Dodaj do ulubionych

imiona poszukiwane

15.02.15, 17:18
Wracam na forum po kilku latach, witam wszystkich!
Poszukiwane jest imię dla chłopca/dziewczynki powszechnie znane, ale jednak nie z tych najpopularniejszych, najlepiej dwusylabowe, zdrabnialne. Może mieć więcej sylab w wersji podstawowej, ale za to oczywiste zdrobnienia muszą być ładne smile
W związku z powyższym odpadły imiona, które podobają mi się, np. Zofia, Natalia, Konstancja, Helena. Odpadają też: Klara, Ida, Urszula, Elżbieta, Laura, Olga.
Z męskich nie bierzemy pod uwagę np. Tymona, Kosmy, Olafa, czy tych najbardziej popularnych typu Jakub. W ogóle z męskich niewiele się podoba w zdrobnienich, a rodzina uwielbia zdrabniać i strach pomyśleć o Józefie, Florianie czy Brunie. Również dlatego raczej odpada piękny Konstanty oraz Joachim - rzadko używana byłaby pełna forma, tylko właśnie raczej te niezbyt szczęśliwe zdrobnienia.
To co, pogłówkujecie ze mną?

Obserwuj wątek
    • annthonka Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 18:55
      Z żeńskich do głowy przychodzi i Gaja, Róża lub Łucja.

Z męskich Kornel, Marek, Miron, Henryk, Ernest, Eryk, Stefan, Feliks, Jerzy, Cyprian, Tobiasz. Czy Józef został definitywnie odrzucony?
      • jut-ra Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 20:01
        Dzięki bardzo za propozycje ?
        Róża do rozważenia, Łucja-jakoś nie przepadam, Gaja-na pewno nie.
        Józef nie został odrzucony, ale tylko ta forma nam się podoba. Nie ma szans, by tylko nią sie zwracano.
        Henryk, Stefan-mogłyby być brane pod uwagę, ale Henio, Heniek, Stefek - niee...
    • olinininka Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 19:46
      Wszystko zależy od nazwiska. A tak w ciemno:
      Sabina, Anastazja, Jaśmina, Marcelina, Kornelia, Michalina, Malwina,

z męskich: Miłosz, Kajetan, Julian, Zachary, Natan, Maksym, Makary, Ziemowit, Erwin, Cyryl
      • olinininka Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 20:05
        Poszperałam w Twoich starych wątkach. Dla mnie do Klary, Urszuli, Melanii i Tymoteusza pasuje najbardziej Michalina i Marcelina z męskich Leon ewentualnie Leonard
        • jut-ra Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 20:09
          Ha! smile
          Leon jest teoretycznie ok. Ale to jeszcze nie to...
      • jut-ra Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 20:07
        Nazwisko trzysylabowe, dość trudne, choć zakończone na -ski.
        Z zaproponowanych przez Ciebie podoba mi się Anastazja - zdrobnienia są ok.- oraz Michalina, jako jedno z dwojga "oodmęskich" imion. To drugie to Janina, ale tu tato malenstwa się krzywi.
        Z męskich, ktore podajesz niestety, żadne ??
        • olinininka Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 20:27
          To może Ludwik, Hieronim, Sergiusz, Jeremi, Jeremiasz, Jonasz, Orest, Ignacy, Błażej, Micheasz, Ezechiel
    • annthonka Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 21:13
      No fakt, nikt się nie będzie do niemowlaka zwracał per Józefie, wiec jeżeli nie pasują Wam zdrobienia, to nie ma co namawiać.

Przyszła mi jeszcze do głowy Liwia, Lucyna, Cecylia, Aniela, Adela,
      a z męskich Wojciech, Edward, Zygmunt, Witold.
    • abiela Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 21:26
      Blanka
      Ida
      Róża

Feliks
      Leon
      Kajetan
      Klemens
      • dolcevita007 Re: imiona poszukiwane 15.02.15, 23:17
        Wanda, Matylda, Walter, Hugo, Roch, Samuel, Emil, Daniel, Eryka, Roza, Teresa, Aurelia, Cyprian, Juliusz, Zyta, Longina, Estera, Ludmila, Ignacy, Aniela.
    • jut-ra Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 08:22
      Podoba nam się Ignacy - bo zdrobnienia też są do zaakceptowania. Ale na fali powrotów imion typu Antoni, Franciszek, to chyba dość popularne imię? Rozważamy Edmunda i Edwarda - i tu prośba - jak zdrabniać? Co się Wam nasuwa jako pierwsza myśl? A Witolda? Roch jest w moim guście, ale tu opór taty maluszka smile
      Próbuję "oswoić" Wandę (w moim pokoleniu kojarzy się trochę ciotkowato, przepraszam, nie chcę nikogo urazić, podobnie jak Teresa i Lucyna). W poprzedniej ciąży rozwazałam Esterę i Aurelię...
      • olinininka Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 08:43
        Ignacy jest fajny. Jego popularność nie jest aż tak duża 44 miejsce w 2014 ( 1.408 nadań) więc ani dużo ani mało taki złoty środek.

Ostatnio poznałam Edwarda i niestety ten człowiek obrzydził dla mnie to imię. Nieciekawie go wspominam a i zdrobnienie Edek jest dla mnie obciachowe dla mnie tak jak Walduś czy Zenek. Suma summarum sam Edward nie znosi swojego imienia i się go wstydzi. Ale decyzja należy do Was.
        Edmund moim zdaniem lepszy. Można zdrabniać Mundek Muniek, Emik

a może spodoba Ci się Edgar, Modest lub Ewaryst ???
      • annthonka Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 09:17
        Na małego Edwarda można wołać Edzik, Eduś, Edzio, Ed, Edek.
        Miałam kolegę Edmunda, wołaliśmy na niego Mundek albo Muniek.
        Witold może być Witkiem lub Witusiem.
        Z Rochem miałabym pewien problem. Roch brzmi fajnie i dostojnie dla dorosłego faceta, Roszek jest uroczym zdrobnieniem dla słodkiego bobasa, ale brakuje mi jakiejś formy pośredniej, którą możnaby zwracać się do nastolatka.
        Rozumiem Twoje wahania co do imion "ciotkowatych", ale powiem Ci, że najlepsza koleżanka mojej pięcioletniej bratanicy ma na imię Teresa, a w grupie przedszkolnej jest jeszcze Irka i Wandzia, więc może te imiona zaczynają pomału wracać.
      • kaakaa Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 10:56
        Mama Edmunda Stefana i zwracam się do niego: "Edmundzie Stefanie". Otoczenie bywa zaszokowane, bo Edmund Stefan ma 5 miesięcy wink Mąż mówi na niego "Mundek", a najstarszy syn (nb, Józef) "Stefmund".
        Generalnie, w kwestii zdrobnień otoczenie jest nieobliczalne. Nie jestem za tym, by ułatwiać otoczeniu sprawę (wiadomo, że Kajetan będzie Kajtkiem, a Wojciech - Wojtkiem), ale warto pamiętać, że nawet przy wielkiej staranności w wyborze imienia, nawet przy nadaniu dziecku imienia, zdaniem rodziców, niezdrabnialnego (np. Olaf, Ida) otoczenia i tak potrafi sobie poradzić. Znam Beatę, która jest Ufikiem i Paulę, co jest Misią oraz Mateusza zwanego Memenem...
        To, tak na marginesie... wink
        • jut-ra Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 15:56
          No, to już chyba raczej przezwiska, niż zdrobnienia są wink
          Moja znajoma ma małą Teresę - zdrabnianą wyłącznie do Tereski. W mojej rodzinie by to nie przeszło - mała byłaby Terenią jak nic - to przecież zdrobnienie bardzo popularne, ale dla mnie nie do zaakceptowania. Podobnie byłoby pewnie z Jadwigą - dziadkowie wołaliby na nią Jadzia, a nie np. Jadwinia. Dlatego napisałam, że te zdrobnienia są tak ważne.
        • lily-beth Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 16:44
          Niezdrabnialnych chyba nie ma, jak się człowiek uprze, to Olaf będzie Olkiem, a Ida - Dunią smile
          • jut-ra Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 21:27
            Pewnie, że jak ktoś sie uprze, to każde imię zdrobni smile. JEdnak częściej dotyczy to, mam wrażenie, imion dłuższych - mój najstarszy Tymoteusz bardzo często jest po prostu Tymkiem, za to córka Klara-Klarą.
            Choć z drugiej strony siostrzenica Ida jest dla dziadków Idusią... I bądź tu mądry, człowieku wink

Zatem reasumując, imiona, które wciąż nie dają mi spokoju, w tym Wasze propozycje:
            dla synka: Florian, Konstanty, Teodor, Tytus, Ignacy, Witold, Roch.
            Dla córki: Róża, Michalina, Aurelia, Marianna, Stefania. Może Wanda. Nieustannie myślę wciąż o Konstancji- jednak...
            Co Wy na to? Co radzicie?

...Czy Walenty, to tylko Waluś? uncertain
            • dolcevita007 Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 23:46
              trudny wybor imiona sa ciekawe
              Ignacy, Tytus, Roch,
              Roza, Aurelia, Michalina
              Konstancja i Walenty tez fajnie, ale problem w zdrobnieniach
            • angelina7-83 Re: imiona poszukiwane 17.02.15, 19:34
              Konstancja i Walenty bardzo ładnie smile i pasują do Tymoteusza oraz Klary
              Walenty - Walentuś, Walentyś, Waliś, Walenciś, Walentek
              Konstancja - Konsti, Kosia, Konstantka, Konteczka, Kontunia, Kontusia.

