aserath 23.01.15, 14:28 Pomóżcie. jak już wiedziałam że chłopak, to mnie naszło, że "wszystkie ryśki to fajne chłopaki", ale mężowi imie sie kojarzy z niezbyt lubianym nauczycielem z podstawówki. Obydwojgu nam podoba się też Albert, ale... ten rysiek z głowy wyjść mi nie chce. Ciekawa jestem Waszych opinii, a także - waszego zdania na temat charakterów osób o takich imionach (jeżeli znacie jakiegoś ryszarda albo alberta). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliowewzgorze Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 14:37 Oba ładne, ale jakbym miała wybrać dla swojego synka to byłby Rysiek, znałam kiedyś pana o tym imieniu porządny mężczyzna, Alberta żadnego nie znam, ale Ryszard ma wiele wdzięcznych zdrobnień i ładnie brzmi w pełnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 14:39 Zdecydowanie wole Ryszarda! Albert taki jakiś... A charaker każdy ma swój, niepowtarzalny, niezalezny od imienia . Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 14:44 Ja stawiam na Ryszarda - wydaje mi się bardziej męskie i mocniejsze w brzmieniu, a takie imiona lubię u chłopców (chociaż oczywiście są wyjątki ). Poza tym ma fajniejsze zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 14:55 Rysiek, zdecydowanie! Albert to dla mnie takich ciapowaty Albercik, nie jestem jego fanką. Znam Ryszarda, mojego wujka - bardzo pozytywny facet, przezabawny, o niesamowitym poczuciu humoru. Zawsze był jednym z moich ulubionych wujków Alberta też znam, ze słyszenia - właśnie takiego ciapowatego. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 15:05 Albert kojarzy mi się tylko z Albercikiem z Seksmisji. Za Ryszardem nie przepadam ze względów osobistych, ale imię w porządku. A może, ze względu na niechęć męża, jakieś inne imię, które dałoby się zdrabniać do Rysia? Np. Eryk-Eryś-Ryś, Henryk-Henryś-Ryś itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
aserath Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 15:22 Byłaby to jakaś opcja, tylko że Rysiek to dla mnie Ryszard. Od razu też przypomina mi się z historii Ryszard Lwie Serce Ja czuję, że to mocny chłopak będzie, taki solidnie stąpający po ziemi, nie wiem skąd tak mam Przy pierwszym synu też mnie imię naszło i tak zostało i pasuje do niego i też "przewidziałam", że wrażliwiec po mnie będzie (chociaż na wierzchu to twardziel, ale miękkie serce ma - no jak ja całkiem). A teraz wiem, że będzie chłopak jak skała. (tylko z piotrem nie wyskakujcie, mój były tak miał i choć to piękne imię to tak nie chcę). NO właśnie Albert, choć mi się podoba, to i ma "r" to mimo wszystko jakieś bardziej miękkie... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 15:35 > A teraz wiem, że będzie chłopak jak skała Ale co i po co mamy wróżce radzić ? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 18:14 Z tych dwóch zdecydowanie Albert. Rychu w ogóle mnie nie pociąga. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ryszard vs. Albert 23.01.15, 23:55 Mnie się bardziej Ryszard podoba. Albert jest dla mnie miękki i nie lubię Bercików. Odpowiedz Link Zgłoś
mow.mi.boska Re: Ryszard vs. Albert 24.01.15, 12:28 Mi zdecydowanie bardziej podoba się Albert Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Ryszard vs. Albert 24.01.15, 15:07 Ryszard! Sama nie nadam z powodów osobistych, ale u kogoś odebrałabym jak najbardziej pozytywnie. Albert jest ok, ale...tylko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Ryszard vs. Albert 24.01.15, 16:43 Mój głos oddaję na Alberta Zarówno dla kolegów w szkole/na podwórku jak i tych z pracy będzie Albertem. Ryszard co prawda ma ładne zdrobnienia, ale mały chłopiec w końcu stanie się mężczyzną, który już Ryśkiem czy Rysiem nie będzie. Koledzy w szkole mogą wołać Rychu, a to zdrobnienie dla mnie jest niefajne (podobny los spotyka np. Krzysztofów, który z wiekiem staje się