Dodaj do ulubionych

Imiona a uprzedzenia

• massinga Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 22:11
      W szkole średniej miałam koleżankę, która tak znielubilam, ze nie cierpiałam nawet jej imienia. Na moje nieszczęście ma siostra dała to imię swej pierworodnej. Chcąc czy nie, musiałam zmienić nastawienie do imienia, No bo jak tu nie lubić własnej siostrzenicy tylko za imię?
    • purplefreak Re: Imiona a uprzedzenia 27.04.16, 23:08
      Żeńskie imiona, do posiadaczek których jestem tak mimowolnie uprzedzona to Klaudia, Magdalena i Milena. Męskie - zdecydowanie Andrzej i Krzysztof.
    • 71tosia Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 00:07
      jezeli ktos dzieciom nadaje imiona Angelika, Wanesa, Nikolcia, Patrysio i Brajanek to sobie mysle ze to jednak troche stygmatujace srodowiskowo wink
      • k1234561 Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 08:16
        Mam podobne odczucie na imiona Waneska,Oliwka,Nikola,Sandra,Wiktoria,Kacper,Patryk i Brajan.
        Uprzedzona jestem do Sławków.Każdy jakiego znam to straszny kłamczuch,wywijas i kombinator.A jeśłi chodzi o imiona żeńskie to nie znoszę imienia Elwira,Monika,Kamila,Ela oraz Danuta.
        • 3-mamuska Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 09:41
          k1234561 28.04.16, 08:16
          Mam podobne odczucie na imiona Waneska,Oliwka,Nikola,Sandra,Wiktoria,Kacper,Patryk i Brajan.
          Uprzedzona jestem do Sławków.Każdy jakiego znam to straszny kłamczuch,wywijas i kombinator.A jeśłi chodzi o imiona żeńskie to nie znoszę imienia Elwira,Monika,Kamila,Ela oraz Danuta.

Ja mam takie uprzedzenia do rodzin gdzie jest stasio Jasio, Franek, itp.
          Od razu kojarzy mi sie z eko-sreko wariatka.
          Mająca sie za kogoś lepszego od innych bo ona nie patologia z kolejna Nicola.

Uprzedzenia do konkretnych imion zmieniło mi sie po przyjeździe do uk.
          Nicolę znam jedna pani lekarka, druga położna Nikki ( nie wiem czy to skrót czy samodzielne imie) pracuje w przychodni całkiem spoko babka.
          Kiedys nie lubiłam kasiek, teraz poznałam kaski z rożnych środowisk i sa pol na pol.
          To samo mam z magdami, czesc jest fajnych czesc to sama patologia.
          To samo z Ankami. Elwira znam jedna i niestety niezbyt przyjemnie mi sie kojarzy.

Myślenie uprzedzenia biorą sie stad ,ze w rożnych środowiskach sa popularne rożne imiona i jeśli akurat w naszym środowisku dane imie występuje w rodzinach dla nas patologicznych to takie mamy skojarzenia.
          • panterarei Re: Imiona a uprzedzenia 02.05.16, 16:05
            3-mamuska napisała:

>
            >
            > Ja mam takie uprzedzenia do rodzin gdzie jest stasio Jasio, Franek, itp.
            > Od razu kojarzy mi sie z eko-sreko wariatka.
            > Mająca sie za kogoś lepszego od innych bo ona nie patologia z kolejna Nicola.

> zważywszy na to, że wymienilas najpopularniejsze obecnie nadawane imiona męskie w Polsce to sporo u nas tego Eko sreko
            big_grin
            >
            >
    • viridiana73 Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 08:14
      Z góry przepraszam mądre Wioletty.
      Niestety, wszystkie Wiole, które stanęły na mojej drodze, były bezdennie... no, takie średnio inteligentne. I tak tez te Wioletty postrzegam.
      • arim28 Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 08:31
        To ja tam mam z osobami o imieniu Marzanna.
        Znalam 3 i te trzy , niespokrewnione, zawsze omijam szerokim lukiem smile smile
        • bei Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 08:43
          Uprzedzen nie mam, nawet przeciwnie- jak znam juz sympatyczna x czy y to kolejna ma kredyt sympatii przez to, ze dobrze kojarze imie- ale bez przesadysmile
          Wg moich statystyk wszystkie male Zuzie sa przeslodkie, a dorosle Estery ( znam az trzy) to idealy cnot kobiecych. Podobnie Samuel- tez znam az trzech, i kazdy to taki literacki ideal facetasmile
          Znam jeszcze nastolatka o tym imieniu, mysle, ze wlasnie na takiego wyrosnie.

Jestem malobiektywna bo lubie ludzi. Dopoki ktos mi nie dokuczy to nie zwracam uwagi na jego wady. Jak mi zajdzie za skore, to staram sie go zapomniecsmile
      • kaz_nodzieja Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 09:14
        Znałam jedną Wiolę. Inteligencją nie grzeszyła smile
    • lilly_about Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 08:37
      Alergicznie reaguję na imiona: Angelika, Kornelia i Oliwier.
    • malpa-co-wlazla-do-auta Re: Imiona a uprzedzenia 28.04.16, 08:49
      Marlena - tragedia!
    • bialeem Re: Imiona a uprzedzenia 02.05.16, 11:11
      Aśka. Jedna mi ten pattern złamała i była świetna. Wszystkie inne, to złośliwe mendy. Nawet jak je lubięsmile
      Monika - małe, wredne i piskliwe. Zawsze kojarzą mi się z gryzoniami.
      Jola - kojarzy mi się z wyfiokowaną tlenioną blondyną.
      • karme-lowa Re: Imiona a uprzedzenia 02.05.16, 22:49
        Wszystkie Agaty które znam, mają nierówno pod sufitem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.