Dodaj do ulubionych

NICOLE- co sądzicie o tym imieniu??????

02.09.04, 09:56
Wszystkie właścicielki tego imienia proszę o wpis. Napiszcie też co sądzicie
o tym imieniu, bo jest to jedno z kilku, które już od dawna chciałabym nadać
córce.
Obserwuj wątek
    • koralka1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 15:30
      Moj syn to Nicolas, gdybym urodzila dziewczynke pewno bylaby to Nicole lub Nina
      • nicole777 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 15:48
        Gratuluje gustu smile
    • gaudencja Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 17:37
      Ja już pisałam. W Polsce i dla dziecka polskich rodziców jest beznadziejne. Za
      granicą może być.
      • szczekuszka Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 17:57
        Wesze prowokacjewink.
        • gaudencja Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 17:58
          szczekuszka napisała:

> Wesze prowokacjewink.

Ja myślę raczej, że to dziewczyna szczerze zakochana w Kewinach, Brajanach i
          Samantach crying
          • anilia Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 18:14
            > Ja myślę raczej, że to dziewczyna szczerze zakochana w Kewinach, Brajanach i
            > Samantach crying

Patrząć po pisowni 'Nicole' i innych postach to raczej w Kevinach, Brianach
            (Bryanach) i Samanthach (fajnie to wygląda w polskich przypadkach, nie ma co).

Niektórzy chyba po prostu wstydzą się swojej kultury...
            • monikaj1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 18:23
              anilia napisała:

> Niektórzy chyba po prostu wstydzą się swojej kultury...

istnieje jeszcze jedna ewentualność - po prostu jej nie znają...
              • nicole777 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 21:15
                Widze ze druga ewentualność jest tobie bliższa i bardziej do ciebie pasuje
                skoro oceniasz człowieka według jego gustu wink
                • monikaj1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 21:26
                  nicole777 napisała:

> Widze ze druga ewentualność jest tobie bliższa i bardziej do ciebie pasuje
                  > skoro oceniasz człowieka według jego gustu wink

???????
          • nicole777 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 21:13
            Zgadłaś jestem szczerze zakochana w Brianach, Kevinach..., a ty kłótliwa osóbko
            jak wynika z twoich postów lubujesz się w imionach naszych pra, pra dziadków
            Franio, Gienio czy Henio, no ale cóż kwestia gustów, to może wynikać z wielu
            powodów.
            Ps. Studiuję psychologię, niejestem niedouczonym człowiekiem dlatego, że
            lubiętego tego typu imiona smile
            • gaudencja Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 22:21
              nicole777 napisała:

> jak wynika z twoich postów lubujesz się w imionach naszych pra, pra dziadków
              > Franio, Gienio czy Henio,

Niestety nie zgadłas, zadne z tych imion mi się nie podoba. Ale chyba fajnie
              musi być tak podorabiać komuś poglądy, a potem go za nie skrytykować ;-P

> Ps. Studiuję psychologię, niejestem niedouczonym człowiekiem dlatego, że
              > lubiętego tego typu imiona smile

Oczywiście, że to nie gustowanie w tego typu imionach jest powodem Twojego
              niedouczenia tongue_out
              • nicole777 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 22:26
                Tak naprawdę szkoda mi ciebie i wydaje mi sie ze jestes biedna, zakompleksioną
                osóbką, która ktoś strasznie skrzywdziła imieniem i niewidzę powodu ciągnięcia
                dalej z tobą tej czy innej dyskusji, gdyż takim jak tobie trzeba
                poprostu "ustąpić i poprzeć.
                • blinski Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 19.09.04, 21:34
                  strasznie skrzywdzonym imieniem to można być, nazywając się nicole.
                  najwspanialej wygląda z typowo polskimi nazwiskami - 'nicole
                  maliniak', 'samantha grzelak'.. hehe, 'xavier wiśniewski', hehhesmile
      • dominisia1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 08.09.04, 23:34
        Ja mam córkę Nikolę i uważama że jest to przepięknę imię, mój mąż był
        zadowolony z niego!!
      • kraxa Re: Prawie tak pretensjonalne jak Andzelika 20.09.04, 14:09
        glupie i tyle
    • igga-81 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 18:13
      to imie na tym forum często przytaczane, rzadko w dobrej wierzewink
      w Polsce nadal brzmi źle według mnie, no chyba że w zestawieniu z zagranicznym
      nazwiskiem.
    • malgoska18 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 20:55
      Fajne chociaż ostatnio bardzo popularne. Jednak jest to imie zagraniczne wiec
      napewno spotkasz sie z wieloma nieprzychylnymi opiniami. Ale nie martw sie tym
      i nie zwracaj uwagi na innych bo wazne jest to jakie sie Tobie imie podoba. Mój
      braciszek, który urodził sie 3 tyg. temu ma na imie Alan i wszyscy bardzo sie
      nam dziwili, że daliśmy mu zagraniczne imie. chociaż teraz sie już wszyscy
      przyzwyczili. Wydaje mi sie, że imię Nikol może sie wielu osobom nie podobać ze
      względu na to że nie jest polskie.
      • nicole777 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 21:08
        Niemartwie sie bo niema czym wydaje mi sie że w większości mamy tu do czynienia
        z zacofanymi ludzmi udającymi wielkich patriotów.
        • monikaj1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 21:27
          nicole777 napisała:

