adziunia 06.10.04, 20:27 Zdrobnienia: Dyzio, Dyź Znaczenie: greckie: dysme- zachód słonca ( narodzony o zachodzie słonca) Co myslicie o tym imieniu? Czy ktos w Polsce je nosi? Mi sie nawet podoba ale z odpowiednim nazwiskiem ,nie znam nikogo o takim imieniu ale mam w rodzinie krewnych o nazwisku Nikodem Dyzma Nikodem całe zycie musialby tlumaczyc ktoro to imie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Dyzma jako imie 06.10.04, 21:38 adziunia napisała: > Co myslicie o tym imieniu? Czy ktos w Polsce je nosi? Jest 48 Dyzmów, 29 Dyzmanów, 5 Dyzmasów i 2 Dyzmazów. Oczywiście tylko Dyzma jest z tego towarzystwa poprawnym imieniem Myślę, że Dyzma Kowalski brzmi całkiem nieźle, natomiast dostaję gęsiej skórki na myśl o tym, co musiałby przejsć w życiu Dyzma Nikodem Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia do góry :) 23.09.13, 21:48 Ja nie przepadam za męskimi imionami kończącymi się na "-a", ale Dyzma i Kosma wg mnie są całkiem znośni. Choć oczywiście skojarzenia z Nikosiem pewnie sprawiałyby, że wielu ludzi sądziłoby, iż to nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: do góry :) 23.09.13, 23:09 Juz nawet z uwagi na samo znaczenie warto dac, takie zawadiackie troche dla chlopaka z charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: Dyzma jako imie 25.09.13, 11:22 Dyzio to symaptyczne zdrobnienie, ale... dla Dionizego. Jednak skojarzenia z postacią Tadeusza Dołęgi-Mostowicza są zbyt silne i Dyzmy nie polubię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dyzma jako imie 25.09.13, 12:41 polixena napisała: > Dyzio to symaptyczne zdrobnienie, ale... dla Dionizego. Z tym się zgodzę! Dionizego-Dyzia uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Dyzma jako imie 29.09.13, 10:01 Dyzma kojarzy mi się tylko z Nikosiem.. Haha, śmiesznie było by się nazywać Nikodem Dyzma, Dyzma Nikodem -> bo które to imię które nazwisko ? Ale ani Nikodem, ani Dyzma mi się nie podobają więc NIE Odpowiedz Link Zgłoś