Dodaj do ulubionych

a Błażej?

26.08.04, 11:22
Czy Błazej to popularne imię?
mamy Błażejów - jak mówicie do swoich synków?
pozdrawiam Joahna
Obserwuj wątek
    • warna Re: a Błażej? 26.08.04, 12:09
      Bardzo mi sie to imię podoba !!! Niestety mąż nie zgodził się, aby synek tak
      się nazywał. Ale synuś ma też bardzo ładne i podobne w brzmieniu imię: JĘDRZEJ.
      • cysia.b Re: a Błażej? 26.08.04, 13:41
        Fajne imię. Moim zdaniem nie jest wcale popularne
    • agataw9 Re: a Błażej? 27.08.04, 13:36
      Nie jest to popularne imię. Znam tylko jednego Błażeja - mojego bratanka. Ma
      teraz 13 lat, jak był młodszy to rodzina mówiła do niego Badzik.
    • milenium5 Re: a Błażej? 27.08.04, 13:37
      Ładne. I na pewno niepopularne.
      • monikaj1 Re: a Błażej? 27.08.04, 14:19
        Z tą popularnością to nie do końca tak - imię Błażej nosi ponad 18 tys.
        Polaków, z czego ok. 13 tys. urodziło się w ostatnim dwudziestoleciu XX wieku.
        A imię rzeczywiście ładne - ja mam do niego stosunek baaardzo sentymentalnysmile
        Pozdrawiam,
        Monika
        • gaudencja Re: a Błażej? 27.08.04, 16:51
          monikaj1 napisała:

> Z tą popularnością to nie do końca tak - imię Błażej nosi ponad 18 tys.
          > Polaków, z czego ok. 13 tys. urodziło się w ostatnim dwudziestoleciu XX
          wieku.

18 tys. to nadal mało, np. o ile pamiętam, tylko w ciągu 4 lat imię Ola dostało
          50 tys. dziewczynek (poprawcie mnie, jeśli się mylę, bo nie mam Grzeni pod
          ręką. A imię jest cudne smile
          • monikaj1 Re: a Błażej? 27.08.04, 17:37
            gaudencja napisała:

> 18 tys. to nadal mało, np. o ile pamiętam, tylko w ciągu 4 lat imię Ola
            dostało
            >
            > 50 tys. dziewczynek (poprawcie mnie, jeśli się mylę, bo nie mam Grzeni pod
            > ręką. A imię jest cudne smile

Proszę bardzosmile Na podstawie Rymuta: od 1991 do 1994 - 25266.
            Zgadzam się - 18 tys. to niewiele, ale jeśli porównać do 319wink
            • gaudencja Re: a Błażej? 27.08.04, 17:40
              monikaj1 napisała:

> Zgadzam się - 18 tys. to niewiele, ale jeśli porównać do 319wink

Dla NAS wink to dużo, ale obiektywnie rzecz biorąc na skalę polską to
              niedużo smile)) Zwłaszcza jak na imię, które nie jest nadawane od 30-35 lat (tak
              jak np. Maja), tylko dłużej.
              • monikaj1 Re: a Błażej? 27.08.04, 17:59
                gaudencja napisała:

> monikaj1 napisała:
                >
                > > Zgadzam się - 18 tys. to niewiele, ale jeśli porównać do 319wink
                >
                > Dla NAS wink to dużo, ale obiektywnie rzecz biorąc na skalę polską to
                > niedużo smile)) Zwłaszcza jak na imię, które nie jest nadawane od 30-35 lat (tak
                > jak np. Maja), tylko dłużej.

Dobrze już, dobrzesmile))) Obiektywnie - masz racjęsmile Ale jeżeli 13 tys. spośród
                tych 18. nadanych zostało w ciągu 20 lat, to można chyba mówić o rosnącej
                popularności, prawda?
                • gaudencja Re: a Błażej? 29.08.04, 01:23
                  monikaj1 napisała:

> Dobrze już, dobrzesmile))) Obiektywnie - masz racjęsmile Ale jeżeli 13 tys. spośród
                  > tych 18. nadanych zostało w ciągu 20 lat, to można chyba mówić o rosnącej
                  > popularności, prawda?

O rosnącej na pewno smile))) Ale zobacz, na przykład w latach 1996-2000
                  (pożyteczne zestawienie z "Naszych imion" Grzeni; poza tym niewiele się ta
                  książka różni na plus a znacznie na minus w porównaniu ze Słownikiem imion
                  tegoż) ponad 13 tysięcy razy zostały nadane imiona: Angelika, Adam i Daria,
                  czyli pozycje 51-53 wśród imion uszeregownych co do popularności w tym okresie.
                  A były to tylko 4 lata, nie 20 smile Więc co do Błażeja nadal można być
                  spokojnym smile Nie jest to jednak oczywiscie imię naprawdę rzadkie, takie jak np.
                  Nikander smile))
    • gaudencja Re: a Błażej? 29.08.04, 01:17
      joahna napisała:

> mamy Błażejów - jak mówicie do swoich synków?

Nie jestem mamą Błażeja, ale słysząłam zdrobnienia Błażuś i Błażek.
    • amj2 Re: a Błażej? 15.09.04, 17:01
      Ja jestem mamą Błażeja i Marcela.Błażej ma 10 lat , wiec teraz mówię po prostu
      Błażej.Jak był mały -Błażejek,Błażuś. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.