Skoro z moich propozycji spodobała Ci się Ada, to może spodoba się i Adam (Adaś, Adamek, Adasiek).
              Proponuję także dwusylabowe Karol (Karolek, Karoluś, Karolik), Zyta (Zytka, Zysia, Zytunia), Tekla (Teklusia, Tekluńka, Teklunia).

• dasza_dm Re: imiona poszukiwane 17.02.15, 20:47
                Tesia też brzmi ładnie smile (jako zdrobnienie od Tekli)
              • gaudencja Re: imiona poszukiwane 25.02.15, 14:09
                ...a ze średniowiecznego zasobu Walenty to także Walek, Walczek, Walko.
            • vi0let Re: imiona poszukiwane 03.03.15, 01:04
              Dla mnie na przykład Kostek ma wiele uroku. smile Z rozważanych przez Ciebie najbardziej podobają mi się Konstanty i Wtold oraz Róża i Wanda. Może Leonia - Lonia?
    • quasi.modo Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 20:23
      Fajna gromadka smile

Dla chłopca proponuję Wincentego (Wicek, Witek) lub Tadeusza (Tadzio, Tadek)
      Dla dziewczynki Bronisławę (Bronka, Bronia) lub Eugenię (Gienia, Genia)

Z wymienionych przez inne rozmówczynie wpadły mi w oko: Michalina, Anastazja, Jeremi, Zygmunt
    • angelina7-83 Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 20:24
      Hm, dwusylabowe, pierwsze do głowy przyszły mi:
      Ada - Adusia, Adeczka, Aduś, Aduśka
      Ewa - Ewunia, Ewka, Ewcia
      Iga - Igusia, Igunia, Iguś
      Inga - Ingusia, Ingunia, Inguś
      Wanda - Wandzia, Wandka, Wandeczka
      August - Augustek, Gustek, Gucio
      Miłosz - Miłoszek, Miłek, Miłuś
      Tomasz - Tomek, Tomeczek, Tomuś
      Albin - Albiś, Albinek, Albinuś
      Mieszko - Mieszkuś, Mieszuś, Miesiu, Mieszek
      • jut-ra Re: imiona poszukiwane 16.02.15, 21:32
        Dziękuję. Z Twoich propozycji zastanowiła mnie Ada.
    • gaudencja Re: imiona poszukiwane 25.02.15, 14:20
      Wiesz, ja bym jednak poszerzyła zasięg wybieranych imion i pomyślała o imionach dłuższych, za to o akceptowalnych zdrobnieniach. Potem bym lansowała te zdrobnienia w rodzinie.

Przykładowe imiona ze zdrobnieniami:
      Idzi - akurat krótkie - Idek
      Bolesław - Bolek, Bolko;
      Bonifacy - Boniek, Bońko,
      Józef - ma fajne zdrobnienie Joszko
      Apolinary - Poldek
      Leopold - Poldek
      Ludomir - Ludek
      Kasjan, Rufin, Rufus, Kosma - krótkie
      Felicjan - Felek

Z żeńskich:
      Lilla, Ligia, Ksenia, Stella - to akurat krótkie imiona
      Teofila - Tosia, Tonia, Fila, Tesia
      Marcjanna - Marcysia
      Filomena - Fila
      Dobrosława - Dobrochna, Dobrusia, Dobrosia, Dosia
    • adriankaa.s Re: imiona poszukiwane 07.03.15, 20:08
      dla dziewczynki : Adrianna, Anastazja, Lidia
      dla chłopca : Mikołaj, Andrzej
    • utrzymanka Re: imiona poszukiwane 08.03.15, 18:15
      Jesli podoba CI sie imie Joachim, to zwroc uwage na zdrobnienie Joszko. My mamy malego Joachima i wszyscy skracja za naszym przykladem do Joszka lub do Joachimka.
    • jut-ra Re: imiona poszukiwane 21.03.15, 17:11
      Zainteresowanych chciałam poinformować, że nasze maleństwo okazało się chłopcem - Józefem smile
      Bardzo dziękuję za życzliwe zaangażowanie w pomoc w wyborze imienia i pozdrawiam.
      • dalenia Re: imiona poszukiwane 21.03.15, 17:29
        Świetnie imię, moje gratulacje! smile
      • gaudencja Re: imiona poszukiwane 07.04.15, 13:08
        Bardzo serdecznie gratuluję! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.