Dodaj do ulubionych

imię Jaksa

01.02.16, 21:47
Zastanawiam się nad nadaniem synkowibimienia Jaksa. Dość nie spotykane wiem, ale jednak jest coś co mnie do niego ciągnie smile Mam już dwóch synów Leona Dawida i Mieszka Piotra. Myśle, że Jaksa wpasuje się idealnie.
Co myślicie?!?
Chętnie wysłucham też innych propozycji
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: imię Jaksa 01.02.16, 23:08
      Jaksa to staropolskie zdrobnienie Jakuba. Żaden z Twoich synów nie nosi zdrobnienia jako imienia, więc odradzałabym takie rozwiązanie. Prędzej bym rekomendowała nadanie Jakuba i (mimo popularności) i zdrabnianie go do Jaksy.
      Może Kosma? Idzi? Jesse? Justyn? Jakert? (to ostatnie to staropolska wersja imienia germańskiego)
      • asia_19_82 Re: imię Jaksa 02.02.16, 07:18
        Wiem, że jest to zdrobnienie od Jakuba, ale to imię nie podoba mi się. Z tych które wymieniłaś spodobał mi się tylko Kosma, za to zdrobnienie już nie dokońca
      • greg0.75 Re: imię Jaksa 15.02.16, 13:43
        Wcale nie takie pewne z tym zdrobnieniem, patrz notatka na wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Jaksa_z_Kopanicy
        • gaudencja Re: imię Jaksa 27.02.16, 17:57
          greg0.75 napisał:

> Wcale nie takie pewne z tym zdrobnieniem, patrz notatka na wikipedii pl.wikiped
          > ia.org/wiki/Jaksa_z_Kopanicy

Przecież właśnie z cytowanego artykułu wynika, że Jaksa to Jakub.
      • titta Re: imię Jaksa 15.02.16, 13:57
        Przeciez Mieszko tez jest zdrobnieniem.
        Tak na marginesie, Jaksa moze byc moze pochodzi od Jazona.
    • lily-beth Re: imię Jaksa 02.02.16, 10:34
      Też pomyślałam o Kosmie. Może Iwo? Jarema, Zawisza, Dyzma - jeśli chce z końcówką -a.
      Jaksa akurat kojarzy mi sie z nazwiskiem kolegi, trudno mi sobie wyobrazić jako imię.
    • florianne Re: imię Jaksa 02.02.16, 11:07
      Do wczoraj nie wiedziałam o istnieniu takiego imienia, nie wyrobiłam sobie jeszcze opinii. Wiem tylko, że nie nadałabym swojemu dziecku zdrobniałej formy. Moje propozycje: Jurand, Just, Herbert, Honory, Izaak.
    • dalenia Re: imię Jaksa 02.02.16, 14:49
      Pamiętam z jakichś zarchiwizowanych wątków mamę Jaksy. Do tego mój znajomy ma tak na drugie, więc jestem całkiem osłuchana. Mnie imię nie zachwyca, raczej jest "dziwacznych" (mimo że ja naprawdę lubię oryginalne imiona). Jeśli jednak Ciebie coś do niego ciągnie, to może po prostu to ma być Jaksa i już? smile

Moje inne propozycje:
      Arkady, Anatol, Beniamin, Brunon, Bazyli, Cyryl, Ernest, Florian, Gwidon, Joachim, Klemens, Ludwik, Marceli, Makary, Miron, Melchior, Olgierd, Ruben, Roch, Stefan, Teodor, Zachary
      • asia_19_82 Re: imię Jaksa 02.02.16, 15:34
        Tyle tylko że raczej nie gustuje w "dziwacznych" imionach, tylko Jaksa mi się podoba.
        • abiela Re: imię Jaksa 04.02.16, 14:09
          asia_19_82 napisał(a):

> Tyle tylko że raczej nie gustuje w "dziwacznych" imionach, tylko Jaksa mi się p
          > odoba.