> Niemartwie sie bo niema czym wydaje mi sie że w większości mamy tu do
          czynienia
          >
          > z zacofanymi ludzmi udającymi wielkich patriotów.

Wypowiedź godna przyszłego psychologa, zaistesmile
          • protka1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 21:43
            Jednemu się podoba Nicola, drugiemu Achacy.
            Mi, np: ani to ani to.
            nie ma dla wszystkich miejsca, hę?
            Moze nowe forum prywatne enklawe dla "tylko słusznych imion" i będzie po
            sprawie.

Nie rozumiem tego całego szumu. Co ma piernik do wiatraka? Preferencje
            dotyczące imion łączyć ze znajomością rodzimej kultury? Lekka nadinterpretacja.
            No i zamordyzm -żeby mi pańcia w USC decydowała o imieniu dziecka!

Jestem w kwestiach imion fusin -jak w kuchni heheh.
            Np, bardzo podoba mi się Vesna (choć pana L.który tak nazwał córcię
            zdecydowanie nie jest moim idolem, nawet mam lekkawą alergię na niego...).
            Inna sp[rawa nicole -nie można chyba obrazać się na krytykę skoro pytasz "co
            sądzicie" -to niekonsekwencja.
            Imię ci się podoba, więc po co pytasz o zdanie, co więcej -krytykujesz
            oponentów?
            Inna sprawa w sytuacji watpliwości. Ale ty masz wyrobione zdanie -o radę nie
            prosisz, a kłótnie....
            nie za duzo ich wokół nas?
            Pozdrawiam
            • protka1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 21:44
              fusion miało być hehehe,
            • monikaj1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 21:55
              protka1 napisała:

> Nie rozumiem tego całego szumu. Co ma piernik do wiatraka? Preferencje
              > dotyczące imion łączyć ze znajomością rodzimej kultury? Lekka
              nadinterpretacja.
              > No i zamordyzm -żeby mi pańcia w USC decydowała o imieniu dziecka!

No to jeszcze się wypowiem, chociaż już nie widzę większego sensu.
              Dziedzictwo kulturowe to dla mnie m.in. szeroko rozumiana tradycja, obyczaje
              czy poszanowanie własnej tożsamości narodowej, a więc m.in. języka. Dlatego
              uważam, że Nicole to imię dobre poza granicami naszego kraju, a nie w Polsce,
              gdyż nie jest imieniem polskim i nie jest zgodne z zasadami języka polskiego, a
              ponadto stoi w sprzeczności z polskimi zasadami nadawania imion. Nikola -
              proszę bardzo, co kto lubi. W tym kontekście rzeczywiście łączę "preferencje
              dotyczące nadawania imion ze znajomością rodzimej kultury".
              A co do zamordyzmu - w każdej dziedzinie życia publicznego obowiązują pewne
              odgórne zasady, "pańcie w USC" też im podlegają, chociaż z lektury tego forum
              wynika, że nie zawsze mogą się pochwalić wystarczającą ich znajomością.
              • cysia.b Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 03.09.04, 09:48
                Zgadzam się w stu procentach
            • nicole777 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 22:21
              Masz racje ale zauważ moja droga że to tam gdzie jest gaudencja są kłutnie więc
              dziwne by było gdyby tu była Święta cisza. Ja osobiście się nie kłócę, bo
              jestem osobą tolerancyjną, tylko z wielkim zaciekawieniem czekam na opinię
              obrończyni imion "pradziadków.
              Pozdrowienia dla wielbicieli imion i polskich i zagranicznych smile
              • lady Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 03.09.04, 09:42
                nicole777 napisała:

. Ja osobiście się nie kłócę, bo
                > jestem osobą tolerancyjną, tylko z wielkim zaciekawieniem czekam na opinię
                > obrończyni imion "pradziadków.

No właśnie. Pozwól,że cię zacytuję.
                "Tak naprawdę szkoda mi ciebie i wydaje mi sie ze jestes biedna, zakompleksioną
                osóbką, która ktoś strasznie skrzywdziła imieniem i niewidzę powodu ciągnięcia
                dalej z tobą tej czy innej dyskusji, gdyż takim jak tobie trzeba
                poprostu "ustąpić i poprzeć."

Niesmaczna jesteś.
                • gniewosz_m Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 06.09.04, 18:11
                  Lady... ja tez sadze ze ona jest niesmaczna.
                  Nie nawidze takich kobiet!!!!
          • nicole777 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 02.09.04, 22:17
            Dziękuje a ty kim jesteś, Może sie przedstawisz...???
            • katitka Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 03.09.04, 09:59
              Dla mnie najgorsza jest polska wymowa tego imienia, którą często słyszę na
              Śląsku - Nikol (z akcentem na pierwszą sylabę - katastrofa!). Myślę, że aż tak
              tego imienia "spolszczać" nie należy uncertain
              Czy ładne? Moim zdaniem nie.
              Chociaż we Francji na pewno brzmiałoby dla mnie ładnie (jak prawie wszystko we
              Francji....).
              Pozdrawiam cieplutko
              • gaudencja Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 03.09.04, 18:23
                katitka napisała:

> Dla mnie najgorsza jest polska wymowa tego imienia, którą często słyszę na
                > Śląsku - Nikol (z akcentem na pierwszą sylabę - katastrofa!). Myślę, że aż
                tak
                > tego imienia "spolszczać" nie należy uncertain

Widziałam kiedyś w "Witajcie na świecie" dziecko, które nazywało się Nikol
                Żarek (czy jakieś inne nazwisko w tym typie). Jak słowo daję, długo
                przecierałam oczy, zanim dotarło do mnie, że to nie chłopak, a dziewczynka...
      • blinski Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 19.09.04, 21:39
        małgosiu, 'ważne jakie imie tobie się podoba'? czy aby na pewno? imię dla
        dziecka to nie kiecka z przeceny, nie zdajesz sobie z tego sprawy? nie wiesz,
        że naznaczasz tym całe życie człowieka? to nie może być po prostu widzimisię -
        ja sobie nazwę syna semafor, bo mam taką fantazję; a inni to zacofane ciemniaki
        bo mają wąty.
        może by tak raz pójść po rozum do głowy, co?
    • skylight Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 06.09.04, 16:13
      My daliśmy córce tak właśnie na imię - Nicole, uważam, ze jest piękne ! W
      skrócie mówimy Nika. Na szczęście nie mieliśmy problemu z zarejestrowaniem (rok
      2003)tego imienia. Jeśli się Tobie podoba to imię, to nie pytaj nikogo o
      zdanie, zawsze znajdzie się ktoś negatywnie nastawiony, a po co masz się
      zniechęcać. Imię jest oryginalne a ja zawsze lubiłam wszystko co różni się od
      ogółu.

Po co iść z 'owczym pędem' i dać grzeczne imię typu: ANIA czy KASIA, po to by
      mieć akceptację otoczenia ? Czy na tym Ci koniecznie zależy ?

gorąco pozdrawiam,
      • gaudencja owcze pędy 06.09.04, 20:54
        skylight napisała:
        > zniechęcać. Imię jest oryginalne a ja zawsze lubiłam wszystko co różni się od
        > ogółu.
        >
        > Po co iść z 'owczym pędem' i dać grzeczne imię typu: ANIA czy KASIA, po to by
        > mieć akceptację otoczenia ? Czy na tym Ci koniecznie zależy ?

Teraz jest właśnie owczy pęd nadawania imion Micole, Nikola, Nikol, czy jaka
        tam jeszcze wersja występuje. Imię to wcale nie jest oryginalne. Ań i Kaś jest
        za to stosunkowo mało.
        • szczekuszka Re: owcze pędy 07.09.04, 21:09
          gaudencja napisała: \
          >
          > Teraz jest właśnie owczy pęd nadawania imion Micole, Nikola, Nikol, czy jaka
          > tam jeszcze wersja występuje.

Ostatnio w "Witajcie na świecie" pojawila sie mala Nikolina. No wiem, czy to
          lepsza wersja od Nicole, ale o tyle lepsza, ze spolszczona.
          • gaudencja Re: owcze pędy 07.09.04, 21:17
            szczekuszka napisała:

> Ostatnio w "Witajcie na świecie" pojawila sie mala Nikolina. No wiem, czy to
            > lepsza wersja od Nicole, ale o tyle lepsza, ze spolszczona.

To spolszczona wersja zdrobnienia Nicole. Jeden diabeł.
    • malgoska18 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 06.09.04, 20:03
      Fajne imię chociaż nie każdemu się bedzie podobać bo nie jest polskie. Ale nie
      przejmuj się ważne żeby Tobie się podobało!!!
      • roxi_hart Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 07.09.04, 09:04
        W brzmieniu ladne, gorzej z pisownia - nie podobaja mi sie imiona pisame "nie po polsku".
    • ginny22 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 07.09.04, 09:09
      Nicole... Jeśli mam być szczera - imię jest tandetne w polskich warunkach.
      Brzmi śmiesznie, pretensjonalnie. Nigdy bym tak nie nazwala córki.
      • erba Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 07.09.04, 15:51
        o to to! smile)) tandetne - tego słowa brakowało mi w określeniu wystkich tych
        Kewinów, Nikol i Alanów.... tandetne i odpustowe smile
    • lawia Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 07.09.04, 14:06
      Sorry ale dla mnie beznadzieja.
      Mieszkamy w Polsce i powinnyśmy nadawać swoim dzieciom polskie imionasmile
      Jak by tak dalej poszło to na całym świecie było by tylko pełno nicoli, i tym
      podobnych.
      Szanujmy swoją polskość przecież polskie imiona są równie piękne i oryginalnesmile
      Pozdrawiam Agnieszka
      • monikaj1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 07.09.04, 14:28
        lawia napisała:

> Sorry ale dla mnie beznadzieja.
        > Mieszkamy w Polsce i powinnyśmy nadawać swoim dzieciom polskie imionasmile
        > Szanujmy swoją polskość przecież polskie imiona są równie piękne i
        oryginalne:-

Uważaj, bo też sobie zasłużysz na miano "szowinistycznej patriotki", czy jak to
        tam byłosmile)))
        • lawia Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 07.09.04, 15:56

monikaj1 napisała:

> lawia napisała:
          > Uważaj, bo też sobie zasłużysz na miano "szowinistycznej patriotki", czy jak
          to
          >
          > tam byłosmile)))

No No do patriotki i do tego szowinistycznej mi dalekosmile
          Ale mimo wszystko uważam że wymyślanie dziwnych imion to poprostu robienie
          krzywdy własnemu dziecku.
          Moda modą mija szybko a imię mamy właściwie na całe życie. Ja nigdy w życiu nie
          chciała bym mieć na imię Nicole sorki.

• aurelia_b Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 07.09.04, 16:09
            Zupełnie nie w moim typie. Na dodatek ostatnio kojarzy mi się z wodą toaletową
            o tej nazwie, którą sprzedają w supermarkecie. Jak robię zakupy to uciekam,
            żeby mnie Pani akwizytorka nie psiknęła.