Krzychem, a nie Krzysiem). Kogo znam o tych imionach? Taty kolega to Rychu, który jest fajtłapą, ma dwie lewe ręce i nic nie potrafi sam zrobić, dlatego zawsze z prośbą o pomoc zwraca się do mego taty. Alberta znam ze słyszenia, mąż koleżanki z pracy - jest konkretny i bardzo rodzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Ryszard vs. Albert 24.01.15, 17:29 Spytałam się mojego, które imię ładniejsze Odpowiedział, że Albert, bowiem Rychu kojarzy mu się z Ryśkiem z Klanu Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Ryszard vs. Albert 24.01.15, 19:07 Znam Ryszarda, obecnie ok. 70 lat, całe życie jest Ryśkiem, nie Rychem. Czasem ludzie zwracają się też do niego po prostu per Ryszard, imię nie jest skomplikowane, nie bardziej niż Albert. Rychu, Krzychu, Stachu itp. to dla mnie specyficzne zgrubienia, do używania w niektórych sytuacjach, ale na pewno nie na co dzień. Skojarzeń z Klanem nie mam, nie oglądam, nie kojarzę bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Ryszard vs. Albert 24.01.15, 19:45 angelina7-83 napisała: > Mój głos oddaję na Alberta Zarówno dla kolegów w szkole/na podwórku jak i ty > ch z pracy będzie Albertem. Nie rozumiem, skąd przekonanie, że Albert będzie Albertem, a Ryszard, szczególnie dorosły, Ryszardem być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_sour Re: Ryszard vs. Albert 24.01.15, 22:02 Ja też jestem za Rysiem. Moja koleżanka ma rocznego Rysia i imię nosi się bardzo wdzięcznie, mnóstwo zdrobnień, a w dodatku takie fajne, męskie. Gdyby nie to, że oni byli pierwsi, to sami rozważalibyśmy Rysia dla naszego synka Alberta znam jednego, zwracamy się do niego pełnym imieniem, nie ma tylu fajnych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Ryszard vs. Albert 25.01.15, 08:29 Stanowczo Ryszard!!! Ryś, Rysiek , Ryśko, Rychu lub zwyczajnie Ryszard...cudne imię! Albert niestety mało męsko mi się kojarzy, a już zdrobnienie Bercik jest wg mnie okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Ryszard vs. Albert 25.01.15, 16:35 Ja nie wybrałabym żadnego Ale gdybym musiała wybrać to chyba wybrałabym Alberta (zdrabniałabym Aluś) Odpowiedz Link Zgłoś
myszy80 Re: Ryszard vs. Albert 28.01.15, 14:39 Wybieram Alberta, ale ja nieobiektywna jestem Co do ciapowatości, to mój syn zdecydowanie taki nie jest. Zresztą to nie jedyny Albert jakiego znam. Na kolegę w klasie mówiliśmy Albin lub Albert. Na syna Abik, Abiczek, Albertino. Ryszard to imię mojego i mężowego stryjka i zawsze już mi się będzie "wujkowato" kojarzyło, choć imię samo w sobie jest ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Ryszard vs. Albert 28.01.15, 15:41 Zdecydowanie Ryszard. Albert jest w porządku, ale przy Ryśku wypada blado. No i zdrobnienia ma nieszczególne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa098 Re: Ryszard vs. Albert 21.04.21, 10:08 zdrobnieniem może być np Alek Odpowiedz Link Zgłoś
martita851 Re: Ryszard vs. Albert 04.02.15, 19:04 Albert to ciekawe i oryginalne imię, co więcej zrozumiałe także dla obcokrajowców. Ale rozumiem Twój dylemat, bo z kolei imię Ryszard też jest imieniem ładnym, a do tego bardzo szlachetnym. Ciężka sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ryszard vs. Albert 07.02.15, 19:36 Kompletnie nie czuję Ryszarda. Może jeśli uważasz, że Albert to nie to, a mąż niespecjalnie chce Ryśka, to przemyślcie Bernarda albo Gerarda? Odpowiedz Link Zgłoś
juta.malcolm Re: Ryszard vs. Albert 08.09.21, 22:14 Ryszard mi się bardzo podoba brzmieniowo. U mnie w rodzinie jest Ryszard, bardzo inteligentna i uparta osoba, strajkował w Stoczni Gdańskiej. Mam duży sentyment do tej osoby i tego imienia. Do Alberta coraz bardziej się przekonuję. Kiedyś wydawało mi się to imie przestarzałe, jednak ostatnio spotkałam kilku małych uroczych Albertów i zmieniłam zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś