gaudencja 19.08.04, 14:18 Nawiązując do dyskusji o popularyzowaniu się imion, prognozuję wzrost popularnosci tych imion, kiedy już Liwia się upowszechni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: Ligia i Liwiusz 19.08.04, 14:28 Też pomyślałam o Ligii ) Z jednej strony podobna do Liwii, z drugiej z tradycjami patriotyczno- literackimi, z trzeciej trochę "egzotyczna"... Liwiusz nie przyszedł mi do głowy, ale jest to pewna mozliwość - końcówka -usz jak Mateusz, a do tego skoro Oliwia wzięła się z fascynacji Oliwerem, to może z kolei sprowadzić Liwiusza. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Ligia i Liwiusz 19.08.04, 14:48 Stawiam na Liwiusza, bo to naprawde bardzo ladne imie! Ligia zbyt nacheowana, tym razem literackie skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Ligia i Liwiusz 19.08.04, 22:04 Czesc ! Te imiona sa bardzo ladne i niech sie rozpowszechniaja.A mam nadzieje ,ze Liwia nie stanie sie oklepanym imieniem,bo bylaby szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Ligia i Liwiusz 19.08.04, 23:18 Ligia bardzo ładnie brzmi. Liwiusz podoba mi sie mniej. Myslę, że rzeczywiscie Ligia moze wkrotce stać sie bardziej popularna. Co do Liwiusza, nie mam zdania. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 09:55 Ligia mi się podoba, Liwiusz nie - za wymyslne imię dla mężczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 10:17 gaudencja napisała: > Nawiązując do dyskusji o popularyzowaniu się imion, prognozuję wzrost > popularnosci tych imion, kiedy już Liwia się upowszechni No dobrze, teoretycznie tak powinno się stać (i ok, bo Ligia to fajne imię), ale z drugiej strony dlaczego nie rośnie popularność Lidii? Liwiusz moim zdaniem brzmi trochę zbyt obco, aby szybko się przyjął. Choć imiona na "usz" się podobają - po Mateuszu przychodzi czas Tymoteusza. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 10:31 Rzeczywiście, zapomniałam o Lidii. Chociaż Ligia z Liwii wynika jakoś bardziej. Mnie Liwiusz w ogóle nie odpowiada, ale na oko ma wszystlie modne elementy. Otylia też - z jednej strony podobna do Oktawii, z drugiej kończy się jak Julia. Podejrzewam również, że moda na Julię sprowadzi Juliannę - z jednej strony podobne, z drugiej imiona z końcówką -anna tez są popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 10:40 Ligia nawet bardzo mi sie podoba. Liwiusz wogole, bo generalnie nie lubie imion zakonczonych na -usz (wyjatek Juliusz). Mysle, ze Lidia nie zyskuje popularnosci, bo sporo nosicielek tego imienia zyje i wzbudza ono wiele skojarzen. A jakas Ligie, poza ta ksiazkowa, chyba malo kto zna. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 10:47 Pewnie masz rację. Według tych amerykańskich specjalistów imiona pojawiają się "z przeskokiem". Córki dzisiejszych Julii będą unikać tego imienia, bo będzie im się kojarzyło z "paniami w średnim wieku". A kolejne lub jeszcze nastepne pokolenie znów uzna, że to piękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 11:25 aniadm napisała: > Według tych amerykańskich specjalistów imiona pojawiają się "z przeskokiem". > Córki dzisiejszych Julii będą unikać tego imienia, bo będzie im się kojarzyło > z "paniami w średnim wieku". A kolejne lub jeszcze nastepne pokolenie znów > uzna, że to piękne imię. Myślę, że to dosyć logiczne. Ostatnio zresztą widziałam w "witajcie na swiecie" Zenona, czyżby i to imie miało zacząć wracać? Oprócz imion o popularności przeskokowej są też imiona nieustająco modne, np. Katarzyna, która bodaj tylko w XVII czy XIX wieku nie była w pierwsze 10-tce, a także imiona, których popularnosć bierze się z niczego, np. Oliwia - imię obecne w Polsce w śladowych ilosciach od dłuższego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 11:26 abiela napisała: > Mysle, ze Lidia nie zyskuje popularnosci, bo sporo nosicielek tego imienia zyje > > i wzbudza ono wiele skojarzen. Tak też sądzę, i właśnie z tego powodu nie uwzględniłam Lidii. Ale o ile popularnosć Liwii wzrośnie i się utzyma, Lidia powróci, kiedy dzisiejsze Lidie będą staruszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Julianna 20.08.04, 11:32 aniadm napisała: > Podejrzewam również, że moda na Julię sprowadzi Juliannę - z jednej strony > podobne, z drugiej imiona z końcówką -anna tez są popularne. To już się zaczyna dziać, jak wynika z ostatnich numerów "Witajcie na świecie". Piękna Julianne Moore tylko jeszcze temu sprzyja... Ale nie sądzę, żeby Julianna stała się aż tak powszechna, żeby dorównała popularnością Julii. Niemniej może się stać bardzo modna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 11:30 milenium5 napisał: Liwiusz moim > zdaniem brzmi trochę zbyt obco, aby szybko się przyjął. Choć imiona na "usz" > się podobają - po Mateuszu przychodzi czas Tymoteusza. Liwiusz nie przyjdzie tak szybko, prognozuję taki odstęp, jak między Patrycją a Patrykiem, czyli mniej więcej 15-20 lat. Kiedy już ludzie oswoją się z Liwią, Liwiusz przestanie brzmieć obco... Odpowiedz Link Zgłoś
zowika Re: Ligia i Liwiusz 20.08.04, 11:36 Z brakiem popularnosci Lidii wiaze sie chyba fakt, ze aktualnie imiona nadaja rodzice ktorzy dorastali w okresie popularnosci Agnieszek, Grazyn, Bas i Lidek (choc tych jednak najmniej)., Wiec nie jest to po prostu imie nowoczesne, nie wiem jak to nazwac, nie chodzi o popularne ani nowe, ale po prostu moze malo wyjatkowe, przez to, ze kojarzy sie z czasami naszego dziecinstwa (czyli imiona popularne=oklepane=nieatrakcyjne?) Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Ligia i Liwiusz 15.10.04, 11:56 Liwiusz Ilasz - kandydat na prezydenta RP Byłam lekko zdziwiona jak zobaczylam ten plakat Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ligia i Liwiusz 15.10.04, 17:21 adziunia napisała: > Liwiusz Ilasz - kandydat na prezydenta RP > Byłam lekko zdziwiona jak zobaczylam ten plakat Widziałam kiedyś jakąś reklamę jego ksiązki i dopiero później skojarzyłam wątek z jego osobą. Rzeczywiście, brzmi to dziwnie, przy czym dużą częsć "dziwnosci" zawdzięcza nazwisku i zestawieniu początkowych "Li-" "Il-" z imienia i nazwiska. Liwiusz Piskorski na przykład brzmialoby też oryginalnie, ale nie aż tak dziwacznie. Odpowiedz Link Zgłoś