flo-bo 08.06.17, 11:35 Która wersja jest wg Was najlepsza? Czy któraś (wszystkie) jest pretensjonalne? Podoba Wam się? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caronoel Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 08.06.17, 13:07 Uwielbiam Aleksandra! a najlepiej pisanego Alexander, no ale to nie u nas Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 08.06.17, 13:11 Nie przepadam za tymi imionami. Najbardziej podoba mi się Aleksy. Najmniej Aleks, szczególnie pisany przez x- to u polskich dzieci mieszkających w Polsce odbieram jako pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
darwina Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 08.06.17, 13:59 Hej! Jestem mama Aleksandra i zawsze to imie uwazalam za najpiekniejsze na swiecie. Na mojego synka mowia Alek ( czesciej) lub Olek ( dziadkowie i niektorzy). Czasem mowia Aleks. Mnie troche drazni to ze synek ma az tyle imion a sama dlugo nie moglam sie zdecydowac czy wole jedna wersje czy druga. Na twoim miejscu wybralabym imie Aleksy jesli wolisz mowic Aleks lub Alek. Jesli preferujesz Olka to wybierz Aleksander. Odpowiedz Link Zgłoś
piks7f Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 08.06.17, 14:52 Jest w Polsce takie imię jak Aleks? Wydaje mi się, że to kolejne zdrobnienie, które przyszło do nas ze Stanów. Najbardziej podoba mi się Aleksander, chociaż Aleksy też jest ładnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 09.06.17, 14:20 piks7f napisał(a): > Jest w Polsce takie imię jak Aleks? Wydaje mi się, że to kolejne zdrobnienie, k > tóre przyszło do nas ze Stanów. Ludzie nadają Pole, Leny, Nele, Kuby (Kubów?), to dlaczego nie Aleksa. W ubiegłym roku w Polsce 416 razy nadano Alexa, a 378 razy Aleksa Odpowiedz Link Zgłoś
piks7f Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 09.06.17, 19:02 w sumie masz rację, muszę się przyzwyczaić do funkcjonowania zdrobnień, które robią teraz za właściwe imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 08.06.17, 23:01 Aleksy jest świetny. Bardzo lubię zdrobnienie Alek. Aleksander jest ładny, ale bardzo popularny, na dodatek istnieje ryzyko graniczące z pewnością, że będą na niego wołać Olek. Aleks jest pretensjonalny i nie brałabym go pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 09.06.17, 10:08 Aleksander od dawna bardzo mi się podoba i długo było na samym szczycie mojej listy imion męskich. Teraz to imię jest niestety mocno popularne i to mnie trochę zniechęca. Wolę imiona spoza pierwszej 20-stki. Aleksy też jest fajny i kojarzy mi się pozytywnie z Aleksym Dawidowskim z "Kamieni na szaniec". Zastanawia mnie jednak, czy to imię nie jest trudne w użyciu poprzez ciągłe mylenie z imieniem Aleks. Przeszkadza mi też jego lekko wschodnioeuropejskie brzmienie. Mimo to poważnie rozważam to imię Aleks mi się nie podoba, brzmi pretensjonalnie i jest skrótowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 10.06.17, 07:26 Aleksy,zdecydowanie. Za Aleksem nie przepadam,zaś na Aleksandra mówi się najczęściej Olek, a wolę Alka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 10.06.17, 11:48 Bardzo lubię Aleksego, był mocnym kandydatem na imię dla mojego syna. Jednak z uwagi na wszechobecnych Aleksandrów (w moim otoczeniu w przeciągu 3 miesięcy urodził się ich trzech) jakoś i Aleksy mi się opatrzył. Zresztą, nawet Aleksy byłby nazywany Alkiem, podobnie jak masa Aleksandrów, więc żadna to odskocznia. Lubię Aleksandra, ale jego niewątpliwą wadą jest popularność. Z kolei ogromnie "nie" dla Aleksa - to dla mnie szalenie pretensjonalne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 11.06.17, 14:40 Aleksander - klasyczne imię, ale nigdy za nim nie przepadałam, dodatkowo jest bardzo popularne Aleksy - przyzwoite z tradycjami imię, kojarzone bardziej z chrześcijaństwem wschodnim (obszary na wschód od Polski), pierwotnie skrócona forma imion dwuczłonowych, co powoduje, że ja osobiście wybrałabym jakieś inne imię zamiast Aleks - ujdzie jako zdrobnienie Aleksandra czy Aleksa, ale w roli pełnego imienia pretensjonalne Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 12.06.17, 13:07 Zawsze uwielbiałam Aleksandra i podobał mi się znacznie bardziej niż żeńska forma tego imienia. Rozważałam to imię dość długo zdrabniane do Aleksa, ale teraz odpada ze względu na popularność w Polsce, brat mojego partnera to Alexander funkcjonujący jako Alex i ja sama jestem Aleksandra, wiec to by było za dużo jak na jedna rodzine😉 Aleksego odbieram również bardzo pozytywnie, a Alex/Aleks w Polsce jako pełne imię zupełnie odpada jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 11.07.17, 11:36 uwielbiam Aleksandra w pełnej wersji ale nie chciałabym, żeby został Olkiem z tego też powodu zdecydowałabym się chyba na Aleksego choć brzmieniowo nie zachwyca mnie tak jak dostojny Aleksander, Aleksa traktuję jako zdrobnienie od Aleksandra i Aleksego Wszystkie imiona z "x" "v" czy dodanym "h" w środku w warunkach Polskich mnie odpychają Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Aleksander, Aleks, Aleksy 13.07.17, 22:47 Gdybym miała wybierać, zdecydowałabym się na Aleksego. Aleksander też brzmi nieźle, jednak jest bardzo popularny i pewnie byłby zdrabniany do Olka (nie przepadam za tą wersją - wolę Aleksa lub Alka). Chociaż... znam Aleksandra, którego mama zwie Alkiem, z kolei jego znajomi (a nawet jego partnerka) posługują się ksywką powstałą od jego nazwiska. Co do Aleksa - kiedyś poważnie rozważałam, jednak dałoby się odczuć, że jest to zdrobnienie, więc na tę chwilę wybrałabym Aleksego. Musiałabyś jednak być gotowa na poprawianie ludzi wypisujących dyplomy, dokumenty itd., którzy czasem mogą pomylić Aleksa z Aleksym bądź Aleksandrem. Moja koleżanka Ada (nie Adrian(n)a, Adela ani Adelajda, po prostu Ada) otrzymywała dyplomy na takie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś