liwiamargo 20.08.04, 19:34 podoba mi sie kilka imion dla dziewczynki: Liwia, Maja, Nadia i Liliana. W sumie to chyba na 1 miejscu jest Liwia ale zależy mi na tym aby imię miało zdrobnienia może macie jakieś propozycje czekam na wasze opinie, A waszym zdaniem które z imion jest najładniejsze ? zależy mi żeby imię było dość oryginalne i niezbyt popularne ps mam już synka Bartka może coś pasującego do tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: liwia- zdrobnienia 20.08.04, 20:07 liwiamargo napisała: > nia może macie jakieś propozycje czekam na wasze opinie, A waszym zdaniem kt > óre z imion jest najładniejsze ? Według mnie Liwia; z pozostałych żadne mi się nie podoba. Może jeszcze ew. Maja. Zdrobnieniem na pewno jest Liwka, Liwusia, Liweczka i wszystkie tego rodzaju. Może ktoś jeszcze coś podpowie... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: liwia- zdrobnienia 20.08.04, 23:08 Ja tez jestem za Liwia, pozostale imiona sa tez ladne, za wyjatkiem Liliany. Mysle, ze od Liwii mozna tez utwarzac zdrobnienia podobne jak od Ewy, np. Liwunia??? A moze Ola, mama Liwii, cos ci podpowie? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: liwia- zdrobnienia 21.08.04, 13:54 Czesc ! No ja narazie za duzo zdrobnien nie wyprobowalam.Dla mnie jest to narazie moja kruszynka,laleczka itp.Ale zdarza sie ze mowie do niej LIVI,LIV,LIVKA.Ale njaczesciej jednak LIVIA tak jest najladniej-dla mnie imie nie musi miec zdrobnien.A jeszcze jeden typ-jak bedziesz twoja corcie trzymac na rekach to samo przyjdzie ci do glowy jakies zdrobnienie.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: liwia- zdrobnienia 09.01.05, 22:08 Jakoś o wiele bardziej swojskie zrobiło się to imię, kiedy wyczytałam, ze w staropolszczyżnie "liwka" to była prawdopodobnie pieszczotliwie nazwana gąska, od zawołania na gęsi - "liwa". Być może też tak mówiono na młode dziewczęta. Sympatycznie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: liwia- zdrobnienia 10.01.05, 09:06 Cześć, Liwia jest ładnym imieniem,ale zdrobnienia niezbyt mnie przekonują.Wszystkie imiona,które wymieniłaś są wg mnie b.ładneale ja mam córkę Liliannę i polecam Ci to imię-ma wyjątkowo dużo zdrobnień,np.Lilianka,Lilka,Lila,Lili,Lileczka, Lileńka i inne,poza tym-wielu osobom się podoba i jest teraz rzadko nadawane. Moja Lilka ma na drugie Maja. Twój Bartek to Bartłomiej czy Bartosz? Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: liwia- zdrobnienia 10.01.05, 09:10 Nie zauważyłam,że to taki stary wątek...ciekawe czy autorka jeszcze czyta forum i czy się odezwie? Odpowiedz Link Zgłoś
liwiamargo Re: liwia- zdrobnienia 10.01.05, 23:28 witam ponownie, wątek z imionami śledzę cały czas a teraz tym bardziej gdyz prawdopodobnie jestem w ciąży i bardzo chciałabym aby to była dziewczynka ale zobaczymy.. mój synek ma na imie Bartłomiej i ma już 6 lat... nie wiem czy imię Liwia pasuje do Bartłomieja (a częściej jednak poprostu Bartka) ale moim zdaniem nie jest to takie ważne... liczę również na Wasze inne propozycje i pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: liwia- zdrobnienia 11.01.05, 11:00 Moim zdaniem Liwia całkowicie i wystarczająco pasuje do Bartłomieja POdoba mi się też Ligia. A z męskich imion masz już jakieś pomysły, czy też jeszcze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: liwia- zdrobnienia 09.02.05, 15:16 Liliana jest z tych imion najładniejsze a w dodatku ma mnóstwo zdrobnień!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
