Dodaj do ulubionych

Imiona a uprzedzenia

27.04.16, 15:18
Też tak macie, że z osobami które noszą imiona, hm powiedzmy z którymi Wam nie po drodze w życiu niczego nie załatwicie, a o bliższej znajomości nie ma mowy? Zaczynam się zastanawiać, czy to ja podświadomie nie prowokuję niemożności utrzymania jakiekolwiek relacji.
Obserwuj wątek
    • kouda Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:24
      mam tak z imieniem oksana
      poznalam kilka i kazda byla piczá lub sucz
      innych nie zycze poznawac tongue_out
      • glowa_do_wycierania Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:31
        Na szczecie Oksan zbyt wielu nie ma tongue_out Ja mam ewidentny problem z jednym bardzo popularnym imieniem. A prawie niemożliwe jest unikania sytuacji, żeby się z nim nie spotkać.
        • kaz_nodzieja Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:35
          Może to Ukrainka.
    • kaz_nodzieja Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:25
      Nie lubię kobiet o imieniu Monika.
      • lauren6 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:29
        Nie lubię Monik, Patrycji i Patryków.
        • glowa_do_wycierania Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:35
          Ale tu nawet nie chodzi o nie lubienie, tylko w jakiś absurdalny sposób każda próba konfrontacji z taką osobą prowadzi do syfu. Większego lub mniejszego. Zawodowego albo prywatnego.
          • kaz_nodzieja Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:40
            No to z Monikami u mnie się zgadza.
          • lauren6 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 16:54
            No właśnie, dlatego wymieniłam te 3. Wszystko się zgadza big_grin
      • malwa51 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:46
        Ty tez? big_grin To znaczy - ja mam uzasadnienie. Prawie kazda, ktora poznalam, byla interesowna zolza. Jesli poznam fajna Monike, odszczekam.
        Uprzedzen do imion jako takich nie mam, dopoki nie poznam osoby. Jesli imie jest bardzo popularne (typu Anka), to wiadomo - wieksze prawdopodobienstwo trafienia na caly wachlarz osobowosci i ewentualne niemile wrazenie sie zaciera. Jesli imie jest nie tak powszechne, typu wlasnie Monika, a masz pecha kilkakrotnie trafiac na niezbyt przyjemnych osobnikow/osobniczki noszacych imie, to niestety - stereotyp gotowy.
        Mam za to skojarzenia z niektorymi imionami, np. Grzegorz - powazny, zasadniczy, Ewa - wariatka (w pozytywnym znaczeniu, taka z szalonymi pomyslami) itp. Wplywu na relacje z tymi osobami chyba to nie ma.
        Do osob, ktorych imiona nie podobaja mi sie czysto fonetycznie, nie mam uprzedzen.
      • purchawkapuknieta Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:28
        Moja jedyna przyjaciółka ma na imie Monika. Wieelki kozak big_grin
        • purchawkapuknieta Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:29
          Hm... ja mam na drugie Monika, ale nielubienie mnie jest uzasadnione big_grin
    • mozambique Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:29
      Jolanta, znam osobicie kilka i każda to typ wywłoki z ulicy
      • sanrio Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 19:42
        naszą Jolkę też uwzględniasz w tym zdaniu? wink
        • mozambique Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 09:55
          jolak jzu sama zapracowała na opinie ktorą tu ma
      • viridiana73 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:58
        Dzięki, mam tak na drugie, nawet mąż i syn mówią czasem do mnie: "Jolanto!". Ale raczej dobrze się prowadzęsmile
      • jolunia01 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 21:29
        Oooo! Jak dobrze, że nick mam nie od swojego imienia. Chociaż właścicielka akurat fajna dziewczyna.
    • aurinko Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:32
      Nie jestem uprzedzona do imion. Za to mam szczęście do Gosiek. Od podstawówki do tej pory, każda Gośka, którą poznałam to fajna dziewczyna, z którą nadajemy na tych samych falach. To powoduje, że Gośki mają u mnie większy kredyt sympatii "z góry" smile
      • kaz_nodzieja Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:32
        Mam podobnie z Gośkami. Żadna nie była szmatą.
    • edelstein Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:33
      Nie,nie mam
      • mallard Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:54
        edelstein napisała:

> Nie,nie mam

Co to, - czyżby żadna Brunhilda, Gizela, czy inna Helga Ci nie podpadła?
        A może Angela chociaż? wink
        • edelstein Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 22:33
          Nie,nie kieruje sie imionami.Ciekawa rzecz,ze jakos imiona w moim srodowisku sie nie powtarzaja.Kazdy jest niepowtarzalny.
    • albertynaa Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:34
      Klaudyna. Zazwyczaj cierpią na rozdwojenie jaźni wink
      • kalina_lin Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 18:24
        wink wink wink
      • edelstein Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 22:29
        Wiedzialam,wiedzialam,ze jestes powaznie zaburzona.Stalkerka pelna geba.Stalkerzy sa slabymi psychicznie wywlokami,kierujacymi sie checia zemsty lub niespelniona miloscia. Odrzuceni przez spoleczenstwo cala pare wkladaja w sledzenie upatrzonej osoby.W skrocie Psychole.
        • albertynaa Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 22:35
          Co prawda seytana22 była niewiele mądrzejsza od Ciebie, ale jednak wink
          • edelstein Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 08:32
            Myslalas juz o tym,by zasiegnac rady Psychologa?stalking jest b.powaznym zaburzeniem
            • pitupitt Re: Imiona a uprzedzenia 02.05.16, 18:07
              Niewyparzona gęba i gnojenie wszystkich normalne też nie jest.
              • edelstein Re: Imiona a uprzedzenia 02.05.16, 18:11
                "Gnojenie wszystkich " Jak to pompatycznie zabrzmialobig_grin to "wszystkich"obejmuje tez ciebie ?big_grin
      • na_pustyni Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 22:57
        znam taka jedna, masakra
    • mynia_pynia Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:37
      Są imiona których nie lubię, ale nie przesłaniają mi osoby.
      Tak samo ja są imiona które są świetne a niestety osoby je noszące już nie.
    • ichi51e Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:43
      Nie mam tak ale ostatnio czytalam art w polityce (syneczek+ mial tytul) i imiona faktycznie specyficzne. Damian... Nikola... www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1657234,1,milosc-rodzicielska-za-500.read Slynna tez byla na fb afera z piekla rodem ktora rozpwtala mama malego Marszala...
      • bi_scotti Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:48
        Wszystkie znane mi Elki to super kobitki a na dodatek super lucky w zyciu ... od czasu do czasu zaluje, ze nie nazwalismy Najstarszej Elka choc ona owszem, szczesciara jest czesciej niz nie jest mimo braku tego imienia-talizmanu wink Cheers.
      • iwoniaw No, akurat w tym artykule "imiona zostały 27.04.16, 15:58
        zmienione" wink
    • kadfael Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 15:50
      Normalnie - przedszkole big_grin
    • koza_w_rajtuzach Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 16:08
      No bez przesady.. wink)
      Nie mam takich uprzedzeń. Mogę znać 100 Ann i każda będzie mi się kojarzyć zupełnie inaczej wink.
      • glowa_do_wycierania Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 16:19
        No właśnie ja znam ze 100 lasek o tym felernym imieniu i każda pieprznięta na inny sposób.
        • europadasielubic Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:08
          Jakie to imię?
        • koza_w_rajtuzach Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 21:41
          Bycie pieprzniętym nie jest takie złe wink.
    • jematkajakichmalo Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 16:18
      Nie zebym tam od razu uprzedzenia miala, jak trzeba z kim wspolpracowac to nic na to nie poradze, ale fakt, osobom o pewnych imionach przypisuje konkretne cechy wink
      • glowa_do_wycierania Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 16:36
        Ostatnio miałam taka sytuację: spotkanie, kierownik placówki finansowej, radośnie informuje mnie, że od dzisiaj "opiekować" się mną będzie Pani X Kowalska. Zamarłam. Spojrzałam na laskę (pierwszy raz w życiu, i przepraszającym tonem powiedziałam "nie sądzę". Potraktowali mnie jako nieszkodliwą wariatkę i zmienili opiekuna na Panią Y.
    • niktmadry Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 17:03
      Nie znam żadnej sympatycznej Eweliny. Nie lubię też małych dzieci - od zawsze mieszkających w Polsce a mających amerykańsko brzmiące imiona. Staram się tej niechęci nie okazywać na początku znajomości. Próbuję najpierw poznać osobę. No ale cóż.....
    • sylwus34 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 17:09