Też bym odradzała. Może jeszcze coś innego wpadnie ci w ucho?
          Joachim? Jeremi?
    • dolcevita007 Re: imię Jaksa 02.02.16, 21:17
      Nie podoba mi sie brzmienie "ks" troche mi syczy. Kojarzy sie bardziej z przezwiskiem niz z imieniem poza tym to zdrobnienienie od Jakuba. Jako forma pochodna, zdrobnienie, zawolanie ok. jednak jako forma oficjalna nie przekonuje mnie.
      Jesli jednak do Ciebie tak przemawia i czujesz wlasnie to jedyne Jaksa to je nadaj!
      Moje propozycje na wypadek watpliwosci : dzisiejszy Wawrzyniec , Kosma juz polecany, Jeremi, Hugo , Roch, Bruno, Ziemowit, Wit, Jonasz, Joachim .
    • polifonia1983 Re: imię Jaksa 04.02.16, 19:03
      Mi się bardzo podoba.
      • ewa9717 Re: imię Jaksa 04.02.16, 21:55
        Mnie się bardzo podoba, a słowiański książę Jaksa z Kopanicy i bite przez niego brakteaty rozpalały moją dziecięcą wyobraźnię.
    • maciej.koscielski Re: imię Jaksa 14.02.16, 17:40
      Jaksa to przydomek szlachecki (od nazwy herbu), a nie imię. Może być zastrzeżony...
      • d1ler Re: imię Jaksa 14.02.16, 18:37
        Nie może. Bo niby w jaki sposób?
        • greg0.75 Re: imię Jaksa 15.02.16, 13:39
          Jaksa to imię z czasów "przedherbowych" (np. Jaksa z Kopalnicy, Jaksa z Miechowa)
    • hens [...] 14.02.16, 17:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • czegotychcesz Re: imię Jaksa 14.02.16, 17:53
      Mnie znowu podoba się imię Konrad !
    • dust-on-the-wind [...] 14.02.16, 18:46
    • yelu Re: imię Jaksa 14.02.16, 19:30
      O ile dobrze pamiętam, w ustawie, która reguluje kwestię nadawania imion, jest napisane, że imię musi jednoznacznie identyfikować płeć, a moim zdaniem w tym przypadku tak nie jest.
      • lily-beth Re: imię Jaksa 14.02.16, 21:06
        www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=921:jaksa&catid=76:opinie-o-imionach&Itemid=58
      • titta Re: imię Jaksa 15.02.16, 13:53
        Tylko przez niedouczenie. Czy Barnaba, Bonawentura, Kosma, nie idetyfikuja plci?
        • humbelina Re: imię Jaksa 29.12.18, 18:46
          Jarema
    • kamluz Re: imię Jaksa 14.02.16, 21:57
      Przede wszystkim powinnaś myśleć o dziecku, bo to nie jest imię dla Ciebie. To imię DZIECKA i to ono będzie je nosić przez całe swoje życie. Może mu się podobać, ale może je znienawidzić. Znam takie przypadki. Radzę się zastanowić, bo dzieci bywają okrutne i w szkole może nie mieć łatwo. I wszystkiego dobrego życzę Tobie i maluszkowi, jakkolwiek będzie się dzieciątko nazywało wink
      • lily-beth Re: imię Jaksa 15.02.16, 09:14
        Dlatego nazywajmy wszystkie dzieci Jakub i Julia. To wyeliminuje całkowicie problem wyśmiewania imienia w szkole... big_grin
        • lucyna_n Re: imię Jaksa 15.02.16, 11:32
          Lepiej mieć szczęśliwego Kubusia niż bardzo nieszczęśliwego Melchiorka. Jak to jest że najczęściej osoby nadające dzieciom bardzo nietypowe imiona same mają wygodne w "noszeniu" Anie, Moniki, Agnieszki, Kasie, a jeszcze się nie spotkałam z tym żeby osoba obdarzona przez nadambitnych rodziców oryginalnym imieniem dała takież imię swojemu dziecku, po prostu wie z czym to się będzie wiązało w codzienności.
          • paula.anna Re: imię Jaksa 15.02.16, 12:02
            Akurat Jaksa mi się zupełnie nie podoba (abstrahując od tego, czy to zdrobnienie, czy pełne imię), więc jego nadania nie popieram.
            Ale bez jaj!

