nomi71 23.08.04, 21:19 Prawie już zdecydowane imię dla naszego dzidziusia jeszcze w brzuszku. Na razie wołamy na niego Cypek i to bardzo mi się podoba. Mam jednak mieszane uczucia co do zdrobnienia Cyprianek, które będzie pewnie nie do uniknięcia. Co myślicie o tym??? I czy ktoś ma syna o takim imieniu???????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milenium5 Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 24.08.04, 09:19 Imię jest super, patroni też niczego sobie (Cyprian Kamil chociażby), a zdrabniać można Cypisek. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 24.08.04, 09:46 Imię jest fajne, a zdrobnienie Cyprianek.. no cóż, po prostu Wy tak nie mówcie, to się nie przyjmie Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 24.08.04, 10:32 Witaj. Bardzo mi się podoba to imię. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
nomi71 Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 24.08.04, 13:55 Dzięki wielkie za wsparcie Cypek i Cypisek na pewno będą w użyciu. W każdym razie jak przez pół ciąży mówi się do brzuszka "Cypku" to potem nie da rady nagle zrobić gwałtownej volty i zacząć nazywać go np. Michał. Tak więc Cyprian pewnie stanie się faktem za jakieś 3 miesiące. Ale czy ktoś ma już syna o takim imieniu?? A imieniny Cypriana są w kalendarzu aż 6 razy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 24.08.04, 14:14 Ja co prawda nie mam syna, ale mogę Ci podać dane liczbowe dotyczące Cypriana. Otóż w 1994 roku było w Polsce 1585 posiadaczy tego imienia. Jego popularność rośnie od lat 70. - nazwano tak wtedy 366 chłopców. W latach 80. małych Cypisków było 500. A tak na marginesie - nasze dzieci będą chyba rówieśnikami Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 25.08.04, 14:14 nomi71 napisała: Cyprian > pewnie stanie się faktem za jakieś 3 miesiące. Ale czy ktoś ma już syna o takim > > imieniu?? Cyprian to przepiękne imię - szlachetne, klasyczne i zakorzenione w polszczyźnie. Moja koleżanka tak nazwala swojego synka; co ciekawe, mówi na niego Cyprianek i do dziś nie chce mi uwierzyć, że przyjętym zdrobnieniem od Cypriana jest nie Cyprianek, a Cypisek Ale to oczywiście zalezy od postawy rodziców, bo gdyby mówiła do niego Cypisek, to wszyscy też by używali tego zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_w27 do nomi71 26.08.04, 19:35 nomi71 napisała: > Dzięki wielkie za wsparcie Cypek i Cypisek na pewno będą w użyciu. W każdym > razie jak przez pół ciąży mówi się do brzuszka "Cypku" to potem nie da rady > nagle zrobić gwałtownej volty i zacząć nazywać go np. Michał. Tak więc Cyprian > pewnie stanie się faktem za jakieś 3 miesiące. Ale czy ktoś ma już syna o takim > > imieniu?? A imieniny Cypriana są w kalendarzu aż 6 razy!!!! Jak jeszcze nie wiedziałam płci dziecka to tez chciałam dać chłopcu na imie Cyprian ale będzie dziewczynka i zostanie Iwettą. Termin mam na 01.XI czyli niedaleko ciebie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nomi71 Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 25.08.04, 21:16 Wielkie dzięki monikaj1 za dane statystyczne. Cieszę się, że Cypisków nie ma tak wielu. I gaudencji za przywołanie tego zdrobnienia. A Twoje maleństwo monikaj1 jak będzie miało na imię?? I czy to chłopak czy dziewczynka?? Ja mam termin na 17.XI. I Cypek mam nadzieję okaże się chłopcem jak wynikło z usg, no chyba żeby zrobił psikusa to wtedy będzie Joasią . Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 25.08.04, 23:03 nomi71 napisała: > Wielkie dzięki monikaj1 za dane statystyczne. Cieszę się, że Cypisków nie ma > tak wielu. I gaudencji za przywołanie tego zdrobnienia. A Twoje maleństwo > monikaj1 jak będzie miało na imię?? I czy to chłopak czy dziewczynka?? Ja mam > termin na 17.XI. I Cypek mam nadzieję okaże się chłopcem jak wynikło z usg, no > chyba żeby zrobił psikusa to wtedy będzie Joasią . Ależ nie ma za co Mogę Ci jeszcze dorzucić, że wg stanu na 31 marca 2001, Cyprianów było w Polsce 2298 (cały czas nie mogę się nacieszyć moją z wielkim trudem - jeszcze raz dzięki Szczekuszko - zdobytą literaturą okolicznościową. A moja Zojka spodziewana jest na świecie 23 listopada. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 03.09.04, 11:46 > Ależ nie ma za co Mogę Ci jeszcze dorzucić, że wg stanu na 31 marca 2001, > Cyprianów było w Polsce 2298 (cały czas nie mogę się nacieszyć moją z wielkim > trudem - jeszcze raz dzięki Szczekuszko - zdobytą literaturą > okolicznościową. Nie ma sprawy. Wiem jaka to przyjemnosc, bo sama przez pewien czas mialam nie lada frajda przegladajac slwonik Grzeni. Ciekawe czy autor jest swiadomy, ze dostarczyl tyle pozytywnych emocji))?! A co do Cypriana. Nie przepadam za meskimi imionami konczacymi sie na -an. Jednak Cyprian brzmi ciekawie i na pewno nie pretensjonalnie. Gratuluje wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 25.08.04, 22:45 Mnie też się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
recherche Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 26.08.04, 18:51 Znam 5-latka o tym imieniu - zresztą imię mi się strasznie podoba, bo oprócz wspomnianych patronów ma w sobie jakąś świeżość, coś jak cyprys albo cytryna Rodzina owego 5-latka mówi do niego różnie, nie Cyprianek i nie Cypisek, i nie Cypek, a raczej: Cyprusek, Cyprus, Cyperek. Kiedy był mały mówił na siebie "Lyplam", więc przez pewien czas też tak na niego wołano Jestem w każdym razie gorącą zwolenniczką Cypriana jako imienia Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: A co myślicie o imieniu Cyprian??? 03.09.04, 00:10 Bardzo Ladne imię Odpowiedz Link Zgłoś