Dodaj do ulubionych

Pomocy - imię dla córeczki

27.08.15, 00:07
Witam wszystkich serdecznie.
Mam straszliwą zagwozdkę - jak widać w nocy spać nie mogę nawetsmile))
W listopadzie urodzi się nasza córeczka a ja nie mam zielonego pojęcia jak jej dać na imię.
Imię nie z tych najpopularniejszych - nie Maja , Zosia, Lena czy Julia ale już coś z końca pierwszej dwudziestki mogłoby być. Może być coś bardziej oryginalnego też - tu nie mam jakichś preferencji. Mam już syna Igora, ale imię siostry nie musi jakoś szczególnie pasować.
Na drugie córka na pewno będzie mieć Aleksandra - po babci. Nazwisko na R z końcówką "ska".
Ostatnio moje typy to:
Marcelina
Jagoda
Róża

problem tez z tym, że mój mąż nie podał i nie poda żadnej propozycji. on z tych, co to "żadne imię nie jest wystarczająco ładne dla mojego dziecka".

Oboje na pewno nie bierzemy pod uwagę imion typu Hania czy Zosia. U najbliższych znajomych/w rodzinie są - i dlatego opadają - Antonina, Łucja, Magdalena, Katarzyna, Anna, Blanka, Pola, Zuzanna.

Synowi podoba się ostatnio najbardziej Marcelina, bo to bohaterka bajki, którą lubi... Proszę , poratujcie jakimiś propozycjami - muszę coś wymusić na mężu, bo ja nie potrafię mieć nienazwanego dziecka.... Igor swoje imię "dostał" krótko po tym, jak dowiedzieliśmy się , że będzie chłopiec... więc teraz w moim odczuciu jest już późno....
Obserwuj wątek
    • meriyem Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 04:35
      Z Twoich propozycji najładniejsza Róża . Od siebie dodaje Anastazja Klara Laura Kornelia Aurelia, Diana, Eliza, Gabriela Helena Matylda smile
    • tadea Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 07:38
      Z Twoich typów wybrałabym Jagodę (bardzo mi się podoba od dawna). Bardzo podoba mi się również Aniela oraz Kalina. Marceliny strasznie nie lubię. Jest taka przesłodzona i lejąca.
    • minionsrock Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 09:00
      ja miałam dla dziewczynki wybrane Matylda, ale u nas będzie chłopiec smile
      • dolcevita007 Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 09:30
        Wszystkie przez Ciebie wymienione sa piekne i pasuja do imienia braciszka.
        Moje propozycje Aurelia, Gabriela, Izabela, Michalina, Sabina, Weronika, Idalia, Salomea, Melania, Idalia, Anastazja, Roksana, Liliana, Klara.
    • olianka Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 09:21
      Bardzo podoba mi się Róża. IMO "gra" i z drugim imieniem i z imieniem brata, więc jeśli do tego dochodzi dopasowanie do nazwiska, to nie ma co szukać dalej!
    • dalenia Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 10:24
      Róża podoba mi się najbardziej, mój głos na nią smile
      • pudelek09 Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 10:32
        Marcelina! sliczne imie,moja corcia je nosi i nigdy nie zalowalam ze ja tak nazwaliśmy,podobnie jak przy drugiej-Laura
        • pudelek09 Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 10:37
          no i nie sa tak bardzo popularne jak te które wymienialas.Starsza ma 18l i nie było w przedszkolu,klasie( w szkole jeszcze jedna była)drugiej dziewczynki o tym imieniu.Laura ma 4l,w przedszkolu jest jeszcze jedna
          Roza tez bardzo ładne,rozwazalam dla trzeciej córci,ale bdz chlopczyk
    • iziula1 Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 12:46
      Jagoda jest śliczna. Powinno pasować do nazwiska R...ska. Nie wiem czy Róża pasuje, choć też ładna.
      Dodam jeszcze Wanda, Irena, Barbara, Anastazja, Natasza.
    • dasza_dm Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 14:50
      Wybrałabym Jagodę. Imię cudne i fajnie pasuje do brata smile
    • meggan79 Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 14:51
      Róża, a może Ida, Aniela
    • anna14023 Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 20:17
      Ja też spodziewam się córki. Początkowo miała być Alicja, jednak ja nie jestem przekonana do tego imienia. Jagoda i Róża piękne. Podoba mi się też imię Dorotka, ale moja Świętej Pamięci siostra była Dorotka i obawiam się, że u rodziców mogło by to imię rozbudzić przykre wspomnienia.
    • olinininka Re: Pomocy - imię dla córeczki 27.08.15, 22:05
      Do imienia brata najbardziej pasuje Marcelinka.
      Do drugiego imienia - Róża (ale nie pasuje do popularnego Igora). Jagoda też jest ok, choć średnio do drugiego imienia i średnio do imienia brata.
      Sama wybrałabym z tej trójki Marcelinkęsmile
    • slimakpokazrogi Re: Pomocy - imię dla córeczki 28.08.15, 00:55
      Dzięki dziewczyny za propozycje!

Anastazja - jakoś mi się z Greyem kojarzy, więc nie chcę, chociaż kieyś mi się poobało
      Klara - sąsiadkę mam nastoletnią o tym imieniu, więc chyba jednak nie, chociaż naprawę ładne
      Diana - mnie się podoba bardzo, ale chłop marudzi, że kojarzy mu się z księżną Dianą
      Kornelia - mąż niestety odrzucił, chociaz to był mój typ numer jeden
      Roksana - piękne, ale bliski znajomi mają córkę o tym imieniu - zapomniałam dopisać w pierwszym pościesmile
      Wanda, Irena, Barbara - te trzy to akurat koleżanki mojej mamy (roczniki 50-te) i jakoś nie pasują mi dlatego.
      Dorotka - o, to był nasz typ kiedyś . Bardzo prawopodobne, ze jeśli syn byłby dziewczynką , to miałby na imię włąsnie Dorotkabig_grin. Ale jakoś juz nam zeszło z podium o tamtego czasu.
      Natomiast
      Laura , Aurelia, Eliza, Matylda , Aniela , Kalina, Michalina, Idalia, Melania, Liliana, Natasza, Ida - te wszystkie opisuję o listy, jutro będę z mężem konsultować.
      • lily-beth Re: Pomocy - imię dla córeczki 28.08.15, 09:34
        Róża super, ale nie wiem, czy z nazwiskiem na R nie będzie za bardzo "warczeć".
        Marcelina i Igor - bardzo fajnie, Jagoda też zresztą dobrze brzmi. Wszystkie trzy imiona bardzo lubię.
        Mój synek, gdyby był dziewczynką, byłby pewnie Różą lub Klarą, a jakby mąż nie protestował - Adelą lub Idą. Starsza córeczka to Eliza.
    • gaudencja Re: Pomocy - imię dla córeczki 28.08.15, 15:11
      Jestem za Marceliną lub Różą, IMO nie ma co kombinować dalej wink mogę podrzucić jeszcze Marcjannę.
      Jagoda latami funkcjonowała jako zdrobnienie Jadwigi, dopiero niedawno zaczęła być nadawana samodzielnie, w tym przypadku jestem za Jadwigą zdrabnianą do Jagody. Natasza - nie radzę, w samej Rosji Natasza jest zdrobnieniem Natalii, a przy niej Igor staje się jeszcze bardziej rosyjski.
    • czarna.perla Re: Pomocy - imię dla córeczki 29.08.15, 01:11
      Marcelina!
      Róża R...ska za dużo tego R. Jagoda taka sobie.
    • florianne Re: Pomocy - imię dla córeczki 29.08.15, 13:56
      Wybrałabym Różę, bardzo lubię to imię smile. Na drugim miejscu Marcelinę, chociaż Marcelina Aleksandra R..ska wydaje mi się nieco przydługa - ponad 25 znaków.
    • adriankaa.s Re: Pomocy - imię dla córeczki 14.09.15, 21:37
      A co powiesz na Matylda ?
      • slimakpokazrogi Re: Pomocy - imię dla córeczki 14.09.15, 22:52
        O, Matylda też ładnie. Syn upiera się na Marcelinę i całej rodzinie się najbardziej podoba.... więc chyba dam się przekonać jednak.
        • dalenia Re: Pomocy - imię dla córeczki 16.09.15, 12:31
          Marcelina też jest bardzo fajna, ale pytanie, czy naprawdę ją chcesz, czy "dasz się przekonać" smile Żebyś potem nie żałowała!
    • vi0let Re: Pomocy - imię dla córeczki 15.09.15, 00:47
      Chciałam głosować na Różę, ale Marcelina też ładnie. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.