Dodaj do ulubionych

Trzynastka

IP: *.chello.pl 10.02.04, 22:08
widziałam zwiastun filmu i rozmowę z twórcami. ostatnio dużo się kręci
takich filmów. może i coś w tym temacie jest. ale wybaczcie, jeste też na
tym marnym padole kilku "normalnych" nastolatków, zainteresowach kulturą
wyższą, a nie tanim sikaczem obalonym w parku na deszczu...
Obserwuj wątek
    • Gość: o. Dorastanie Wood IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 15.02.04, 20:11
      Ten film o dorastaniu nastolatek , ma killka atutow - bardzo dobra gra
      H.Hunter i R.Wood /nominacja do Oscarow i Zlotego Globa/ , ta ostatnia mloda
      dziewczyna ma talent/The Missing juz w marcu/.Sam film jest bardzo chwalony na
      swiecie 4.2/5 , Autorka zas jest zwiazana z kinem niezaleznym.
    • mallina Re: Trzynastka 16.02.04, 01:34
      widzialam juz ten film, dla mnie poruszajacy...
    • Gość: Basia Re: Trzynastka IP: *.dow.com 18.02.04, 14:02
      Byłam na pokazie przedpremierowym - bardzo dobry film - moze przerazic
      szczegolnie tych, ktorzy maja dziecie w tym wieku....polecam:)
      • Gość: Realista Re: Trzynastka IP: 195.94.201.* 20.02.04, 16:43
        Jak suka nie da, pies nie weźmie..... a że głupie.....
    • ton2 Re: Trzynastka 18.02.04, 14:09
      Ostrzegam każdego, kto ma zamiar sie wybrac na ten film, ze ryzykuje
      spotkanie z najgorszym chłamem, jaki mozna sobie wyobrazic. Debilny
      scenariusz, fatalna gra aktorska, powielanie idiotycznych klisz i schematów,
      płycizna tak płytka ze az boli - tym jedynie poszczycic sie moze ten film.

Pierwszy raz w zyciu wyszedlem z kina (coprawda po godzinie, ale jednak).

Odradzam z całego serca!

• mallina Re: Trzynastka 18.02.04, 18:14
        co jest "debilnego" wg Ciebie w tym scenariuszu?
        • ton2 Re: Trzynastka 19.02.04, 09:39
          Co jest debilnego? Scenariusz wygląda jakby był napisany przez 15-latka, albo
          50-latka, który o sprawach młodzieży wie tyle, ile wyczytał w kilku
          socjologicznych ksiazkach. Pomijajac potluczony jezyk jakim porozumiewaja sie
          bohaterzy tego filmu (przypomina "jezyk mlodziezowy" z m jak milosc, czy na
          wspolnej) to mnie raza banalne zwiazki przyczynowo skutkowe w tym dziele.
          Dziewczyna kloci sie z mama i zaraz potem zapala pierwszego papierosa. Zostawia
          ja kolezanka, idzie sie ciac. Mama nie ma czasu, narkotyki. Przeciez to banał,
          sztampa i klisza. Moim zdaniem ten scenariusz jest po prostu słabiutki i
          bezwartościowy.
          • mallina Re: Trzynastka 20.02.04, 01:02
            banal sztampa klisza???
            czyli kazdy kto ma "domowe problemy" tnie sie, zacznya palic, narkotyki itp?

to chyba nie o to chodzi w tym filmie - dziewczyna ma inna wrazliwosc,
            psychike..

byc moze dla Ciebie to banalny scenariusz i "juz gdzies to widziales"..
            ogladam wiele filmow i moze wstyd przyznac ale zlewaja sie po jakims czasie w
            jeden film;-), ich tytuly nic mi nie mowia itp.
            ten m.in film utkwil mi w pamieci i nie uwazam go za banalny..
            chociaz wiem ze nie wszystkim podobal sie
            pozdr.
            • Gość: nitroo Re: Trzynastka IP: *.herby.kielce.pl / *.herby.kielce.pl 20.02.04, 23:38
              hmmm... ja może inaczej... dla mnie minusem jest wrzucenie akcji do rozbitej rodziny, gdzie matka jest osobą bez autorytetu i bez szans na poradzenie sobie z córką, gdzie koleżanka jest wyrachowaną suką (trudno ją inaczej nazwać) itd.
              po prostu wygląda to zbyt banalnie i psuje w sumie b. mocny przekaz filmu... droga do samozniszczenia jest tu tak łatwa... że aż przestaje być wiarygodna... nie mniej film jest wart poświęcenego mu czasu, choćby po to, żeby owa "łatwość" nie stanęła nam kiedyś przed oczami... tyle tylko, że już jako żywy obraz kogoś nam bliskiego... krótko mówiąc dobry film dla każdego rodzica z cyklu "Otwórz oczy", ale na pewno nie jest to dzieło wybitne pod względem artystycznym...
    • Gość: yawokim Re: Trzynastka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 19:11
      ta dziewczyna, ktora fascynacja prowadzi do zguby jest brzydka i nijaka co cala
      historie czyni nieprawdopodobna....
    • Gość: rafal Re: Trzynastka IP: *.chello.pl 20.02.04, 00:13
      dobry film
      ale mnie irytowal
      taka gowniare trzeba bylo sprac porzadanie a nei pozwolic wejsc sobie na glowe!
      • mallina Re: Trzynastka 20.02.04, 00:55
        no to fakt - zachowanie malolaty bylo irytujace
        a jej matka (Holly Hunter), to cierpliwa kobieta, bylam pelna podziwu dla niej
      • Gość: Miszcz Re: Trzynastka IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.02.04, 19:08
        Boze, co Ty wiesz o rozbitych rodzinach... nie wypowiadaj sie jesli nigdy
        takiej nie widziales/znales albo przynajmniej zalagodz ton swej wypowiedzi...

tak to bywa, ze matka czesto pozwala dziecku na duzo wiecej niz normalnie bo
        BYC MOZE czuje sie winna za to, ze dzieciak dorasta w takich warunkach.
        • Gość: miszcz Re: Trzynastka IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.02.04, 19:10
          o lagodzeniu tonu bylo do Rafala... post powinien stanoc oczko...
          • Gość: miszcz Re: Trzynastka IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.02.04, 19:12
            rany cos mi pisanie dzis nie wychodzi ...
            post powinien stanac oczko wyzej oczywiscie...
    • Gość: alojzy dupa Re: Trzynastka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.04, 13:35
      widziałem ten film podczas warszawskiego festiwalu filmowego. jak dla mnie
      kiszone ogórki. opowieść przykra, to fakt. realizacja filmu pozostawia wiele do
      życzenia. oto moja opinia. kłaniam się nisko, pozdrawiam! aha. w życiu nie
      dałbym temu obrazowi czterech gwiazdek. może dwie. jedna za wykonanie, jedna za
      smutną historię, daje to razem dwie gwiazdki. kolejny raz pozdrawiam, całuję
      rączki.
    • Gość: zowza plagiat?! IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 20:00
      przeczytałam recenzję i ta cała trzynastka strasznie zalatuje mi "Cześć
      Tereska!". oczywiście był to polski film więc nie zdobył sławy. ale nie będę
      zdziwona jeśli 13 zawojuje świat. tylko proszę pamiętać, że taki film zrobiono
      wcześniej w Polsce.

p.s. ja naprawde nie jestem patriotką i nie sądzą że polska jest najlepsza!
      • mallina Re: plagiat?! 27.02.04, 23:19
        jakos nie widze podobienstw..
        widzialam oba filmy i ogladajac "Trzynastke" ani razu film "Czesc Tereska" mi a
        mysl nie przyszedl..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka