djulliet 14.05.14, 19:58 Proszę o propozycje imion dla brata Brunona. Wstępne typy: Wiktor, Artur, Hubert, Aleksander. Nazwisko mamy krótkie, miękkie - Osip. Może jeszcze jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Imię dla braciszka Brunona :) 14.05.14, 20:45 Właściwie to żadna opcja mi nie pasuje do Brunona. Wiktor brzmieniowo jak najbardziej, ale jest IMO zbyt popularny. Artur populary nie jest, ale za to stylistycznie jest dla mnie z zupełnie innej bajki. Hubert - także bardzo "zwyczajny" przy Brunonie. Podobnie Aleksander - ten dodatkowo nie pasuje mi brzmieniowo i stylistycznie. Gdybym musiała wybierać, to zdecydowałabym się na Wiktora chyba. Poza tym może: Aleksy, Albert, Błażej, Cyprian, Cyryl, Ernest, Edgar, Erwin, Edwin, Feliks, Florian, Gustaw, Joachim, Jeremi, Kornel, Ksawery, Marceli, Norbert, Natan, Olgierd, Tobiasz, Tymon, Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imię dla braciszka Brunona :) 14.05.14, 21:09 Do Brunona z Waszej listy pasuje mi Hubert. W swoim zyciu spotkalam tylko jednego. Wiktor, Artur, Aleksander sa wg mnie ladne i patrzac od strony popularnosci duzo bardziej niz Brunon czy Hubert. Brzmieniowo wybralabym z tych pozostalych Wiktora albo Artura. Ja podrzuce jeszcze Jeremi, Walter, Kosma, Wawrzyniec, Gilbert, Gustaw, Olaf. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla braciszka Brunona :) 14.05.14, 21:05 A co powiesz na: Leonard Osip Hieronim Osip Cyprian Osip Aleksander mimo, że długie imię dobrze brzmi z krótkim nazwiskiem wydaje mi się, że do b.miękko brzmiacego nazwiska nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
almostsure Re: Imię dla braciszka Brunona :) 14.05.14, 21:20 Z podanych przez Ciebie wybrałabym Wiktora Do nazwiska psują moim zdaniem imiona twarde, z "R". Proponuję jeszcze Eryka i wspomnianego już Leonarda. Odpowiedz Link Zgłoś
djulliet Re: Imię dla braciszka Brunona :) 14.05.14, 22:44 Faktycznie Wiktor stał się dosyć popularny, z propozycji najbardziej przypadł mi do gustu Norbert, nie jest zbyt udziwnione a jednocześnie "twarde" i męskie. Leonard nie podoba się mężowi, choć Leoś brzmi bardzo przyjemnie. Eryk chyba zbyt krótkie, ale dopisuję do przemyślenia. Gustaw też ciekawe, ale chyba nie przekonam się do formy Gucio Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Imię dla braciszka Brunona :) 14.05.14, 22:45 Najbardziej podoboa mi sie Hubert następnie Wiktor Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla braciszka Brunona :) 14.05.14, 23:56 Z rozważanych przez Ciebie żadne mnie nie zachwyca, najbardziej jednak skłoniłabym się ku Hubertowi. Do Brunona pasuje Marceli, Julian, Miłosz, Leon, Eryk Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 08:48 Z Twoich propozycji sama wybrałabym Huberta lub Aleksandra,Aleksander Osip - z nazwiskiem ok, choć zbyt popularny przy Brunonie, Hubert Osip - same imię ok, ale średnio z nazwiskiem Do nazwiska bardziej pasuje Wiktor (ale to nie mój gust). Wiktor Osip Jednak żadna z wymienionych przez Ciebie propozycji moim zdaniem nie pasuje w 100% do Brunona. Do nazwiska i imienia brata pasuje mi: (do tego nazwiska dla mnie jest trudno dobrać imię) Gustaw Osip Maksymilian Osip Joachim Osip Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 09:34 Do imienia brata i nazwiska podobają mi się: Cyprian, Aleksander, Norbert. Dorzucę jeszcze Tadeusza oraz Henryka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 11:12 Z waszych typów nie podoba mi się niestety żaden. Moje propozycje: Olgierd Miron Hugo Feliks Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 12:46 Abielo fajne imiona zaproponowałaś ,ale z nazwiskiem autorki wątku brzmią fatalnie Hugo Osip - oosie powtarza i wychodzi hugosip (mi się źle kojarzy) Miron Osip - też nie najlepiej brzmi Miro nosi Jedynie Feliks i Olgierd Osip brzmią ok Odpowiedz Link Zgłoś
djulliet Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 13:19 No więc właśnie, ja sobie tak myślę że imię musi po pierwsze pasować do nazwiska, przecież syn się usamodzielni i będzie je nosił do końca życia, nie przywiązany do starszego brata. Olgierda dopisuję do listy oraz Gustawa i Maksymiliana Coraz mniej pewnych typów choć mężowi najbardziej podoba się Wiktor i Norbert. Tadeusz to ukochany dziadek męża Tylko te zdrobnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 13:32 djulliet napisała: > Tadeusz to ukochany dziadek męża Tylko te zdrobnienia... Tadzio, Tadzik są bardzo wdzięczne. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 16:36 w takim razie jest za Tadeuszem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 13:32 olinininka napisał: > Abielo fajne imiona zaproponowałaś ,ale z nazwiskiem autorki wątku brzmią fatal > nie > Hugo Osip - oosie powtarza i wychodzi hugosip (mi się źle kojarzy) A jak brzmi Bruno Osip? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 16:28 A gdzie ja pisałam Bruno?? Autorka wątku ma Brunona Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 16:52 olinininka napisał: > A gdzie ja pisałam Bruno?? Autorka wątku ma Brunona Bruno odmienia się tak samo oraz jest częstszy więc założyłam, że chodzi o to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 13:35 olinininka napisał: > Hugo Osip - oosie powtarza i wychodzi hugosip (mi się źle kojarzy) > Miron Osip - też nie najlepiej brzmi Miro nosi PO przemyśleniu jeszcze pytanie, z czym kojarzy ci się hugosip? No i jak z Osipa zrobiłaś "nosi"? Założyłam, że nazwisko to "osip", a nie "ośp" ale, kurcze, chyba się mylę.... Jeśli nazwisko faktycznie czytane jest przez "ś" odwołuję Mirona. Odpowiedz Link Zgłoś
djulliet Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 13:42 nazwisko pisane jak powyżej czyli OSIP wybraliśmy też wersję imienia Brunon z tego właśnie względu połączenia dwóch O na końcu, generalnie w wymowie nie ma z tym problemów, ja lubię używać formy dłuższej Brunon Hugo nie bardzo ew Hugon ale wolę bardziej twarde imiona męskie. Eryk też mi się spodobał, choć nie wiem czy nie za krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 14:09 Abiela zastanawia się nad wymową Waszego nazwiska Czy jest to "Os-ip" czy "Ośip". Co do innych rozważanych przez Ciebie imion: Eryk - wg mnie jest za krótki do Waszego nazwiska Gustaw - nie musi być Guciem Może być Gutek, Gusto, Gustlik, Tawek Norbert, Olgierd, Maksymilian- popieram Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 14:35 Eryk pasuje do Brunona ale rzeczywiście krótki do krótkiego nazwiska. Hugon już lepiej. Norbert Osip brzmi ok. Edward Osip. Edmund Osip. Szkoda, że Leonard odpadł. To moje ostatnio ulubione imię. I z czasem nabiera większego uroku. Dionizy Osip. Seweryn Osip, choć za dużo tych ss. Teodor Osip. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 16:31 Miron Osip - miro nosi - TAK ZROBIŁAM Odpowiedz Link Zgłoś
djulliet Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 16:50 Co do wymowy to zdarza się i tak i tak, niestety. Także wybór imienia musi brać ten fakt pod uwagę. Leonard mnie się podoba, ale mąż nosem kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 16:53 djulliet napisała: > Co do wymowy to zdarza się i tak i tak, niestety. Także wybór imienia musi brać > ten fakt pod uwagę. No ale jaka wymowa jest tradycyjna w rodzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
djulliet Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 16:56 Z tego co zauważyłam to u męża w rodzinie mówią ze zmiękczeniem czyli przez "ś" nie "s-i" Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 16:54 To do Waszego nazwiska ze wszystkich podanych propozycji moim zdaniem najlepiej pasuje: Maksymilian Osip Tadeusz Osip Wiktor Osip Aleksander Osip Odpowiedz Link Zgłoś
djulliet Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 17:01 olinininka -dobre podsumowanie Aleksander (mój dziadek), Tadeusz (dziadek męża), są zakorzenione w historii rodzinnej, zobaczę co mąż na to wszystko powie Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 17:05 Też byłabym za Tadeuszem, którego wcześniej zaproponowałam. Jeszcze pomyślałam o Bartłomieju lub Kajetanie. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla braciszka Brunona :) 15.05.14, 20:28 A co powiesz na imię Albert? Albert Osip. Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: Imię dla braciszka Brunona :) 16.05.14, 10:06 Może Witold albo Mikołaj? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkowa75 Re: Imię dla braciszka Brunona :) 17.05.14, 16:48 Iwo Osip? Iwosip? Seio? Odpowiedz Link Zgłoś
djulliet Re: Imię dla braciszka Brunona :) 17.05.14, 20:23 Alberta dopisuję do listy Iwo odpada zlewa się z nazwiskiem i jest zdecydowanie za krótkie, Eryk też za krótki Mąż optuje za Wiktorem póki co, napomknął coś jeszcze o Sergiuszu, w sumie nie brzmi źle. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Imię dla braciszka Brunona :) 28.05.14, 17:41 Jestem za Wiktorem lub Arturem Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Imię dla braciszka Brunona :) 17.05.14, 22:58 Z Twoich propozycji do nazwiska i imienia brata najbardziej pasuje mi Wiktor. Z nazwiskiem ładnie komponuje się również Aleksander. Moje propozycje: Olgierd Osip Henryk Osip Witold Osip Julian Osip Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla braciszka Brunona :) 18.05.14, 22:40 Osip to oczywiście rosyjski i białoruski Józef. Myślę, że propozycje dziewczyn są dobre, ja niestety cierpię na chwilowy zanik weny w związku z silnymi skojarzeniami z Osipem Mandelsztamem oraz Josifem Wissarionowiczem (inna forma imienia, ale okres ten sam). Odpowiedz Link Zgłoś