Co to za krzywda imię inne od oklepanych, znanych i "lubianych"???
            Tzn dla niektórych na pewno od razu "nieszczęście", to wiadomo. Lubią to, co dobrze znają, a jeśli spotykają coś innego, to od razu wiedzą, że imię nadali "nadambitni rodzice" i wiedzą też świetnie "z czym się to będzie wiązało w codzienności" big_grin
            I zadają "miłe pytania"- chcesz skrzywdzić dziecko? itp.

A prawda jest taka, że pomiędzy Kubusiem i Julką A np Hermenegildą czy innymi wynalazkami w stylu Anakina jest morze możliwości. Imion owszem, mniej znanych, ale to już raczej problem nieoczytanego zdziwionego odbiorcy.
          • dalenia Re: imię Jaksa 15.02.16, 12:33
            Lucyno, powiedz mi - którymi imionami zapewnię dziecku szczęśliwe życie, a którymi nieszczęśliwe? Pytam serio! Taka wiedza bardzo mi się przyda, bo przecież nie chcę na starcie marnować życia swojego potomka nadając mu takie "nieszczęśliwe" imię uncertain A jak nadam szczęśliwe, to i dziecko zadowolone będzie, i ja będę miała luz - wszak już nie trzeba wychowywać, troszczyć się, uszczęśliwiać. Dobre imię dostanie, to i ja będę miała mniej roboty smile

Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na te imiona, które zapewniają szczęście dziecku.
          • florianne Re: imię Jaksa 15.02.16, 12:39
            lucyna_n napisała:

> Lepiej mieć szczęśliwego Kubusia niż bardzo nieszczęśliwego Melchiorka. Jak to
            > jest że najczęściej osoby nadające dzieciom bardzo nietypowe imiona same mają w
            > ygodne w "noszeniu" Anie, Moniki, Agnieszki, Kasie, a jeszcze się nie spotkałam
            > z tym żeby osoba obdarzona przez nadambitnych rodziców oryginalnym imieniem da
            > ła takież imię swojemu dziecku, po prostu wie z czym to się będzie wiązało w co
            > dzienności.
            >

A ile znasz osób noszących naprawdę oryginalne imiona? I w dodatku mających dzieci? Mniej niż tych nazywających się "normalnie"? Niemożliwe.
          • lily-beth Re: imię Jaksa 15.02.16, 13:27
            Ponieważ wiadomo z pewnością, że setny Kubuś będzie bardzo szczęśliwy, a jeden Melchiorek będzie nieszczęśliwy z powodu imienia. Jak wiadomo absolutnie każdy człowiek uwielbia się wtapiać w tłum.
          • koty_schrodingera Re: imię Jaksa 15.02.16, 14:44
            ja od lat używam na co dzień drugiego imienia: Jowita, coraz bardziej rozpoznawalne, choć nadal rzadko spotykane. Swojej córce dałam Jowita na pierwsze. Jedyny problem: gdy mój Ojciec woła: Jowitkooooo!
          • gaudencja Re: imię Jaksa 27.02.16, 18:01
            lucyna_n napisała:

> Lepiej mieć szczęśliwego Kubusia niż bardzo nieszczęśliwego Melchiorka.

I vice versa. A ponieważ imię nijak nie wiąże się ze szczęściem, nie kierujmy się owczym pędem do Kubusiów przy nazywaniu swoich dzieci.
      • marnamania Re: imię Jaksa 19.03.17, 15:14
        aaaaaaaa i przez takie myslenie mamy samych Jasiow i same Julki ratuuuuunku
    • alt-stettin [...] 15.02.16, 00:26
    • wyjadacz_parkietuf Re: imię Jaksa 15.02.16, 03:09
      Jako fan League of Legends potwierdzam, że imię Jaxa doskonale wpisuje się w trend. ;p
    • wojteczek.1 Re: imię Jaksa 15.02.16, 12:04
      Złośliwemu koledze w szkole może się skojarzyć z laksą (sraczką).
      • lily-beth Re: imię Jaksa 15.02.16, 15:03
        Wiesz z czym złośliwemu koledze skojarzy się Kuba?
        • humbelina Re: imię Jaksa 29.12.18, 18:47
          Każde imię może skojarzyć się nieciekawie złośliwemu koledze.
    • olimpia7891 Re: imię Jaksa 15.02.16, 12:54
      Jaksa myslałam ze to imię dla dziewczynki - końcowka a mnie zmyliła.
      Nie podoba mi się i nie nadałabym.
      • liliowewzgorze Re: imię Jaksa 21.03.17, 11:19
        też myślałam, że to imię żeńskie :o)
    • macqbat Re: imię Jaksa 15.02.16, 13:50
      daj mu dżakson, albo majkel
    • pavvka Re: imię Jaksa 15.02.16, 15:17
      Mało kto kojarzy to imię, 95% społeczeństwa (skromnie licząc) widząc je na piśmie założy że należy do kobiety. Jest spora szansa że Twoje dziecko nie będzie zachwycone tym że na każdym kroku musi prostować że nie jest dziewczynką.
    • ubujan Re: imię Jaksa 15.02.16, 15:42
      To staroslowiańskie imie ?
    • marnamania Re: imię Jaksa 19.03.17, 15:13
      a po co nadawac jedno imie a mowic inaczej???? bzdura
    • lia.trap Re: imię Jaksa 23.07.18, 12:05
      Jaksa to moje nazwisko więc ciężko wypowiadać mi się o nim jako imieniu jednak myślę iż ma piękne brzmienie i długą historię
    • humbelina Re: imię Jaksa 31.07.18, 14:38
      Jaksa- nie
      Ale za to Kosma czy Jarema zdecydowanie na tak
      • miraflores5 Re: imię Jaksa 31.07.18, 15:42
        Kojarzy mi się z Jaksą Gryfitą, z tym, że to staropolska forma(zdrobnienie?) Jakuba po prostu. Brzmieniowo też mi się nie podoba. Może Jeremi, Ludwik, Kazimierz, Marceli, Wawrzyniec, Wincenty, Witold, ? U mnie w bloku sąsiadka z dołu ma Mieszka i Mikołaja-całkiem ciekawy i niegłupi zestaw w mojej opinii, pomimo popularności tego drugiego
    • sulimira Re: imię Jaksa 28.12.18, 12:49
      Jaksa bardzo mi sie zawsze podobał. Podoba mi sie Jazon i jego skrot Jaksa. Osobiscie podobaja mi sie -ks w imieniu. Jaksa i Ryksa (kobiece imie) podobaja mi sie od dziecka kiedy wyczytałam o nich w ksiazkach historycznych. Nie lubie skrotow, ale skoro juz sa uzywane to Jaksa jest jednym z najlepszych.
      • emnilda.wolna Re: imię Jaksa 09.10.21, 15:30
        Czy chodzi o końcówkę -ksa, czy Ksenia, Aleks i Maksymilian też się kwalifikują? A Aleksa? Przyznam, że nigdy nie patrzyłam na te imiona jak na mające wspólny mianownik, jakoś ta cząstka nie zwróciła mojej uwagi.
        • sulimira Re: imię Jaksa 10.10.21, 02:36
          Chodzi o koncowke -sa i bylo uzywane w jezyku praslowianskim. Przepraszam, ale ponizej popelnilam pomylke i to nie Bystron, a profesor Mikolaj Rudnicki napisal o koncowce -sa, on byl docentem jezykoznawstwa indoeuropejskiego. Zalaczam jego artykul gdzie informacja o koncowce -sa jest na pierwszej stronie.
          Zastanawiam sie nad innymi wyrazami z koncowka -sa i zaden nie przychodzi mi do glowy. Moze tobie cos wpadnie na mysl?
    • sulimira Re: imię Jaksa 26.09.21, 00:26
      A tutaj lepiej. Znalazlam artykul, niestety po angielsku, ktory zajmuje sie tlumaczeniem pisma linear A ze staroozytnj Krety w oparciu o jezyki slowianskie. Wymienia rowniez wieksz podobienstwo gentyczne pomiedzy macedonskimi Slowianami i mieszkancami Krety od Grekow. Pod koniec jest tabelka z porownaniem slow i ich znaczen miedzy pismem monojskim z Krety i poludniowoslowianskimi jezykami. Znajduje sie tam slowo Ajak (linear A z Krety) i bulgarski, serbski i slowenski Jak. Slowo oznaczajace silnego. Wedlug Bystronia koncowka -sa wzmacniala znaczenie slowa w praslowinaskim takze osoba, ktora caly czas plakala to plaksa lub beksa. Imie Jaksa wiec wedlug tegoo wywodu oznaczaloby "najsilniejszego" w jezykach slowianskich (prastare imie). Jezeli Ajak i Jak ma takie same znaczenie to Ajaks i Jaksa sa tym samym imieniem i oznaczaja "najsilnieszy" i pochodza z jezyka praslowianskiego. Dodatkowo Jaksa jest wspomniany w kronikach jako wladca slowianski (ksiazka Boronia) panujacy nad Sprewa wiec kolice Berlina w XII. Wedlug wikipedi Jakub wszedl do Polski w XIII wieku wiec Jaksa raczej nie jest prawidlowym zdrobnieniem Jakuba tylko zostal przywlaszczony przez Jakuba- maja wspolny czlon -jak jakby nie bylo
      Taka ciekawostka histryczna
      Artykul:
      Pavel Serafimov, Anton Perdih "TRANSLATION OF THE LINEAR A TABLET HT 13 FROM CRETE"
      • sulimira Re: imię Jaksa 26.09.21, 01:57
        przepraszam, pismem minojskim (chyba takie jest tlumaczenie na polski)
      • gaudencja Re: imię Jaksa 09.10.21, 13:58
        sulimira napisała:

> jezykach slowianskich (prastare imie). Jezeli Ajak i Jak ma takie same znacze
        > nie to Ajaks i Jaksa sa tym samym imieniem i oznaczaja "najsilnieszy" i pochodz
        > a z jezyka praslowianskiego.

Tworzenie takich etymologii fantastycznych i lansowanie ich nie jest zadaniem tego forum. Z całym szacunkiem, ale lektura kilku przypadkowych artykułów bez większej podstawy w postaci wiedzy lingwistycznej oraz fakt, że komuś wszystko się ze wszystkim wiąże i układa w jedną całość, jeszcze nie oznacza, że należy to propagować na serio jako właściwą etymologię imienia czy danej formy.

Nikt Ci nie broni napisać artykułu naukowego, wysłać go do naukowego czasopisma onomastycznego recenzowanego, przejść przez sito recenzji i wejść do obiegu naukowego ze swoimi teoriami. Nie da się tego procesu zastąpić pisaniem na forum swoich fantazji etymologicznych.
        • sulimira Re: imię Jaksa 10.10.21, 00:13
          Szkoda tylko, ze mam edukacje w tym kierunku i przeczytalam wiecej niz kilka przypadkowych artykulow. Poza tym patrzac na liczbe nieznanych pochodzen i liczbe imion z kilkoma mozliwymi etymologiami to jest cala dziedzina jest bardzo tworcza. Wiele imion slowianskich jest swietnych pod tym wzgledem poniewaz nie trzeba szukac, dopasowywac czy przekrecac czlonow, zeby odczytac pochodzenie i znaczenie imienia.

Z ciekawosci- co masz przeciwko mojemu argumentowi merytorycznie? Jakies argumenty oprocz: wikipedia i inni pisza, ze to zdrobnienie.

Ja myslalam, ze to jest forum wszystko o imionach. Dlaczego wiec nie moge pisac o slowianskich slowach Jak i tego, ze imie Jaksa ma identyczne slowo w sobie? Wskazanie, ze Jaksa byl przed Jakubem w Polsce? Masz jakis argument przeciwko slowu slowianskiemu Jak oznaczajacamu to co napisalam i koncowce -sa znaczacej co napisalam?
        • sulimira Re: imię Jaksa 10.10.21, 00:20
          Dodatkowo, co takiego fantastycznego jest w istenieu slowa Jak o znaczeniu "silny" w wielu jezykach slowianskich i mozliwosci, ze jest to imie slowianskie, nie polskie tylko jakies slowianskie. Mozesz powiedziec co w tym jest, az tak nierealne jezeli nawet nie ma proby podejscia do etymologi tego imienia tylko rzucenie, ze to jest jakies zdrobnienie?
          • gaudencja Re: imię Jaksa 10.10.21, 14:07
            Osobiście nie widzę tu niczego fantastycznego, a raczej smętek - dość trudno jest prowadzić taką dyskusję, jeśli nie jest Ci znane pojęcie etymologii fantastycznej czy etymologii pseudonaukowej. Jest nazwa określająca czynienie właśnie tego, co powyżej czynisz - łączenie przypadkowych faktów bez badań w przypadkowy sposób bez żadnej ugruntowanej wiedzy onomastycznej w celu stworzenia wyobrażonej etymologii słów, a wszystko "z głowy, czyli z niczego".

Ustalałyśmy już, że nie jesteś naukowcem - onomastą. Jeśli jednak czujesz się wystarczająco mocna w tej dziedzinie, podtrzymuję to, co zaproponowałam powyżej - opublikowanie artykułu w recenzowanym czasopiśmie naukowym, prezentującego Twoje tezy. Wikipedia akurat w zakresie etymologii tego imienia opiera się na recenzowanej publikacji naukowej.
            • sulimira Re: imię Jaksa 11.10.21, 11:48
              A ja proponuje, ze kazdy ma swoj rozum i glowe i potrafi zdeecydowac co mysli na temat moich przemyslen. Tobie sie nie podobaja- nie ma sprawy, ale moze nie jestem jedyna, ktora ma dociekliwy umysl.
              Nie jestem onomasta, ale jestem antropologiem i jak juz wczesniej pisalam bardzo dogleebnie znam polityke procesow "naukowych" w niscislych dziedzinach takich wlasnie jak onomastyka. Moze pamietasz ile teori takich jak np. ksztalt czaszki, a inteligencja w odniesieniu o "rase" bylo uznawanych za fakt poniewaz polityka tego chciala. Nawet mieli przeprowdzone badania i pomiary itd. Najsmutniejsze jest, ze to nie bylo wcale tak dawno. Takze nie pouczaj mnie o tymologi czy fantastycznej nauce poniewaz swietnie jestem obeznana w manipulacji nauki do popierania takiego, a nie inngoo punktu widzenia. Nawet statystyke mozna manipulowac w ten sposob, a co dopiero etymologie imion gdy historia Slowian jest ostro wypaczona w Europie na punkcie politycznym i kuturoowym do dzisiaj.
              Jezeli uwazasz, ze pisze cos obrazajacego to wykasuj moje wpisy, ale jezeli chcesz zebym zaprzestala kwestionowac jakis utarte standardy z czasow komunizmu i wynardowienia Polakow to daj sobie spokoj. Zbyt wiele na ten temat sie naczytalam ksiazek i mam nadzieje, ze nasze podreczniki histori w koncu zostana uaktualnione o rzetelna wiedze z zakresu przynajmniej gentyki.
              Takze kasuj moje wypowiedzi jak chcesz poniewaz tylko w taki sposob pozbedziesz sie moich przemyslen
              • gaudencja Re: imię Jaksa 11.10.21, 20:55
                Nie dowierzam w Twoją aktywność naukową. Od naukowca oczekuje się przede wszystkim dyscypliny myślowej i dobrego władania językiem.

