szalona.lawenda 30.09.25, 16:50 Zabawa polega na tym że jedna osoba podaje jakiś zestaw imion, a inne osoby wybierają swojego faworyta. Ja zacznę: Pola vs Iga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocynder Re: Zabawa: Które imię 01.10.25, 08:47 Baaardzo niefortunny wybór. Pola tylko jako zdrobnienie od Apoloni, Apolinarii, ewentualnie Pauliny. Wiem, że jest nadawane jako samodzielne imię, ale nadawane jest tez zdrobnienie Tosia jako samodzielne imię - jestem na "nie". Igi nie lubię i nigdy nie lubiłam, do tego obecnie kojarzy się tylko z pewną sportsmenką, więc jest "modne". Chyba, żeby ją potraktować (zdaje się poprawnie) jako zdrobnienie Jadwigi lub Ignacji. Wówczas wybieram Jadwigę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Które imię 01.10.25, 09:36 Mam podobnie. Z tym, że dzięki Idze Świątek Iga dobrze mi się kojarzy. Jednak nadal to dla mnie niepełne, ucięte imię 🤷. Domyślam się, że nie chodzi o Igę jako zdrobnienie Jadwigi, bo lubię Jadwigę i wtedy byłabym na tak. W innej sytuacji- żadne. Bo Poli nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Zabawa: Które imię 01.10.25, 13:33 Iga. Tenisem się nie pasjonuję, a to imię lubię od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Które imię 07.10.25, 21:29 Pola, bo pomimo zarzutu o infantylizm przynajmniej brzmi miło. Nie lubię Igi i nie przepadam energetycznie za 'tą' Igą. Iga kojarzy mi się z ukłuciem, igłą i czymś sztywnym. Nie lubię też imion Jadwiga i Ignacja. Iga byłaby ładniejsza jako Igabella. Lub Giga, Gigi ale przez G wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Które imię 07.10.25, 21:33 Teraz dam swoje - Felicja vs. Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
seryeen Re: Zabawa: Które imię 09.10.25, 12:21 Felicja. Łucja jest ładna, ale gorsza w wymowie Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:00 Felicja, do niedawna w mojej ścisłej czołówce 😍 Łucja źle mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
seryeen Re: Zabawa: Które imię 09.10.25, 12:22 Iga, nie lubię Poli. mój zestaw: Celina vs Izabela Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Zabawa: Które imię 09.10.25, 13:55 Tylko Celina, z Izabelą mam tak złe skojarzenia, że nie potrafię nawet określić czy jest ładna czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:02 Izabela, jakoś zawsze bardzo lubiłam to imię 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa: Które imię 09.10.25, 17:27 > Franciszka czy Felicja Felicja! <3 Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:04 Felicja 🤗 Choć Franciszka też ok, ale to jednak Fela się rozpanoszyła w moich licznych rankingach imion 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 13:06 Dagmara. Tamara jest dla mnie zbyt ostra. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:05 Trudny wybór. Brzmieniowo - Tamara, skojarzeniowo - Dagmara. Poddaję się! Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 02:48 Marcela czy Marcelina? Dla mnie Marcela, brzmi jakoś zgrabniej i nie jest tak popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
seryeen Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 09:48 Marcelina, Marcela brzmi trochę jak zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa: Które imię 13.10.25, 23:19 Marcelina, nie lubię żeńskich imion brzmiących jak dopełniacz wersji męskiej (choć Marcel w Polsce to nowa moda, więc skojarzenie nie uderza i tak bardzo mnie Marcela nie razi). Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zabawa: Które imię 14.10.25, 22:19 Marcelina. Bardzo lubię. Marcela jest dla mnie jakaś skrótowa, właśnie "ucięta" Marcelina. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Które imię 15.10.25, 15:19 Marcelina. Marcela jest imo jak Marcel- ucięta, niepełna, nowowmodna 🤷. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:06 Chyba jednak Marcelina, mimo, że dość mocno zraziłam się do tego imienia. Sytuację trochę ratuje brzmienie. Marcela jakoś mi "nie leży". Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 07:48 Iga odpada, chyba że jako zdrobnienie od Jadwiga lub Ignacja - wolę Jadwigę. Od Idy zdecydowanie wolę Idalię. Do Iny mam stosunek neutralny, ale też wydaje mi się "ucięta", jakaś taka niepełna. Jednak z tych trzech moim zdaniem najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
seryeen Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 09:48 trudno wybrać, bo lubię zarówno Idę, jak i Igę. chyba jednak Ida Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:08 Ina, mam jakiś sentyment do tego imienia (zwłaszcza do wersji przez dwa "n"). Na drugim miejscu Ida, choć ostatnio spadła w moim rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 13:07 Matylda, ale podobają mi się oba. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 19:55 Oba lubię, ale z lekkim wskazaniem na Dianę. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:08 Kiedyś Matylda, teraz zdecydowanie Diana 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 19:58 Aurora. Mogłabym nawet nadać dziecku gdybym nie miała rotacyzmu. Rozalię też lubię, ale to imię mojej ciotki i tak mi się głównie kojarzy (w dodatku wszyscy ją nazywają Rózią, chyba nigdy nie słyszałam żeby ktoś używał pełnej formy jej imienia). Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zabawa: Które imię 11.10.25, 22:50 Zdecydowanie Aurora. Zoe,a polarna, piękno i arcydzieło natury. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:08 Rozalia. Za Aurorą nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Które imię 13.10.25, 01:22 Paulina czy Paula? IMO Paula brzmi dużo ładniej, ale jest problematyczna, będzie zawsze uznawana za zdrobnienie. Paulina z kolei jest dla mnie już przebrzmiała, nudna. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zabawa: Które imię 15.10.25, 15:32 Brzmieniowo - Bruno. Ale Bruno odpada u mnie, przez odmianę: deklinuje się jak Brunon, a tego z "n" na końcu kompletnie nie lubię. Gdyby mógł być nieodmienny - "na bank" Bruno byłby wysoko w moim rankingu, nawet rozważany dla potencjalnego syna. Od Ottona (bo Otto na ta samą deklinację, z "n") wolałabym Otmara. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:09 Żadne, oba źle mi się kojarzą Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Zabawa: Które imię 14.10.25, 16:14 Stanisław czy Eustachy? Zdrobnienie w sumie takie samo Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:10 Stanisław, nie pytajcie dlaczego 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Zabawa: Które imię 14.10.25, 22:11 Chyba Justyna, chociaż wybór wyjątkowo trudny Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa: Które imię 15.10.25, 23:47 Justyna, choć w tym pokoleniu nie do nadania przez ciotkowatość. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Które imię 18.10.25, 05:33 Julia, Julita czy Julianna? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa: Które imię 21.10.25, 09:49 Chyba Julianna. Na pewno nie Julita. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:12 Eliza 😍 (tu kieruję wielkie podziękowania do mojej mamy) Na drugim miejscu Gizela. Luiza źle mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Które imię 18.10.25, 05:37 Oliwia, Olimpia czy Oktawia? Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:13 Olimpia, pomimo, że jedyna Olimpia, którą znam, jest strasznie rozwydrzona 😂 Oktawię obrzydziła mi znajoma 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:14 Otylia. Ofelię bardzo lubiłam, dopóki nie weszłam w etap pt. "Szekspir jest ble". Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Które imię 02.01.26, 15:15 Emil, pomimo, że ostatnio jeden Emil mocno napsuł mi krwi 🫣 Emilian źle mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś