Dodaj do ulubionych

10 kwietnia - zabawa kalendarzowa

10.04.16, 01:32
Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz, w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona - męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania właśnie imion z kalendarza. Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które by nas zachwycało, to z konieczności wybieramy jedno pasujące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy.

pl.wikipedia.org/wiki/10_kwietnia
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 01:41
      Zrobiłabym wszystko, żeby nie rodzić tego dnia dziewczynki. Małgorzata (z trudem, tym bardziej że oba dzisiejsze imiona żeńskie są MSZ bardzo zbliżone) i Makary.
    • gaudencja Paula.anna 10.04.16, 01:42
      Kasuję wszystkie Twoje głosy, w których nie wybierasz jednej opcji dla chłopca i jednej dla dziewczynki. Przypominałam Ci kilka razy o zasadach zabawy, ale nie jestem pewna, czy odczytywałaś te przypomnienia smile nie jestem w stanie napisać priva. Jak potwierdzisz odczytanie, skasuję ten podwątek.
      • paula.anna Gaudencja 10.04.16, 07:45
        Chyba nie odczytałam...
        Albo widziałam, a nie potraktowałam aż tak poważnie, myślałam, że to jednak zabawa.
        A nie statystyka...
        Czy imiona podwójne są ok, a znaki zapytania przy imionach nie?
        Komentarze, obok wybranych imion są dopuszczalne?
        • lily-beth Re: Gaudencja 10.04.16, 10:34
          Też myślałam, że to zabawa - czytanie pojedynczych wybranych imion jest dość nudne, bardziej rozbudowane wypowiedzi są ciekawsze. Może warto byłoby przedyskutować zasady?
        • gaudencja Re: Gaudencja 10.04.16, 11:21
          paula.anna napisała:

> Albo widziałam, a nie potraktowałam aż tak poważnie, myślałam, że to jednak
          > zabawa
          .

To zabawa, która nie udałaby się, gdybyśmy wszyscy nie przestrzegali jej zasad smile W poprzednich edycjach wystarczyło przypomnieć zasady, jeśli ktoś ich nie stosował, i raczej nie było problemu z przyswojeniem ich sobie. Popatrz, że wszyscy oprócz Ciebie wybierają jedno imię żeńskie i jedno męskie, zawsze, choćby zgrzytali przy tym zębami wink A każdemu jest trudno.

Wszelkie komentarze, jak trudny był wybór, oczywiście można zamieścić i są bardzo ciekawe.
          Czyli, dla przypomnienia, wybieramy po jednym imieniu męskim i jednym żeńskim, można wybrać zestaw pierwszego imienia z drugim w każdym przypadku - ale nie kilka różnych opcji, jeśli imiona są z naszego punktu widzenia równie atrakcyjne. Nie wybieramy imienia tylko żeńskiego albo tylko męskiego, jak nam się druga płeć nie podoba. Pozdrawiam smile
          • paula.anna Re: Gaudencja 11.04.16, 08:49
            Ok, przyjęłam do wiadomości.
            Nie zgodzę się jednak, że WSZYSCY poza mną wybierają po jednym imieniu, tak gwoli ścisłości.
            Poczytaj inne posty uważniej.
            • gaudencja Re: Gaudencja 01.05.16, 20:19
              Wybierają. A nieliczni, którzy tego nie robią, dostają przypomnienie, a w przypadku recydywy posty są kasowane wink
    • misselene Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 02:13
      Magdalena i Michał
    • vi_san Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 07:42
      Małgorzata i Marek
    • mm1206 Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 08:00
      Małgorzata i Makary
    • lidianek Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 08:20
      Antoni i Magdalena
    • lily-beth Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 10:33
      Henryk Michał i Małgorzata
    • olianka Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 11:22
      Henryk i Małgorzata. I też boe chciałabym dzisiaj dziewczynki.
    • karola1705 Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 12:17
      Małgorzata (nadałabym to imię z wielką przyjemnością) i Daniel, który raczej został wybrany bo coś wybrać trzeba było wink
    • domi_33 Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 12:20
      Magdalena i Henryk
    • niwius Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 15:39
      Małgorzata (bardzo chętnie) i Notger
    • eimile Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 17:12
      Z żeńskimi ogromnie trudny dziś dla mnie wybór, ponieważ do żadnego nie czuję choćby cienia sympatii, no ale niech będzie Magdalena i Michał, z dużo większą przyjemnością.
    • dalenia Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 10.04.16, 21:45
      Makary i ... o matko - musiałaby być Magdalena (imię lubię, ale sama je noszę wink Małgosi jednak nie znoszę, więc musiałoby być tak narcystycznie)
    • dolcevita007 Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 11.04.16, 00:32
      Malgorzata i Daniel
    • nataszaasza Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 11.04.16, 08:31
      Magdalena i Antoni
    • florianne Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 11.04.16, 10:00
      Magdalena i Henryk
    • iziula1 Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 18.04.16, 22:50
      Małgorzata i Henryk.
    • mel_bi Re: 10 kwietnia - zabawa kalendarzowa 30.04.16, 01:13
      Małgorzata i Makary

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.