Po drugie, na forum nie będą się pojawiać niesprawdzone informacje, wymyślone ad hoc przez uczestników, bez komentarza. Jak wspomniałaś powyżej, każdy sam zdecyduje, czym się kierować - wiedzą naukową czy fantazjami sulimiry. Nie licz jednak na to, że pominę milczeniem Twoje fantastyczne wywody.
                • sulimira Re: imię Jaksa 12.10.21, 11:04
                  Mozesz sobie niedowierzac, masz prawo. Oczywiscie mozesz sie wypowiadac, po to jest forum, ale ciagniecie tego stronami kiedy argument jest zawsze taki sam jest bez sensu. Takze ja swoje powiedzialam i nie mam nic wiecej do dodania.
                • sulimira Re: imię Jaksa 12.10.21, 17:24
                  Moze powinnas zapytac sie jakim jezykiem ja wladam najlepiej poniewaz polski nim nie jest. Dodatkowo mamy podobne opinie o sobie nawzajem. Ja nie dowierzam, ze masz skonczne cos wiecej niz mature- wreszcie sie w czyms zgadzamy.
                • sulimira Re: imię Jaksa 12.10.21, 17:31
                  Chociaz nie. Tylko akademicy, ktorzy przez lata mieli wpajany jakis poglad i sa zainwestowani praca w specyficzny poglad nie sa dociekliwi i caly czas powtarzaja to samo. Takze odwoluje tekst maturze.
                  • gaudencja Re: imię Jaksa 12.10.21, 23:31
                    Uwaga, zrozumiałość Twoich wypowiedzi pogarsza się z czasem. Nie bardzo mogę odnieść się do Twoich ostatnich wpisów, ponieważ, cytując J. Olesiaka, "trudno powiedzieć, o co autor sobie chodzi" wink
                    • sulimira Re: imię Jaksa 13.10.21, 00:11
                      Jezeli tylko jedna osoba ma problem ze zrozumieniem to wnioski mozna inne wyciagnac wink
                      • gaudencja Re: imię Jaksa 13.10.21, 20:44
                        I tu popełniasz podstawowy błąd logiczny - uznajesz jedyną osobę, która się do tego odniosła na forum poprzez post za jedyną osobę, która ma problem ze zrozumieniem Ciebie. W ten sposób daleko się nie zajdzie w rozumowaniu - czy naukowym, czy jakimkolwiek innym.
                        • sulimira Re: imię Jaksa 14.10.21, 23:49
                          I tutaj popelniasz podstawwy blad ignorujac moje wczesniejsze dyskusje z innymi osobami, ktore odnosily sie do moich wpisow i na ich temat rozmawialy. A moze po prostu ignorujesz wszystkich i wszystko co tobie nie pasuje. Jak cos nie pasuje to sie nie nawet do tego nie odnosisz tylko wybierasz cos innego i powtarzasz to samo w kolko. Ignorujac wszystko co ci nie pasuje nigdzie nie zajdziesz w rozumowaniu i samodzielnym mysleniu, ale daleko w kolach akademickich i podobnych srodowiskach.
                          Tak jak wczesniej jednak napisalam po tym jak postanowilas zignorowac fakt, ktory sama podalas, ze etymologia imion jednak w kamieniu nie pisana i zmienia sie, ze naprawde nie mamy o czym ze soba rozmawiac. Zero odbioru w takim razie i mielgo wieczoru.
                          • gaudencja Re: imię Jaksa 16.10.21, 14:35
                            Twoje oskarżenia są całkowicie fałszywe - gdybym ignorowała fakt zmiany teorii naukowych dot. etymologii, to do dziś cytowałabym Brucknera, Twoim przykładem.

Jednak, z całym szacunkiem, uważam, że to nie Ty zarządzasz zmiany tych teorii. Przykro mi, że Ci to nie odpowiada, ale zdania w tej kwestii nie zmienię - dopóki nie zaczniesz publikować artykułów w recenzowanych czasopismach naukowych, do czego Cię nieustająco zachęcam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.