gaudencja Janina! 20.08.04, 13:06 Janina, zdecydowanie! Jana jest takie czeskie (i według moich kryteriów pretensjonalne)... No i dopiero niedawno RJP je dopuściła w Polsce, z bólem i bez wielkiego entuzjazmu (te uczucia RJP podzielam w całej rozciąglości). Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Janina! 20.08.04, 13:26 gaudencja napisała: > Janina, zdecydowanie! > > Jana jest takie czeskie (i według moich kryteriów pretensjonalne)... czy imie jan tez wydaje ci sie "takie czeskie"? No i > dopiero niedawno RJP je dopuściła w Polsce, z bólem i bez wielkiego entuzjazmu > (te uczucia RJP podzielam w całej rozciąglości). > laski nie robia. imie to pojawialo sie w wielkopolsce juz w XIV i XV wieku i zgodne jest z zasadami polskiej pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Janina! 20.08.04, 13:42 pejsaty napisał: > czy imie jan tez wydaje ci sie "takie czeskie"? Nie, ale Jana to co innego > laski nie robia. imie to pojawialo sie w wielkopolsce juz w XIV i XV wieku i > zgodne jest z zasadami polskiej pisowni. Może i tak, w takim razie jest tu podobnie, jak z Antonią i Antoniną. Tylko widzisz, mimo że na rozum wiem, że Antonia to w Polsce starsze imię, jakoś nadal bardziej podoba mi się Antonina. To samo z Janą i Janiną, przy czym imię Jana (w odróżnieniu od Antonii) wydaje mi się po prostu okropne, niezależnie od tego, jak jest stare... Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Janina! 20.08.04, 13:52 gaudencja napisała: > pejsaty napisał: > > > czy imie jan tez wydaje ci sie "takie czeskie"? > > Nie, ale Jana to co innego pamietajmy o tym, ze kiedys jezyk czeski mial olbrzymi wplyw na polszczyzne, wiekszy nawet niz obecnie angielski. poprzez czeski przychodzily do nas zapozyczenia z innych jezykow (glownie laciny i niemieckiego), czasem nawet pod wplywem mody zmieniano rdzennie polskie nazwy na czeskie. w przypadku imion np. włodzisław na władysław, falisław na chwalisław, więcesław na wacław. > > Może i tak, w takim razie jest tu podobnie, jak z Antonią i Antoniną. Tylko > widzisz, mimo że na rozum wiem, że Antonia to w Polsce starsze imię, jakoś > nadal bardziej podoba mi się Antonina. To samo z Janą i Janiną, przy czym imię > Jana (w odróżnieniu od Antonii) wydaje mi się po prostu okropne, niezależnie od > > tego, jak jest stare... ja tez wole formy nowsze: janina i antonina, tylko nie chcialbym zeby ktos pomyslal, ze forma jana (lub antonia) to wspolczesny wynalazek, ktory laskawie akceptuje rada jezyka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Janina czy Jana? 20.08.04, 13:07 janina - to naprawde piekne imie - bardzo popularne na poczatku xx wieku, bardzo rzadkie pod jego koniec, a przeciez zdrabnia sie sympatycznie: janka, janeczka. skoro sa juz obecne michaliny i antoniny to moze pora przypomniec sobie takze to imie? forma jana choc o wiele starsza jednak mniej mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Janina - tak miała na imię moja Babcia, 20.08.04, 13:09 jednak Jana wydaje mi się bardziej współczesna... choć i na Janinę można wołać Jana... Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka_lena Re: Janina czy Jana? 20.08.04, 15:53 podoba mi sie Jana, nie jest pretensjonalne (zaliczylabym andzelike emanuele sandre do pretensjoalnych), janina tez OK ale starzej brzmiace, Jana ladnie Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_sz Re: Janina czy Jana? 21.08.04, 09:56 Moja koleżanka ma na imię Janina i nieznosi tego imienia (czemu ja i inne koleżanki wcale nie dziwimy się) i każe mówić do siebie Asia... Moja Babcia też miała tak na imię. Do Babci mi pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Janeczka 21.08.04, 10:52 fiona_sz napisała: > Moja koleżanka ma na imię Janina i nieznosi tego imienia (czemu ja i inne > koleżanki wcale nie dziwimy się) A ja mam koleżanke Janeczkę, w moim wieku, i choc Janina nigdy nie wzbudzało we mnie zachwytów (to dla mnie imie neutralne), to zdrobnienie t ouważam za cudne i z wielką przyjemnością zawsze się do niej w ten sposób zwracałam. Nie zauważyłam, żeby miała z akceptacją swojego imienia jakiekolwiek problemy. Odpowiedz Link Zgłoś