niwius 22.04.14, 22:11 Czytałam ostatnio życiorysy pisane przez dzieci kończące szkołę w latach 1851-1881. Podawały w nich imiona swoje, rodziców, rodzeństwa oraz ewentualnej macochy i ojczyma. Zaskakująco często powtarzał się tam Albert i Julianna. Czy ma ktoś odstęp do wiadomości, jaka była popularność tych imion w XIX wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Albert i Julianna 25.04.14, 22:05 Można poprzeszukiwać Teki Dworzaczka i z nich wyciągnąć wnioski, ale jest to materiał dotyczący konkretnego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Albert i Julianna 29.04.14, 15:34 Nie odpowiem na twoje pytanie. Ale chciałam napisac,że sam zestaw Albert i Julianna bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Albert i Julianna 29.04.14, 20:44 Prawda? Bardzo zgrabny zestaw. Przeczytawszy tytuł wątku nawet się ucieszyłam, że może ktoś chce tak nazwać bliźnięta Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Albert i Julianna 07.05.14, 14:46 Juliannę mam wśród przodków w linii prostej, właśnie w XIX wieku, imię często się powtarzało. Z Albertem się w moim regionie na dużą skalę nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś