bo-onka 14.04.14, 13:28 Jestem na etapie wyboru imienia dla syna, ponieważ nazwisko jest trudne fonetycznie, imię musi być oczywiste. Do wyboru mamy Leszka, Sebastiana, Piotra. Leszek- jedna, uniwersalna forma, wydaje mi się, że dobrze się sprawdza w życiu niezależnie od wieku, mój faworyt. Sebastian- mężowi się podoba. Nie znamy żadnego Sebastiana, więc nie wiemy jak funkcjonuje to imię u dorosłych. Nie za długie by używać pełnej formy? Bo brzmieniowo wydaje mi się że pasuje by jej używać. Piotr- tu ja mam zastrzeżenia o pełną formę- czy ona w ogóle w życiu występuje? Czy jednak zawsze jest co najwyżej Piotrek? Proszę Was o radę, znacie osoby o tych imionach, jak się zwracacie do nich? Chodzi mi o praktyczność tych imion i ich odbiór przez otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polifonia1983 Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 13:53 Z tych imion najbardziej mi się podoba Leszek, pasuje do osoby w każdym wieku, jest ładne i uniwersalne. Jest też mniej oklepane niż ładnie brzmiący, ale do bólu banalny Piotr. Sebastiana w ogóle nie brałabym pod uwagę, dla mnie jest to imię z grupy Alan, Brajan i Nikolka, ich nieco starszy odpowiednik. Znam kilku Sebastianów i wszyscy to raczej niezbyt subtelni miłośnicy sportu i rekreacji. Zdrobnienia Sebi, Sebcia czy Sebula przyprawiają mnie o ciarki. Ale Leszek super. I Piotr też może być przecież, nie każdemu przeszkadza takie oklepanie, a dla wielu jest zaletą. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 17:25 polifonia1983 napisała: Znam kilku Sebastianów i wszys > cy to raczej niezbyt subtelni miłośnicy sportu i rekreacji. hehe,mój kuzyn Sebastian jest nauczycielem w-fu Zdrobnienia Sebi, S > ebcia czy Sebula przyprawiają mnie o ciarki. Jak mój kuzyn był mały to mówili do niego Sebuś albo Bastuś/Bastek. Ani jedno ani drugie mi się nie podoba.Teraz jest po prostu Sebastianem ale jego siostra zwraca sie do niego Seba. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 13:57 Leszek - mnie kojarzy się jednoznacznie wujkowato. Znam wielu Leszków w wieku moich rodziców i dosłownie żadnego w moim. Ja osobiście dziecku bym nie nadała, bo w jego pokoleniu może być jednoznacznie dziadkowate. Sebastian w pełnej formie mi się podoba, ale zdrobnie Seba mnie odrzuca, a Sebek jest niewiele lepszy. U mnie na podwórku było dwóch Sebastianów, oboje byli zwani Sebami przez wszystkich, tylko ich rodzice upracie wołali "Sebastian, do domu!". Chociaż może dorosłemu uda się przeforsować żeby nazywać go Sebastianem. Piotr owszem, występuje w takiej formie. W pracy np. mamy dwóch Piotrów i głupio by mi było w zawodowym kontekście nazywaćich Piotrkami. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 14:23 Leszek w moim otoczeniu raczej malo spotykane dlatego nie odbieram wujkowato. Podoba mi sie. Sebastian wydaje sie byc juz bardziej popularne, zdrobnienia typu Seba chyba nieuniknione. Podoba mi sie w pelnej formie. Piotr tradycyjne i dosc czesto wyst w pokoleniu moim i starszym, zdrobnienie Piotrus slodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 14:13 Leszek- plus za oryginalność, niską nadawalność itp. Minus- dla mnie brzmi zdrobnieniowo. Sebastian- może być za długie na co dzień, np w szkole, a na zdrobnienie Seba cierpnie mi skóra. Choć można skracać "od końca" i wołać np