abiela 08.01.16, 00:44 Najpopularniejsze imiona: Dziewczynki (w nawiasie ilość nadań): Marie (107) Sophie (100) Emilia (63) Mia (56) Maria (55) Emma (45) Sophia (44) Johanna (42) Charlotte (40) Mila (39) Chłopcy Elias (64) Alexander (53) Maximilian (52) Ben (48) Paul (48) Jonas (46) Noah (45) Leon (35) Emil (32) Jakob (31) Ogólna liczba urodzeń 5746. Niektóre pojedyncze nadania: An, Bo El En Okwudirichukwu, Konstantinovna Baurzhanovna Jihad Ramadan Mohamed (dziewczynka) Louisiana Brooklyn Alpacino Monalisa Chanel (3 nadania) Lidl (dziewczynka) Joy Marvelous Faith Knowledge Hope Dark Sunshine Brightness Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mossiam Re: Imiona 2015 w Essen / Niemcy 08.01.16, 01:48 Czołówka tak bardzo nie niemiecka Chyba tylko po Johannie można by poznać, o jaki kraj chodzi. Przy pojedynczych nadaniach otwierałam oczy coraz szerzej ze zdumienia Uśmiechnęłam się przy Alpacinie (tak by to należało odmienić?), a zaniemówiłam przy Lidl Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona 2015 w Essen / Niemcy 13.01.16, 00:58 Nie wiem czy nie niemiecka? Charlotte, Maria, Sophia, a nawet Emma to dość tradycyjne imiona. Podobnie Paul, Jakob, Leon, Alexander, Maximilian. No a reszta w trendzie Przy Lidl to pomijając skojarzenie ze sklepem, zastanawiam się czy to nie jakaś bawarsko-austriacka naleciałość, bo tam takie końcówkowanie typowe jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Imiona 2015 w Essen / Niemcy 18.01.16, 12:02 Masz rację, bardziej chodziło mi chyba o to, że to taki międzynarodowy standard. Emma, Sophie/Sophia, Charlotte, Noah, Jacob, Ben, Alexander... taka typowa amerykańska/anglosaska czołówka. No i te formy niektórych imion (pisownia, końcówka) też wydają się takie uniwersalne. Nie ma na tej liście (prawie) nic takiego, że przeczytam i wiem, że to Niemcy, a nie np. USA czy Szwecja Wspólne korzenie językowe pewnie odgrywają tu pewnie dużą rolę, choć z pewnością nie da się zaprzeczyć, że nowych anglicyzmów w niemieckim słowniku (oraz onomastyce) nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona 2015 w Essen / Niemcy 13.02.16, 00:17 mossiam napisała: > Masz rację, bardziej chodziło mi chyba o to, że to taki międzynarodowy standard > . Emma, Sophie/Sophia, Charlotte, Noah, Jacob, Ben, Alexander... taka typowa am > erykańska/anglosaska czołówka. No i te formy niektórych imion (pisownia, końcó > wka) też wydają się takie uniwersalne. Nie ma na tej liście (prawie) nic takieg > o, że przeczytam i wiem, że to Niemcy, a nie np. USA czy Szwecja Wspólne kor > zenie językowe pewnie odgrywają tu pewnie dużą rolę, choć z pewnością nie da si > ę zaprzeczyć, że nowych anglicyzmów w niemieckim słowniku (oraz onomastyce) nie > brakuje. Rozumiem. Z drugiej strony Paul, Anna czy Maria to imiona bardzo tradycyjne w Niemczech, spotykałam ich na pęczki, robiąc genealogię i przeglądając księgi z XIX wieku na przykład. Ja tu bardziej widzę powrót do prostoty i tradycji, choć nie zaprzeczę, że Ben to faktycznie amerykańskością pachnie i zupełnie nie pojmuję fenomenu popularności tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona 2015 w Essen / Niemcy 27.02.16, 17:51 abiela napisała: > Jihad > Mohamed (dziewczynka) > Louisiana > Brooklyn > Alpacino > Monalisa > Chanel (3 nadania) > Lidl (dziewczynka) > Marvelous > Knowledge > Hope > Dark > Sunshine > Brightness Mocne. Odpowiedz Link Zgłoś