27.08.15, 13:29
Wracam po długiej przerwie z pewnym imienniczym problemem, mianowicie nie mogę znależć dokładnej etymologii imienia Pesla. Wiem jedynie, że jest ono imieniem żydowskim, i sadząc po ilości użytkowniczek, na które natknęłam się w różnych przedwojennych archiwaliach, było dość popularne... Co ciekawe w Rymucie znalazłam tylko 3 kobiety o tym imieniu i żadna z nich nie jest/nie była z mojego regionu... Pomożecie mi?

Pozdrawiam, dawna KsP smile
Obserwuj wątek
    • nomen.omen89 Re: Pesla 05.09.15, 15:11
      Nikt mi nie pomoże?
      • polifonia1983 Re: Pesla 06.09.15, 09:12
        Po prostu nie wiem jak smile
    • gaudencja Re: Pesla 06.09.15, 11:21
      Chwilę cierpliwości smile muszę dokopać się do odpowiedniej książki, która teraz znajduje się poza moim mieszkaniem smile
      • nomen.omen89 Re: Pesla 06.09.15, 15:14
        Bardzo, bardzo Ci dziękuję! Nie wiesz, jak ucieszył mnie Twój smile Szukam jak szalona informacji o tym imieniu, ale bez rezultatu. Pytałam też mojego znajomego, który także interesuje się imiennictwem, ale niestety również poległ na tym zadaniu... Przy okazji znalazł bardzo podobne łotewskie imię Pārsla o znaczeniu 'śnieżynka, płatek śniegu'.
    • gaudencja Re: Pesla 08.09.15, 21:46
      Księżno, niestety raczej nie będę mogła Ci pomóc. Do książki nie dotarłam jeszcze, ukrywa się gdzieś przede mną, ale spróbowałam ją znaleźć na gogle.books (onaż ci to: www.austeria.pl/d4226__imiona_przez_zydow_polskich_uzywane.html ) i wszystko wskazuje na to, że Pesli tam nie ma sad Ja także, prawdę mówiąc, pierwszy raz słyszę o tej formie.
      • nomen.omen89 Re: Pesla 10.09.15, 22:11
        Na początku pragnę podziękować Ci za pomoc, DZIĘKUJĘ! smile

Szkoda, że się nie udał uncertain Ale nie zamierzam się poddawać, ponieważ gdzieś tam musi być rozwiązanie tej zagadki.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję! smile
    • nomen.omen89 Pesa, Pesza, Pesia?? 11.09.15, 14:33
      Znałam coś z czego wynika, imię Pesla może mieć związek z Pes(z)ą i Pesią. Gaudencjo, czy znasz te imiona?
      • nomen.omen89 Re: Pesa, Pesza, Pesia?? 12.09.15, 00:29
        nomen.omen89 napisała:

> Znałam coś z czego wynika, imię Pesla może mieć związek z Pes(z)ą i Pesią. Gaud
        > encjo, czy znasz te imiona?
        >
        >
        Oj matulu, jak ja to napisałam surprised

"Znalazłam coś z czego wynika, że imię ... " Niestety to coś nie wyjaśnia etymologii tego/tych imion sad
        • gaudencja Re: Pesa, Pesza, Pesia?? 12.09.15, 13:33
          Niestety nadal nie odnalazłam papierowej wersji książki, jestem zdana na google.books. Tym razem wyszukiwanie... znalazło Peslę, a także Pesię: tnij.org/2j3uug1
          Pesla to wariant imienia Pesa. Niestety nic więcej o tym imieniu nie widzę: tnij.org/46amkjo - może w papierze będzie cokolwiek. Podgląd tej książki jest mocno ograniczony sad
          • polifonia1983 Re: Pesa, Pesza, Pesia?? 13.09.15, 11:54
            Imię Pesel chyba było częstsze, prawda? Pesia pojawia się też u Grupińskiej w "Odczytaniu listy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.