Bastek. Piotr- pełna forma na pewno jest używana, to przecież zależy od tego, kto "woła" Tu minusem jest dla mnie popularność. Trudno byłoby mi coś wybrać z tych propozycji Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 15:23 Leszek na tak, Sebastian na nie za zdrobnienia Seba, Sebek czy Bastek, Piotr- jakos nie lubie tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 15:20 Piotr i Sebastian to moje ulubione imiona. Obydwa dają duże możliwości zdrobnien kiedy chłopiec jest mały. Natomiast Piotrek jest używany obecnie gdy coś przeskrobie . Teraz ma 16 lat i używamy Piotr. Do obcych też używam tej formy. Dorosłego Sebastiana nie znam. Natomiast mój 7 latek lubi każdą formę oprócz Sebek.Uzywamy Sebastian przy kolegach natomiast kumple do Niego mogą się zwracać Seba. Leszka nie lubię, choć kojarzy mi się z postacią z serialu i to pozytywną. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 17:32 Leszek-plus za to,ze nie jest zbyt popularne i że na codzień można używać pełnej formy Sebastian-chyba z tych trzech najlepiej mi się podoba.Mam kuzyna Sebastiana i tak do niego mówię ale niektórzy mówią do niego Seba. Piotr-jedno z imion za którymi nie przepadam,nie lubię zdrobnienia Piotruś a wydaje mi sie,że pełnej formy rzadko kiedy się używa.U nas dorosły Piotr to Pioter a taka forma juz wogole mi się nie podoba.Poza tym nie podoba mi się na koncu to połączenie liter "tr"-wg mnie trudne w wymowie dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 17:41 Leszek - nigdy nie przepadałam za tym imieniem; odbieram go jako zdrobnienie od Lecha i uważam, że może być z nim mylony. Mój kolega na drugie ma Leszek właśnie i zawsze wszyscy dopytywali "Jak to? Przecież to zdrobnienie od Lecha". Doceniam jednak małą popularność Leszka. Jeśli chodzi o znanych mi Leszków, to miałam sąsiada - pijaka, który już dawno nie żyje. Znam za to 2 Lechów - dorosłego i 10-latka - i żaden nie narzeka. Sebastian - nie jestem fanką, ale to tradycyjne, osłuchane imię. W dodatku ma piękne znaczenie. O ile jednak pełna forma jest dla mnie dość znośna, o tyle na dźwięk Seby, Sebcia, Sebka i innych tego typu, dostaję wysypki. Bardzo podoba mi się za to Bastek, Bastian - IMO te zdrobnienia są dużo lepsze od pełnej formy. Znam wielu Sebastianów - każdy niestety bywa Sebą Ale chyba żaden z nich nie narzeka, z tego co wiem. Najmłodszy o jakim słyszałam, to wnuk Beaty Kozidrak - ma chyba ze 4 lata. Piotr - zakładałam tu niedawno wątek o Piotrze (klik). Tam wyraziłam swoje zdanie - uwielbiam to imię, choć dla mnie odpada przez popularność. Jeśli Wam ona nie przeszkadza, to wybrałabym Piotrka właśnie. Mój tato to Piotr i w życiu zawodowym jako Piotr funkcjonuje. A nawet nie tylko w zawodowym - moja babcia i ciocia bardzo często zwracają się do niego pełną formą, więc widać można i da się Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 23:26 Piotr i Sebastian ok (szczególnie Sebastian dobrze mi się kojarzy), za to Leszek zdecydowanie nie. Mam jednoznaczne skojarzenie z ciamajdą - pewnie to skutek poznania paru Leszków (żaden nie odróżniał się od takiego obrazu) i pewnie nie można uogólniać, ale tego imienia na pewno bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Imię dla chłopca 14.04.14, 23:38 Sebastiana bym wykluczyła przez Sebka czy Sebę, jakieś takie dziwnowate te zdrobinienia, a Sebastian jest na pewno długi. No i ten "miłośnik sportu" przytoczony przez kogoś. Mi też się tak kojarzy to imię Leszek - super jak dla mnie! Krótkie, mało popularne, ładnie brzmieniowo. I właśnie nie Lech, bo Lech mi się już nie podoba, tylko Leszek. Mam znajomego, już starszego pana, wyjątkowo przesympatyczny człowiek i to imię miło mi się kojarzy. Piotr - jak będziesz wołać Piotr to będzie Piotr. W moim pokoleniu jest miliony Piotrów, większość jest Piotrkami, ale mam znajomego niedawno poznanego, jest Piotrem, Piotrkiem, Piterem itp. Formy ma najróżniejsze Ja lubię dosyć to imię, w przeciwieństwie do moim zdaniem bezpłciowego Pawła (ten sam stopień popularności sporo lat temu). Ale Piotrków jest sporo, starszych wprawdzie, ale jednak. Małych Piotrusiów znam dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla chłopca 15.04.14, 08:27 Żadne nie jest w moim guście, ale to Tobie musi się podobać. Osobiście szukałabym innej opcji Gdybym musiała wybrać to chyba Sebastian jeśli pasuje do nazwiska. A oto moje zdanie na temat tych imion: Leszek - wujkowaty mi na jego powrót za wcześnie Znam trzech Leszków +- 50 -letnich i trzech 35 -letnich, Ci 35 latkowie nie są zadowoleni z imienia ich imiona były odbierane obciachowo przez rówieśników (wiadomości z pierwszej ręki, bo kiedyś jeden z nich był moim najlepszym przyjacielem, drugi był kolegą mojego przyjaciela, a trzeci chrześniakiem mojej mamy) Piotr - ziewww nie lubię bez wyraźnej przyczyny, do tego do bólu popularny Sebastian - w sumie możliwy w całości, ale skrót Seba jak dla psa Od siebie dodaję: Igor, Mikołaj, Aleksander, Hubert, Tymoteusz, Ernest, Edgar, Hieronim, Maksym, Makary, Olgierd Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Imię dla chłopca 15.04.14, 10:01 Wszystkie imiona mi się podobają. Dla swojego syna wybrałabym Leszka. Jeżeli Ci się podoba nie rezygnowałabym. Tzw. "wujkowatością" też bym się nie przejmowała. Mój starszy syn także nosi imię, które największą popularnością cieszyło się 40, 50 lat temu, ale i obecnie bardzo dobrze się sprawdza. Mimo, iż imiona Leszek, Zbyszek czy Henryk są rzeczywiście często noszone przez mężczyzn w średnim obecnie wieku to umiem sobie wyobrazić kilkuletniego Leszka, Zbyszka czy Henia. Dla mnie o wiele lepiej niż kolejny Kuba, Janek, Franek czy Bartoszek. Co do Piotra to w moim otoczeniu do Piotrów zwracamy się w większości zdrobnieniem Piotrek. Jeden tylko kolega z pracy każdą nowo poznaną osobę prosił by zwracała się do niego pełnym imieniem. I wszyscy, a było nas wtedy w firmie ponad 200 osób, mówiliśmy do niego Piotr lub Piotrze. Nawet fajnie i całkiem naturalnie to brzmiało. Podobna sytuacja była w mojej klasie licealnej tyle, że z Wojciechem. W ten tylko sposób zwracaliśmy się do kolegi bo tak sobie zażyczył na początku pierwszej klasy. Jedna z moich kuzynek też od dziecka dla wszystkich (rodzina, szkoła, otoczenie) jest tylko Joanną. A więc można i myślę, że nie będzie żadnego problemu z używaniem pełnej formy imienia. Sebastian też mi się podoba. Nie słyszałam aby ktoś na znajomych mi Sebastianów wołał Seba. Ale tak jest w moim otoczeniu, gdzie indziej może być inaczej. Mamy w pracy jednego Sebastian, wołamy po prostu Sebastian. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Imię dla chłopca 15.04.14, 13:39 Zdecydowanie Leszek. Sebastian (Seba, Sebcio, Sebastianek) - tragedia Piotra nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla chłopca 15.04.14, 23:35 Właściwi to podpisuję się pod większość wypowiedzi u Sebastiana odrzuca mnie zdrobnienie Seba, Sebuś etc wrrr, Piotra nie lubię, jest taki pospolity i nieciekawie brzmi, z Twoich propozycji wybrałąmbym chyba Leszka napisałam chyba bo uważam, że brzmi jak spieszczony Lech, ale z pozostałęj dwójki jest najlepszy ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca 18.04.14, 11:59 Popieram Leszka. Sebastian nie ma oczywistych zdrobnień, a jest za długi, żeby go nie zdrabniać, a Piotr jest tak popularny, że nie umiem w nim dostrzec nic ładnego. Odpowiedz Link Zgłoś
olc.ik Re: Imię dla chłopca 19.04.14, 13:45 Leszek brzmi faktycznie dość 'wujkowato' jak już ktoś wyżej napisał imię jednak jest bardzo rzadkie co w tych czasach jest wielkim plusem. Piotr to dla mnie strasznie nijakie imię lecz mimo to, cieszy się dość imponującą popularnością gdyż w 2013r. przebił Marcela, Alana a nawet Stanisława i był na 13 pozycji. Sebastian to chyba najlepsze imię z wymienionych. Myślę, że chłopiec może mieć małe problemy z przebiciem się, by nie być pospolitym Sebkiem czy Sebą ale to kwestia 'oswojenia' otoczenia z pełnym imieniem. (przykład: koleżanka nazwała córkę Małgorzata. Zawsze do maluszków słodzi się i cukruje więc ciotka x zaczęła 'Gosia, Gosiunia, Gosieńka'. To zdrobnienie jednak nie podobało się mamie dziewczynki i po prostu za każdym razem gdy ktoś zwracał się w ten sposób poprawiała na Małgosia. Zajęło jej to kilka lat, bo jeszcze na palcu zabaw zdarzało się jej usłyszeć Gosia. Mała też przedstawiała się 'Małgosia' i tak się przyjęło. Małgorzata - Małgosia ) Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Imię dla chłopca 03.05.14, 22:41 tylko Piotr, piękne imię uniwersalne, ponadczasowe i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla chłopca 06.05.14, 16:02 Leszka odbieram zdrobnieniowo i wujkowato, ale jednak bardziej podoba mi się od Lecha. Sebastiana po prostu nie lubię, jest długi, nieporęczny, a zdrobnienia typu Sebek czy Seba są moim zdaniem brzydkie. Piotr zaś jest dla mnie zupełnie neutralny, oklepany do bólu. Gsdybym musiała wybrać z tych trzech, zdecydowałabym się na Leszka. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla chłopca 07.05.14, 10:37 Ja kibucuję Leszkowi! Bardzo mi się to imię podoba i ma taki leśny urok. Sebastian - jakoś funkcjonuje, ale mi się właśnie wydaje, że jest za długie a uniwersalnych zdrobnień dla dorosłego nie ma za bardzo. Znani mi Sebastianowie byli w dzieciństwie nazywani Sobkami, Sebkami, Bastkami. Dla młodych chłopaków spotkałam się ze skrótem Seba (moim zdaniem brzydkim i dresiarskim). A dorosłych znam tylko Sebastianów (w pełnej formie), ale to inne osoby, niż ci, których znałam jako dzieci. Więc nie wiem, czy tamte zdrobnienia funkcjonują w dorosłym życiu. Podejrzewam, że jeśli tak, to tylko w rodzinie. Piotr - Myślę, że jak się uprzecie, to przynajmniej początkowo wywalczycie pełną formę. Ale mnie osobiście takie stawianie sprawy raczej odstręcza. Nic nie pomogę, że używanie w życiu codziennym pełnych form (najlepiej jeszcze w wołaczu) dla imion, które mają znane powszechnie zdrobnienia, robi na mnie wrażenie bufonady. Odpowiedz Link Zgłoś