Dodaj do ulubionych

a może Iga?

17.04.14, 15:13
Synek to Jeremi. Teraz w brzuchu rośnie córka, no i jest problem z imieniem. Maż bardzo chce Igę. Mnie się nawet to imię podoba, ale jakoś tak średnio pasuje mi do imienia syna. Czy nie jest tak że Jeremi jest retro a Iga nowoczesna i jakoś tak nie współgraja? a moze nie musza? jak to czujecie?
Mi się podoba Matylda, ale maz na nie (mogłabym się oprzeć, bo dla syna wybierał mąż). Jeremi i Matylda byłoby super, tylko jest problem ze zdrobnieniem , jak w przypadku imienia syna, co mi trochę przeszkadza. Doradźcie.
Obserwuj wątek
    • rosynanta Re: a może Iga? 17.04.14, 15:20
      sigalla1 napisał(a):

> Synek to Jeremi. Teraz w brzuchu rośnie córka, no i jest problem z imieniem. Ma
      > ż bardzo chce Igę. Mnie się nawet to imię podoba, ale jakoś tak średnio pasuje
      > mi do imienia syna. Czy nie jest tak że Jeremi jest retro a Iga nowoczesna i ja
      > koś tak nie współgraja? a moze nie musza? jak to czujecie?
      > Mi się podoba Matylda, ale maz na nie (mogłabym się oprzeć, bo dla syna wybiera
      > ł mąż). Jeremi i Matylda byłoby super, tylko jest problem ze zdrobnieniem , jak
      > w przypadku imienia syna, co mi trochę przeszkadza. Doradźcie.

A czy Iga nie jest usamodzielnionym zdrobnieniem? Od Jadwigi na przykład?
      Moim zdaniem za krótkie, nie wyobrażam sobie nazwiska, do którego pasuje zarówno trzysylabowy Jeremi, jak i dwusylabowa (i trzyliterowa) Iga.
      Myślałabym dalej - jeśli chcecie retro, a Matylda odpada, to może Klara, Stefania, Rozalia?
      I w ogóle gratuluję smile
    • sigalla1 Re: a może Iga? 17.04.14, 15:33
      nazwisko 4-sylabowe, końcówka -ska.

Klara świetne, ale zajęte w bliskiej rodzinie. Rozalia jest dla mnie udziwniona, dużo bardziej wolę Różę, oczywiscie maz się nie zgadza.
      Generalnie poza Igą nic MU nie pasuje. Myślę jednak że gdybym ja miała jakieś swoje wyraźne typy to by się nad nimi pochylił.Tylko, że ja nie mam uncertain
      Wybór imienia dla mnie to jakaś porażka. Jest tyle ładnych, szczególnie dla dziewczynki, ale głównie są ładne u kogoś, żadne mnie nie urzeka na tyle, zeby powiedzieć TAK TO TO smile
      Na rozwiązanie dopiero w śierpniu.
    • iziula1 Re: a może Iga? 17.04.14, 15:34
      Wolę Matylde.
      Iga jest taka jedno wymiarowanie.
      Do Jeremiego pasuje Matylda, Stefania, Wanda.
      A z podobnych do Igi np. Idalia.
    • polifonia1983 Re: a może Iga? 17.04.14, 15:43
      Do sierpnia macie jeszcze trochę czasu, nie przejmuj się.
      Iga to ładne imię, moim zdaniem nie gryzie się z Jeremim. Matylda też jest bardzo ładna. Znam dwie, jedna jest zdrabniana do Mati, druga jest Matysią lub Tysią, ja bym zdrabniała do Duni.
    • liliowewzgorze Re: a może Iga? 17.04.14, 17:28
      Iga jest dla mnie za krótka i dodać w środek "ł" i tworzy Igła... takie bez wyrazu w przeciwieństwie do Matyldy która brzmi dostojnie i bardziej pasuje do Jeremiego. A może zamiast Igi moja ulubiona Inga????
    • zum.zum.zone Re: a może Iga? 17.04.14, 18:16
      Ida - samodzielne imie, podobne do Igi, wiec moze malzonkowi spodoba sie, do Jeremiego "pasuje". I bardzo je lubie : )
      • lus.sia Re: a może Iga? 17.04.14, 21:23
        a moze Idalia zdrabiniana do Idy smile
        Mnie podoba się i Iga i Matylda smile
    • mel_bi Re: a może Iga? 17.04.14, 22:37
      Jestem mamą Idy, a Igę też uwielbiam. Moim zdaniem bardzo fajnie się komponuje z Jeremim i jestem za smile
    • dalenia Re: a może Iga? 17.04.14, 23:29
      Mnie się Iga średnio podoba - jest dla mnie dość neutralna, bo nie przemawia do mnie jej zdrobnieniowość. Z tego też powodu średnio pasuje mi do Jeremiego. Popieram proponowaną już Ingę i Idę! Ida to IMO świetny pomysł - stylistycznie wg mnie świetnie pasuje do Jeremiego (w przeciwieństwie do Igi), a jest przy tym podobna do Igi, więc może mąż się zgodzi? smile

