11:49
      Mam neutralne podejście, ale bym nie nadała ani na pierwsze ani na drugie imię. Jedyne co jest na plus to, że kojarzy mi się z Piotrusiem Panem, którego w dzieciństwie uwielbiałam i wielokrotnie czytałam.
      • annawska000089 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 20.01.23, 22:21
        Mi tez się tak kojarzy z Piotrusiem Panem. Imię piękne, polecam <3
        • niii Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 22.01.23, 18:41
          Tak samo bajkowo kojarzy mi się, dzięki wink
    • sulimira Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 20.01.23, 22:36
      Nigdy sie tym imieniem nie zachwycalam, ale traktowalam je neutralnie do momentu poznania pewnego Piotra, ktory jest wyjatkowo paskudnym osobnikiem. Jest tak paskudna osoba, ze nawet to imie jest dla niego za mile. Teraz jak slysze Piotr, a najczesciej taka wlasnie forma jest uzywana, to przechodza mniendreszcze
      • annawska000089 Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 20.01.23, 22:49
        To są właśnie te skojarzenia, które robią imię magicznym lub nie. Mnie to imię kojarzy się wyjątkowo pozytywnie, mądrze, milosmile Ale jest kilka imion, które wywołują u mnie negatywne odczucia..
        • sulimira Re: Piotr, Piotrek, Piotruś ... 23.01.23, 10:18
          Tak wlasnie jest. Nie zawsze da sie uniknac tych skojarzen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.