Aurelka
            • skylight Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 09.09.04, 14:00
              A podobno jesteśmy w Europie ??..... I mamy możliwośc pracy w Europie, nigdy
              nie wiadomo, gdzie nasze dzieci będa mieszkały i za kogo wyjdą za mąż/czy też
              ożenią się ?! Wszyscy na narzekają na POlskę a jeśli chodzi o wybór imienia to
              nagle pojawiają się sami patrioci - bo powinno być polskie ! A to niby
              dlaczego, skoro żadne polskie imiona mają prawo mi się nie podobać ! Co ja
              zrobię, ze podobają mi się wszsytkie francuskie czy angielskobrzmiące a nie
              polskie ?!!!!
              Widzę, ze nam tolerancji brakuje i to strasznie !! Niby jestesmy w Europie, ale
              Europa nie jest tak zacofana jak Polska - naszczęście !!
              • milenium5 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 09.09.04, 14:07
                Co znaczy, ze na szczęście Europa nie jest tak zacofana? Chciałaś napisać, że
                wszyscy tam nadają imiona polskie, czy, że wszyscy imiona Nicole? Bo jeżeli
                chodzi o to ostatnie, to imię np. w Francji jest już od lat niemodne. Coś jak w
                Polsce Renatka.
                • skylight Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 10.09.04, 09:22
                  milenium5 napisał:

> Co znaczy, ze na szczęście Europa nie jest tak zacofana? Chciałaś napisać, że
                  > wszyscy tam nadają imiona polskie, czy, że wszyscy imiona Nicole? Bo jeżeli
                  > chodzi o to ostatnie, to imię np. w Francji jest już od lat niemodne. Coś jak
                  w Polsce Renatka.

To miałam na myśli, iż z pewnością większa część Europy, do której mieliśmy
                  okazję przystąpić z pewnością jest bardziej tolerancyjna, nikt nie krytykuje
                  innych za wybór imienia, które jemu akurat nie przypadło do gustu ! Nie
                  wiedziałam, ze większość musi się zgodzić na imię dla mojego dziecka (trzeba
                  będzie chyba zbierać podpisy). Za bardzo Polacy interesują się innymi ludźmi -
                  to najbardziej mi przeszkadza, to mnie po prostu drażni ! Proponuję zająć się
                  czymś i nie zaglądać zbyt w cudze okna. Jeśli ktoś wybrał określone imię nie
                  zgodne akurat z naszym gustem, no trudno - możemy zawsze powiedzieć coś
                  dyplomatycznie...bo z pewnością jest to temat drażliwy dla wszystkich rodziców !
                  I za bardzo nie interesuje mnie jakie imię nie jest popularne czy też jest
                  oklepane we Francji czy Angli, wybrałam takie imię jakie mnie się podoba, a
                  żyję akurat gdzieś indziej niż piszesz.... I miło by było, by krytyka
                  wszelkiego rodzaju imion była nieco delikatniejsza - wszsystkiego można się
                  nauczyć !
                  Czego życzę i pozdrawiam.
                  • abiela Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 10.09.04, 10:39
                    Moze nikt otwracie nie krytykuje, ale przy natknieciu sie na imiona
                    typu "Mandy, Daisy, Doreen, Normen, Pascal itd." kazdy sobie swoje pomysli.

A.
                    • gaudencja Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 10.09.04, 15:25
                      abiela napisała:

> Moze nikt otwracie nie krytykuje, ale przy natknieciu sie na imiona
                      > typu "Mandy, Daisy, Doreen, Normen, Pascal itd." kazdy sobie swoje pomysli.

Otóż to. Tak samo i my robimy poza forum, a tu na forum jeśli ktoś pyta o
                      opinię, piszemy szczerze, chyba szczerze pytał, nieprawdaż? W przeciwnym razie
                      niech lepiej od razu dodaje, że prosi tylko o pozytywne opinie - i wszyscy będą
                      zadowoleni. Zresztą i w tej szczerości nie chodzi tu o to, żeby komuś sprawiać
                      przykrość, tylko o to, że jeśli kto tu szuka opinii o imieniu Nikola, to ma
                      pełen przeglad tego, co sobie pomyślą ludzie, którzy poznają małą czy dużą
                      Nikolę, i może bardziej świadomie podjąć decyzję. Jeśli widzisz kogoś, kto
                      chodzi przez cały dzien z kluską z zupy dekorującą jego elegancki kostium, też
                      masz dylemat, czy powiedzieć mu, czy nie - ale czasem lepiej jest powiedzieć,
                      bo ją zdejmie i nie będzie się nadal narazał kpiny niezyczliwych ludzi.

Poza tym nikt nie zmusza nikogo o pytanie na forum o opinie na temat imion,
                      toteż odpowiadając na pytania nikt tu nie "zagląda w cudze okna".
              • gaudencja Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 09.09.04, 15:58
                skylight napisała:

> ożenią się ?! Wszyscy na narzekają na POlskę a jeśli chodzi o wybór imienia
                to
                > nagle pojawiają się sami patrioci - bo powinno być polskie !

