szczekuszka 31.08.04, 11:23 A co powiecie na to imie?! Przyznam, ze odkrylam je ogladajac igrzyska olimpijskie, tam jedna sportsmenka miala tak na imie. Imie pochodzi z hebrajskiego i oznacza boski ogien. Przynajmniej tyle znalazlam. Moim zdaniem to ladne imie, ale chyba nie na warunki polskie. My uwielbiamy zdrabniac imiona, a w tym przypadku o ladne zdrobnienie trudno. No chyba, ze cos wymysliscie?! Mnie to imie zaintrygowalo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaj1 Re: Nuria 31.08.04, 12:17 Tak ma na imię partnerka Adama Wajraka z GW - ale Ona chyba nie jest Polką. Mi się podoba. A co do tych zdrobnień - fakt, też zauważyłam, że dla większości są bardzo ważne. A ja na przykład nie cierpię, kiedy ktoś próbuje na siłę zdrabniać moje imię - nigdy nie lubiłam Monisi, Moni, a już od Moniczki dosłownie cierpnie mi skóra - brrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
czaroffnica24 Re: Nuria 31.08.04, 12:26 Nuria - nie wiem skąd przychodzi mi do głowy Nutella Ale jak z wieloma imionami bywa, można się po prostu przyzwyczaić, a nawet zakochać... A zdrobnienie Mokuś, Misia-Monisia, Moniusia - brrr... też nie lubię. Monika, po prostu Monika Odpowiedz Link Zgłoś
martael Re: Nuria 31.08.04, 13:27 A mi nutria i furia... Chyba za dużo mamy rzeczowników o podobnym brzmieniu w jęz. pol., żeby zadomowiło się u nas to imię. Chociaż trzeba przyznać, że nie jest ono ani brzydkie, ani niemiłe dla ucha, więc kto wie... Co do zdrobnień to przyznaję, że mam słabość do imion, które wdzięcznie brzmią w rozmaitych modyfikacjach: skrócone, zdrobnione, jakkolwiek. Zdrobniona Monika (-isia, -nisia ))) też mi się nie podoba, ale już np. Mona, Moni, Mika (tak sobie życzyła, by ją nazywać moja znajoma) brzmi w porządku, zawadiacko, kumpelsko. I o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Nuria 31.08.04, 13:45 martael napisała: już np. Mona, Moni, Mika (tak sobie > życzyła, by ją nazywać moja znajoma) brzmi w porządku, zawadiacko, kumpelsko. I > o to chodzi. Brrr)))) Ja toleruję jedynie Monkę, pewnie dlatego, że tak mnie nazywa mąż Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nuria 31.08.04, 19:08 cysia.b napisała: > Nuria silnie kojarzy mi się z nutrią. Mi też, dlatego mi się na warunki polskie nie podoba. Natomiast są imiona, które daje się MSZ bez bólu przenieść do polszczyzny; takim imieniem jest moim zdaniem Lawinia czy Oriana. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Nuria 31.08.04, 16:38 Nuria Selva Fernandez (towarzyszka życia Adama Wajraka) jest bodajże Hiszpanką. Odpowiedz Link Zgłoś