A zdrobnienia dla Matyldy - Matylka (moje ulubione), Matysia, Matynia, Mati, Tylka, Tysia, Tylda, Tyldzia.
      • fruzielka27 Re: a może Iga? 18.04.14, 01:31
        Mnie się Iga podoba. I Ida również. Matylda wcale mi się nie podoba, zdrobnienia udziwnione, raczej używałabym pełnego brzmienia. Ja z tych właśnie względów zrezygnowałam z Jagody, bo nie było jak jej zdrabniać za bardzo.

Iga nie gryzie się wg mnie z Jeremim. ładne, krótkie i nieoklepane. Jestem zdecydowanie na tak.
    • sigalla1 Re: a może Iga? 18.04.14, 09:07
      naprawdę IGA i IDA robią taką różnicę? INGA też fajnie, ale troche podobna do Kingi i może byc mylona.
      Wczoraj przegladając forum wpadłam na Laurę. Piękne. Jeremi i Laura. Maz by się zgodził. Tylko znowu te wymuszone zdrobnienia..
      • liliowewzgorze Re: a może Iga? 18.04.14, 10:54
        Inga to jedno z moich ulubionych imion dlatego bardzo je polecam. Laura też ładnie tylko właśnie jak ją zdrabniać... laurunia, laureczka, laurenia hmm myślę że dla dziecka może być kłopotliwe do wymówienia...
      • vi0let Re: a może Iga? 18.04.14, 11:27
        Moja pierwsza myśl to Klara, szkoda, że zajęte. Iga i Matylda są dla mnie neutralne, u kogoś ok. Do Jeremiego pasuje mi też Łucja. smile Co do Laury, ostatnio w książce trafiłam na zdrobnienie Lorka.
      • dalenia Re: a może Iga? 18.04.14, 12:25
        sigalla1 napisał(a):
        > naprawdę IGA i IDA robią taką różnicę?

IMO tak. Niby jedna literka, ale dla mnie całkowicie zmienia imię. Już kiedyś tu pisałam - podobnie mam z Julką i Jolką. Też różnica 1 literki, a Julka jest wg mnie taka słodko-zdrobnieniowa, a Jolka raczej zimna - jak Kaśka, Anka czy Baśka.

> INGA też fajnie, ale troche podobna do Kingi i może byc mylona.

Wg mnie Inga jest na tyle osłuchana, że nie będzie problemów z myleniem jej z Kingą. Moja koleżanka ma 8-letnią już prawie siostrzenicę Ingę. Imię nadane już jakiś czas temu, w małej miejscowości i nigdy nikogo nie dziwiło, nikt też nie mylił jej z Kingą (a jeśli już, to zaledwie kilka razy - nie jest to po prostu stały problem). Żadnych uwag wobec imienia nie przedstawiała mi też nigdy znana mi mama ponad 25-letniej już Ingi - a to wtedy musiała być nowość dopiero wink

> Wczoraj przegladając forum wpadłam na Laurę. Piękne. Jeremi i Laura. Maz by się
        > zgodził. Tylko znowu te wymuszone zdrobnienia..

A jak jest z Jeremim? Używacie takich "wymuszonych" zdrobnień? Bo przecież imię zawsze można zostawić w spokoju, a korzystać z Kotków, Kwiatuszków i Słoneczek smile Laura wg mnie okej, ale jest dość popularna - nie wiem, czy Wam to przeszkadza.
    • gaudencja Re: a może Iga? 18.04.14, 12:36
      sigalla1 napisał(a):

> Synek to Jeremi. Teraz w brzuchu rośnie córka, no i jest problem z imieniem. Ma
      > ż bardzo chce Igę. Mnie się nawet to imię podoba, ale jakoś tak średnio pasuje
      > mi do imienia syna. Czy nie jest tak że Jeremi jest retro a Iga nowoczesna i ja
      > koś tak nie współgraja? a moze nie musza? jak to czujecie?

Tez uważam, że nie współgrają i razi mnie to. Dostrzegam jednak bardzo prosty kompromis - skoro Iga to zdrobnienie od Jadwigi, nie trzeba dziecka nazywać zdrobnieniem; można nadać jej pełne imię i zdrabniać do Igi.

> Mi się podoba Matylda, ale maz na nie (mogłabym się oprzeć, bo dla syna wybiera
      > ł mąż). Jeremi i Matylda byłoby super, tylko jest problem ze zdrobnieniem , jak
      > w przypadku imienia syna, co mi trochę przeszkadza. Doradźcie.

Matysia, Matylka - wpisz sobie w wyszukiwarkę forumową zdrobnienia Matyldy i sama zobaczysz, ile padło propozycji. Imię jest MSZ absolutnie warte rozważenia.
      • nati_28 Re: a może Iga? 20.04.14, 13:45
        Zgadzam się z Gaudencją. Matysia i Jermi - cudownie.
        Za Laurą nie przepadam, ale wolę niż Igę
    • agjato Re: a może Iga? 20.04.14, 09:24
      Ja do Jeremiego wybrałabym Jadwigę. Jak już wcześniej stwierdzono bardziej pasuje stylistyką do Jeremiego niż Iga. A i Jadwigę jak najbardziej można zdrobnić do Igi.
      I byłyby obydwa imiona na J. Oczywiście to żaden argument. Tak mi się skojarzyło bo sama chciałam dać swojemu młodszemu synowi imię na J, tak jak starszemu.
      Ida też byłaby fajna.
    • betty842 Re: a może Iga? 20.04.14, 12:34
      Jeremi i Laura wg mnie najfajniej pasują. Jeśli syn ma imię które "nie posiada" zdrobnien" to i córka może takie posiadać. Fakt,Laurę da się zdrobnić choć nie są to proste zdrobnienia...Co do kłopotliwej wymowy samego imienia Laura...dziecko może mieć kłopot z wymową ale prawie taki sam kłopot jest z imieniem Klara...
      Zamiast Igi wolałabym Ingę mimo,że jest podobna do Kingi.Co do Idy...hmm wg mnie jednak baaardzo podobne do Igi ale jeśli miałabym wybierać to wolałabym Idalię,którą można zdrobnić do Idy.
    • poziomkazlasu Re: a może Iga? 20.04.14, 22:37
      Za Matyldą nie przepadam, Igę nawet lubię. Moim zdaniem Jeremi i Iga pasują do siebie. Dlatego mój typ to Iga smile
      • dolcevita007 Re: a może Iga? 20.04.14, 23:28
        Sliczne imie wybraliscie dla syna. Jeremi to moj faworyt jesli chodzi o imiona meskie.
        Dla siostry z waszej listy bardzo podoba mi sie Laura zdrabniac ja mozna do Laurki. Imie krotkie nie potrzebuje stalych zdrobnien jeszcze moze Larka, Lara.
        Bardzo podoba mi sie Matylda i stawiam ja na drugim miejscu Twojej listy.
        Nie lubie krotkich imion typu Iga, nie podobaja mi sie. Proponowanej przez innych Jadwigi nie popre, bo nie lubie zwlaszcze zdrobnien typu Jadzia, Jadzka.
        Ja dodam od siebie Michaline , Gabriele, Izabele, Helene i Olge. Idalia tez fajnie bedzie brzmiala z Jeremim.
        • sigalla1 Re: a może Iga? 21.04.14, 20:49
          Jadwiga odpada, nie w naszym stylu.
          Ogólnie szukamy imienia:
          - w niezbyt starym stylu (Jadwiga, Stefania odpada),
          - nie super nowym (Paulina, Milena),
          - ani nie z 'naszych czasów', lata70, 80 (Ania, Magda, Monika)
          - poza pierwszą 15 popularności
          - max 3 sylaby