Ja NIGDY nie narzekam na Polskę. Nie po to moi przodkowie przelewali krew za
                niepodległosć tego kraju i lądowali na Syberii, żebym teraz pluła na swój kraj
                i negowała ich poświęcenia. To czy owo może mi się nie podobać, ale to moja
                ojczyzna, i jeżeli moich przodków stać było na narażanie życia, to ja też mogę
                się wysilić i robić coś w tym kierunku, żeby w Polsce było lepiej; w dodatku i
                tak w skali światowej żyje nam się wcale dobrze, a nawet, powiedziałabym, jak u
                Pana Boga za piecem. A to, co pisze o imionach, to kwestia gustu - niby sie o
                niej nie dyskutuje, ale dopiero w dzisiejszym dażącym do egalitaryzmu świecie
                obowiązuje oficjalna wersja, że wszystkie gusty są równe.
                • erba Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 09.09.04, 21:45
                  POPIERAM!!! Dobrze, że są jeszcze ludzie w tym kraju, którzy myślą tak jak Ty.

• lawia Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 09.09.04, 23:26
                    Czy to że jesteśmy w Unii Europejskiej ma znaczyć że przejmiemy nawet imiona???
                    Dla mnie to jest chore.
                    Dlaczego kraje Unii nie przejmą naszych imion???
                    I nie wierzę że wśród polskich imion naprawdę ktoś nie znajdzie jakiegoś
                    odpowiedniego.
                    • anmanika Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 10.09.04, 12:24
                      Mnie sie imie Nicole kojarzy wylacznie z panienkami reklamujacymi sie
                      wizytowkach zatykanymi za wycieraczkami samochodu. Taki atawizm.
                      • aka10 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 10.09.04, 12:38
                        anmanika napisała:

> Mnie sie imie Nicole kojarzy wylacznie z panienkami reklamujacymi sie
                        > wizytowkach zatykanymi za wycieraczkami samochodu. Taki atawizm.

"Atawizm (łc. atavus ‘przodek’wink 1. biol. występowanie u organizmów żywych cech
                        właściwych dalekim przodkom, które w toku rozwoju ewolucyjnego zanikły w danej
                        grupie. 2. psych. występowanie archaicznych zachowań, zwł. negatywnych."
                        • anmanika Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 11.09.04, 17:29
                          aka10 napisała:

> anmanika napisała:
                          >
                          > > Mnie sie imie Nicole kojarzy wylacznie z panienkami reklamujacymi sie
                          > > wizytowkach zatykanymi za wycieraczkami samochodu. Taki atawizm.
                          >
                          >
                          > "Atawizm (łc. atavus ‘przodek’wink 1. biol. występowanie u organizmów
                          > żywych cech
                          > właściwych dalekim przodkom, które w toku rozwoju ewolucyjnego zanikły w
                          danej
                          > grupie. 2. psych. występowanie archaicznych zachowań, zwł. negatywnych."
                          >
                          No wlasnie chodzi o arachaiczne zachowanie zwl. negatywnesmile))
                          • aka10 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 11.09.04, 19:25
                            Tylko dlaczego archaiczne?Nic w tym archaicznego nie widze .Pozdrawiam.
    • mamamichalka1 Re: NICOLE- co sądzicie o tym imieniu?????? 12.09.04, 11:46
      Moja kuzynka (nauczycielka w liceum ogólnokształcącym, żona lekarza)ma
      sześcioletnią córkę Nikolę. Uważam, że imię to bardzo ładnie współgra z
      nazwiskiem dziewczynki - typowo polskim, zakończonym na -ska. Cała rodzina dość
      szybko zaakceptowała imię Niki, choć na początku nie obyło się bez zgrzytów. Ja
      jednak nie nadałabym swojej córeczce takiego imienia, gdyż uważam, że jest
      wiele imion równie ładnych, a bardziej odpowiednich dla Polki. Natomiast formy
      NICOLE w ogóle nie akceptuję, dlatego, że w naszym języku przyjął się już jej
      polski odpowiednik. Z tego samego powodu nikt nie nadaje swoim dzieciom imion
      Michael czy Catherine (przynajmniej nie słyszałam o takich przypadkach).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.