florianne 12.04.15, 20:29 Dziewczynki 5 Julia Oliwia Zofia 4 Alicja Michalina Zuzanna 3 Amelia Gabriela Hanna 2 Aleksandra Helena Lena Liliana Maja Natalia 1 Anastazja Aniela Antonina Barbara Blanka Diana Dobrawa Emilia Ewa Felicja Iga Karolina Kornelia Krystyna Laura Lila Lisa (obce nazwisko) Łucja Małgorzata Marcelina Maria Nela Nikola Paulina Pola Salma (obce nazwisko) Sara Stefania Weronika Chłopcy 9 Jan 5 Adam Piotr 4 Filip Jakub Kacper Mateusz 3 Bartłomiej Michał Stanisław 2 Aleksander Antoni Gabriel Ignacy Krzysztof Maciej Mikołaj Patryk Stefan Tymon Wojciech 1 Arien (polskie nazwisko) Arnold Bartosz Błażej Bruno Cyprian Franciszek Gaspan (Gaspar? Nazwisko wygląda na polskie). Igor Jacek Jędrzej Józef Kajetan Kamil Karol Krystian Krzesimir Marcel Marek Nataniel Nikodem Oliwier Paweł Sebastian Tobiasz Tomasz Tymoteusz Wawrzyniec Wiktor Witold Zachary Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
florianne dwa imiona+bliźnięta+rodzeństwo 12.04.15, 20:32 Dwa imiona Gabriela Marta Julia Lena Nela Kornelia Stefania Melania Zuzanna Małgorzata Adam Aleksander Jakub Jan Piotr Andrzej Bliźnięta Felicja i Marek Aleksander i Mikołaj Karolina i Ignacy Zofia i Helena Rodzeństwo bezimienna dziewczynka ma siostrę Aurelkę Jan ma braci Ignasia i Michała Zuzia ma rodzeństwo Krzysia i Zosię Kacper ma siostrę Julię Piotr ma siostrę Anię Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: dwa imiona+bliźnięta+rodzeństwo 12.04.15, 20:49 Nela Kornelia? To jak Kasia Katarzyna... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: dwa imiona+bliźnięta+rodzeństwo 13.04.15, 06:48 Oj, nie czepiajmy się, przecież to szczyt kreatywności- Nela taka "nowoczesna", Kornelia bardziej konserwatywna, może "dla babci" , żeby nie gadała. No 2 różne imiona - jak Ola nie Aleksandra, Kuba nie Jakub. Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: WnŚ Warszawa 11-12 kwietnia 13.04.15, 00:22 Na plus: Laura,Marcelina,Aniela,Felicja i Stefania, u chłopców Gabriel,Bruno,Kajetan,Zachary. U blizniąt Felicja z Markiem mi nie pasuje.. a Nela Kornelia brzmi dosyć dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
4emalia Gaspar 13.04.15, 00:46 Jak odbieracie Gaspara? Przyznam, że o ile Kacper wydaje mi się nieco infantylny to oboczne formy jak właśnie Gaspar, Kasper czy Jasper (nawet czytany przez J) bardzo mi się podobają. Ale czy sprawdziły by się w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gaspar 13.04.15, 11:56 Dla mnie Gaspar to trochę jak omawiana tu niedawno Michaela zamiast Michaliny. Nieco inny kaliber niż np. Michelle/Miszel czy Alex/Vincent, choć nadal dla mnie pretensjonalny. Ale jak się tak zastanawiam, to stwierdzam, że gdybym musiała z nożem na gardle wybierać między Kacprem a Gasparem, to chyba wybrałabym jednak tego drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Gaspar 13.04.15, 20:40 Gaspar podoba mi się. Pierwszy raz zetknęłam się z tym imieniem na cmentarzu na jednym z nagrobków. Osoba je nosząca żyła na początku XX wieku i dlatego imię kojarzy mi się dość "staroświecko". Ale sympatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: WnŚ Warszawa 11-12 kwietnia 13.04.15, 11:53 Wszystkie imiona występujące u dziewczynek 2 i więcej razy mnie nie dziwią Dużo imion z mojej listy się pojawiło - Anastazja, Aniela, Barbara, Dobrawa, Felicja i Stefania. Lista męska trochę bardziej zaskakująca. Jakoś mało Antków, tylko 1 Franek. Tymek i Wojtek też tak nisko, a Piotrów aż 5. Podoba mi się Błażej, Bruno, Cyprian, Józef, Krzesimir, Witold i Zachary. Cieszy mnie też Wawrzyniec, do którego ostatnio coraz bardziej się przekonuję Julia Lena - IMO ciężko byłoby wymyślić coś bardziej "kluchowatego" Nela Kornelia - dodałabym jeszcze Anielę, a co! Stefania Melania - mimo mojej miłości do obu imion, w duecie brzmią kiepsko Felicja i Marek - bardzo zaskakujący zestaw! Karolina i Ignacy - duet nie zdziwiłby mnie w czasach moich pradziadków, ale dzisiaj chyba dobrałabym do Ignacego jakieś inne, bardziej "retro" imię bezimienna dziewczynka ma siostrę Aurelkę - to wielka szkoda, że jeszcze "bezimienna", bo pewnie ma ciekawe imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 11-12 kwietnia 01.05.15, 14:24 Wiele imion cieszy, np. Krzesimir, Dobrawa. Gaspar był w Polsce notowany w średniowieczu, forma nie jest zatem zupełnie obca polszczyźnie, jednak imię to pochodzi od perskiego kansbar i Kasper, Kaspar są najbliższymi mu formami. Odpowiedz Link Zgłoś