liwiamargo Re: liwia- zdrobnienia 24.03.05, 13:22 odnawiam swój wątek gdyż jestem już w 4 miesiącu ciązy i zaczynam się juz na poważnie zastanawiać nad imionami. Jeśli chodzio imię dla dziewczynki to ta LIWIA tak jakoś mi 'siedzi w głowie' że trudno by mi było teraz zdecydować sie na jakieś inne imię. Mój mąż i synek też jest za ale gorzej z najbliższą rodzińą i znajomymi- ciągle słyszę że LIWIA to taka wybrakowana wersja OLIWII i że mała będzie musiała tłumaczyć że ona to jest bez tego 'o'na początku. Ale najbardziej dobiła mnie opinia że będą wołać Liwka - dziwka Prosze Was bardzo o wsparcie w naszej decyzji chętnie też poczytam o propozycjach imion dla ewentualnego brata Bartka - pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: liwia- zdrobnienia 24.03.05, 13:28 Witaj! Moja córka początkowo miała być Liwią(Liw w skrócie)lecz też miałam te same opinie rodzinne co i Ty:Liwka-dziwka i że będzie musiała wiecznie odpowiadać"Nie,nie Oliwia,tylko Liwia".Choć imię jest bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: liwia- zdrobnienia 24.03.05, 13:40 liwiamargo napisała: Mój mąż i synek też jest za ale gorzej z najbliższą rodzińą i z > najomymi- ciągle słyszę że LIWIA to taka wybrakowana wersja OLIWII i że mała bę > dzie musiała tłumaczyć że ona to jest bez tego 'o'na początku. Czy ja wiem? Liwia jest teraz jednak nadawanym imieniem i myślę, ze będzie bardziej znane wśród naszych dzieci, niż było wśród nas. Ale najbardziej > dobiła mnie opinia że będą wołać Liwka - dziwka Wiesz, do każdego imienia można dorobić złośliwe przezwisko, ale nie oznacza t, ze dzieci będą tak robić> Zajrzyj do tego postu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15203927&a=15214436 A jeśli tak bardzo podoba Wam się to imię, to w żadnym wypadku z niego nie rezygnujcie! Będziecie tego żałować. Pisało już na forum kilka mam, które nawet po wielu latach nie mogły odżałować, ze nie nadały wymarzonego imienia. Z rodziną nie ma co konsultować - nadacie imię, to się przyzwyczai szybciej, niż by się wydawało. Zawsze komuś imię się nie będzie podobało... A dla brata Bartka - hmmm, może Tymon, Tobiasz, Nikodem, Nikander? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: liwia- zdrobnienia 24.03.05, 15:50 Oliwka-dziwka też mogą wołać... Do każdego imienia można dorobić jakieś złośliwe przezwisko, tym nie możesz się sugerować. A Liwia nie jest wybrakowaną wersją Oliwii tylko pięknym imieniem o antycznej tradycji (Gaudencjo, a Oliwia skąd się wzięła?) i bez skojarzeń z oliwą . Nie przejmuj się rodziną i znajomymi - kiedy tylko narodzi się mała Liwia, na pewno zakochają się w niej i jej imieniu . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: liwia- zdrobnienia 29.03.05, 14:49 A dla mnie Oliwia to Liwia z wykrzenieniem na poczatku: O! Liwia! A z ta dziwka to juz jakas bzdura piramidalna, przeciez takich rymow mozna wymslic do kazdego imienia setki! Moim zdaniem imie Liwia jest sliczne i nie ma porownania z Oliwia! Mam nadzieje, ze pozostaniesz przy swoim wyborze, zwlaszcza, ze imie takze podoba sie mezowi i synkowi. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ella1976 Re: liwia- zdrobnienia 29.03.05, 15:29 No oczywiście że nie ma co się przejmować rodziną. Ja z nikim nie konsultowałam imion naszych córeczek (oprócz męża oczywiście) a komu się nie podoba to trudno. A imion naszych dziewczynek nie zdrabniamy Odpowiedz Link Zgłoś
abiela do elli 1976 29.03.05, 15:53 Oktawia to piekne imie, mam do niego duzy sentyment! Zaraz obejrze zdjecia coreniek. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ella1976 Re: do elli 1976 29.03.05, 20:37 Aniu dziękuję, a przy okazji gratuluję dzidzi w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: do elli 1976 29.03.05, 22:05 ella1976 napisała: > Aniu dziękuję, a przy okazji gratuluję dzidzi w brzuszku Dziekuje! Obejrzalam zdjecia coreniek i chwale, bo sa piekne! A moja mala podopieczna Oktawia byla blondyneczka Ania Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: liwia- zdrobnienia 11.04.05, 15:43 >Do każdego imienia można dorobić jakieś > złośliwe przezwisko, tym nie możesz się sugerować. Popieram. Pamiętam, że w przedszkolu dzieci z mojej grupy na Bogu ducha winną Anię wołały: Anka cyganka zamknij sklep, przyjdzie milicja da ci w łeb Miło? Bardzo niemiło, a przecież Anna to najpopularniejsze imię. W dzieciństwei czytałam też książeczkę o Ance, która nie lubiła swojego imienia bo kojarzyło jej się Ania->bania->proszek do prania. A jej koleżanka powiedziała, że jest bardzo ładne bo przecież Anka-> sasanka -> Krakowianka. Argument o przezwiskach to żaden argument Odpowiedz Link Zgłoś
sledziowa Re: liwia- zdrobnienia 11.04.05, 13:42 Mi również imię Liwia bardzo się spodobało, dlatego mam córeczkę o takim właśnie ślicznym imieniu. Moja córunia ma 20 miesięcy i nosi imię Liwia. Muszę przyznać, że każdy myli jej imię i zazwyczaj słyszę jak wołają na nią Oliwia, ale wcale mi to nie przeszkadza. Muszę Ci powiedzieć, że Liwia jest śliczną i grzeczną dziewczynką o uroczym imieniu, dlatego z całego serca polecam TO PIĘKNE IMIĘ DLA TWOJEJ CÓRUNI... Karolina mama Liwii aha! a wołam na nią: Liwiunia, Liwiuś, Liwika,Liwii a skojarzenia mam o wile fajniejsze aniżeli Twoi znajomi np Liwka - oliwka, Liwka - śliwka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
liwiamargo Re: liwia- zdrobnienia 13.04.05, 22:08 dzis dowiedziałam sie że na 99% bedziemy mieli drugiego chłopczyka /we wrześniu/- czyli koniec marzeń o LIWII , ale wiadomo ze też się bardzo cieszymy, chociaż widzę po minach moich facetów że są nieco zawiedzeni- trudno. No i teraz problem z imieniem dla braciszka bartka- prosze bardzo o propozycje na razie bierzemy pod uwagę Szymon, Filip, Konrad, Eryk... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: liwia- zdrobnienia 13.04.05, 22:23 Proponuję Eryka lub Szymona.Konrad kiedyś mi się podobał.póki nie usłyszałam jednego zdrobnienia:KOZIU )Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: liwia- zdrobnienia 13.04.05, 23:29 Z tych wybrałabym Eryka - podoba mi się jeszcze Szymon i Filip, ale są teraz niezwykle popularne. Szukałaś czegoś trochę rzadszego - a może Kornel, Tobiasz, Tymon, Tymoteusz, Marceli, Maksym, Juliusz lub Julian, które są imionami "na fali", ale jeszcze nie są bardzo częste. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: liwia- zdrobnienia 07.09.05, 16:27 Ja bym byla za Filipem i Konradem. Odpowiedz Link Zgłoś