03.05.14, 00:24
Lina – imię żeńskie; żeński odpowiednik imienia Linus, które jest imieniem pochodzenia łacińskiego – starorzymskie, mitologiczne, nosił je syn Apollina i Terpsychory.

ale Lina to również arabskie imię, które oznacza "drzewko palmowe" i "czułość"

Podoba mi się, ale czy nie brzmi zbyt przedmiotowo ?
Obserwuj wątek
    • polifonia1983 Re: Lina 03.05.14, 09:53
      Dla mnie nei brzmi przedmiotowo. I Lina i Linus bardzo mi się podobają.
      • dolcevita007 Re: Lina 03.05.14, 12:08
        Znam obie wersje i zenska i meska. Mi nie kojarzy sie przedmiotowo, ale ja mieszkam za granica. Nie wiem jak odbierane jest w Polsce. Linus na poczatku mmnie troche smieszylo, znam malego chlopca. Przyzwyczailam sie do obu imion. A moze Alina i zdrabniac ja do Lina wlasnie?
        • liliowewzgorze Re: Lina 03.05.14, 14:15
          Alina też mi się podoba i jeszcze Kalina i może Halina... ale wolałabym jakieś arabskie imię a Lina jest zarówno "polska" jak i arabska... chociaż z w.w. najbardziej podoba mi się chyba Kalinka smile z "polskich" lubię jeszcze Ingę... ale to "lina" w imieniu bardzo mnie urzekła brzmi tak słodko...
    • dalenia Re: Lina 03.05.14, 14:50
      Dla mnie zbyt odrzeczownikowa, nie podoba mi się.
    • florianne Re: Lina 03.05.14, 16:46
      Dla mnie brzmi jak zdrobnienie od Karoliny czy Pauliny,chociaż jest samodzielnym imieniem.Linus podoba mi się o wiele bardziej.
    • gaudencja Re: Lina 03.05.14, 20:48
      Podoba mi się i gdyby było moim faworytem, na pewno nie wykluczałabym go ze względu na rzeczownikowość.
    • abiela Re: Lina 06.05.14, 16:50
      Nie słyszę tu odrzeczownikowości, no znam sporo Lin. Znam je także jako zdrobnienie Pauliny, Karoliny.
    • niwius Re: Lina 06.05.14, 17:18
      Mam silne skojarzenia z bohaterką "Zbuntowanego anioła". Pewnie z tego powodu odbieram ją tylko jako zdrobnienie od Adeliny. Jeśli popatrzę na nią jako na "całe" imię, to nawet ładna, chociaż preferuję zwykle nieco dłuższe imiona.
    • misselene Re: Lina 17.05.14, 22:33
      Bardzo lubię Linę, i jako pełne imię i jako zdrobnienie. Nie odbieram go jakoś szczególnie rzeczownikowo, a na pewno nie bardziej niż Róży czy Flory. Gdybym nie miała innych faworytów, to chętnie nadałabym je swojej potencjalnej córce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.