Chciałabym imię charakterne, nie mięciutkie i romantyczne (chociaż u kogoś uwielbiam) np. Liliana, Melania, ale jakoś do NAS nie pasują.
          Pasuje mi klimat imion Matylda, Laura, Klara (jak już pisałam zajeta w rodzinie) ostatnio dodałam do listy Kalinę. Coś w tym stylu szukam. Dorzucicie cos jeszcze?
          Poza tym zostaje Iga, Inga i Ida (najmniej)
          Jeszcze fajnie jakby się ładnie zdrabniało, np Laura zdrabniałabym Lara, Larka, w życiu Laurka (fujjj)

Ale mam wymagania smile chyba po prostu szukam czegoś wyjątkowego dla mojego nowego dziecka, tak jak każda z nas. A mąz jest dośc flexy, tylko zebym miała go już do czego przekonywać.
          • betty842 Re: a może Iga? 21.04.14, 21:21
            Kalina-ładnie. Nawet ostatnio doszłam do wniosku że mogłabym tak nazwać potencjalną córkęwink. Z tym,że ja lubię raczej miękkie imiona (Milena była moją faworytką od 7 lat ale teraz staje się coraz popularniejsza wiec sama nie wiem czy wybrałabym to imię dla potencjalnej córki....).Ale z podanych przez ciebie chyba Kalina podoba mi się najbardziej...
            • sigalla1 Re: a może Iga? 21.04.14, 21:25
              tylko jak zdrabniać? poza Kalinką coś jest? bo przeciez nie Lina smile
              • dolcevita007 Re: a może Iga? 21.04.14, 21:59
                Moze Kala, Kalcia, Linka. Ja szczerze mowiac uzywam wiele pieszczotliwych zdrobnien, ktore wymyslilam pod wplywem chwili i nie pochodza wcale od imienia corki. Dlatego nie uwazam, zeby bylo koniecznym je szukac. Chyba ze imie daje sie latwo zdrobnic.
                Do imienia Kalina nie mam przekonamia. W dalszym ciagu Laura i Matylda z Twojej listy.
                Nowe pomysly:
                Estera, Tamara, Otylia, Anastazja, Sabina, Dorota, Irmina, Renata, Roza, Olga, Adela.
              • liliowewzgorze Re: a może Iga? 27.04.14, 12:01
                Kalina to jedno z moich ulubionych imion, skoro Ci się podoba to po co szukać dalej, ja bym przy niej została. Można zdrabniać: Kalinka, Kali, Kalusia, Linka, wspomniana Lina etc.
          • dalenia Re: a może Iga? 21.04.14, 22:43
            Kalina mi się bardzo podoba! Ewentualnie Matylda i Klara, Laura - średnio.

Może jeszcze:
            Adela, Aurelia, Anastazja, Blanka, Berenika, Dagna, Estera, Eunika, Emma, Flawia, Felicja, Florentyna, Gaja, Halszka, Honorata, Irmina, Jaśmina, Klementyna, Kornelia, Leonia, Ligia, Marcjanna, Malwina, Mira, Michalina, Olga, Olimpia, Oda, Oriana, Róża, Roma, Sara, Stella, Zoja
            • olinininka Re: a może Iga? 22.04.14, 18:49
              Do Jeremiego pasuje mi najbardziej Matylda i Laura, Kalina tak średnio, ale w sumie lepiej niż Iga.

Po przeczytanie Twoich wymagań dorzucam: Sabinę, Marcelinę, Anielę, Łucję, Zytę
          • gaudencja Re: a może Iga? 25.04.14, 22:11
            W stylu "Matylda, Laura, Klara" jest IMO Łucja, Berenika, Blanka, ew. Malwina, Kornelia (Nela), Marcelina, Lilla, Ligia, Erwina, Ksenia, Marcjanna.

Kalina jest w stylu Liliany, Mileny.
          • paula.anna Re: a może Iga? 01.05.14, 09:55
            > Chciałabym imię charakterne, nie mięciutkie i romantyczne

Wg mnie Matylda spełnia te kryteria. Ze zdrobnieniami/skróceniami wcale nie jest tak trudno, jak się początkowo wydaje. W każdym razie my sobie radzimy smile
            Za Laurą nie przepadam, choć zła nie jest. Kalina jest mi obojętna.
            Iga mnie nie przekonuje zupełnie... Ida to dla mnie skrtót od Idalii.
            Inga- plus za nieobecność w I 50 rankingu smile

> Ale mam wymagania smile chyba po prostu szukam czegoś wyjątkowego dla mojego noweg
            > o dziecka, tak jak każda z nas. A mąz jest dośc flexy, tylko zebym miała go już
            > do czego przekonywać.

Hm, to zrób swoją listę (kurcze, który już raz powtarzam się w tym temacie?). Przecież nie musi być stała, możesz ją modyfikować, a mąż niech patrzy i się oswaja.
            U nas się sprawdziło- lista była moja, końcowa propozycja męża (Matylda Klara) z mojej listy. To imię nie było moim faworytem, jednak jestem zadowolona z NASZEGO wyboru.

Jestem wzrokowcem, pomagało mi wypisywanie, skreślanie, poprawianie.

> Coś w tym stylu szukam. Dorzucicie cos jeszcze?

Ponieważ z Twoich typów podoba mi się Matylda i Klara, dorzucę swoje ostatnie typy, choć nie wiem, czy styl podobny.
            Gdybym teraz nosiła córkę, byłaby Felicją, ew. Łucją. Myślałam też o Kornelii- skracanej dość zgrabnie do Nelki. Mąż chciał Teklę wink
            Moja ukochana Eleonora pewnie nie w Twoim stylu.
    • dalla Re: a może Iga? 26.04.14, 08:17
      mamy synka Jeremiego i to imię to był strzał w 10 (wg nas). Druga jest córa i z jej imieniem mieliśmy większy problem. Typ męża: Ksenia, ale mnie się nie podoba. Moje typy m.in.: Klara (zrobiła się zbyt popularna, więc odpadła), Felicja, Ludwika, Rozalia, Anatolia, z których mąż akceptował tylko Felicję. W końcu ustaliliśmy listę wspólnych imion: Łucja (ale zbyt częsta + imię jednej babci, nie chcieliśmy robić przykrości drugiej), Marcelina, Klementyna (obie odpadły, bo za długie do nazwiska), Felicja i Flora (która pojawiła się przypadkiem i spodobała bardzo).
      Ostatecznie córa jest Florą (Florcia, Floreczka, Floruś, Florka, Florcik, Felinka, też czasem wołamy Florentyna). Imię bardzo mi się podoba, aczkolwiek żałuję trochę mojej ulubionej Felicji (mąż kręcił nosem na zdrobnienie Fela, jakoś uległam).
      • dalla Re: a może Iga? 26.04.14, 08:18
        zapomniałam, Matylda też była wysoko na mojej liście, znów mąż był na nie.
    • almostsure Re: a może Iga? 26.04.14, 14:45
      Jestem za Igą - ładne, krótkie, konkretne, nie wymaga zdrobnień. Już od dawna funkcjonuje jako samodzielne imię. Sama rozważam dla córeczki.
      Zdecydowanie odradzam Jadwigę - z pewnością dla większości byłaby Jadziąsad a nie Igą.
      Jeremi i Iga - OK, moim zdaniem wcale się nie "gryzą"
      • sigalla1 Re: a może Iga? 27.04.14, 18:07
        dalla pamiętam Twoje rozważania na forum na temat imienia dla córeczki smile odnalazłam je i przeczytałam uważnie. Klara jest super, ale w rodzinie zajęta.
        A jestescie zadowoleni z imienia córeczki?
        My tez z Jeremiego jestesmy bardzo bardzo zadowoleni, nie mogliśmy wybrać piekniejszego imienia. Własciwie to maz na 3 randce powiedział mi jak będzie miał na imie nasz przyszły Syn i tak też się stało.

Za to teraz wybór dla dziewczynki to jakaś masakra. Wciaż nic do mnie nie przemawia tak w 100%, ale zauważyłam, że z imieniem trzeba się oswoić, osłuchać, dlatego jak mam jakiś 'typ' to sobie z nim 'jestem' jakiś czas. Jak na razie nic nie chce ze mna zostać na stałe.
        • dalla Re: a może Iga? 28.04.14, 10:18
          Ogólnie jesteśmy zadowoleni, aczkolwiek miałam wątpliwości, bo to nie było tak, jak z Jeremim. wtedy byłam (liśmy) pewna na 1000%, z Florką - to był jednak pewien kompromis. Ale generalnie uważam, ze to imię bardzo pasuje do córki, która trochę jest podobna (z charakteru) do pierwowzorów literackich (z "Panienki z okienka" - przyjaciółka głównej bohaterki czy do Flory z "Doliny Tęczy"). Osobiście trochę żałuję Felicji, bo uwielbiam to imię....
          Jedyna rzecz, która mi odrobinę przeszkadza, to skojarzenia niektórych osób z imieniem Flora. U mnie najpierw były książki, potem inne wykorzystanie tego słowa, więc tak nie odbieram. Ostatnio w przedszkolu Jeremiego dzieci miały 2 skojarzenia: z jakąś wróżką Florą i z Florkiem z bajki, ale nie wiem, kto to: chłopiec czy zwierzak tongue_out
        • dalla Re: a może Iga? 28.04.14, 10:46
          jeszcze dodam, bo chyba nie o0dniosłam sie do twoich propozycji: Matylda b. mi się podoba, uważam, że pasuje do Jeremiego, przepiękne imię. Zdrobnienia same się znajdąsmile
          Iga (też Inga) to w ogóle nie moja bajka, dlatego nie bardzo mi pasuje do imienia waszego syna. Chyba,że w formie Ignacja, która mi się podoba smile Ida najlepiej, ale w formie Idalia.
          Laura - ok, ale dla mnie za popularna, aczkolwiek pasuje
          Kalina - też może być, aczkolwiek nie jestem fanem tego imienia (może przez Jędrusik)?

Gdybym miała jeszcze córkę, to rozważałabym, oprócz Felicji: Adelę, Ludwikę (i zdrabniałabym do Lusi), Eleonorę (mimo długości), Irenę, Janinę (chociaż nie lubię imion dzieci na taką samą literę), Leokadię, Matyldę, Stefanię - to tak na szybko.
          • monniqque Re: a może Iga? 29.04.14, 11:39
            A ja Igę jak najbardziej polecam. I właśnie Igę, a nie Idę czy Ingę. Iga w tym zestawie jest zdecydowanie najlepsza. Według mnie oczywiście smile.
            Nie odbieram tego imienia jako „nowoczesne”. Mi zawsze kojarzyło się z Igą Cembrzyńską, tu akurat pseudonim ale nosiła je też inna aktorka, ur. w 1921 – Iga Mayr. Ja odbieram je właśnie podobnie jak Jeremiego, kojarzącego mi się oczywiście z Przyborą – czyli podobny okres jak w przypadku wspomnianych aktorek. Jako imię, które nie ma wydźwięku ani „dziadkowego”, ani zbyt nowoczesnego, ani snobistycznego. Oryginalne ale wystarczająco osłuchane, żeby przesadnie nie dziwiło. Iga oczywiście bardziej popularna w ostatnim trzydziestoleciu, ale myślę, że niebawem podobny poziom popularności czeka Jeremiego. Czyli spotykane ale nie oklepane.
            Jeszcze co do podobieństw, obydwa imiona są krótkie, „skrótowe” (oczywiście na tym forum plusem to nie jest ale kwestia gustu smile), a ich formą najczęściej używaną przez otoczenie jest ich pełna forma, nie zdrabniana – co akurat dla mnie jest ogromnym plusem.

I mogę dodać, że Iga to osoba bardzo charakterna ale zawsze uśmiechnięta smile. A imię użytkuje się świetnie. We wszelkich życiowych sytuacjach. I w formie Iga i w formie zdrobnień typu Iguś, Igusia, Gusia, Guśka, Gusiaczek, Gutek, Ignac, Ignacja.

Pozdrawiam
            mama 4-letniej Igi i (prawdopodobnie) Jeremiego (jeszcze w brzuchu) smile.

> Na rozwiązanie dopiero w śierpniu.
            A dlaczego Cię nie ma na forum sierpniowym? smile
            • sigalla1 Re: a może Iga? 29.04.14, 15:29
              dzieki za przemyślenia smile cenne, biorę pod uwagę.
              a tych wszystkich skróconych form używacie wobec córy?
              Jeremi prawdopodobnie bo jakieś wątpliwosci co do imienia czy płci?

nie wiedziałam ze jest jakieś forum sierpniowych mam, a jesli nawet to nie mam czasu, mój Jeremi ma trochę ponad 2 lata więc jest co robić smile
              • monniqque Re: a może Iga? 30.04.14, 14:05
                > a tych wszystkich skróconych form używacie wobec córy?

Zdrobnień, tak?
                My - tak, w zależności od dnia, sytuacji, humoru naszego czy jej wink. To imię jest bardzo elastyczne. Czasem zdarza sie jeszcze Idzia albo Idźka smile. Natomiast właśnie super w tym imieniu jest to, że jego zdrobnienia nie są, hmmm jakby to napisać, może - nachalne, narzucające się. Ona przedstawia się Iga i otoczenie, poza przypadkami bliższej zażyłości, też zwykle tak się do niej zwraca.
                No ale ja wręcz organicznie nie znoszę imion, których przez całe życie używa się w formie spieszczonej wink. I jest to dla mnie jedno z głównych kryteriów wyboru. Anie, Kasie, Basie, Jasie, Stasie - zupełnie nie dla mnie wink. Oczywiście w sensie, że ja nie nadałabym swojemu dziecku. U innych nie widzę problemu wink.

> Jeremi prawdopodobnie bo jakieś wątpliwosci co do imienia czy płci?

Płeć raczej pewna. Po prostu zostawiam sobie jakiś margines, na wypadek nagłego zauroczenia jakimś innym. Do sierpnia jeszcze trochę czasu wink. Chociaż jak do tej pory, nie wyobrażam sobie innego. A napiszesz mi jak u Was funkcjonuje to imię? Jakich form używacie? Jak reaguje otoczenie?
            • dalenia Monniqque 01.05.14, 13:38
              Muszę przyznać, że jakoś inaczej spojrzałam na Igę po Twoim poście smile Córki pewnie tak nie nazwę, ale jestem jakby mniej na "nie".
              • monniqque Re: Monniqque 01.05.14, 19:36
                Daleniu, jest mi niezmiernie miło to czytać smile.
      • gaudencja Re: a może Iga? 03.05.14, 20:39
        almostsure napisał(a):

> Zdecydowanie odradzam Jadwigę - z pewnością dla większości byłaby Jadziąsad a ni
        > e Igą.

Znałam Jadwigę, która jest Wisią, Jadwigę, która jest Jagodą i Jadwigę, która jest Jadwinią. Kwestia przedstawiania się.
    • nastka1980 Re: a może Iga? 01.05.14, 14:38
      Z rozważanych przez Ciebie imion najbardziej podoba mi się Matylda.
      Iga akceptowalna, ale bez fajerwerków, dużo bardziej podoba mi się Inga.
      • sigalla1 Re: a może Iga? 02.05.14, 09:13
        monniqque jak wspominałam wcześniej z imienia synka jestesmy bardzo zadowoleni.
        My akurat nie jestesmy fanami zdrobnień i dla nas jest Jeremim (chociaż zdrobnienia można mnożyć, jesli jestescie tak kreatywni co do imienia córki, z synem tez pójdzie wam sprawnie).
        Dla otoczenia jest to oczywiste imię (jestesmy z duzego miasta), reakcje pozytywne, często zachwyty, ale zdarza się też 'aha' smile. Natomiast bardzo często pada pytania - a jak na niego mówicie? strasznie nas to już śmieszy, no i odpowiedz jest oczywista -po imieniu smile Jest też sporo zamian na Jeremiasza.

Babcie mówią Jeremek, Jeremuś, Jeremcio.
        • monniqque Re: a może Iga? 02.05.14, 12:08
          Ja braku oczywistych zdrobnień się nie obawiam. Jak pisałam, wręcz unikam imion z narzucającą się formą zdrobniałą.
          A jeśli chodzi o możliwości nieoczywistych zdrobnień, moim zdaniem, to imię ma dużo więcej możliwości niż, dla przykładu, Paweł, Łukasz czy Krzysztof. Ostatnio zauroczyła mnie forma Jeryś, ewoluująca nawet do... Rysia big_grin.
          U nas reakcje na informację, że prawdopodobnie będzie Jeremi, są podobne. Nie zdarzyło się, żeby ktoś powiedział, że nie lubi tego imienia. Zwykle słyszymy, że ładne, że zawsze sie podobało, nawet że ktoś brał pod uwagę ale się nie zdecydował. Ewentualnie zdarza się wspomniane przez Ciebie „aha” wink.

