Dodaj do ulubionych

imię dla dziewczynki

18.05.15, 12:50
witam
Mam problem z doborem imienia dla dziewczynki- w domu jest już dwójka- starsza Maja i młodszy Julian. Kiedy nadawałam imię córce nie przypuszczałam ze będzie tak popularne, stad przy synku kierowałam się tym, by prócz tego ze ładne, było też stosunkowo rzadkie... Teraz nie mogę dobrać imienia dla małej blondyneczki (a pewnie taka będzie smile ). Mąż uparł się na Zuzię.. i o ile Zuzia jest ok, to Zuzanna mi nie pasuje do pozostałego składu dzieci ... Ociera się o Barbarę/Urszulę..no trochę "nie z tej bajki"... smile
Mi odpowiada :Alicja, szybciej Milena, Blanka...Matylda?
Generalnie nie podobają mi się twarde imiona (WiktoRRRia, MałgoRZata, LauRRRa) albo też Dzesika Nikola i inne. Julianem jestem zafascynowana... Zresztą wtedy już znałam to forum ... smile
Potrzebuję imienia które mozna zdrobnić (problem mam z Blanką- Blaneczka mi się nijak nie podoba...).
Nazwisko dziwne. Powiedzmy że Zalomon smile
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 13:35
      Zuzia dla mnie do Mai pasuje doskonale pod względem popularności, ale z tego też powodu nie polecam.
      Maja, Julian i Milena
      Maja, Julian i Blanka
      Maja, Julian i Matylda
      Maja, Julian i Alicja
      W sumie wszystkie zestawy brzmią bardzo dobrze Uwielbiam Matyldę, tylko nie wiem, czy nie przeszkadza Ci to, że obie córki będą miały imiona na Ma...? Z pozostałych - dla mnie Ala zbyt popularna, za Blanką nie przepadam, Milena ok, łatwo i ładnie się zdrabnia.
      Może Lilia, Idalia lub Ida, Kalina?
    • dalenia Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 13:51
      Mnie by tam Zuzanna właśnie pasowała - do Majki popularnością, a do Juliana stylistycznie. Ale tyle Zuź, że odrzuciłabym ją. Wszystkie wymienione przez Ciebie imiona są ok. Z tym że Milena i Alicja dość popularne. Matylda byłaby świetna, Blanka też nie gorsza smile

Moje propozycje:
      Aniela, Adrianna, Berenika, Emilia*, Gabriela*,Ida, Iga, Jagoda*, Kornelia, Michalina, Marcelina, Malwina, Melania

* te też dość popularne jednak
      • greater.bilby Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 14:28
        Miałam zaproponować Eunikę i tak myślę hmm Eunika-Eunisia-Nisia. Da się zdrobnić, pasuje do nazwiska. dalenia zaproponowała Berenikę, moim zdaniem to imię jednak bardziej twarde i nie będzie się tak ładnie zdrabniać (a to 2 aspekty na których chyba zależy autorce wątku).

Moje propozycje to jeszcze Anita (chociaż Alicja chyba bardziej pasuje; z Twoich propozycji przemówiło mi jakoś najbardziej- nie chodzi mi tu o mój gust bo jest całkiem inny niż Twój, tylko tak jakoś intuicyjnie do reszty rodzeństwa mi pasuje).
        Jeśli chcesz mniej popularne to np. Ismena. Miałam koleżankę w podstawówce o tym imieniu, bardzo je lubiła, mówiliśmy do niej Iska; można zdrabniać jeszcze Ismenka, Isia.
        Chociaż szczerze to nie rozumiem z jakiej "bajki" szukasz imion, sama lepiej wiesz. smile

• dalenia Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 16:10
          greater.bilby napisał(a):
          > Miałam zaproponować Eunikę i tak myślę hmm Eunika-Eunisia-Nisia. Da się zdrobni
          > ć, pasuje do nazwiska. dalenia zaproponowała Berenikę, moim zdaniem to imię jed
          > nak bardziej twarde i nie będzie się tak ładnie zdrabniać (a to 2 aspekty na kt
          > órych chyba zależy autorce wątku).

??

Berenika-Berenisia-Nisia - zero analogii, no nie?
          Dodatkowo może być: Nika, Bercia, Benisia, Berenisia, to tak na szybko. IMO sporo wdzięcznych zdrobnień.
          • greater.bilby Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 17:09
            Racja, zdrobnienie Nika śliczne i Nisię też da się zrobić. Tak BTW szkoda że żadną Monikę którą znam nigdy nie nazywano Niką.
            Nie do końca się dobrze wyraziłam. Autorka wątku nie lubi takich imion:
            WiktoRRRia, MałgoRZata, LauRRRa
            i myślę, że mogłaby odebrać Bereniką jako BeRRRenika, BeRRRcia, BeRRRenisia.
            Owszem, może być Nika i Nisia, ale z MałgoRZaty robi się Małgosia, z WiktoRRRii Wiki, a to autorki wątku chyba i tak nie przekonuje. wink

Analogię widzę, ale mam też takie moje osobiste odczucie (możesz mieć inne oczywiście, ja tu się nie chcę kłócić czy czegoś narzucać), że Berenisia nie brzmi do końca wdzięcznie, nie wiem czemu. Lepiej odbieram Weronisię, choć te imiona mają dużo wspólnego. Hmm może to kwestia podwójnego "e"? Bo Berenisia brzmi dla mnie trochę tak, jakby np. ktoś z Rebeki zrobił Rebesię. Ale imię Berenika bardzo lubię.
            Te zdrobnienia do Euniki też trochę na siłę były, pełna forma brzmi ładniej, ale tak dla formalności zdrobniłam, bo to jedno z kryteriów. tongue_out

• dalenia Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 19:04
              greater.bilby napisał(a):
              > Nie do końca się dobrze wyraziłam. Autorka wątku nie lubi takich imion:
              > WiktoRRRia, MałgoRZata, LauRRRa
              > i myślę, że mogłaby odebrać Bereniką jako BeRRRenika, BeRRRcia, BeRRRenisia.

Fakt, ja jakoś generalnie zapomniałam o tym wymogu. Chyba połowa zaproponowanych przeze mnie imion nie pasuje, bo widzę, że autorka ma nieco inne poczucie "twardości" imion (dla mnie np. Laura nie jest twarda) wink
    • annthonka Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 14:19
      Milena i Blanka bardzo dobrze się komponuja. Zuzanna jest obłędnie popularna, a rozumiem, że tego chcesz raczej uniknąć.
      Od siebie dodam jeszcze imiona takie jak Kalina, Liliana, Aniela, Adela, Celina.
    • paula.anna Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 14:27
      dalenia napisała:

> Mnie by tam Zuzanna właśnie pasowała - do Majki popularnością, a do Juliana sty
      > listycznie. Ale tyle Zuź, że odrzuciłabym ją.

Mam identycznie.
      Z tym, że tobie chyba oszałamiająca popularność tego imienia nie przeszkadza.

Nie wiem, wg jakiego klucza wybrałaś Matyldę- nie jest to wg mnie imię miękkie, nie zdrabnia się słodko (jak Zuzia).

Zgadując twój gust, proponuję Emilię, Oliwię, Nelę, Lenę, Polę, Amelię, Sonię, Ninę, Nadię, Julia by mi idealnie pasowała, ale do Juliana to już za dużo szczęścia.
    • liliowewzgorze Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 18:51
      Z rozważanych ładna jest Matylda tylko ze na M jak Maja a imię brata na J , dlatego szukałabym czegoś na inną literę, Do Nikoli ani Dżesiki nie zachęcam, może Inga / Kinga?
      Zuzanna jest OK ale rozumiem Twoje zdanie na jej temat poza tym jest popularna.

Z innych: Kalina, Liliana.
    • 4emalia Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 20:05
      Alicję i Zuzannę lubię najbardziej z wymienionych przez Ciebie i w moim odczuciu pasują do imion rodzeństwa. Oba są takie śpiewne (szczególnie Zuzanna). I dlatego nie rozumiem tylko porównania Zuzanny z Barbarą i Urszulą, które moga być odbierane jako ciężkie. Bliżej Matyldzie do Urszuli niż Zuzannie.
      Moje propozycje: Aniela, Celina, Diana, Eliza, Flawia, Ida, Idalia, Lilla/Liliana/ Lilianna, Lucyna, Łucja.
      Od Blanki wolę Biankę. I o ile do Mai pasuje, to z Julianem mi się trochę gryzie.
    • gaudencja Re: imię dla dziewczynki 18.05.15, 23:16
      Może Anastazja - Nastka?
      Aniela - Nela?
      Anatolia - Tola?
      Aurelia?
    • malga.p Re: imię dla dziewczynki 19.05.15, 02:08
      IMO wszystkie imiona, które wymieniłaś dość dobrze komponują się z imionami rodzeństwa. Choć najbardziej pasuje mi do tego zestawu Milena. Jeśli bierzesz pod uwagę popularność imienia proponuję odrzucić Zuzannę i Alicję. Dla małej blondyneczki proponuję Anielę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.