cerveja 18.10.16, 22:42 Mam spory problem z wyborem imienia dla dziewczynki. Nie mieszkamy w Polsce, przez to jest mi trudniej, bo tu inne imiona sa popularne, a chcialabym tez zeby nie brzmialo jak dziwolag w Polsce. Mam trzy typy. Jak brzmia Waszym zdaniem? Clara Ariana Lara Drugie bedzie Sofia (czyta sie tu "Sofija") Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliowewzgorze Re: Dla dziewczynki 18.10.16, 23:37 Lara fajnie brzmi, Clara jest podobna, ale chyba bez tego "C" (K) brzmi lepiej, wyraźniej Wszystkie 3 typy nie są złe, wybrałabym Larę Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Dla dziewczynki 18.10.16, 23:49 Mnie sie tez najbardziej Lara podoba, zreszta ostatnio w Polsce tez je slychac ☺ Od Ariany wole Adrianę ☺ a Clara wcale mi sie nie podoba. Wazne aby dajnie z nazwiskiem grało ... Ja tez nie mieszkam w PL i szukalam imienia prawie 3 mies. bo rzeczywiscie jest trudniej wybrac z wielu powodow, szczegolnie jezykowych. Zycze sukcesu!😃 Odpowiedz Link Zgłoś
cerveja Re: Dla dziewczynki 19.10.16, 00:06 Dzieki, zdecydowanie trudniej wybrac imie, ktore ma brzmiec dobrze w roznych jezykach. Clara czyta sie jak Klara po polsku, tak chce syn. Lara (jak dla mnie zbyt popularne tutaj) to faworyt meza. Dla mnie Ariana byla ok, ale juz sama nie wiem...ehh. chyba musimy jeszcze szukac Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Dla dziewczynki 19.10.16, 07:58 Clara, zdecydowanie i jedynie z tych 3 - dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Dla dziewczynki 19.10.16, 09:45 Jeśli ma nie brzmieć w Polsce jak dziwoląg, to Clara. Ostatecznie Ariana, opinia RJP ttaj: www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=594:ariana&catid=76&Itemid=146 - brzmi może oryginalnie, ale czyta się / wymawia przynajmniej bez problemu. Do Lary w Polsce nie mogę się przekonać, w dodatku kojarzy mi się z larwą. Odpowiedz Link Zgłoś
eimile Re: Dla dziewczynki 19.10.16, 11:42 Z tych trzech imion najbardziej podoba mi się Clara, choć jak już kilka osób tutaj, ja również wolę wersję przez K, tym bardziej, że też jest dość uniwersalna pod względem językowym. Ariana podoba mi się, choć gdybym ja miała nazwać tak córkę, bardzo by mnie kusiło, żeby to była Arianna, tak jakoś wydaje mi się pełniejsze i ogólnie bardziej kobiece. Lara nieszczególnie mnie zachwyca, ale może być ciekawym zamiennikiem dla Clary. Dla mnie Lara brzmi trochę dziwnie, jakby skrócona Klara lub Laura, albo zdrobnienie od Larysy/Larissy i innych takich. Odpowiedz Link Zgłoś
lidianek Re: Dla dziewczynki 19.10.16, 12:47 Lara jak dla mnie mocno zdrobnieniowa, może temu, że znam Larisę, którą nazywają Lara. Wg mnie najładniej brzmi Clara Sofia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dla dziewczynki 19.10.16, 13:51 Wszystkie 3 właściwie ujdą. Clara podoba mi się najbardziej, chociaż to "C" z przodu nieco mi przeszkadza. Jeśli jesteście Polakami, to mimo wszystko sugerowałabym pisownię przez "K". Nie wiem co prawda, gdzie mieszkacie, ale sądzę, że Klara jest dość czytelna. A nadawanie imion w zagranicznych wersjach przez Polaków odbieram pretensjonalnie. Ale to już moja prywatna opinia Ariana i Lara są dla mnie nieco pretensjonalne. Nawet dla dziecka urodzonego za granicą. Od biedy mogłyby być, przynajmniej Ariana, bo do Lary jakoś mam najmniej przekonania. Podsumowując - Clara (a jeszcze lepiej Klara) Sofia. Piękny duet Odpowiedz Link Zgłoś
cerveja Re: Dla dziewczynki 19.10.16, 16:32 Maz jest obcokrajowcem. Klara przez "k" byloby tu dziwne i klopotliwe dla dziecka bo musialoby za kazdym razem o tym przypominac. Dziecko w Polsce raczej mieszkac nie bedzie.dzieki za opinie. Chyba bedzie Clara Sofia Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Dla dziewczynki 19.10.16, 23:55 Z podanych Clara. A spoza listy - Laura, Sara, Marta, Adriana, Amelia, Liliana... (mieszkacie w Portugalii?) Odpowiedz Link Zgłoś
cerveja Re: Dla dziewczynki 20.10.16, 01:21 Chyba Clara wygrala. Dzieki. Tak w Portugalii Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Dla dziewczynki 20.10.16, 08:29 Super, Clara Sofia brzmi przepięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dla dziewczynki 20.10.16, 18:50 Jeśli mąż jest obcokrajowcem, to Clara jest dla mnie zupełnie zrozumiała. Szukałabym pewnie czegoś bardziej "polskiego" na drugie, ale to już inna kwestia Mam nadzieję, że pochwalisz nam się, gdy Clara będzie już na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
andracyt Re: Dla dziewczynki 20.10.16, 19:17 Clara jest ślicznym i eleganckim imieniem, podoba mi się jego międzynarodowość i na Twoim miejscu to właśnie to imię bym wybrała Lara też mi się całkiem podoba. Krótkie i konkretne. Ariana jest ładna, ale mnie jakoś szczególnie nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Dla dziewczynki 22.10.16, 16:57 Wszystkie ładne najbardziej podoba mi się Ariana Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dla dziewczynki 06.11.16, 16:19 Jak dla mnie, wszystkie w Polsce brzmią lub wyglądają dziwnie, choć jest dla mnie jasne, że jakieś kompromisy w kwestiach językowych przypadku małżeństwa międzynarodowego są czasem konieczne. Nie wiadomo, gdzie dziecko będzie mieszkało - znane mi są przypadki, kiedy takie dziecko z małżeństwa mieszanego w dorosłości osiedla się w kraju drugiego z rodziców (a dokładniej rzecz biorąc, w Polsce). Tu znajdziesz przewodnik po imionach portugalskich dla dziewcząt - gołym okiem widać, które wyglądają identycznie jak polskie, oczywiście część jest rzadka: Adriana, Alberta, Apolonia, Albina, Amalia, Antonia, Augusta, Aurora, Balbina, Barbara, Benigna, Celia, Daniela, Diana, Emilia, Emiliana, Eufemia, Eugenia, Eulalia, Fabia, Fabiana, Filipa, Filomena, Fortunata, Gabriela, Gloria, Helena, Jordana, Julia, Juliana, Laura, Leandra, Lidia, Ligia, Marta, Natalia, Noemi, Ofelia, Paula, Paulina, Regina, Renata, Sabina, Serafina, Talita, Teodora - wybór ogromny. Odpowiedz Link Zgłoś