      Ja może nie o uprzedzeniach, ale w drugą stronę: Wszystkie Tomki to fajne chłopaki, a z dziewczyn Kaśki( z jednych niechlubnym wyjątkiemsmile)
      • niktmadry Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 17:44
        Katarzyna to chyba ma na imię mama Madzi z Sosnowca? Dobrze pamiętam....
      • angeika89 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 19:59
        Kaśki- Nie.
        Tomki-Taaak!
      • pitupitt Re: Imiona a uprzedzenia 02.05.16, 18:10
        W życiu nie spotkałam jeszcze normalnej Kaśki. Każda jedna to wredna pińdzia
    • asia_i_p Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 17:33
      Nie, ale mam uprzedzenia w drugą stronę.
      Czuję automatycznie zaufanie do osób noszących imiona bliskich mi osób. Do Marcinów, Anek, Anielek na przykład.
      • setia Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 17:47
        Nie lubię Monik, lubię Marcinów. Wiem, że to nieracjonalne, ale silniejsze ode mnie.
    • zona_mi Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 19:38
      Z imionami tak nie mam, ale znam trzy osoby o takim samym nazwisku - niespokrewnione, w ogóle się nie znające, z różnych krańców Polski - i wszystkie są okropne: głupie, zawzięte i szkodzą innym.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 19:39
      Raczej nie. Ale za to mam w drugą stronę. Znam prawie same fajne Basie, więc to imię bardzo pozytywnie mi się kojarzy smile
      • glowa_do_wycierania Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 21:03
        Też znam same fajne Basie ale mam nieodparte wrażenie, że każdą jedną prześladują jakieś dramatyczne wydarzenia w życiu.
    • mae224 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 19:43
      Tak, mam nieszczęście do niefajnych osób o jednym imieniu. W dodatku jest to imię też moim imieniem. I co teraz?
    • sanrio Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 19:45
      MAGDA! To imię w jakiś magiczny sposób powoduje, że noszące je kobiety są wyjątkowo pokręcone i nie warto z nimi zaczynać big_grin
      • glowa_do_wycierania Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:59
        Trafiłaś w punkt.
    • angeika89 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 19:57
      Ja niestety przypisuję imiona do ludzi których znam i źle mi się kojarzą...
      Np Ewelina, Monika, Gosia, Jolanta...
      Znałam takie i nic sobą nie reprezentowały.
      Jedną normalną Gosię znałam i 3 popaprane w tym jedna mega quwa więc przewaga na nie...
      Z imionami męskimi nie mam jakiś wielkich złych skojarzeń. Są taki które po prostu mi się nie podobają.
    • 18lipcowa3 Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:09
      Nie, nie mam tak. Nie jestes pier,,,,ta.
    • purchawkapuknieta Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:18
      Iwona. Pierwszą poznałam w przedszkolu: Iwona- sikula. I do tego wredna zołza. Każda następna była larwowata.
    • alpepe Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:21
      Znam jedną jedyną Monikę i uważam, że jest bardzo fajną osobą. Przyjaciółka z przedszkola...
      Co do reszty imion, nie mam uprzedzeń, aczkolwiek jak sobie przypomnę jedną Jolantę i skonfrontuję opinię tutaj z tamtą osobą, poczciwą Jolą, typem przyszłej wzorowej matki i żony, to tylko mi się uśmiech błąka wokół ust.
    • capa_negra Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 20:29
      Najgorzej kojarzy mi się Krystyna co jedna to bardziej zaburzona.
      Nie lubię Monik i Agnieszek.
      I Cecylia - dramat
    • semida Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 21:04
      Kaśka. Wszystkie Katarzyny ktore poznalam są wredne i mi nieprzychylne.
      Więc nie lubię Katarzyn,Kasiek,Kasi-nawet margaryny o takiej nazwie omijam.
      • glowa_do_wycierania Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 23:02
        big_grin uśmiałam się z tej, bogu ducha winnej, margaryny
      • pitupitt Re: Imiona a uprzedzenia 02.05.16, 18:16
        No to jest nas dwie. Swoją drogą to dranat nazywać się jak margaryna. Inne skojarzenie- kiedyś w jakimś kiepskim świerszczyku trafiłam na rybrykę pt. "czyja to kasia" a w niej zdjęcia paskudnych rozkraczonych cip. Ohyda. Stąd też na dźwięk tego imienia mam przed oczami widok rozlazłej rozklapiochy. Bleee
        • emigrantkaaa Re: Imiona a uprzedzenia 03.05.16, 01:49
          > Swoją drogą to dranat nazywać się jak margaryna.

Nie, to nazywanie margaryny czy mąki ludzkim imieniem jest dramatem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.