Jedynym, drobnym minusem, wydaje mi się być trudność odmiany tego imienia. Ale mam nadzieję, że w związku z ostatnią ogromną popularnością imion typu Antoni, Ignacy, Ksawery, czyli o podobnej odmianie, to pokolenie nie będzie miało problemów z odmianą Jeremiego.

A jeszcze co do zdrobnień Igi. Jak była mała często mówiłam do niej Isia - wspominałaś o potrzebie istnienia romantycznej formy. Jednak moje dziecko, mimo uroczej delikatności, jest tak charakterne, że zdecydowanie bardziej pasuje mi wspomniana Gusia czy Idzia wink.
        • zum.zum.zone Re: a może Iga? 02.05.14, 15:06
          Wspomniana juz Róża i ode mnie Zoe, jak ma byc charakternie ; )
          • sigalla1 Re: a może Iga? 02.05.14, 16:01
            Róża jest jednym z moich typów smile Dla mnie jest dużo ciekawsza niż Rozalia.

Byłam własnie w Starbucksie na kawce. Za mna piekna młodziutka dziewczyna. Pan pyta o imie (piszą tam na kubkach). Ona- Iga. Wowww!!!
            • liliowewzgorze Re: a może Iga? 02.05.14, 20:44
              Skoro podoba Wam sie Iga to nie ma powodów aby z niej zrezygnowac, sama bym tak córki nie nazwała ale w sumie imie nie jest takie złe, od siebie dodam jeszcze imię Lea mysle że świetnie pasowałaby do Jeremiego wink
            • dolcevita007 Re: a może Iga? 02.05.14, 21:31
              sigalla1 napisał(a):

> Róża jest jednym z moich typów smile Dla mnie jest dużo ciekawsza niż Rozalia.
              >

Trzymam kciuki za Roze.
              • gaudencja Re: a może Iga? 03.05.14, 20:44
                Ja również trzymam kciuki za Różę. Jeremi i Róża - para idealna.
                Nawiasem mówiąc, obecnie Iga jest dużo popularniejsza, niż kiedyś, więc raczej mało prawdopodobne jest, by Iga zachwycała rzadkością w pokoleniu Twoich dzieci.
                • sigalla1 Re: a może Iga? 02.09.14, 17:41
                  tak dla domknięcia wątku spieszę powiedzieć, że 29.08 przyszła na świat nasza córeczka Liliana.
                  Imię wybrane w pierwszych minutach życia małej. Do końca nie byliśmy z mężem zgodni, ale jakoś jak ją zobaczyliśmy imię Liliana samo przyszło. I żadne inne. Dodam tylko że nie był to moj typ, ale Lila sama nam się przedstawiła.
                  Mamy więc Jeremiego i Lilianę smile
                  Sciskam wszystkich. Najszczęśliwsza mama na świecie smile
                  • paula.anna Re: a może Iga? 02.09.14, 18:07
                    Gratulacje.
                    Zaskakujacy wybor po tym co pisalas o miekkich imionach smile
                  • dalenia Re: a może Iga? 02.09.14, 18:37
                    Gratuluję Wam serdecznie! Ładne imię wybraliście smile Rośnij zdrowo, Lilianko!
                  • meggan79 Re: a może Iga? 02.09.14, 19:08
                    Gratuluję!
                    Mnie Wasz wybór nie dziwi bo mamy Liliannę,a dla synka Jeremi był bardzo mocnym typem i następny byłby na pewno Jeremim.
                    • meggan79 Re: a może Iga? 02.09.14, 19:10
                      Choć Iga mi się też podoba,Idę też mamy,Idalię,i Leonarda.Zdrowia dla Lileczki!
                  • giekana Re: a może Iga? 02.09.14, 20:00
                    gratuluję - piękne imię!
                  • liliowewzgorze Re: a może Iga? 02.09.14, 22:39
                    Gratuluje, świetne imię wybrała sobie Lilka, osobiście bardziej podoba mi się niż Iga!! Niech się malutka zdrowo chowa wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.